Студопедия — Утвердження політології як науки
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Утвердження політології як науки






Політологія як наука виникла в другій половині XIX cm. Відтоді вона розвивалася і вдосконалювалася, залучаючи до свого арсеналу набутки європейського та американського напрямів, досвід національних політоло­гічних шкіл. Проблеми, які на сучасному етапі вона до­сліджує, тісно пов'язані з політичним життям різних суспільств і людської цивілізації загалом. До них насам­перед належать політична теорія, політичні інститу­ти, політичні партії, громадська думка, міжнародні від­носини. На сучасному етапі розвитку людства політо­логія виступає важливою складовою загальногуманітарного знання.

Інституювання й теоретичні передумови формування політичної

Науки

Дослідження реалій, тенденцій політичного життя від найдавніших часів до середини XIX ст., а також відносна самостійність предмета політико-дослідницьких теорій і вчень виокремили політологію як самостійну науку. Де­які вчені, переважно європейські, початком політології як науки вважають створення в першій половині XIX ст. правової школи в Німеччині. Американські, дехто з європейських датують її виникнення 1857 p., коли Френсіс Лейбер започаткував у Колумбійському університеті курс лекцій з політичної теорії, прислужившись відкриттю в 1880 р. при цьому університеті вищої школи політичної науки. Ще одна група вчених вважає часом зародження політології злам XIX—XX ст., коли термін «політична на­ука» набув поширення й одержав визнання в Європі. На початку XX ст. процес формування політології як науки в основному завершився. У 1903 р. було створено Амери­канську асоціацію політичних наук, а в 1949 р. під егідою ЮНЕСКО — Міжнародну асоціацію політичної науки.

Процес формування сучасної західної політології в різ­них країнах був неоднаковим. Різними були й соціально-історична ситуація, наукові основи розвитку, а звідси — неоднакова роль національних шкіл політичної науки у становленні сучасної політології. Якщо наприкінці XIX — на початку XX ст. політологія успішно утверджувалась і в Європі, і в Америці, то згодом через світові війни, револю­ційні процеси й формування тоталітарних режимів її роз­виток у Європі на тривалий час занепав. Ще однією при­чиною цього стала еміграція європейських учених до СІЛА, де політологію стали розглядати як одну з пріори­тетних суспільних дисциплін, завдяки чому вона опинила­ся на лідируючих позиціях, розвиваючись на основі не лише традиційної політичної науки, а й соціології, психо­логії, які першими вдалися до неформального вивчення суспільних структур.

У Європі політологія формувалася на основі традицій­них дисциплін: у Франції — конституційного права, в Ні­меччині — політичної філософії, що теж сприяло лідерст­ву американської політології майже в усіх сферах — від методології до емпіричних досліджень. І якщо на почат­ку XX ст. відбувалися інтенсивне взаємозбагачення і вза­ємовплив європейської та американської політичних шкіл з певним домінуванням європейської, то після Дру­гої світової війни американська поведінкова політологія (біхевіоризм) опинилася поза конкуренцією на Європей­ському континенті. Це призвело до знеособлення й уодно­манітнення національних шкіл, які різнилися між собою хіба що периферійними особливостями. Дещо змінила ситуацію так звана постбіхевіоральна революція, але ма­сштабного відродження європейської політичної науки не відбулося. Воно важливе в контексті глобального процесу самовизначення Європи, ослаблення на її теренах американізму.

Першими ознаками формування політології як науки стало широке застосування порівняльно-історичних ме­тодів для аналізу традиційних політичних проблем (дер­жавний суверенітет, співвідношення права й політики тощо), можливостей розвитку сучасних державно-право­вих і політичних інститутів в останній чверті XIX ст. Американські вчені Лестер Ворд (1841—1913), Ернест Берджесс (1886—1966) та інші з цією метою намагалися застосувати ідеї еволюціонізму в політичній історії, розу­міючи під політичною еволюцією розвиток держави, пра­ва, конституціоналізму та сподіваючись на «колективний розум», здатний за допомогою суспільних наук спрямо­вувати поступальний суспільний розвиток.

У першій чверті XX ст. було сформовано інтелекту­альну основу політології, розроблено концепції, покладе­ні згодом в основу поведінкової політології. Ці концепції нині вважають політологічною класикою. Водночас на­зрівання кризових явищ у суспільстві стимулювало ін­терес дослідників до політичної сфери. У Європі тоді до­мінували радикальні революційні течії, що стрімко ідео-логізувало політичну науку, поляризувало політологічні школи. У США розгорнувся буржуазно-реформаторський (прогресистський) рух, у межах якого поступово відбу­вався перехід від історичного аналізу до вивчення особ­ливостей функціонування державного апарату.

Незважаючи на певні розбіжності між європейською та американською політологією, на початку XX ст. було вироблено цілий комплекс політологічних знань: обґрун­товано й пояснено систему політичного плюралізму, сформульовано концепцію громадської думки, запропо­новано напрями соціального контролю в умовах лібераль­ної демократії. У цей час сформувалася когорта вчених різних країн, яких сучасна політологія вважає своїми класиками. Італійці Гаетано Моска (1858—1941) і Вільфредо Парето (1848—1923) започаткували теорію еліт, росіянин Мойсей Острогорський (1854—1919) і німець Роберт Міхельс (1876—1936) — соціологічне досліджен­ня політичних партій, німець Макс Вебер (1864—1920) розробив політологічну теорію панування.

У 20—30-ті роки XX ст., позначені глобальною кри­зою тогочасного суспільства, намітився глибокий пере­лом у розвитку не тільки політології, а й цивілізації за­галом. Пошук методів подолання цієї кризи окреслив два шляхи розвитку людства. Один — історично безперспек­тивний, із суворою регламентацією суспільного життя і формуванням тоталітарних режимів: СРСР, Німеччина, Італія, Іспанія та інші, де політологія, як і всі суспільні науки, стала елементом ідеології та пропаганди, інстру­ментом забезпечення офіційної політики. США віддали перевагу іншому шляху — оновленню традиційного капі­талістичного суспільства на основі ліберально-демокра­тичних принципів, утвердженню соціальної ролі держа­ви, поєднанню приватновласницької економіки з держа­вною системою соціального захисту. «Новий курс» тоді­шнього президента Франкліна Рузвельта сформував неабиякий попит на емпіричні дослідження соціальних процесів. Політологія стала практичною наукою, спрямо­ваною на вивчення неформальних аспектів державного управління, зосередившись на дослідженні мотивів і чин­ників політичної поведінки людей, умов «раціонального» соціального планування й контролю.

Усе це радикально вплинуло і на особливості політич­ного процесу й політичної діяльності. Використовуючи методи соціальної психології, вивчення політичної пове­дінки спиралося на аналіз результатів опитувань громад­ської та особистої думок. Адаптація «психометричного методу» в політології зумовила конституювання біхевіо-ристського (англ. behaviourism, від behaviour — поведін­ка) напряму. При цьому відбувся перехід від вивчення державних інститутів до аналізу політичної влади і полі­тичної поведінки, дослідження партій, груп тиску, вибо­рів і громадської думки. Перші біхевіористи-політологи зосереджувалися на вивченні психологічних мотивів, які визначали суб'єктивне ставлення до політики.

Згодом на передній план вийшла проблема верифіка­ції (перевірки достовірності) політологічного знання вза­галі. Усі біхевіористські напрями надавали перевагу ем­піричним методам дослідження, що пожвавило розвиток конкретних методик збирання, обробки та узагальнення даних. Завдяки цьому зміцніли й розвинулися зв'язки політології із соціологією. Політологія, зокрема, запози­чила в останньої концептуально-методологічний апарат досліджень. Це дало підстави називати політологію со­ціологічною політичною наукою.

Біхевіоризм у політології став панівним після Другої світової війни на хвилі технократизації державного управління й суспільства загалом. Технократизація по­требувала різноманітних відомостей щодо політичної по­ведінки в інституціях законодавчої, виконавчої та судо­вої гілок влади, політичних партій, виборів, політичних орієнтацій і політичної культури, засобів масової інфор­мації, політичного виховання, добору кадрів, політично­го лідерства. А це відповідно стимулювало емпіричні до­слідження різних форм буття суб'єктів політичного про­цесу, формування спеціального понятійного апарату по­літичної науки.

З розвитком суспільних структур, ускладненням по­літичної діяльності в 50-х роках XX ст. лише емпірич­них методів досліджень політичної діяльності виявилося недостатньо, особливо у прогнозуванні політичних проце­сів. Раціоналізація управління суспільством вимагала ширших узагальнень. Ліберально-реформаторська і ради­кальна антибіхевіористські течії в політології своїми роз­робками сформували явище, відоме як постбіхевіоральна революція, однією з ознак якої стала теорія систем, роз­роблена й опублікована в 1953 р. американським політо­логом Девідом Істоном (нар. 1917). Проте в основу диску­сії, що розгорнулася у зв'язку з цим, було покладено ширші проблеми — історизм і філософсько-ціннісний підхід. Дискусія посприяла виробленню спільної думки політологів щодо необхідності доповнення структурно-функціонального аналізу політичної діяльності історич­ним підходом до неї, поєднання пізнавального й норма­тивно-ціннісного аналізу на основі «соціальної включено-сті» у політичний процес. Наслідком постбіхевіоральної революції стало поширення неотрадиціоналістських настроїв, відродження інтересу до політичної філософії, історії, описово-інституціонального аналізу і класичного конституціоналізму. У цілому ж постбіхевіоральна рево­люція не змогла відвернути політологію від біхевіорист-сько-функціоналістської орієнтації.

На рубежі XX і XXI ст. в науці про політику утвер­дилося широке розмаїття різних напрямів і підходів, ме­тодів політичних досліджень. Поряд з традиційними під­ходами розвиваються порівняно нові: геополітичний, екологічний, феміністичний, модернізаційний та ін. Швидкими темпами розширюється і сфера наукових ін­тересів політології. Увагу дослідників приваблюють про­цеси переходу до демократії, проблеми політичної участі, нові громадські об'єднання і рухи. Спираючись на цей багатоманітний дослідницький арсенал, політична наука поступово завойовує чільне місце серед сучасних соціаль­но-гуманітарних наук.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 416. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.015 сек.) русская версия | украинская версия