Студопедия — Фінансування інноваційних проектів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Фінансування інноваційних проектів






Інноваційний проект – комплекс взаємопов’язаних заходів, розроблених

з метою створення, виробництва та просування на ринок нових високотехнологічних продуктів за умов встановлених ресурсних обмежень.

Він ґрунтується на інновації, що дає ретельно вирішити проблеми, актуальні для підприємства. Інноваційні проекти можуть бути промисловими, проектами дослідження і розвитку та організаційними.

Промислові проекти – проекти, які спрямовані на випуск та продаж нових продуктів і пов’язані з будівництвом споруд, удосконаленням технологій, розширенням присутності на ринку тощо.

Проекти дослідження і розвитку – проекти, зосереджені на науково-дослідній діяльності, розробленні програмних засобів опрацювання інформації, нових матеріалів, конструкцій тощо.

Організаційні проекти – проекти, націлені на реформування системи управління, створення нового підрозділу організації, проведення науково-практичних конференцій і семінарів тощо. Вони зазвичай не потребують великих коштів і фінансуються підприємствами, які їх здійснюють.

Найчастіше підприємства реалізують промислові проекти, які передбачають реалізацію як повного життєвого циклу інновацій, так і лише тих стадій, що пов’язані з її використанням.

Залежно від глибини охоплення етапів інноваційного процесу інноваційні

проекти поділяють на повні та неповні.

Повний інноваційний проект охоплює всі етапи інноваційного процесу: відпроведення фундаментальних досліджень до реалізації інноваційного продукту.Такому проекту притаманна висока міра новизни, але він під силу тільки великим організаціям.

Неповний інноваційний проект передбачає виконання лише окремих стадій інноваційного процесу. Відповідно неповні інноваційні проекти поділяються на:

1) неповний інноваційний проект першого типу – охоплює перші етапи інноваційного процесу: від проведення фундаментальних досліджень до створення новинки;

2) неповний інноваційний проект другого типу – охоплює завершальні етапи інноваційного процесу: промислове використання інноваційного продукту (в т. ч. через придбання ліцензії).

Фінансування різних типів інноваційних проектів є різним за масштабами і джерелами формування. У проектах першого типу переважає частка бюджетних коштів, а другого – винятково приватні інвестиції (власні або залучені).

При обгрунтуванні інноваційного проекту перш за все треба визначити ціну капіталу, залученому у проект. Вона суттєво впливає на його комерційну ефективність, визначаючи нижню межу доходності інноваційного проекту – норму прибутку на інновацію.

Ціна капіталу – відношення загальної суми платежів за використання фінансових ресурсів до загального обсягу цих ресурсів.

Для визначення величини прибутку, який може бути отриманий за інноваційним проектом, складають бізнес-план інноваційного проекту.

Бізнес-план – розгорнутий документ, що містить обґрунтування економічної доцільності підприємницького проекту на основі зіставлення ресурсів, необхідних для його реалізації, і очікуваного прибутку.

Потенційному інвестору бізнес-план має показати рівень віддачі від майбутніх капіталовкладень і бути підставою для прийняття рішення щодо участі в проекту.

Структура бізнес-плану:

1. Резюме – загальна характеристика.

2. Оцінювання ринкової ситуації.

3. Дослідження ринку.

4. Маркетинг-план.

5. Ресурсне забезпечення.

6. Організаційний план.

7. Оцінювання ризиків і страхування.

8. Фінансовий план.

9. Фінансові потреби і повернення інвестицій.

Фінансовий план (бюджет) – детальний опис всіх надходжень і витрат у

часі, планованих протягом життєвого циклу проекту. Він має дві функції: функцію бюджету і функцію розподілу грошей у часі.

 

Перелік питань для дискусії

1. Хто може бути суб'єктом фінансування інноваційних процесів?

2. У чому полягають завдання системи фінансування інноваційної діяльності на рівні держави? На рівні окремих суб’єктів підприємницької діяльності?

3. Яким вимогам повинна відповідати фінансова політика підприємства?

4. З урахуванням яких вихідних принципів слід будувати систему фінансування інноваційної діяльності?

5. У чому сутність інноваційної програми та яких вимог слід дотримуватися при її фінансуванні?

6. Охарактеризуйте стадії фінансування та елементи інноваційної програми.

7. Опишіть групи інвестицій для фінансування інноваційних програм.

8. Охарактеризуйте джерела фінансових ресурсів підприємства.

9. У чому сутність мобілізації внутрішніх активів підприємства для фінансування інноваційного проекту?

10. Яким чином здійснюють обґрунтування джерел фінансування та вибір інвестора?

11. Хто такий стратегічний інвестор і чому в ньому зацікавлені вітчизняні підприємства?

12. У чому сутність венчурного капіталу?

13. У чому полягають сутність і переваги лізингу як форми фінансування інновацій? Хто є об’єктами та суб’єктами лізингу?

14. Опишіть відмінності між оперативним і фінансовим лізингом?

15. На яких умовах можна здійснювати фінансовий лізинг?

16. Охарактеризуйте види інноваційних проектів.

17. Опишіть загальну схему процедури обґрунтування і оцінювання здійснимості інноваційного проекту.

18. Які основні джерела інвестицій для фінансування інноваційного проекту?

19. Яку роль відіграє ціна різних джерел капіталу для прийняття рішення про фінансування інноваційного проекту?

20. З якою метою складають бізнес-план інноваційного проекту? Які розділи він охоплює?

21. Які критерії можуть бути використані інвестором при прийнятті рішення щодо фінансування інновацій?

Література: [2,8,9,17].

 







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 934. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия