Студопедия — Модуль 1. Змістовий модуль 1. Теоретико-методологічні засади проектування системи управління персоналом
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Модуль 1. Змістовий модуль 1. Теоретико-методологічні засади проектування системи управління персоналом






Змістовий модуль 1. Теоретико-методологічні засади проектування системи управління персоналом

 

ТЕМА 1. ЗМІСТ, СКЛАД, СТРУКТУРА, ПРЕДМЕТ, ОБ'ЄКТ, ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ «ПРОЕКТУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ»

 

План вивчення теми

 

1. Зміст, склад і структурно-логічна схема вивчення дисципліни «Проектування системи управління персоналом».

2. Предмет, об'єкт, завдання і система компетенцій щодо вивчення дисципліни «Проектування системи управління персоналом».

3. Зв'язок дисципліни «Проектування системи управління персоналом» з іншими навчальними курсами та її місце в системі менеджменту персоналу підприємства (організації).

Навчальні цілі

1) ознайомлення з новими термінами / науковими категоріями / визначеннями / процесами / механізмами;

2) самостійний пошук цільової інформації та самостійне наукове дослідження;

3) формування умінь самостійно аналізувати умови / передумови й знаходити спосіб розв'язання поставлених завдань / проблем / ситуацій;

4) формування спеціальних компетенцій;

5) виконання вправ / розв'язання практичних ситуацій.

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

Під час вивчення цієї теми студенту необхідно усвідомити основні напрями та призначення проектування при побудові ефективних систем управління персоналом.

Для цього необхідно попередньо ознайомитися з предметом, об'єктом, завданнями і системою компетенцій щодо вивчення дисципліни «Проектування системи управління персоналом», користуючись структурно-логічною схемою вивчення дисципліни (рис. 2.1).

Також необхідно знати і відображувати зв'язок дисципліни «Проектування системи управління персоналом» з іншими навчальними курсами та її місце в системі менеджменту персоналу підприємства (організації).

Студенту в ході самостійної підготовки до теми слід ознайомитися з новітніми технологіями, які застосовуються в проектуванні сучасних систем управління персоналом вітчизняних суб'єктів господарювання.


 

 

 

Тести поточного контролю знань по темі 1

1. Що є предметом навчальної дисципліни «Проектування системи управління персоналом»?

а) HR-інжиніринг;

б) процес формування ефективної системи управління персоналом підприємства (організації);

в) процес формування ефективних організаційних структур управління персоналом на основі системного і процесного підходів;

г) вивчення функціонального аспекту управління трудовими ресурсами.

2. До сфери яких компетенцій відносяться: здатність оцінювати, коригувати та модифікувати чинну організаційну структуру управління підприємством (організацією), здійснювати реорганізаційні (реструктуризаційні) проекти; здатність аналізувати сучасні HR-технології в забезпеченні високої ефективності управління персоналом підприємства (організації); здатність розробляти дієздатні проекти щодо удосконалення чинної чи розробки нової ефективної системи управління персоналом та її підсистем?

а) інструментальних;

б) міжособистісних;

в) спеціальних;

г) системних.

3. Які навчальні дисципліни є основою для вивчення курсу «Проектування системи управління персоналом»?

а) економіка праці і соціально-трудові відносини;

б) проектний менеджмент;

в) управління персоналом;

г) трудове право;

д) економіка підприємства;

е) всі вказані дисципліни є основою вищезазначеного курсу.

 

Питання для самоконтролю

1. Місце проектування в системі менеджменту персоналу.

2. Що є предметом і об'єктом вивчення дисципліни «Проектування системи управління персоналом»?

3. Що представляє собою проектування як процес?

4. Дослідження і аналіз сучасних проблем в управлінні людськими ресурсами на вітчизняних підприємствах.

5. Який структурний підрозділ підприємства (організації) виконує функції проектування системи управління персоналом? Що потрібно для якісного та ефективного проектування системи управління персоналом?

6. Які навчальні дисципліни є основою для вивчення курсу «Проектування системи управління персоналом», а які – наслідком та результатом?

7. Що є результатом проектування системи управління персоналом?

Завдання до самостійної роботи

Студентам необхідно побудувати логіко-структурну схему взаємозв'язку дисципліни «Проектування системи управління персоналом» з іншими навчальними дисциплінами, ґрунтуючись на попередньо отриманих знаннях.

Термінологічний словник ключових понять

Предмет дисципліни «Проектування системи управління персоналом» – система управління персоналом підприємства (організації, установи) та її складові.

Мета викладання навчальної дисципліни «Проектування системи управління персоналом» – формування у студентів системи знань з теорії, методології і практики проектування систем управління персоналом сучасного підприємства (організації, установи).

Основне завдання дисципліни «Проектування системи управління персоналом» полягає в тому, щоб сформовані студентами знання, уміння і навички були достатніми для кваліфікованого вирішення питань з проектування та вдосконалення систем управління персоналом.

Рекомендована література

Основна література: Додаткова література:
[ 4, 9, 11, 14, 18, 19, 20, 22, 25 ] [ 7, 12, 13, 15 ]

 

 

ТЕМА 2. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЙНОГО ПРОЕКТУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

 

План вивчення теми

 

1. Поняття «організаційний проект», його зміст, учасники, ресурси, умови і обмеження. Принципи побудови організаційних проектів.

2. Поняття, сутність і зміст організаційного проектування системи управління персоналом.

3. Стадії організаційного проектування системи управління персоналом, їх характеристика.

4. Формування механізму управління підприємством (організацією) з урахуванням специфіки елементів організаційної структури та її зовнішнього середовища.

Навчальні цілі

1) ознайомлення з новими термінами / науковими категоріями / визначеннями / процесами / механізмами;

2) самостійний пошук цільової інформації та самостійне наукове дослідження;

3) формування умінь самостійно аналізувати умови / передумови й знаходити спосіб розв'язання поставлених завдань / проблем / ситуацій;

4) формування спеціальних компетенцій;

5) виконання вправ / розв'язання практичних ситуацій.

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

Вивчення цієї теми передбачає розгляд теорії організаційного проектування. Відповідно студент повинен мати глибокі теоретичні знання щодо поняття «організаційний проект», знати його атрибути та принципи побудови. Відповідно до цих базових знань студент повинен застосувати ці базові знання в сфері управління персоналом, виокремлюючи характерні особливості та враховуючи специфіку проектів щодо створення ефективної системи управління персоналом чи її удосконалення.

У найзагальнішому вигляді організаційне проектування можна визначити як процес упорядкування організаційно-структурних характеристик системи для досягнення або поліпшення їх ефективності, адаптивності і результативності.

Предметом організаційного проектування є система організації праці та управління в організації в цілому, в її підрозділах або окремих видах діяльності.

Метою організаційного проектування є розробка нових організаційних систем або пропозицій щодо зміни існуючих. Результат – це комплект технічної, організаційної та планово-економічної документації, необхідної для створення і здійснення на практиці організаційної, виробничої системи.

Організаційне проектування застосовується на стадії створення нових організацій та реорганізації вже існуючих. У результаті може бути складений реальний документ: розділ бізнес-плану, організаційний проект як складова частина технічного проекту реконструкції тощо. Як функція менеджменту організаційне проектування найчастіше застосовується в діючій організації з метою її вдосконалення. В цьому випадку проектування організаційних зв'язків, як правило, передує аналіз функціонування існуючої системи.

Фактори, що впливають на процес організаційного проектування, носять ситуаційний характер. Виділяється чотири групи чинників:

1) стан зовнішнього середовища, оточення організації;

2) технологія роботи в організації;

3) стратегічний вибір керівництва організації по відношенню до її цілей;

4) поведінка працівників.

Науково обґрунтоване формування організаційних структур управління – це актуальне завдання сучасного етапу адаптації господарюючих суб'єктів до ринкової економіки. У цих умовах необхідно використовувати принципи і методи проектування організації управління на основі системного підходу.

Істотним недоліком організаційного проектування є надмірне захоплення типовими схемами, що призводить до механічного перенесення застосовуваних в минулому організаційних форм в нові умови. З наукової точки зору дуже вузьке трактування отримали вихідні чинники формування структур:

- чисельність персоналу замість цілей організації;

- постійний набір до структурних підрозділів замість зміни їх складу і комбінації в різних умовах;

- упор на виконання незмінних функцій у відриві від завдань;

- «застарілі» схеми і штати як пересічні показники існуючих організацій без аналізу їх недоліків та придатності.

В умовах ринкових відносин взаємозв'язки різних ланок системи управління стають важливішими за чисельність і штатну структуру організації або її функціональну спеціалізацію. Часом досить обґрунтовані опрацювання нормативів чисельності апарату управління організацій реального сектора економіки не дають позитивних результатів для вирішення проблем формування організаційних структур підприємств (організацій).

Процес розвитку організації здійснюється або безперервно у вигляді часткових перетворень окремих елементів, або періодично як реорганізація основних сторін її діяльності, що має форму їх разової радикальної зміни.

Реорганізація може мати форму реструктуризації та реінжинірингу.

Реструктуризація означає зміну функцій і структури організації, такого набору її окремих елементів: сфер, напрямів і форм діяльності підрозділів, використовуваних ресурсів та їх джерел, методів управління тощо.

Реінжиніринг полягає в оптимізації на принципово новій основі внутрішньо організаційних процесів і перетворенні відповідно до цього всіх сторін діяльності організації.

Як і створення нової організації, реструктуризація і реінжиніринг вимагають створення організаційного проекту майбутньої структури, системи управління, технологічних, адміністративних, інформаційних взаємозв'язків між елементами, правил і процедур виконання тих чи інших дій тощо.

Основні завдання організаційного проектування:

- виділення набору функціонально відокремлених елементів організації і зв'язків між ними;

- визначення форм і методів реалізації цих зв'язків, необхідних повноважень;

- закріплення їх у нормативних документах.

До основних процесів, пов'язаних з організаційним проектуванням, відносять структуризацію, композицію, регламентацію, орієнтацію.

 

Тести поточного контролю знань по темі 2

 

1. Що представляє собою процес упорядкування організаційно-структурних характеристик системи для досягнення або поліпшення їх ефективності, адаптивності і результативності?

а) техніко-економічний аналіз;

б) бізнес-планування;

в) організаційне проектування;

г) HR-інжиніринг.

2. Про який процес йдеться, якщо він полягає в оптимізації на принципово новій основі внутрішньо організаційних процесів і перетворенні відповідно до цього всіх сторін діяльності організації?

а) організаційне проектування;

б) реструктуризація;

в) реінжиніринг;

г) HR-інжиніринг.

3. Про який складовий процес організаційного проектування йдеться, якщо він представляє собою розробку обов'язкових параметрів організації і процесів, які в ній відбуваються: формування правил, процедур, нормативів виконання тих чи інших операцій, основних функцій працівників, визначення їх повноважень, необхідної кваліфікації, порядку взаємодії тощо?

а) композиція;

б) структуризація;

в) регламентація;

г) орієнтація.

 

Питання для самоконтролю

1. Що представляє собою організаційне проектування як наука? Визначте його основну мету і завдання.

2. Охарактеризуйте чинники, які впливають на процес організаційного проектування в межах підприємства (організації).

3. Сформулюйте переваги і недоліки організаційного проектування, акцентуючи увагу на особливостях проектів в системі управління персоналом.

4. В чому полягає особливість реорганізації?

5. Охарактеризуйте основні процеси організаційного проектування.

 

Завдання до самостійної роботи

Студентам необхідно підготувати презентаційне повідомлення за однією з наведених нижче тем:

1. Послідовність дій при створенні організаційного проекту новоствореного підприємства (організації).

2. Структуризація, композиція, регламентація та орієнтація як основні процеси організаційного проектування системи управління персоналом.

3. Особливості проектів реорганізації і реструктуризації підприємств (організацій).

 

Термінологічний словник ключових понять

HR-реінжиніринг – оптимізація на принципово новій основі внутрішньо-організаційних процесів і перетворення відповідно до цього всіх сторін діяльності організації.

Основні завдання організаційного проектування – виділення набору функціонально відокремлених елементів організації і зв'язків між ними; визначення форм і методів реалізації цих зв'язків, необхідних повноважень; закріплення їх у нормативних документах.

 

Рекомендована література

 

Основна література: Додаткова література:
[ 4, 9, 11, 14, 18, 19, 20, 22, 25 ] [ 7, 12, 13, 15 ]

 

 

ТЕМА 3. МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЙНОГО ПРОЕКТУВАННЯ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

 

План вивчення теми

 

1. Класифікація методів дослідження, використовуваних в проектуванні системи управління персоналом.

2. Основні методи дослідження систем управління персоналом підприємства (організації): описовий, математичний, аналітичний.

3. Сітьові методи проектування (PERT-діаграми).

 

Навчальні цілі

1) ознайомлення з новими термінами / науковими категоріями / визначеннями / процесами / механізмами;

2) самостійний пошук цільової інформації та самостійне наукове дослідження;

3) формування умінь самостійно аналізувати умови / передумови й знаходити спосіб розв'язання поставлених завдань / проблем / ситуацій;

4) формування спеціальних компетенцій;

5) виконання вправ / розв'язання практичних ситуацій.

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

Вивчення цієї теми передбачає розгляд різних методологічних підходів, застосовуваних в проектуванні системи управління персоналом.

Студенту слід розрізняти методи виконання проектних робіт та проектні методи. Виділяються наступні методи виконання проектних робіт: оригінальне проектування, типове проектування та автоматизоване проектування.

Оригінальне проектування є традиційним методом, який характеризується тим, що всі види проектних робіт орієнтовані на створення індивідуальних проектів.

Оригінальний метод проектування має високу трудомісткість і значні терміни проектування.

Методи типового проектування передбачають поділ створюваної системи на складові компоненти і створення для кожного з них закінченого проектного рішення. Одним з методів типового проектування є модельний метод, коли декомпозиція системи здійснюється на рівні організаційного модуля, що є локальною частиною системи або підсистеми. Після виділення організаційних модулів для кожного з них створюється типове проектне рішення, з яких згодом компонується проект системи. Результатом проектування є індивідуальний проект з типовими елементами у вигляді організаційних модулів.

Створення і використання систем автоматизованого проектування – новий, прогресивний напрям в оргпроектуванні. В автоматизованих організаційних системах процес розробки розглядається з системних позицій і заснований на використанні ЕОМ. В основі системи автоматизованого проектування лежить модельний метод, застосування якого передбачає побудову та підтримку в адекватному стані глобальної моделі організаційної системи і автоматизоване супроводження відповідного цій моделі проекту організації, що враховує характеристики конкретного об'єкта.

Проектний метод – це будь-яка дія у процесі проектування. При оцінці варіантів проекту і виборі остаточного варіанту можуть бути використані методи вартісного аналізу, анкетного опитування, вибір шкал вимірювання, вибір критеріїв оцінки тощо. Кожен проектний метод покликаний вирішити ту чи іншу мету проектування.

Також студенту самостійно слід визначити площину застосування дисперсійного та кореляційно-регресійного методів аналізу та моделювання в проектуванні системи управління персоналом. Суттєвими є також усвідомлення та систематизація матеріалу щодо різноманіття методів проектування на етапі формалізації управлінських проектних рішень та методів дослідження техніко-економічної ефективності організаційних систем, управлінських відносин, інформаційної та документаційної потреби систем управління персоналом.

 

 

Тести поточного контролю знань по темі 3

 

1. Який метод характеризується тим, що всі види проектних робіт орієнтовані на створення індивідуальних проектів?

а) оригінальний метод;

б) типове проектування;

в) автоматизоване проектування;

г) проектний підхід.

2. Що представляє собою дисперсійний аналіз?

а) метод визначення відокремленого і спільного впливу факторів на результативну ознаку та кількісної оцінки цього впливу шляхом використання відповідних критеріїв, який проводиться на основі побудованого рівняння і визначає внесок кожної незалежної змінної у варіацію досліджуваної залежної змінної величини;

б) статистичний метод, призначений для встановлення структури зв'язку між результативною та факторними ознаками, який дає змогу визначити вплив одного або декількох факторів на результативний показник;

в) метод дослідження взаємозалежності ознак у генеральній сукупності, які є випадковими величинами з нормальним характером розподілу, основними вимогами до застосування якого є достатня кількість спостережень, сукупності факторних і результативних показників, їх кількісний вимір і відображення в інформаційних джерелах;

г) метод дослідження, до якого належать збір даних з інформацією про вибіркові об'єкти, та упорядкування їх в однорідні, схожі між собою групи.

 

Питання для самоконтролю

 

1. Які Ви знаєте методи, застосовувані на етапі розробки, проектування та наступної формалізації управлінських рішень?

2. Які Ви знаєте методи, використовувані для дослідження техніко-економічної ефективності організаційних систем, управлінських відносин, інформаційної та документаційної потреби систем управління персоналом.

 

Завдання до самостійної роботи

Студентам необхідно побудувати блок-схеми чи логіко-структурні схеми при відповіді на наступні запитання:

1. Класифікуйте методи, застосовувані в організаційному проектуванні системи управління персоналом.

2. Найчастіше застосовувані методи у вітчизняній практиці побудови (реорганізації) системи управління персоналом?

3. Зміст та призначення дисперсійного аналізу в організаційному проектуванні системи управління персоналом?

Термінологічний словник ключових понять

Метод аналогій передбачає застосування організаційних систем управління, які виправдали себе в організаційних системах із подібними характеристиками. При цьому обґрунтовано вибирають організації-аналоги, всебічно аналізують їх організаційні системи управління і розробляють подібну типову структуру.

Експертний метод полягає в тому, що експерти вивчають реальну організацію, осмислюють її специфічні особливості і виробляють рекомендації щодо її реорганізації (перебудови).

Метод структуризації цілей передбачає вироблення системи цілей організації та її подальше поєднання з розробляється структурою.

Метод організаційного моделювання – розробка формалізованих математичних, графічних або машинних описів розподілу повноважень і відповідальності в організації з метою оцінки ступеня раціональності організаційних рішень на основі чітко сформульованих критеріїв. При цьому формальний опис організації стає її моделлю.

Метод інформаційного моделювання заснований на урахуванні інформаційного аспекту в організації системи управління.

Метод угруповань (типізації структур) заснований на об'єднанні організаційних структур за певними ознаками у групи з подальшою розробкою типових організаційних структур для кожної. При цьому необхідно правильно визначити кількість різновидів типових структур на основі відповідних їх угруповань; при застосуванні типових структур повинна бути забезпечена можливість врахування конкретних особливостей кожної організації.

Рекомендована література

Основна література: Додаткова література:
[ 4, 9, 11, 14, 18, 19, 20, 22, 25 ] [ 7, 12, 13, 15 ]

 

Змістовий модуль 2.

Особливості планування і реалізації проектів

в системі управління персоналом

 

ТЕМА 4. АНАЛІЗ І ПЛАНУВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ЗМІН В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

 

План вивчення теми

1. Формування проектної структури управління персоналом підприємства (організації). Організація роботи з управління проектами.

2. Стандарти і нормативна база проектних робіт в системі управління персоналом підприємства (організації).

 

Навчальні цілі

1) ознайомлення з новими термінами / науковими категоріями / визначеннями / процесами / механізмами;

2) самостійний пошук цільової інформації та самостійне наукове дослідження;

3) формування умінь самостійно аналізувати умови / передумови й знаходити спосіб розв'язання поставлених завдань / проблем / ситуацій;

4) формування спеціальних компетенцій;

5) виконання вправ / розв'язання практичних ситуацій.

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

Самостійне вивчення питань цієї теми слід розпочати з усвідомлення місця планування в проектному комплексі робіт зі створення, удосконалення чи розробки змін в системі управління персоналом.

Планування є особливо важливим у проекті, оскільки проект включає певні дії, не зроблені раніше. При розробці плану проекту використовують результати інших процесів планування для чіткого узгодженого документа, яким можна було б керуватися для управління виконанням проекту і при здійсненні контролю за його виконанням. Результати інших процесів планування включають як базові документи (наприклад ієрархічна структура робіт), так і допоміжні деталі (наприклад, прогноз про рух грошових коштів).

Базові процеси планування можуть повторюватися кілька разів протягом однієї фази проекту.

Вони включають:

− планування змісту – це розробка документа про зміст проекту, який буде основою для майбутніх проектних рішень;

− визначення змісту – поділ основного компоненту проекту на дрібніші, більш керовані компоненти;

− визначення діяльності – це ідентифікація певних робіт, що мають бути виконані для отримання результатів проекту;

− завдання послідовності робіт – ідентифікація і документування взаємозв'язків між роботами;

− оцінка тривалості робіт;

− розробка календарного плану – аналіз послідовності робіт, тривалості їх та вимог до ресурсів з метою складання календарного плану проекту;

− планування ресурсів;

− оцінка вартості ресурсів, необхідних для виконання робіт проекту;

− визначення бюджету – складання кошторисів по кожній роботі проекту;

− розробка плану проекту – отримання результатів від інших процесів планування та об’єднання їх в один узгоджений документ.

План проекту використовується з метою:

− здійснення управління виконанням проекту;

− документування припущень при плануванні проекту;

− документування рішень з урахуванням обраних альтернатив;

− полегшення зв'язку між зацікавленими особами;

− визначення основних режимів перевірки щодо змісту, вартості та часу;

− забезпечення основи для контролю за виконанням проекту.

Використання методології управління проектами передбачає створення спеціальної групи (команди проекту), яка стає самостійним учасником проекту і здійснює управління різними процесами в рамках проекту. Вона створюється на період реалізації проекту і після його завершення розпускається.

Команда проекту – це група співробітників, підпорядкованих менеджеру проекту, яка безпосередньо працює над здійсненням реалізації проекту. Команда проекту є основним елементом організаційної структури проекту.

Організаційна структура управління проектом – це сукупність взаємо-пов'язаних органів управління проектом та взаємовідносин між учасниками проекту. Підходи до формування команди проекту:

1. Провідні учасники проекту (замовник та підрядник) створюють власні групи, які очолюють керівники проекту – відповідно від замовника та від підрядника. Ці керівники, в свою чергу, підпорядковуються одному проектному менеджеру.

2. Для управління проектом створюється єдина команда на чолі з проектним менеджером. В цю команду включаються представники всіх учасників проекту у відповідності до затвердженого розподілу зон відповідальності.

Організація роботи команди проекту характеризується:

– чітким закріпленням прав та обов'язків кожного члена команди;

– послідовною орієнтацією на кінцевий результат;

Основними характеристиками команди є склад (сукупність характеристик членів команди, важливих для її аналізу як єдиного цілого: чисельність, віковий склад, кваліфікація тощо) і структура – розглядається з точки зору функцій, які виконує кожен член команди, а також з точки зору міжособистісних відносин.

На завершення вивчення цієї теми слід приділити увагу стандартам і нормативній базі здійснюваних проектних робіт при побудові ефективної системи управління персоналом, поставивши наголос на міжнародних стандартах якості ISO, TQM. Слід наголосити, що в основу стандартів серії ISO 9000 покладені 8 принципів TQM – загального управління якістю:

- орієнтація на споживача;

- роль керівництва, лідерство;

- залучення працівників в процеси, що протікають в організації;

- процесний підхід до діяльності;

- системний підхід до управління;

- постійне поліпшення;

- ухвалення рішень, заснованих на фактах;

- взаємовигідні стосунки з постачальниками (партнерами).

 

Тести поточного контролю знань по темі 4

 

1. З якою метою використовується план проекту організаційних змін?

а) здійснення управління виконанням проекту;

б) документування припущень при плануванні проекту;

в) документування рішень з урахуванням обраних альтернатив;

г) полегшення зв'язку між зацікавленими особами;

д) визначення основних режимів перевірки щодо змісту, вартості та часу;

е) забезпечення основи для контролю за виконанням проекту.

2. Що представляє собою група співробітників, підпорядкованих менеджеру проекту, яка безпосередньо працює над здійсненням реалізації проекту?

а) ініціативна група;

б) топ-менеджмент;

в) команда проекту;

г) персонал підприємства (організації).

 

3. Які принципи покладено в основу міжнародних стандартів якості систем менеджменту серії ISO 9000, котрі можуть бути застосовані в проектуванні системи управління персоналом?

а) орієнтація на споживача;

б) роль керівництва, лідерство;

в) залучення працівників в процеси, що протікають в організації;

г) процесний підхід до діяльності;

д) системний підхід до управління;

е) постійне поліпшення;

є) ухвалення рішень, заснованих на фактах;

ж) взаємовигідні стосунки з постачальниками (партнерами);

з) всі вказані вище принципи є застосовними в проектуванні системи управління персоналом.

 

Питання для самоконтролю

 

1. В якій послідовності та згідно з якими правилами здійснюється планування і проектування організаційних змін в системі управління персоналом?

2. Що представляє собою процес планування в системі організаційного проектування?

3. Як здійснюється формування проектної структури управління персоналом підприємства (організації)

4. Що представляє собою команда проекту? Які підходи застосовуються для її формування?

5. Яким чином здійснюється управління змінами в системі управління персоналом?

6. Які стандарти покладено в основу проектування системи управління персоналом?

7. Визначте основні принципи проектування і організації впровадження нової системи управління персоналом.

 

Завдання до самостійної роботи

Студентам необхідно побудувати блок-схеми чи логіко-структурні схеми при відповіді на наступні запитання:

1. Вимоги замовника проекту та підтвердження замовлення на проект.

2. Проектні ризики: їх класифікація і урахування при реалізації.

3. Управління змінами в ході проектування системи управління персоналом.

Термінологічний словник ключових понять

Сітьове планування й управління – метод планування, оснований на графічному зображенні певного комплексу робіт у їх логічній послідовності, взаємозв'язку і взаємозалежності.

Сітьова модель є графічно виконаним оперативним документом, у якому в наочній формі по етанах і за часом відображається та оптимізується план оперативно-розшукових та інших заходів по кожній конкретній справі. Основне її призначення полягає в тому, щоб дати можливість керівнику операції та оперативним працівникам системно і масштабно уявити собі діючий план оперативно-розшукових та інших заходів, раціонально та чітко контролювати його виконання за часом на всіх етапах і по кожній версії, маневрувати особовим складом оперативних груп залежно від оперативної обстановки, забезпечувати ефективну взаємодію всіх сил та засобів, які беруть участь в операції.

Проект – це обмежена в часі та ресурсах унікальна сукупність процесів, направлена на створення нової цінності.

Структура проекту – це сукупність взаємопов'язаних елементів і процесів проекту, які представлені з різним ступенем деталізації. В термінах управління проектами структура проекту являє собою «дерево» орієнтованих на продукт компонентів, представлених обладнанням, роботами, послугами й інформацією, отриманими в результаті реалізації проекту.

Структура проекту повинна відповідати таким вимогам: кожний рівень ієрархії повинен мати закінчений вигляд або охоплювати всю суму частин проекту, представлених на даному рівні деталізації; сума характеристик елементів проекту на кожному рівні ієрархії структури повинна бути однаковою; нижній рівень декомпозиції проекту повинен містити елементи (модулі), на основі яких можуть бути чітко визначені всі дані, необхідні та достатні для управління проектами (функціональні характеристики, обсяги робіт, вартість, необхідні ресурси, виконавці, зв'язки з іншими елементами тощо).

Декомпозиція проекту означає поділ проекту на окремі компоненти, елементи, модулі, тобто виокремлення окремих рівнів ієрархії. Прийнята структура проекту з виділеною ієрархією постійних елементів утворить основу інформаційної мови проекту, на якій будуть спілкуватися всі учасники проекту і буде вестися проектна робота.

Ітеративний підхід – виконання робіт паралельно з безперервним аналізом отриманих результатів і коригуванням попередніх етапів роботи. Проект при цьому підході в кожній фазі розвитку проходить повторюваний цикл: Планування – Виконання – Контроль і Оцінка (англ. plan-do-check-act cycle).

 

Рекомендована література

Основна література: Додаткова література:
[ 1, 2, 4, 9, 11, 13, 14, 18, 19, 20, 21, 22, 25 ] [ 5, 7, 12, 13, 15 ]

ТЕМА 5. Проектування системи управління персоналом новоствореного суб'єкта господарювання (підприємства, організації, установи)

 

План вивчення теми

 

1. Передпроектне дослідження.

2. Створення концепції проекту змін.

3. Розробка проекту.

4. Впровадження нового організаційного проекту управління персоналом.

 

Навчальні цілі

1) ознайомлення з новими термінами / науковими категоріями / визначеннями / процесами / механізмами;

2) самостійний пошук цільової інформації та самостійне наукове дослідження;

3) формування умінь самостійно аналізувати умови / передумови й знаходити спосіб розв'язання поставлених завдань / проблем / ситуацій;

4) формування спеціальних компетенцій;

5) виконання вправ / розв'язання практичних ситуацій.

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

Формування нових організаційних структур або удосконалення існуючих є безперервним процесом.

Управління, формування та вдосконалення організаційних структур повинно відбуватися в певній технологічній послідовності, поетапно і відповідно до спеціально розроблених Положень.

Загальна послідовність організаційного проектування характеризується такою послідовністю:

1) здійснення розподілу організації по горизонталі відповідно до найважливіших напрямків діяльності з реалізації стратегії;

2) встановлення співвідношень повноважень різних посад;

3) визначення посадових обов'язків, як сукупності певних завдань і функцій.

Реалізація організаційного проекту відбувається в кілька етапів (рис. 2.2):

1. Передпроектний етап, який включає наступні підетапи:

 
 

 

 


Рис. 2.2. Складові етапи організаційного проектування системи управління персоналом підприємства (організації)

 







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 694. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия