Студопедия — Оформлення таблиць
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Оформлення таблиць






ВСТУП

Курсова робота – це самостійно виконана наукова робота, яка є основою для написання дипломної роботи спеціаліста. Вона містить дослідження з провідних проблем оподаткування в Україні, фінансової системи держави, фінансової системи держави, фінансової системи місцевого самоврядування, фінансів підприємств, організації та установ тощо.

Мета написання курсової роботи:

- поглиблення та розширення теоретичних знань, набуття практичних навичок студентів та вміння застосування їх при вирішенні конкретних практичних завдань;

- розвиток пошуку сучасних наукових досягне у фінансовій сфері й можливостей самостійно застосувати їх при розв’язанні прикладних проблем;

- здобуття і поглиблення навичок роботи з науковими, методичними, статистичними, законодавчими та інструктивними матеріалами;

- оволодіння методами і прийомами аналізу й дослідження у сфері фінансів.

Досягненню поставленої мети сприятиме вирішення таких завдань:

− закріплення теоретичних знань з фахових дисциплін, отриманих студентами при вивченні курсу;

− формування навичок самостійного опрацювання та викладення матеріалу з обраної теми роботи;

− засвоєння методів техніко-економічних і планових розрахунків;

− провести практичну розробку певних питань відповідної теми;

− розробити теоретичні та практичні рекомендації з актуальних питань, що досліджуються у роботі.

Студент повинен вміти:

- орієнтуватися у доповненнях та змінах щодо фінансової політики та фінансового законодавства;

- узагальнювати звітний матеріал, статистичні дані, матеріали наукових та періодичних видань;

- виявляти недоліки в управлінській роботі та вносити обґрунтовані пропозиції;

- викладати та обґрунтовувати власну точку зору на проблемні питання.

Курсова робота має своїм завданням виявити ступені підготовки майбутнього випускника до самостійної практичної діяльності та вміння застосовувати одержанні знання для вирішення існуючих проблем та модернізації фінансової системи, бюджету держави та податків, а також рівень проведення теоретичних досліджень з конкретної теми практичної розробки певних питань відповідної теми та теоретичні і практичні рекомендації з актуальних питань, що досліджуються в роботі.

Розділ 1. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО КУРСОВОЇ РОБОТИ

 

1.1. Загальні положення.

Курсова робота є самостійним теоретико-прикладним дослідженням, яке дозволяє оцінити якість знань студента з курсів «Бюджетна система», «Податкова система», «Фінансова діяльність суб’єктів господарювання», «Фінансовий аналіз», «Місцеві фінанси», «Страхові послуги» його вміння застосовувати їх на практиці.

Виконання курсової роботи сприятиме глибшому засвоєнню дисципліни, передбачає ґрунтовне вивчення законодавчих актів з питань економічних відносин, спеціальних наукових видань, у яких розглядаються окремі питання цих відносин за умов ринкової економіки.

В процесі виконання курсової роботи студент повинен самостійно знайти та вивчити літературу з обраної теми, узагальнити передовий досвід господарювання, здійснити відповідний аналіз статистичних даних.

Результати дослідження подаються у формі висновків і пропозицій.

 

 

1.2. Вимоги до самостійності.

Основною вимогою, яку ставлять перед студентами, які працюють над курсовими роботами, є самостійне і творче їх виконання. Інколи можна спостерігати, що зловживають студенти цитатами, запозиченими із статей, монографій, підручників та з мережі Internet, тільки сполучені окремими власними фразами. Звичайно, що така робота не може бути позитивно оціненою.

Варто нагадати, що кожна надрукована на папері (компакт-диску чи інших носіях) або у всесвітній комп’ютерній мережі думка має власника, а її несанкціоноване використання є крадіжкою чужої інтелектуальної власності, за що передбачене покарання. Тому варто бути надзвичайно уважними, цитуючи українські публікацій, викладаючи зміст чужоземних оригіналів, використовуючи інформацію з мережі Internet.

Курсова робота, в якій буде виявлено ознаки плагіату знімається з розгляду, а її авторові виставляється оцінка "незадовільно". Студент пише нову курсову роботу на іншу тему.

 

1.3. Умови виконання курсової роботи.

Підготовка курсової роботи потребує виділення її певних етапів та визначення конкретних завдань, які необхідно розв’язати на кожному із них. Планування при написанні роботи передбачає розподіл часу для написання курсової роботи, дотримання визначених термінів та обсягів.

Для виконання курсової роботи слід виділити щонай­менше шість етапів: (1) вибір та затвердження теми; (2) пошуки та вивчення літератури; (3) складання та погодження з науковим керівни­ком плану курсової роботи; (4) підбір та опрацювання фактичного та статистичного матеріалу; (5) напи­сан­ня роботи; (6) захист роботи.

При написанні роботи слід звернути увагу на:

- актуальність теми, відповідність її сучасному рівню розвитку економічної науки та практики;

- врахування та критичний аналіз монографічних і періодичних видань з теми;

- чітка характеристика предмета, мети і методів дослідження, опис та аналіз проведених автором експериментів;

- узагальнення результатів, формулювання висновків та практичних рекомендацій.

Тематика робіт розробляється і затверджується на засіданні кафедри.

Студенту надається право вибирати тему роботи з числа визначених кафедрою.

 

1.4. Вибір і затвердження теми курсової роботи.

Тему курсової роботи студенти обирають самостійно згідно тематики, поданої кафедрою фінансів, грошового обігу і кредиту.

За погодженням з науковим керівником студент може запропонувати іншу тему курсової роботи, яка відповідає його особистим науково-дослідницьким інтересам і присвячена актуальним проблемам сучасності в фінансово-кредитній галузі.

Після вибору теми студент складає план курсової роботи (при необхідності – за допомогою керівника), який затверджується науковим керівником. План повинен відображати зміст всієї теми, основну ідею роботи. Він повинен містити від трьох до п’яти розділів. При необхідності окремі розділи можна розділити на підрозділи.

 

1.5. Структура та зміст курсової роботи.

Одним із головних завдань курсової роботи є збирання та обробка необхідної ін­формації відповідно до затвердженого плану. Попередньо студент повинен ознайомитись із теоретичними засадами обраної теми, на підставі аналізу літературних джерел узагальнити існуючі підходи, обґрунтувати методологічні основи досліджень за допомогою розробленого інструментарію і методів та прийомів досліджень, визначити наявні проблеми та причини їх виникнення. Цей аналіз є основою для розробки альтернативних програм та визначення най­більш доцільних методів вирішення конкретних проблем. Окремі підрозділи курсової роботи можуть уточнюватися або коригувати­ся за умови погодження з науковим керівником.

В ході реалізації цього етапу роботи студент може консультуватись по окремих розділах та проблемах. Офіційними консультантами можуть бути ви­кладачі інших кафедр інституту, вчені інших навчальних або науково-дослідних організацій, провідні спеціалісти різних галузей.

Структурні частини роботи повинні мати такий зміст:

Вступ. У вступі студент повинен обґрунтувати актуальність обраної теми дослідження, мету і завдання, дає загальну характеристику проблеми, визначає коло завдань курсової роботи.

Розділ теоретичної частини складається з декількох підрозділів (не більше чотирьох) і повинен містити критично-бібліографічний огляд сучасних концеп­цій та підходів стосовно об'єкту дослідження. З авторських позицій розкрива­ються економічна суть, теоретичні підвалини структурно-функціональних ас­пектів управління, методів аналізу, прийняття та реалізації управлінських рі­шень на основі нових інформаційних технологій, вітчизняного і закор­донного досвіду. В якості літературних джерел можна використовувати базові підручники, монографії, наукові статті, періодичні видання, законодавчі й нор­мативні акти, організаційні документи, що регулюють діяльність базового підприємства (установи), деякою мірою - інформацію сайтів, розміщених в Інтернеті. Доцільно ілюструвати теоретичні положення теми прикладами щодо діяльності інших підприємств галузі, до якої належить досліджуване підприємство.

Розділ розрахунково-аналітичної частини є основним розділом курсової роботи. Він має бути максимально насичений фактичною інформацією (таблиці, моделі, графіки, діаграми, схеми), що відображають відповідні ре­зультати роботи досліджуваного об’єкту за останні 3-5 років.

Якщо є необхідність в проведенні економічного аналізу показників, що характеризують категорію, може бути винесено в окремий розділ. При цьому доцільно охарактеризувати та навести: методику аналізу даних; відповідність існуючої системи інформаційного забезпечення потребам управління бізнес-процесами; можливості покращання стану об'єкта та шляхи впровадження стратегічних змін.

Підрозділи чи параграфи, що характеризують роботу на ПК, повинні обов'язково відображати постановку задачі, обґрунтування та опис обраного програмного засобу, алгоритм рішення задачі, роздрук всіх таблиць, графіків, малюнків.

У заключному розділі наводяться шляхи та обґрунтовуються заходи щодо поліпшення економічного становища, пропозиції щодо вирішення питань, які досліджуються.

Висновки містять основні результати дослідження та основні заходи щодо ефективного вирішення питань, які досліджувались у роботі.

Використана література має бути наведена згідно вимог до бібліографії стосовно теми дослідження, її носіїв.

Додатки (первинні документи, регістри обліку, схеми, таблиці, діаграми). Слід підкреслити, що схеми, таблиці і діаграми можуть бути також розміщені по ходу роботи після згадки про них. В додатках рекомендується містити матеріали про впровадження в практику.

 

1.6. Порядок керівництва.

Керівництво курсовими роботами здійснюється, як правило, кваліфікованими викладачами. В окремих випадках до наукового керівництва можуть залучатися спеціалісти народного господарства. Організація і контроль за процесом підготовки й захисту робіт покладається на завідуючих кафедрами.

Обов'язки наукового керівника курсової роботи:

· надавати допомогу у виборі теми, розробці плану (змісту) роботи, доборі літератури, методології та методів дослідження та ін.;

· аналізувати зміст роботи, висновки і результати дослідження;

· визначати і контролювати поетапні терміни виконання роботи;

· доповідати на засіданні кафедри про виконання та завершення роботи;

· дати відзив на роботу.

Кожен керівник повинен надати відзив на курсову роботу, у якому повинно бути визначено:

- актуальність теми;

- ступінь наукового і практичного значення праці;

- рівень підготовки студента до виконання професійних обов'язків;

- наукову новизну досліджуваних питань;

- вміння використовувати літературу;

- ступінь оволодіння методами дослідження;

- повноту та якість розробки теми;

- логічність, послідовність, аргументованість, літературну грамотність викладання матеріалу;

- практична значущість роботи або окремих її частин;

- висновок про те, якою мірою вона відповідає вимогам, що ставляться перед відповідними роботами.

Тема курсової роботи закріплюється за студентом, наказом по інституту.

Керівник роботи призначається наказом директора, або за його дорученням - заступником директора з наукової роботи.

На період виконання курсових робіт на кафедрі складається графік консультацій наукових керівників, згідно з яким забезпечується систематична робота над курсовою роботою студента і наукового керівника. Постійні консультації допомагають студенту у виборі методів дослідження; контролі дотримання вимог щодо змісту й оформлення роботи, своєча­сному усуненні недоліків.

 


1.7. Захист курсової роботи.

Курсова робота роздруковується, регіструється на кафедрі і здається на перевірку науковому керівнику.

Якщо робота виконана студентом згідно до вимог щодо її оформлення та написання, - керівник надає відзив і допускає студента до її захисту; якщо ні – то повертається студентові на доопрацювання.

Захист проводиться відповідно до графіка, затвердженого кафедрою, в присутності комісії у складі керівника та двох - трьох членів кафедри. При цьому присутні всі студенти академічної групи.

На захист курсової роботи студент готує доповідь, у якій висвітлює актуальність обраної теми дослідження, основні результати роботи та висновки. Доповідь повинна бути державною мовою.

Студент, який отримав на захисті незадовільну оцінку, має право бути повторно допущеним до захисту.

 

1.8. Критерії оцінювання курсової роботи

Курсову роботу рецензує викладач — науковий керівник курсової роботи на протязі 10 днів після її реєстрації. При рецензуванні курсової роботи вихідною кількістю балівза системою ECTS вважається 100. Такою кількістю балів може бути оцінена курсова робота, яка повністю за своїм змістом і оформленням відповідає встановленим вимогам. Зменшення кількості балів проводиться відповідно до критеріїв оцінювання курсової роботи, викладених у наступній таблиці.

 

№ п/п Критерії оцінювання курсової роботи Бали, що знімаються за недоліки курсової роботи
     
1. Оформлення курсової роботи не відповідає вимогам: (значне перевищення обсягу (більше 5 стор.) текстової частини роботи, шрифт та інтервал не відповідають встановленим, відсутня нумерація сторінок, відсутні заголовки пунктів, неправильне оформлення цифрового та графічного матеріалу тощо) 5, 10, 15
2. Несвоєчасне затвердження плану або несвоєчасна реєстрація курсової роботи  
3. Вступ не відповідає вимогам: (відсутнє обґрунтування актуальності теми та її значимості, не визначені мета і завдання курсової роботи, не представлена характеристика структури роботи) 5, 10
4. В курсовій роботі відсутня логічна послідовність і науковий стиль викладу 5, 10
5. Викладення теоретичної частини курсової роботи не відповідає вимогам: (відсутні глибина, всебічність і повнота викладення теоретичного матеріалу, не показані дискусійні питання тощо) 5, 10
6. Практична частина курсової роботи не відповідає вимогам: (відсутній табличний та ілюстративний матеріал або його аналіз, використані „застарілі дані”, наведені дані не пов’язані зі змістом тексту, відсутній аналіз поданого практичного матеріалу або його динаміка тощо) 5, 10, 15, 20
7. Проблемна частина курсової роботи не відповідає вимогам: (не виявлена і не поставлена проблема по даній темі, не визначені шляхи вирішення проблем, не зазначено вдосконалення фінансової практики, відсутня власна точка зору чи її аргументація тощо) 5, 10, 15, 20
8. Висновки не відповідають вимогам: (не мають зв’язку з результатами дослідження, не підведені підсумки по всіх висвітлених питаннях, не визначені шляхи і напрями вирішення проблемних аспектів теми тощо)  
9. Список літератури не відповідає вимогам: (неправильно оформлений, відсутня законодавча та інформаційна бази, застаріла періодична література тощо)  

Курсова робота оцінюється за 100-бальною шкалою з наступним переведенням даних 100-бальної шкали оцінювання в 4-х бальну шкалу

Умови переведення даних 100 бальної шкали оцінювання знань в 4-х бальну та шкалу ECTS

Кількість балів за шкалою Інституту Оцінка за національною шкалою Оцінка за шкалою ECTS
90-100 5 (відмінно) A (відмінно)
85-89 4 (добре) B (дуже добре)
75-84 C (добре)
65-74 3 (задовільно) D (задовільно)
60-64 E (достатньо)
35-59 2 (незадовільно) з можливістю повторного складання FX
1-34 2 (незадовільно) з обов’язковим повторним курсом F

 

 


РОЗДІЛ 2. ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ ТЕКСТОВОЇ ЧАСТИНИ

2.1. Структура і розміщення

Курсова робота є звітною документацією студента. Виконується вона на комп'ютері, на окремих аркушах білого паперу А4, через 1,5 міжрядковий інтервал, 14 кегль, шрифт Times New Roman.

 

Загальний обсяг роботи становить 40 - 60 сторінок машинописного тек­сту (на одному боці аркуша).

Курсова робота повинна бути виконана україн­ською мовою.

Поля: зліва - 30 мм;

праворуч - 15 мм;

зверху і знизу - 20 мм.

 

Сторінки нумерують арабськими цифрами з титульним аркушем та змістом включно, але на них номер не став­лять. Нумерація починається з 3-го аркушу (вступ) - номер 3. На сторінках но­мер ставлять у правому верхньому куті на відстані 10 мм від верхнього краю аркуша без будь-яких позначень.

 

Титульний аркуш надає відомості про назву курсової роботи, вико­навця, керівника та осіб, що його перевіряли та узгоджували. Назва курсової роботи пишеться великими літерами.

 

До змісту включають усі складові частини курсової роботи, у тому числі додатки. Назви складових частин пишуться на тій мові, на якій вони на­писані в тексті. Номери сторінок показують початок зазначеного матеріалу.

 

У вступі, який починають з окремої сторінки, коротко викладають: оцін­ку сучасного стану проблеми; світові тенденції розв'язання поставлених задач; мету роботи з обґрунтуванням та її взаємозв'язок з іншими роботами. Крім того, у вступі слід чітко визначити предмет чи об'єкт дослідження і подати коро­тку інформацію про нього. Обсяг вступу - до трьох сторінок.

 

Текст роботи складається з розділів та підрозділів (в кожному розділі 2-4 підрозділи).

 

У першому розділі розглядаються загальні теоретичні підходи до про­блеми дослідження з використанням літературних джерел з досліджуваної те­матики, можливе порівняння різних точок зору, використання опублікованих даних із посиланням на джерела.

 

Другий та третій розділи (аналітичні) забезпечують логічну послідов­ність дослідження, поєднують набуті теоретичні знання та вміння використову­вати обрані методи і певний методичний інструментарій.

Заголовки розділів пишуть у центрі симетрично до тексту великими літерами, полужирним шрифтом.

(наприклад:

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА

Заголовки підрозділів - у центрі симетрично до тексту малими літерами, полужирним шрифтом.

(наприклад:

2.1. Організаційно-економічна характеристика підприємства)

 

Переноси слів у заголовках не допускаються. Крапку у кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох, або більше речень, то їх відділя­ють крапкою. Відстань між заголовком та текстом - 1 інтервал. Заголовки підкреслювати не рекомендується. Кожний розділ слід починати з нового аркуша (сторінки). Підрозділи починають з відступом від попереднього тексту на ін­тервал на тій же сторінці.

Не можна вміщувати заголовок внизу однієї сторінки, а текст починати з іншої.

 

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………………...3

Розділ 1. ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ ТА ЇЇ РОЛЬ У ФОРМУВАННІ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ…………………………………………5

1.1. Еволюція розвитку державної податкової служби України…………………5

1.2. Структура та функції органів державної податкової служби.……………….

1.3. Організація роботи податкових органів провідних зарубіжних держав……

Розділ 2. КОНТРОЛЬНА ТА АНАЛІТИЧНА РОБОТА ПОДАТКОВИХ ОРГАНІВ НА ПРИКЛАДІ ДІЯЛЬНОСТІ ДПІ (конкретна назва податкового органу)……………..

2.1. Аналітична робота в органах державної податкової служби………………..……..

2.2. Охорона праці та безпеки в галузі……………………………………………………..

2.3. Організаційні засади податкового контролю…………………………………………

2.4. Аналіз роботи державної податкової інспекції по мобілізації доходів бюджету …

Розділ 3. НЕОБХІДНІСТЬ ТА ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ РОБОТИ ПОДАТКОВИХ ОРГАНІВ……………………………………………………………………

Висновки та пропозиції……………………………………………………………………….

Перелік використаних джерел……………………………………………………………….

Додатки……………………………………………………………………………………….53


2.2. Розміщення формул та рівнянь

Формули та рівняння розмішують безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються, посередині рядка з відступом зверху і знизу не менш одного рядка.

Номер формули ставиться на її рівні в круглих дужках у крайньому пра­вому положенні на рядку і складається з номера розділу та порядкового номера формули, відокремлених крапкою,

наприклад: (3.2) - друга формула третього розділу.

 

Наприклад

 

Вплив на прибуток змін у структурі реалізованої продукції

, (2.5)

де, V1,0 – обсяги реалізації продукції у звітному періоді за цінами попереднього періоду;

V0 – виручка від реалізації продукції за попередній період,

.

Оформлення таблиць

Цифровий матеріал оформляється, як правило, у вигляді таблиці, яка розташовується після тексту, в якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці.

Горизонтальні та вертикальні лінії, які розмежовують рядки таблиці, а та­кож лінії зліва, справа та знизу, що обмежовують таблицю, можна не проводи­ти, якщо їх відсутність не утрудняє користування таблицею. Діагональне ділен­ня головки таблиці не дозволяється.

Не допускається розрив одного речення таблицею. Якщо табличні дані запозичені з літературного джерела, то на нього треба посилатися у тексті, взя­вши номер джерела у квадратні дужки згідно списку літератури, через кому вказати номер сторінки [ ], а номер таблиці - в круглі ().

Таблиці обов'язково нумерують та надають назву. Номер та назва розмішуються зверху (над таблицею).

 


Наприклад:

 

ООО „Арго” складає і реалізує одночасно два види контролерів (FEC і ІРС). Дані про обсяги продажів і витратах наведені в табл. 2.6

Таблиця 2.6

Основні показники діяльності підприємства

Показники Контролери
FEC ІРС
1. Об’єм продаж в місяць, од.    
2. Ціна реалізації, грн.    
3. Перемінні витрати на одиницю виробу, грн.    
4. Постійні витрати в місяць  

 

Або

 

Для відповіді на поставлені питання всі необхідні дані зведемо в табл. 2.7. Як видно з таблиці, за місяць підприємство заробить 26000 грн. прибутку. Середня величина маржинального доходу для контролерів FEC складає 5 грн., а для контролерів ІРС - 4 грн. Норма маржинального доходу для обох виробів складає 0,33.

Таблиця 2.7

Розрахунок середньої величини, норми маржинального доходу і розміру прибутку підприємства

Показники Контролери Всього
FEC ІРС
1. Об’єм випуску, од.      
2. Перемінні витрати, грн..      
3. Виручка від реалізації, грн.      
4. Маржинальний доход, грн. (п.2-п.3)      
5. Постійні витрати, грн.      
6. Прибуток, грн. (п.4-п.5)      
7. Середня величина маржинального доходу, грн. (п.4:п.1)      
8. Норма маржинального доходу (п.4:п.2) 0,33 0,33  

Якщо цифрові чи інші дані в будь-якій строчці відсутні, то в ній ставлять прочерк. Кожну таблицю необхідно супроводжувати коротким аналізом змісту й висновками. Якщо є посилання на таблицю, то вказують її номер і слово "таблиця..." в скороченому вигляді.

Статистичні дані, які студент використовує у курсовій роботі для аналі­зу та пропозицій повинні бути представлені на кінець попереднього звітного року, або план на поточний рік. Визначення результатів роботи на підставі за­старілих фінансових даних попередніх років вважається недоцільним.

Таблиці, графічні матеріали розміщують так, щоб їх можна було читати без розвороту аркуша. Якщо це неможливо, їх розміщують так, щоб можна було повернути аркуш за годинниковою стрілкою.

Роботу не слід перенасичувати ілюстратив­ним матеріалом. Кількість ілюстрацій, використаних у курсовій роботі, ви­значається їхнім змістом і повинна бути достатньою для того, щоб надати текс­ту ясності і конкретності.

 

2.4. Ілюстрації.

Діаграми, схеми. Діаграми за формою побудови бувають площинні, лінійні та об'ємні.

Найчастіше використовуються лінійні, а із площинних - стовпчикові та секторні (сигматичні).

На лінійні діаграми можна наносити показни­ки, використовуючи такий самий колір, як і для позначення ліній.

Секторна діа­грама - це коло, поділене на сектори, розмір яких відповідає величинам зобра­жених предметів або рівням показників.

Ілюстрації (схеми, діаграми, тощо) називаються рисунками і нумеруються послідовно в межах розділу. Назви ілюстрацій розмішають під самою ілюстрацією, ставиться крапка після другої цифри.

Не допускається використання про­стих і кольорових олівців, маркерів, фарби, фломастерів у дипломній роботі. Наприклад, (розділ 3, рисунок 1 тощо)

 








Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 452. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия