Студопедия — ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ






Тема 1. Науково-методологічні засади ядерного права України (6 год.)

· Об’єктивні передумови формування ядерного права України.

· Предмет, об’єкти та методи ядерного права України.

· Принципи та функції ядерного права України.

· Ядерне право України як навчальна дисципліна, галузь права і науки.

· Співвідношення ядерного права України з іншими галузями права.

 

Тема 2. Джерела ядерного права України(6 год.)

· Об’єктивні передумови формування джерел ядерного права України.

· Поняття та особливості джерел ядерного права України.

· Міжнародні договори України в системі джерел ядерного права.

· Закони в системі джерел ядерного права України.

· Підзаконні акти як джерела ядерного права України.

 

Тема 3. Ядерні правовідносини (3 год.)

· Поняття і особливості ядерних правовідносин.

· Суб’єкти і об’єкти ядерних правовідносин.

· Зміст ядерних правовідносин.

· Підстави виникнення, зміни та припинення ядерних правовідносин.

 

Тема 4. Система ядерного права України(3 год.)

· Поняття системи ядерного права України.

· Загальна, особлива і спеціальна частини ядерного права України.

· Основні інститути загальної частини ядерного права України.

· Структура особливої частини ядерного права України.

· Спеціальна частина ядерного права.

 

Тема 5. Правові засади управління у сфері використання ядерної енергії та забезпечення радіоекологічної безпеки (10 год.)

· Поняття, ознаки і зміст управління в сфері використання ядерної енергії та забезпечення радіоекологічної безпеки.

· Система органів державного управління в сфері використання ядерної енергії, джерел іонізуючою випромінювання та забезпечення радіоекологічної безпеки.

· Функції державного управління у сфері використання ядерної енергії та забезпечення радіоекологічної безпеки:

· Участь громадськості у вирішенні питань, пов’язаних з використанням ядерної енергії та забезпеченням радіоекологічної безпеки.

 

Тема 6. Державне регулювання безпеки використання ядерної енергії (8 год.)

· Поняття державного регулювання безпеки використання ядерної енергії.

· Органи державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки та їх компетенція.

· Функції органів державного регулювання безпеки використання ядерної енергії: нормування, ліцензування діяльності в сфері використання ядерної енергії та державний нагляд за дотриманням вимог ядерної та радіаційної безпеки.

 

Тема 7. Правовий статус юридичних та фізичних осіб, що здійснюють діяльність у сфері використання ядерної енергії та забезпечення радіоекологічної безпеки (6 год.)

· Права і обов’язки заявника, що подає документи до органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки на право здійснення певного виду діяльності.

· Правовий статус ліцензіата, що має дозвіл на здійснення певного виду діяльності у сфері використання ядерної енергії, джерел іонізуючою випромінювання, поводження з радіоактивними відходами тощо.

· Експлуатуюча організація в сфері використання ядерної енергії за законодавством України.

· Права і обов’язки постачальника, який виконує функції, пов’язані з проектуванням, виробництвом, постачанням, будівництвом або наданням інших послуг у сфері використання ядерної енергії.

 

Тема 8. Право громадян на радіоекологічну безпеку(6 год.)

· Конституційні засади права громадян на радіоекологічну безпеку.

· Законодавство у галузі забезпечення радіоекологічної безпеки.

· Поняття права громадян на радіоекологічну безпеку.

· Право громадян на радіоекологічну безпеку в системі екологічних прав громадян.

 

Тема 9. Юридична відповідальність як засіб реалізації ядерного права (5 год.)

· Поняття ядерного правопорушення як підстави юридичної відповідальності в сфері використання ядерної енергії та забезпечення радіоекологічної безпеки.

· Поняття і зміст юридичної відповідальності у сфері використання ядерної енергії та забезпечення радіоекологічної безпеки в Україні.

· Мета, завдання та види юридичної відповідальності в сфері використання ядерної енергії та забезпечення радіоекологічної безпеки в Україні.

· Особливості окремих видів юридичної відповідальності у сфері використання ядерної енергії та забезпечення радіоекологічної безпеки в Україні.

 

Тема 10. Правове регулювання розміщення, будівництва, введення в експлуатацію, експлуатації і зняття з експлуатації ядерних установок та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами (6 год.)

· Порядок прийняття рішень щодо розміщення ядерних установок та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними матеріалами.

· Прийняття в експлуатацію та експлуатація ядерної установки чи об’єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами.

· Державна експертиза ядерної та радіаційної безпеки.

· Ліцензування будівництва ядерних установок та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами.

 

Тема 11. Правовий режим територій у місцях розташування ядерних установок та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами (6 год.)

· Порядок визначення та поняття особливого режиму території у місцях розташування ядерних установок та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами.

· Обмеження прав осіб, що перебувають на території ядерної установки.

· Громадські заходи на території ядерної установки або об’єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами.

· Соціально-екологічні умови проживання та праці громадян у місцях розміщення підприємства по видобуванню уранових руд, ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами.

 

Тема 12. Правове регулювання поводження з радіоактивними відходами(8 год.)

· Значення нормативно-правового регулювання в галузі поводження з радіоактивними відходами в системі ядерного законодавства України.

· Система органів державної влади у сфері поводження з радіоактивними відходами.

· Державне регулювання безпеки у сфері поводження з радіоактивними відходами.

· Порядок поводження з радіоактивними відходами: зберігання та захоронення радіоактивних відходів; забезпечення фізичного захисту при поводженні з радіоактивними відходами; перевезення радіоактивних відходів; експлуатація сховищ радіоактивних відходів; закриття (консервація) сховищ радіоактивних відходів.

· Юридична відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері поводження з радіоактивними відходами.

 

Тема 13. Правовідносини в сфері фізичного захисту ядерних матеріалів, ядерних установок, інших джерел іонізуючого випромінювання та його завдання(6 год.)

· Законодавство, що регулює правовідносини у сфері фізичного захисту ядерних матеріалів, ядерних установок, інших джерел іонізуючою випромінювання та його завдання.

· Повноваження органів державної виконавчої влади у сфері фізичного захисту ядерних матеріалів, ядерник установок, інших джерел іонізуючою випромінювання.

· Основні вимоги щодо державного регулювання фізичного захисту ядерних матеріалів, ядерних установок, інших джерел іонізуючою випромінювання.

· Обмеження прав юридичних та фізичних осіб в сфері фізичного захисту ядерних матеріалів, ядерних установок, інших джерел іонізуючого випромінювання з метою забезпечення радіоекологічної безпеки.

· Юридична відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері фізичного захисту ядерних матеріалів, ядерних установок, інших джерел іонізуючого випромінювання.

 

Тема 14. Правове регулювання щодо запобігання використанню ядерних матеріалів, обладнання та технологій у воєнних цілях (6 год.)

· Правовий статус України як без’ядерної держави.

· Державна система гарантій щодо запобігання використанню ядерних матеріалів, обладнання та технологій у воєнних цілях.

· Державна система обліку та контролю за експортом, імпортом і транзитом матеріалів, що стосуються ядерної діяльності та можуть бути використані у створенні ядерної зброї.

· Передача відповідальності за ядерний матеріал, який підлягає гарантіям або такий, що повинен підлягати гарантіям, щодо запобігання його використання у воєнних цілях.

· Юридична відповідальність за порушення вимог законодавства щодо запобігання використанню ядерних матеріалів, обладнання та технологій у воєнних цілях.

 







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 332. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия