Студопедия — Проблеми, пов’язані з винесенням та виконанням судового рішення проти іноземного порушника авторських прав на розміщені в Інтернеті твори
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Проблеми, пов’язані з винесенням та виконанням судового рішення проти іноземного порушника авторських прав на розміщені в Інтернеті твори






 

Після того, як порушення авторських прав сталось, їхній володілець має вирішити, наскільки судове переслідування є для нього здійсненним завданням. Транскордонний характер Інтернету призводить до того, що дуже часто порушник авторських прав на розміщені в мережі твори виявляється іноземною фізичною чи юридичною особою. А це, в свою чергу, ставить володільця авторських прав перед рядом перешкод правового та економічного характеру.

Нижче міститься аналіз проблем, що виникають з поданням володільцем авторських прав позову до порушника його прав на розміщені в Інтернеті твори як у країні порушника, так і у власній країні. Крім того, буде розглянуто арбітраж як альтернативу судовому розгляду справи, а також питання, пов’язані з визнанням та виконанням іноземних судових та арбітражних рішень.

3.3.1. П о д а н н я п о з о в у у к р а ї н і п о р у ш н и к а а в т о р-

с ь к и х п р а в (н а п р и к л а д і У к р а ї н и).

3.3.1.1. Н а я в н і с т ь т а у м о в и о х о р о н и а в т о р с ь к и х

п р а в і н о з е м н и х о с і б.

Розглядаючи справи про порушення іноземною фізичної чи юридичної особою авторських прав на розміщені в Інтернеті твори, перед судами, перш за все, постають питання із сфери міжнародного приватного права, тобто питання, що випливають з колізій національних законів про авторське право.

Особливість авторських прав полягає в тому, що вони носять строго територіальний характер. Це означає, що дія прав на твори літератури та мистецтва обмежена територією тієї держави, де ці права виникли, та за відсутності міжнародної угоди іншими державами не визнаються. Для того, щоби авторські права, які виникли в одній державі, отримали дію в іншій державі, між ними повинна бути укладена угода про взаємне визнання та охорону цих прав.

Якщо державою визнано авторські права іноземних осіб, то обсяг цих прав та порядок їх захисту визначається, як правило, виключно місцевим законом [71][211]. “Тому в розділі міжнародного приватного права, присвяченому міжнародній охороні авторських... прав, розглядається перш за все сама можливість охорони прав іноземців, а не колізійні питання, питання вибору між територіальним та особистим законами” [102][212].

Законодавством України правова охорона надається наступним категоріям володільців авторських та суміжних прав:

1. особи, “які є громадянами України або не є громадянами України, але мають постійне місце проживання на території України (для юридичних осіб – місцезнаходження на території України), незалежно від того, на якій території вперше були оприлюднені їх твори чи об’єкти суміжних прав”;

2. особи, “незалежно від їх громадянства і постійного місця проживання (для юридичних осіб – їх місцезнаходження), твори чи об’єкти суміжних прав яких вперше оприлюднені на території України або не оприлюднені, але які знаходяться в об’єктивній формі на території України”;

3. особи, “незалежно від їх громадянства і постійного місця проживання, твори чи об’єкти суміжних прав яких вперше оприлюднені в іншій країні та протягом 30 днів після цього оприлюднені на території України” [15][213].

Отже, в Україні іноземці користуються авторськими правами на твори, які вперше були оприлюднені в Україні (до яких прирівнюються твори, опубліковані в Україні протягом 30 днів після їх першого оприлюднення за кордоном) або які знаходяться на території України в будь-якій об’єктивній формі, на однакових підставах з українськими громадянами. При цьому обсяг прав, які надаються іноземним авторам за законом країни їхнього громадянства чи постійного місця проживання, значення не має.

Крім того, за володільцями авторських та суміжних прав, незалежно від їхнього громадянства і постійного місця проживання, права на твори та об’єкти суміжних прав, вперше оприлюднені або не оприлюднені, але знаходяться в об’єктивній формі в іншій державі, визнаються в Україні на підставі укладених нею міжнародних договорів [15][214]. Згідно з положеннями таких договорів або на основі принципу взаємності, іноземні особи та особи без громадянства користуються авторськими та суміжними правами в тій же мірі, що й українські особи [15][215], тобто їм надано національний режим в авторсько-правовій сфері.

Україна є учасницею обох багатосторонніх міжнародних угод універсального характеру про взаємну охорону авторських прав – Бернської конвенції про охорону літературних і художніх творів 1886 року (ратифікована 31 травня 1995 року [103] та набула чинності для України 25 жовтня 1995 року) та Всесвітній конвенції про авторське право 1952 року [104] (вступила в силу для СРСР 27 травня 1973 року, обов’язковість для України як однієї з держав-правонаступниць СРСР підтверджена 23 грудня 1993 року [105]).

Обидві конвенції ґрунтуються на принципі національного режиму [16; 104][216]. Це значить, що автори-громадяни держав-учасниць даних конвенцій, а рівно і автори творів, вперше опублікованих в цих державах, користуються в Україні тими ж правами, що надаються законодавством України її громадянам.

Ані Бернська, ані Всесвітня конвенція не мають зворотної сили. Тому в Україні не охороняються твори, опубліковані в державах-учасницях Всесвітньої конвенції до 27 травня 1973 року, а в державах-членах Бернського Союзу – до 25 жовтня 1995 року, а також опубліковані громадянами обох цих груп держав до відповідних дат в державах, які не належать до відповідних груп.

3.3.1.2. О б с я г т а с ф е р а д і ї о х о р о н и а в т о р с ь к и х

п р а в і н о з е м н и х о с і б.

З’ясувавши питання про наявність та умови правової охорони, що надається в певній країні іноземним авторам, останні мають прояснити для себе питання, пов’язані з обсягом та сферою дії цієї охорони. Володільців авторських прав на розміщені в Інтернеті твори, що відстоюють свої права в іноземній державі, серед цих питань має цікавити, перш за все, таке: чи розповсюджується авторсько-правова охорона за законодавством даної країни на твори, розміщені в Інтернеті?

Навіть якщо держава є учасницею Бернської і Всесвітньої конвенцій та Угоди TRIPS, не можна бути впевненим, що вона застосовує норми авторського права до розміщених в Інтернеті творів, оскільки жодна з цих міжнародних угод чітко не зазначає, що її положення застосовуються в контексті Інтернету. На сьогодні лише дві міжнародні угоди присвячені безпосередньо питанням охорони авторських та суміжних прав в Інтернеті – це Договори ВОІВ 1996 року.

Більше того, навіть якщо країна порушника застосовує свої закони про авторське право в контексті Інтернету, певні дії можуть не складати порушення авторських прав згідно з її законодавством. Так, внутрішнім законодавством країни у відповідності з вимогами Бернської конвенції, якою не встановлено право на розповсюдження та право на публічне сповіщення для всіх категорій творів, може бути дозволено надання доступу до певних матеріалів без дозволу володільця авторських прав на них.

Також, якщо за законодавством країни порушника авторсько-правова охорона не розповсюджується на акти тимчасового відтворення, то недозволене автором чи його правонаступником надання можливості для ознайомлення з творами за допомогою Інтернету не вважається в цій країні порушенням авторських прав.

На жаль, Україна не є стороною Угоди TRIPS, а положення Договорів ВОІВ лише тільки мають бути імплементовані до її законодавства. До того ж, в Україні відсутня значна судова практика у сфері захисту авторських прав на розміщені в Інтернеті твори. За таких обставин уявляється вкрай складним завданням передбачити, яку позицію займе український суд, отримавши позов про порушення авторських прав на твір, розміщений в Інтернеті.

Таким чином, далеко не в кожній країні, в тому числі і в Україні, розгляд справи про порушення авторських прав на розміщений в Інтернеті твір має великі шанси закінчитися винесенням судового рішення на користь їхнього володільця.

Для того, щоб уникнути сумнівів щодо обсягу та сфери дії авторсько-правової охорони в іншій державі, володілець авторських прав може укласти з іноземним користувачем результатів своєї творчості ліцензійну угоду, передбачивши в ній, що у випадку виникнення спору між сторонами з приводу умов ліцензії застосуванню підлягає право країни, із законодавством якої володілець авторських прав обізнаний найкраще.

Однак, пізніше ліцензіат, опинившись у ролі відповідача у справі про порушення договірних зобов’язань, може просити суд визнати вибір права недійсним. Підставами такого визнання, визнаними міжнародним приватним правом більшості країн, є протиріччя норм обраного права публічному порядку країни суду та значно більша зацікавленість країни суду у вирішенні справи [106][217].

Отже, відповідач у справі про порушення авторських прав, який розглядається українським судом, може доводити, що будь-який контракт, яким обмежується право України регулювати авторсько-правові відносини в межах її території, має бути визнано недійсним. Відповідач також може заявити, що будь-які умови ліцензії, які обмежують його право на вільне використання творів у випадках, передбачених українським законодавством [15][218], мають бути визнані судом недійсними як такі, що суперечать публічному порядку України.

3.3.1.3. П р о ц е с у а л ь н і п и т а н н я.

Окрім проблем із сфери міжнародного приватного права та матеріального права країни, де шукає захисту володілець порушених авторських прав на розміщені в Інтернеті твори, йому також наведеться зіткнутися з деякими ускладнення процесуального характеру.

Взагалі, будь-яка особа, що вирішила відстояти свої інтереси в іноземному суді, неминуче стикається з наступними труднощами [107][219]:

1. незнання процесуальних норм, обов’язкових для іноземного суду, що на практиці означає необхідність залучення до справи місцевого адвоката;

2. обов’язковість ведення процесу мовою країни місцезнаходження суду та, як результат, необхідність перекладу всіх документів, що представляються під час розгляду справи;

3. процесуальний формалізм судів та можливість оскарження судового рішення у кількох інстанціях, що призводить до збільшення судових витрат та термінів отримання остаточного рішення у справі;

4. не завжди високий рівень компетентності суддів національних судів у питаннях міжнародного обігу та, нерідко, упередженість проти іноземної особи, що виступає стороною у справі;

5. збір доказів та їх оцінка згідно з правом країни суду, що не завжди відповідає вимогам міжнародного обігу, та технічні ускладнення, які виникають при з’ясуванні змісту та застосуванні судом іноземного права.

Все вищесказане, включаючи зауваження стосовно фінансового боку справи, в повній мірі стосується і судового переслідування володільцем авторських прав порушника своїх прав в країні останнього. Висока вартість представництва в іноземному суді дуже часто призводить на практиці до того, що порушення авторських прав, в тому числі і на розміщені в Інтернеті твори, залишаються безкарними.

У випадку України, як і багатьох інших країн, що розвиваються, та країн з “перехідною” економікою, до наведеного переліку можна додати низький рівень обізнаності суддів у питаннях інтелектуальної власності та міжнародного механізму її захисту, а також у технічних питаннях, хоча б мінімальний ступінь розуміння яких є просто необхідним при розгляді справ, що стосуються комп’ютерної техніки та інформаційних мереж.

3.3.2. П о д а н н я п о з о в у у к р а ї н і в о л о д і л ь ц я а в т о р-

с ь к и х п р а в (н а п р и к л а д і С Ш А).

3.3.2.1. П р е д м е т н а п і д с у д н і с т ь.

Отримавши позов про порушення авторських прав, суд у будь-якій країні повинен визначити підсудність даної справи, тобто прийняти рішення про віднесення її до належної юрисдикції. Як правило, юрисдикція держави здійснюється за територіальним принципом, згідно з яким правопорушення або інша шкода мають відбутися в межах певної держави для того, щоб могли бути застосовані її закони [108][220].

Якщо володілець авторських прав подає позов про порушення своїх прав до суду у Сполучених Штатах, тоді він має довести, що повинен застосуватися Акт про авторське право США, оскільки позов про порушення прав, передбачених законами про авторське право іншої юрисдикції, може бути відхилено американським судом на підставі принципу forum non conveniens [109][221].

Для того, щоб суд Сполучених Штатів визнав себе компетентним розглядати справу про порушення авторських прав на твір, розміщений в Інтернеті, володілець цих прав має слідувати одній з двох ліній аргументації.

По-перше, володілець порушених авторських прав може наполягати на тому, що факт порушення відбувся на території Сполучених Штатів.

В такому випадку, йому як позивачу треба буде довести, що відповідач порушив його право на розповсюдження, розповсюджуючи копії твору, права на які йому належать, у Сполучених Штатах, або право на публічний показ, надаючи представникам американської публіки доступ до зазначеного твору.

Крім того, позивач може стверджувати, що відповідач порушив його право на імпорт, передбачене Актом про авторське право США [14][222], імпортуючи примірники твору у Сполучені Штати без дозволу володільця авторських прав на нього. Дійсно, коли відповідач розмістив контрафактний примірник твору на своєму сайті, який бодай фізично знаходиться за межами США, то в той самий момент кожна особа в Сполучених Штатах, комп’ютер якої підключено до Інтернету, одержала доступ до нього.

Таким чином, володілець порушених авторських прав буде мати вагомий аргумент на користь того, що Акт про авторське право США має застосовуватися до всіх фактів порушення авторського права, які відбуваються на території Сполучених Штатів.

Однак, при визначенні судом підсудності на підставі критерію територіальності, позивач може бути не задоволеним вибором способів правового захисту його прав. Американський суд може бути схильним застосувати способи правового захисту тільки щодо порушень у межах Сполучених Штатів. Так, в одній справі про порушення прав на торгову марку суд у Сполучених Штатах обмежив дію судової заборони запобіганням доступу до сайту в Сполучених Штатах, не розглядаючи питання про порушення тих самих прав у будь-якій іншій країні [110].

Таким чином, якщо суд визначає підсудність лише за територіальним принципом, тоді він може бути несхильним приймати судове рішення, яке регулює діяльність поза межами Сполучених Штатів. В такому випадку володілець авторських прав матиме тільки частковий правовий захист проти порушника його прав.

Отже, по-друге, володілець порушених авторських прав може доводити, що Акт про авторське право США має екстериторіальне застосування.

Територіальний принцип завжди застосовувався щодо Акту про авторське право США як “незаперечна аксіома” [111][223]. Проте, в контексті антитрестовського законодавства Верховний Суд США був схильний застосовувати закони Сполучених Штатів екстериторіально. Так, Верховний Суд США розробив “доктрину наслідків” з метою застосування американського антитрестовського законодавства до іноземних компаній, антиконкурентна діяльність яких мала істотні наслідки в Сполучених Штатах [111][224].

Аналогічно, позивач у справі про порушення авторських прав може стверджувати, що характер функціонування Інтернету вимагає, аби суд застосовував Акт про авторське право США до діяльності, яка має наслідки в Сполучених Штатах. Оскільки відповідач розповсюджує сотні чи тисячі примірників твору через Інтернет без дозволу на те володільця авторських прав на твір, неминучим наслідком цього буде те, що ці контрафактні примірники рано чи пізно потраплять до Сполучених Штатів або матимуть істотний вплив на права особи в Сполучених Штатах. Звідси, будь-який контрафактний примірник твору, який надходить через Інтернет до США, мусить підпадати під юрисдикцію Сполучених Штатів.

Проте, позивач має зважити на проблеми з виконанням судового рішення проти особи, яка знаходиться в іншій країні. Якщо відповідач не знаходиться в Сполучених Штатах, то американський суд може бути неспроможним здійснити обраний спосіб правового захисту проти нього. В такому випадку позивач матиме потребу виконати судове рішення в країні відповідача. Проблеми, пов’язані з виконанням іноземного судового рішення, розглянуто нижче.

3.3.2.2. О с о б и с т а п і д с у д н і с т ь.

Позивач у справі про порушення авторських прав на розміщений в Інтернеті твір також повинен довести, що суд має підсудність щодо відповідача. Якщо останній не є резидентом США, то американський суд не матиме щодо нього загальної підсудності і повинен буде визначити, чи має він спеціальну підсудність [112][225].

Щоб встановити власну спеціальну підсудність у відповідності до Конституції США, суд повинен з’ясувати, що відповідач має достатньо мінімальних контактів з країною суду, щоб здійснення юрисдикції “не порушувало традиційних понять чесної гри та реальної справедливості” [113][226]. Вимога мінімальних контактів передбачає, що відповідач здійснив якусь дію, завдяки якій він свідомо скористався з привілею вести справи в країні суду, тим самим послугувавшись перевагами та захистом її законів [114][227].

Суди Сполучених Штатів вже неодноразово розглядали питання особистої підсудності осіб, які займаються тією чи іншою діяльністю в Інтернеті [115]. В результаті судами було визнано, що з огляду на транскордонний характер Інтернету критерії визначення особистої підсудності мають бути пом’якшені [116].

Вирішуючи колізії між законами штатів, американські суди охоче розповсюджували власну юрисдикцію на осіб в інших штатах, виходячи з того, що ділова активність цих осіб в Інтернеті виходила за межі одного штату [117]. Проте, просто підтримання особою сайту, доступ до якого може бути отримано з території, на яку розповсюджується юрисдикція суду, було визнано недостатнім для встановлення підсудності особи даному суду. Як зазначив у своєму рішенні один суд, “створення сайту, як введення продукту в комерційний обіг, може відчуватися по всій країні – або навіть по всьому світу – але, за відсутності більшого, воно не є актом, свідомо спрямованим на країну суду” [118].

Розглядаючи справи за участю іноземних осіб, американські суди, натомість, виявили небажання розповсюджувати на них свою юрисдикцію. Так, суд у Нью-Джерсі вирішив, що відповідач в Італії йому не підсудний. Спір стосувався інциденту, який трапився в готелі в Італії. Суд відкинув довід позивача, що оскільки відповідач надавав публіці фотографії, телефонні номери та іншу інформацію про себе, доступну через Інтернет у Нью-Джерсі, то суд у Нью-Джерсі має щодо нього особисту підсудність. Суд вирішив, що реклама в Інтернеті не надає суду в іншій країні підсудності щодо позивача [119].

Крім того, суд у Нью-Йорку висловив свою стурбованість намаганнями деяких судів регулювати діяльність в Інтернеті і відповідно до цього відмовився накладати судову заборону на будь-які протиправні дії за межами Сполучених Штатів. Суд зазначив, що відповідачеві “не можна заборонити експлуатувати його Інтернет-сайт тільки тому, що цей сайт є доступним в країні, де товар заборонено. Винесення іншого рішення “було б рівносильним заяві, що цей Суд, і будь-який інший суд будь-де в світі, може претендувати на підсудність щодо усіх постачальників інформації в глобальній мережі” [110].

Отже, при вирішенні питання про підсудність іноземців, американські суди мають вирішувати, в якому обсязі Конституція США дозволяє їм здійснювати юрисдикцію щодо іноземців. Якщо відповідач у справі про порушення авторських прав має намір вести справи в Сполучених Штатах і дійсно продає через Інтернет контрафактні примірники твору в Сполучених Штатах, тоді позивач міг би довести наявність особистої підсудності відповідача. Проте, якщо останній розміщає контрафактний примірник твору в Інтернеті, не переслідуючи при цьому комерційних цілей, прецедентне право не дає чіткої відповіді на питання, чи матиме суд Сполучених Штатів підсудність. При його розв’язанні суд має боротися з тенденцією поширення підсудності судам США всіх актів порушення авторських прав в Інтернеті.

3.3.2.3. Д о г о в і р н а п і д с у д н і с т ь.

За угодою сторін розгляд справи може бути віднесено до юрисдикції будь-якої держави, незважаючи на те, що за законом країни суду воно підсудне місцевому суду. Така передбачена договором між сторонами підсудність називається договірною та визнається законодавством та судовою практикою більшості країн [102][228].

Дійсність пророгаційних угод, тобто тих угод, якими встановлюється вибір підсудності, було визнано Верховним Судом США [120][229] за умови, що їх реалізація не зашкоджує безпідставно одній із сторін. Цей самий принцип пропонується закріпити і в американському законодавстві [121][230].

Дві потенційні проблеми існують у зв’язку з пророгаційними угодами. По-перше, суд може визнати вибір країни суду безпідставним. Відповідач може знаходитись у тисячах кілометрів від Сполучених Штатів. До того ж, якщо відповідач є приватною особою чи малим підприємством, то він може бути занадто обтяжений необхідністю захищати свою позицію в американському суді.

По-друге, пророгаційна угода може виявитися марною, якщо відповідач зволіє не предстати перед іноземним судом. Якщо відповідач не має значних активів або ділових зв’язків у США, він може бути не зацікавленим приймати участь у судовому розгляді в цій країні.

3.3.3. А р б і т р а ж я к а л ь т е р н а т и в а с у д о в о м у р о з- г л я д у с п р а в п р о п о р у ш е н н я а в т о р с ь к и х п р а в в І н т е р н е т і.

Арбітраж – це спосіб вирішення цивільних (торгових) спорів органом, який складається з однієї чи кількох фізичних осіб, не входить до системи державних судів, але рішення якого мають силу останніх [107][231]. Цей орган називається третейським (арбітражним) судом, а звернення до нього відбувається на підставі угоди між сторонами у спорі, яка іменується третейською (арбітражною) угодою або, якщо вона є частиною іншого договору, арбітражним застереженням [102][232].

Третейська (арбітражна) угода може бути укладена як до виникнення спору між сторонами, так і після. В контексті захисту авторських прав в порядку арбітражу це означає, що їх володілець може звернутися до арбітражу з позовом на підставі третейської (арбітражної) угоди, укладеної ним з відповідачем як до моменту порушення авторських прав (наприклад, арбітражного застереження в ліцензійній угоді), так і після порушення.

Переваги розгляду справ арбітражним судом є віддзеркаленням негативних аспектів вирішення спорів органами державного правосуддя. Серед переваг арбітражу в літературі найчастіше згадуються наступні [102; 107][233]:

1. менша тривалість та формалістичність процедури;

2. відносна дешевизна;

3. компетентність арбітрів, які обираються з числа спеціалістів в області господарських відносин та міжнародного обігу;

4. камерність (негласність) засідань.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 488. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия