Студопедия — ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК. Абсолютна рента- рента, утворена монополією приватної власності на землю.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК. Абсолютна рента- рента, утворена монополією приватної власності на землю.






 

Абсолютна рента - рента, утворена монополією приватної власності на землю.

Авансований капітал - промисловий капітал, вкладений у засоби виробництва та робочу силу.

Адміністративні методи - методи державного впливу, які визначають не економічні умови діяльності суб’єктів господарювання, а саму можливість її здійснення.

Акціонерне товариство - форма об’єднання капіталів учасників підприємства, яка засвідчує внесення капіталу у формі акцій, що дає право на отримання доходу та участь в керуванні підприємством.

Амортизація - процес поступового перенесення вартості основного капіталу на вироблену продукцію в міру його зношення.

Аналіз - метод дослідження, за якого об’єкт дослідження розкладається на складові, кожну з яких вивчають окремо.

Антиглобалізм - сукупність суспільних рухів і людей, об’єднаних ідеєю протистояння світовій глобалізації.

Антимонопольна діяльність - комплекс заходів, розроблених і впроваджених у багатьох країнах світу, спрямованих на обмеження діяльності монополій, а також створення відповідного законодавства.

Виробництво - процес створення матеріальних і нематеріальних благ, необхідних для існування та розвитку людини.

Виробничі відносини - відносини між людьми у процесі суспільного виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних благ та послуг.

Виробничі можливості - максимально можливий обсяг продукції, виробленої при повному та ефективному використанні наявних ресурсів.

Витрати капіталу - витрати постійного капіталу на купівлю засобів виробництва і змінного – робочої сили.

Відтворення - безперервність процесу виробництва товарів та послуг, на основі якого відбувається оновлення елементів економічної системи.

Власність - сукупність відносин між суб’єктами господарювання щодо привласнення умов та результатів виробництва.

Внутрішньогалузева конкуренція - боротьба виробників однієї галузі (сфери) виробництва за вигідніші умови виробництва та збуту товарів.

Глобалізація - всеохопний процес трансформації світового співтовариства у відкриту цілісну систему.

Глобалістика – самостійна галузь знань про найзагальніші, планетарні проблеми сучасного і майбутнього розвитку людської цивілізації.

Глобальні проблеми – всезагальні проблеми, що відзначаються загальнопланетарним за своїми масштабами і значенню характером, пов’язані з життєвими інтересами народів усіх країн, становлять загрозу життю для всього людства і можуть бути вирішені спільними діями всіх країн світу.

Глобальні проблеми - проблеми, пов’язані з природними економічними та соціальними явищами, що виникли в процесі розвитку сучасної цивілізації та мають загальнопланетарний характер.

Господарський механізм - сукупність форм і методів регулювання економічних процесів та суспільних дій економічних суб’єктів на основі знання економічних законів, використання економічних важелів, правових норм та інституційних утворень.

Гроші як економічна категорія - особливий товар, який виконує роль загального еквівалента, виступає посередником в обміні товарів і виражає економічні відносини між людьми щодо виробництва та обміну.

Грошовий обіг - рух грошей у готівковій і безготівковій формах, який обслуговує реалізацію товарів і нетоварних платежів у господарстві.

Дедукція - метод пізнання від загального до одиничного.

Демілітаризація економіки – це роззброєння і ліквідація оборонних галузей виробництва.

Державне підприємництво - господарська або інша підприємницька діяльність державних підприємств з виробництва матеріальних благ та надання послуг суб’єктам економіки.

Державне регулювання економіки - сукупність заходів державного впливу на об’єкти і процеси з метою певного спрямування господарської діяльності суб’єктів національної економіки, узгодження їх інтересів та дій для реалізації конкретних цілей.

Державний сектор економіки - комплекс господарських об’єктів, які повністю або частково належать центральним чи місцевим органам державної влади і використовуються державою для виконання економічних, соціально-культурних і політичних функцій.

Державно - монополістичний капіталізм - система економічних відносин, в якій поєднуються і взаємодіють монополізований бізнес і політична влада держави у межах приватнокапіталістичних (ринкових) виробничих відносин

Державно-монополістичний капіталізм - зростання економічної ролі держави, її об’єднання з економічною силою монополій в один механізм з метою пристосування до потреб продуктивних сил, збагачення монополій та утримання в залежності широких верств населення.

Диференціальна рента - додатковий чистий дохід, отриманий у результаті продуктивнішої праці на кращих за родючістю та місцезнаходженням землях або завдяки підвищенню продуктивності землі за рахунок додаткових вкладень капіталу.

Додаткова вартість - вартісна форма додаткового продукту, створеного додатковою працею найманих працівників.

Додатковий продукт - продукт, створюваний додатковою працею і який перевищує необхідний продукт.

Досконала конкуренція - економічне суперництво, за якого жоден з ринкових суб’єктів не може впливати на загальну ринкову ситуацію або цей вплив такий незначний, що ним можна знехтувати.

Дохід - певна кількість грошових коштів, матеріальних благ чи послуг,отриманих фізичною особою, підприємством чи економікою в цілому за певний проміжок часу.

Екологічно безпечне розширене відтворення світової економіки - нарощування обсягів виробництва, яке супроводжується прискореним розвитком технологій, які поступово поліпшують навколишнє середовище та якість життя людей на земній планеті.

Екологія – характеризує взаємовідносини суспільства з природою, посилення людського впливу на навколишній світ.

Економічна категорія - абстрактне, логічне, теоретичне поняття, яке в узагальненому вигляді виражає суттєві властивості економічних явищ і процесів.

Економічна політика - цілісна система заходів держави, спрямованих на розвиток національної економіки в інтересах усіх соціальних груп суспільства.

Економічна система - сукупність взаємопов’язаних і певним чином упорядкованих елементів економіки, що утворюють певну цілісність, економічну структуру суспільства.

Економічне відокремлення виробників - відокремленість виробників, яка робить їх економічно самостійними товаровласниками. Вони самі, на свій страх і ризик, вирішують, що, де, коли і скільки виготовляти, з ким і на яких умовах здійснювати обмін.

Економічне зростання - збільшення обсягів національного виробництва в абсолютному вираженні або у розрахунку на душу населення за певний період.

Економічне моделювання - формалізований опис економічних процесів і явищ, структура якого абстрактно відтворює реальну картину економічного життя.

Економічний закон - найсуттєвіші, стійкі, постійно повторювані, причинно-наслідкові взаємозв’язки і взаємозалежності економічних процесів та явищ.

Економічний закон зростання потреб - безперервний розвиток потреб – рушійна сила економічного та духовного прогресу людства, що у свою чергу стимулює появу нових потреб.

Економічні інтереси - усвідомлене прагнення економічних суб’єктів задовольнити певні потреби, що є об’єктивним спонукальним мотивом до їх господарської діяльності.

Економічні методи - способи впливу держави на перебіг економічних процесів за рахунок створення певних умов, в яких економічна діяльність суб’єктів господарювання є доцільною з точки зору реалізації приватних інтересів.

Економічні потреби - потреби в економічних благах.

Експорт - продаж товарів та послуг зарубіжному контрагенту.

Екстенсивне економічне зростання - збільшення обсягів виробництва шляхом кількісного приросту факторів виробництва за їх незмінних якісних характеристик.

Ефективність виробництва - категорія, яка характеризує віддачу, результативність виробництва і свідчить про якість економічного зростання.

Закон грошового обігу - стійкі внутрішні зв’язки між кількістю грошей в обігу та масою товарів, рівнем цін, швидкістю обороту грошей.

Закон попиту - зворотний причинно-наслідковий зв’язок між ціною товару та величиною попиту.

Закон пропозиції - прямий причинно-наслідковий зв’язок між ціною товару та величиною пропозиції.

Заробітна плата - ціна, що її сплачує роботодавець найманому працівникові за функціональне використання його праці.

Засоби виробництва - сукупність предметів та засобів праці.

Засоби праці - річ або комплекс речей, якими людина діє на предмет праці.

Збереження миру – це ліквідація озброєнь, демілітаризація економік усіх країн планети, повна ліквідація воєнних блоків та воєнних конфліктів як між країнами, так і в окремих країнах.

Земельна рента - ціна, сплачена за використання землі та інших природних ресурсів.

Змінний капітал - частка авансованого промислового капіталу, вкладена в найм робочої сили, яка змінює свою вартість у процесі виробництва і стає джерелом додаткової вартості.

Змішане товариство - об’єднання кількох фізичних і (або) юридичних осіб, що поділяються на дійсних членів і членів-вкладників.

Ідеологічні методи - пропаганда у засобах масової інформації, заходи виховної й освітньої політики.

Імпорт - купівля у зарубіжного контрагента товарів та послуг.

Індивідуальне підприємство - підприємство, яке створюється і контролюється однією особою.

Індукція - метод пізнання від окремого до загального.

Інтенсивне економічне зростання - збільшення обсягів виробництва за рахунок удосконалення факторів виробництва та ефективнішого їх використання.

Інфляція - знецінення грошей, спричинене диспропорцією в суспільному виробництві та порушенням законів грошового обігу, яке виявляється у стійкому зростанні цін на товари і послуги.

Інфраструктура - комплекс інститутів, підприємств, організацій, які забезпечують безперервне функціонування ринку.

Капітал як економічна категорія - самозростаюча вартість; вартість, яка дає додаткову вартість.

Класифікація глобальних проблем - поділ глобальних проблем на проблеми взаємодії природи і суспільства, суспільних взаємовідносин, розвитку людини і забезпечення її майбутнього.

Конверсія – зміна пропорцій розподілу фінансових, людських і матеріальних ресурсів між цивільною і воєнними сферами, переключення в ході роззброєння воєнного виробництва й інших видів військової діяльності на мирні цілі.

Конкуренція - суперництво економічних суб’єктів за кращу реалізацію своїх економічних інтересів.

Маса додаткової вартості - абсолютна величина додаткової вартості.

Маса прибутку - абсолютний розмір прибутку в грошовому еквіваленті.

Метод політекономії - сукупність прийомів, засобів і принципів, за допомогою яких досліджуються категорії і закони функціонування та розвитку економічних систем.

Методи державного регулювання економіки - сукупність способів, прийомів та засобів державного впливу на соціально-економічний розвиток країни.

Міграція трудових ресурсів - переміщення працездатного населення з однієї країни в іншу з метою пошуку роботи, нових сфер застосування своїх здібностей, кращих умов життя.

Міжгалузева конкуренція - боротьба виробників різних галузей економіки за отримання найвищої норми прибутку.

Міжнародна економічна інтеграція - процес поєднаннятранснаціональних монополій з політичною і економічною міцністю національних держав і наднаціональних органів регулювання в єдиний інтернаціональний механізм

Міжнародний поділ праці - спеціалізація країн на виробництві певних видів товарів відповідно до їх природно-кліматичних, історичних та економічних умов.

Міжнародний рух капіталу - переміщення капіталу за кордон (з-за кордону) для отримання прибутку.

Мінова вартість - певне кількісне співвідношення (пропорція), в якій споживні вартості одного роду обмінюються на споживні вартості іншого роду.

Монополія - ринкова ситуація, за якої одна фірма повністю виробляє (продає) певний товар чи послугу на ринку.

Монопольна рента - рента, утворена обмеженістю і невідтворюваністю земель особливої якості чи певних кліматичних умов.

Моральне зношення основного капіталу - техніко-економічне старіння елементів основного капіталу, що виявляється у втраті доцільності їх подальшої експлуатації через появу дешевших або досконаліших засобів праці.

Натуральне господарство - тип організації господарства, за якого продукти виробляються для задоволення власних потреб (внутрішнього особистого або виробничого споживання).

Наукова абстракція - метод політекономії, який полягає в поглибленому пізнанні реальних економічних процесів шляхом виокремлення основних, найсуттєвіших ознак сторін певного явища, позбавлених усього випадкового, неістотного.

Недосконала конкуренція - ринкова ситуація, коли фірма (або декілька фірм) виробляє і постачає таку частку продукту, що може вирішальним чином впливати на формування ціни.

Необхідний продукт - частка суспільного продукту, необхідна для нормального відновлення фізичних і духовних здібностей працівника та членів його сім’ї.

Непрямі методи державного регулювання економіки - опосередкований вплив держави на економіку через економічні інтереси суб’єктів господарювання.

Нецінова конкуренція - завоювання конкурентної переваги товаровиробниками завдяки підвищенню якості та надійності продукції, удосконаленню методів збуту, наданню послуг, розширенню сфери післяпродажного обслуговування, подовженню терміну гарантії служби виробів, наданню споживачам кредитів на придбання товарів і послуг та інших пільг, використанню реклами.

Нове політичне мислення – усвідомлення усіма народами планети важливості і негайно вирішення глобальних проблем, включаючи розробку системи ефективних міжнародних процедур і механізмів, здатних збереження і розвиток людської цивілізації в цілому.

Номінальна заробітна плата - сума грошей, яку отримує найманий працівник за певний проміжок часу.

Номінальна цінність грошей - цифрове значення на грошах.

Норма додаткової вартості - відношення величини додаткової вартості до змінного фактора, виражене у відсотках.

Норма прибутку - відношення прибутку до всього авансованого капіталу, виражене у відсотках.

Норма прибутку - показник, який характеризує ступінь прибутковості капіталу як відсоткове відношення маси прибутку до всього авансованого капіталу.

Норма процента - відношення величини процента до величини позичкового капіталу, виражене у відсотках.

Об'єкти власності - усе те, що можна привласнити чи відчужити.

Оборотний капітал - частка промислового капіталу, яка впродовж одного періоду виробництва втрачає свою стару споживну вартість, повністю переносячи її у вартість виробленого товару.

Основний капітал - складова промислового капіталу, яка функціонує у формі засобів виробництва протягом кількох виробничо-технологічних циклів, переносячи свою вартість на вироблену продукцію частками.

Основні економічні функції держави - створення правової бази функціонування суб’єктів ринкової економіки; формування і захист конкурентного середовища; усунення негативних екстерналій; розподіл та перерозподіл доходів; виробництво суспільних товарів; регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Особиста унія - входження монополістів до парламенту, обіймання представниками монополізованого бізнесу ключових посад в урядових та бізнесових структурах.

Підприємство - відокремлена економічна структура, яка виробляє та реалізує певні товари та послуги.

Повне товариство - товариство, члени якого зберігають повну самостійність, але несуть відповідальність за зобов’язаннями не тільки майном підприємства, а й власним майном.

Позичковий процент - плата кредитору за користування позиченими грошима або матеріальними цінностями.

Попит - кількість товарів та послуг, які споживачі хочуть і здатні придбати на ринку за різною ціною впродовж певного проміжку часу.

Портфельні інвестиції - капіталовкладення без права управлінського контролю за об’єктами інвестування.

Постійний капітал - частка авансованого промислового капіталу, вкладена у засоби виробництва та перенесена конкретною працею на новостворений продукт, не збільшуючи його вартості.

Потреба - внутрішній мотив, який спонукає до економічної діяльності.

Право власності - сукупність узаконених державою прав і норм економічних взаємовідносин фізичних та юридичних осіб, які складаються між ними щодо володіння, користування та розпорядження об’єктами власності.

Праця - доцільна свідома діяльність людини, спрямована на створення необхідних благ для задоволення потреб.

Предмет політекономії - наука про відносини між людьми у процесі виробництва, розподілу, обміну та споживання матеріальних благ і послуг.

Предмет праці - об’єкти, на які спрямована праця людини; матеріальна основа майбутнього продукту.

Прибуток - дохід власників підприємства, визначений як різниця між виручкою від реалізації і загальними витратами на виробництво та реалізацію продукції.

Продуктивні сили - сукупність засобів виробництва і працівників з їх фізичними й розумовими здібностями, а також досягнення науки, технології, інформація, методи організації та управління виробництвом, що забезпечують створення матеріальних і духовних благ, необхідних для задоволення потреб.

Пропозиція - обсяг товарів та послуг, який виробники хочуть і здатні поставити на ринок за різною ціною впродовж певного проміжку часу.

Просте товарне виробництво - дрібне виробництво індивідуальних самостійних ремісників та селян, які працюють на ринок.

Протекціонізм - політика держави, спрямована на захист національної економіки від іноземної конкуренції.

Прямі інвестиції - капіталовкладення з правом управлінського контролю за об’єктами інвестування.

Прямі методи державного регулювання економіки - вплив на економіку через прямий державний примус економічних суб’єктів до виконання певних дій.

Реальна заробітна плата - кількість товарів та послуг, яку можна придбати в певний момент часу за суму номінальної заробітної плати.

Реальна цінність грошей - кількість товарів та послуг, які можна придбати за грошову одиницю.

Ринкова рівновага - ситуація на ринку, коли підприємці пропонують за певною ціною стільки товарів, скільки споживачі здатні купити.

Ринок - система економічних відносин, пов’язаних з обміном товарів та послуг на основі широкого використання різноманітних форм власності, товарно-грошових і фінансово-кредитних механізмів.

Робоча сила - сукупність фізичних та інтелектуальних здібностей людини, які вона використовує в процесі праці; здатність людини до праці.

Розвинуте товарне виробництво - вищий ступінь товарної організації господарства, що базується на великій приватній власності, найманій праці та машинній індустрії.

Світове господарство - єдність національних економік, пов’язаних міжнародним поділом праці, торговельно-виробничими, фінансовими та науково-технічними зв’язками.

Синтез - метод дослідження, при якому відбувається об’єднання різних елементів, сторін об’єкта в єдине ціле з урахуванням взаємозв’язків між ними.

Споживна вартість - здатність товару задовольняти будь-яку потребу людини.

Суб'єкти власності - персоніфіковані носії відносин власності.

Суспільний поділ праці - поділ праці, який породжує диференціацію (спеціалізацію) виробників на виготовленні певних продуктів або за певними видами діяльності.

Суспільний продукт - сукупність створених матеріальних благ та послуг за відповідний період.

Суспільно необхідна праця - уречевлена в товарі суспільна праця виробника.

Суспільно необхідний час - час, потрібний для виготовлення споживної вартості за наявних суспільно нормальних умов виробництва і при середньому в даному суспільстві рівні вмілості та інтенсивності праці.

Товар - економічне благо, що має суспільну споживну вартість та обмінюється на ринку.

Товари-комплементи - товари, споживання одного з яких обов’язково потребує споживання іншого.

Товариство - підприємство, в якому дві або більше осіб домовляються про його володіння і керування з метою спільної підприємницької діяльності.

Товариство з обмеженою відповідальністю - товариство, члени якого несуть відповідальність за діяльність підприємства тільки в межах розмірів своїх внесків.

Товари-субститути - товари, здатні задовольняти одну й ту саму потребу окремо один від одного.

Товарне господарство - форма організації суспільного господарства, за якої продукти виробляються не для власного споживання їх виробниками, а спеціально для обміну чи продажу на ринку.

Фактори, які впливають на процес глобалізації - науково-техічний прогрес, поглиблення інтернаціоналізації економіки, інтернаціоналізації освіти тощо.

Фритредерство - політика вільної торгівлі стосовно лібералізації зовнішньоекономічної діяльності, забезпечення вільного доступу на національний ринок товарів, капіталу, робочої сили тощо.

Функція засобу нагромадження - здатність грошей виходити з обігу, тимчасово припиняти свій рух, нагромаджуватися і перетворюватися на скарб.

Функція засобу обігу - здатність грошей бути посередником в обміні товарів та забезпеченні їх обігу.

Функція засобу платежу - обслуговування грошима погашення різноманітних боргових зобов’язань між суб’єктами економічних відносин.

Функція міри вартості - здатність грошей як загального еквівалента вимірювати вартість усіх інших товарів, надаючи їй форму ціни.

Функція світових грошей - здатність грошей обслуговувати міждержавні економічні відносини, пов’язані з розрахунками за зовнішньоторговельні операції, надання кредитів та з іншими угодами.

Цивільне виробництво – виробництво продукції для задоволення особистих потреб людей в предметах споживання і виробничих потреб.

Ціна землі - капіталізована рента, тобто грошовий капітал, що забезпечує його власникові відповідний дохід, але не у формі ренти, а величиною, еквівалентною відсотку на вкладення в банк.

Цінова конкуренція - завоювання конкурентної переваги за рахунок маніпулювання цінами.

 







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 467. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия