Студопедия — Виробиз дріжджового тіста
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Виробиз дріжджового тіста






Пиріжки смажені з дріжджового тіста. Тісто готують безопарним способом слаб­кої консистенції. Інвентар та обладнання змащують олією. Підготовлене тісто охолоджують до 10 °С, щоб воно не перекисло під час формування виробів.

На столі, змащеному олією, з тіста масою 0,5-1 кг роблять валик, порціонують його на шматочки масою 50 г, формують кульки, розкладають на столі (на відстані 4-5 см одна від одної) і вистоюють 5-6 хв. Після вистоювання кульки переверта­ють на другий бік і надають їм форму коржиків завтовшки 4-5 мм. На середину коржиків кладуть начинку, згинають їх удвоє, з'єднують краї, формують півмісяць, укладають на змащені олією кондитерські листи і ставлять у тепле місце для вис­тоювання на 20-30 хв. Перед смаженням пиріжки злегка видовжують, кладуть у підігрітий до 175-180 °С фритюр і смажать 2-3 хв. Пиріжки можна смажити у спеціальних жарових апаратах з регульованим нагріванням.

У процесі смаження вироби перевертають і смажать до утворення на всій по­верхні рівномірної золотистої кірочки. Готові пиріжки виймають на сітчасту по­верхню, щоб стекла олія.

Тісто дріжджове — 5100, начинка — 2500, олія для змащування інвентаря й обладнання — 25, жир — 600. Вихід — 100 шт. по 75 г.

Пухкеники (пончики). Тісто готують безопарним способом слабкої консистенції. Інвентар і стіл для формування виробів змащують олією. Готове тісто розрізують на шматки масою 450 чи 900 г, розкачують у валик, ділять на шматочки по 45 г, формують кульки або кільця, залишають на 20-30 хв для вистоювання, потім кладуть у нагрітий до температури 180-190 °С фритюр і смажать 2-3 хв. У процесі


смаження вироби перевертають, щоб на всій поверхні утворилася рівномірна зо­лотиста кірочка. Готові пухкеники виймають шумівкою, викладають на сітчасту поверхню, щоб стекла олія, і посипають цукровою пудрою.

Борошно пшеничне І сорту — 2650, цукор — 300, маргарин столовий — 150, меланж — 100, сіль — 25, дріжджі (пресовані) — 80, вода — 1550, маса тіста — 4500, цукрова пудра — 300, олія для змащування інвентаря й обладнання — 25, олія для смаження — 500. Вихід — 100 шт. по 45 г + 3 г пудри.

*Вироби з рідкого тіста погано пропікаються.

* Вироби, які недостатньо вистоялися, будуть дрібними, погано пропікати­муться, кірочка потріскається, оскільки на початку випікання при високій темпера­турі кондитерської печі процес бродіння відбувається дуже інтенсивно. Вироби почи­нають збільшуватися в об'ємі, а кірочка, яка утворилася, тріскається.

Пампушки — невеликі булочки, круглі, пишні, виготовлені з кислого тіста із житнього, пшеничного, гречаного чи змішаного пшенично-гречаного борошна. Пампушки готували на свята, у неділю, на поминальний обід (Полісся, північ Поділля), до борщу чи юшки, затовкуючи часником.

Житні пампушки з часником споживали й у повсякденному харчуванні. Пам­пушки використовують у дівочо-парубочих ворожіннях. Сьогодні пампушки з часником широко вживають з борщем українським.

Приготування пампушок. Дріжджове тісто (безопарний спосіб) роз­робляють на шматочки, формують кульки масою 30 г, щільно укладають на зма­щений олією лист і залишають для вистоювання на 5-6 хв. Потім вироби змащу­ють яйцем і випікають 7-8 хв.

Борошно пшеничне — 80, вода — 35, дріжджі — 2,5, цукор — 5, олія — 2,

яйця для змащування — 2, маса напівфабрикату — 120, маса готового

продукту — 100.

Пампушки з картоплею. Безопарне дріжджове тісто розробляють на шматочки

масою по 30 г, розкачують на круглі коржики 0,5-1 см завтовшки, на середину

кожного коржика кладуть начинку з картоплі (по 25 г), краї защипують, надаючи

форму кульки.

Сформовані пампушки кладуть рубцем донизу на змащений олією кондитерсь­кий лист. За 5-10 хв до випікання вироби змащують яйцем. Випікають при темпе­ратурі 200-240 °С 10 хв. Перед подаванням пампушки поливають часниковим соусом.

1 Борошно пшеничне — 40, вода — 18, цукор — 2,5, дріжджі — 1,3, олія

для тіста — 1, сіль — 0,2, яйця для змащування — 2, маса тіста — 60; для начинки — картопля — 56,6/45,3, кріп свіжий — 10,8/8 або кріп консер­вований — 8, перець чорний мелений — 0,01; маса начинки — 50, олія для змащування листів — 0,2, маса напівфабрикату — ПО. Ви­хід — 100.

Пиріжки печені (здобні). Дріжджове тісто, приготовлене опарним способом, викладають на посиланий борошном стіл, відрізують від нього шматок 1-1,5 кг, роблять з нього валик, ділять на шматочки необхідної маси. З них формують кульки, дають їм вистояти 5-6 хв, потім розкачують на круглі коржики завтовшки 0,5-1 см, на середину яких кладуть начинку (з м'яса або ліверу, чи ліверу з кашею, риби, картоплі, моркви, грибів, рису, сиру, калини, яблук, з вишень або повидла,


* Д р і б н і вироби з дріжджового тіста випікайте при високій температурі (260-
280 °С) протягом 8-10 хв, оскільки вони швидко прогріваються і не встигають висох­
нути, поки утвориться кірочка; великі здобні вироби випікайте при пониженій темпе­
ратурі (200-230 °С) довше, щоб вони рівномірно пропеклися. При високій температурі
швидко утвориться кірочка, а вироби будуть сирими.

'Визначити температуру в духовці можна, поклавши на її дно тонкий аркуш паперу. Якщо він повільно (близько 5 хв) почне рум'яніти — температура середня, якщо стане коричневий — висока.

*Щоб вироби з тіста при випіканні не підгоріли, під лист із тістом покладіть лист із сіллю.

•Якщо при випіканні вироби з тіста дуже рум'яняться, накрийте їх вологим папером і продовжуйте випікати при нижчій температурі до повної готовності.

джему), краї щільно з'єднують, защипують, надають форми човника. Сформовані пиріжки укладають рубцем донизу на кондитерський лист, змащений жиром, і залишають на 20-30 хв для вистоювання. За 5-Ю хв перед випіканням вироби змащують меланжем або яйцем. Випікають 8-Ю хв при температурі 200-240 °С. Тісто дріжджове (здобне) — 6400, борошно для підсипання — 192, начин­ка — 4500 або повидло, джем — 4545, жир — 35, меланж — 200. Ви­хід — 100 шт. по 100 г.

Пироги з повидлом, джемом, яблуками, сиром. Дріжджове тісто може бути здоб­ним або малоздобним (опарним чи безопарним), дуже м'якої консистенції. Пи­роги готують відкритими, напіввідкритими і закритими.

Для відкритого пирога готове тісто формують коржем завтовшки 1 см, який кладуть у змащену жиром форму з низькими краями або на змащений конди­терський лист. Зверху кладуть начинку, краї загортають на 1,5-2 см, надають ви­робу круглої форми.

Напіввідкритий пиріг формують так само, зверху начинки укладають перепле­тення із смужок тіста, ставлять у тепле місце на 5-Ю хв для вистоювання, потім переплетення змащують меланжем або яйцем.

Для закритого пирога замість переплетень кладуть розкачаний шар тіста зав­товшки 1,5-2 см, краї защипують. Підготовлений пиріг ставлять у тепле місце на 10-15 хв для вистоювання, проколюють ножем у кількох місцях, щоб верхня кірочка не здувалася під час випікання.

Пироги випікають при температурі 200-220 °С 25-30 хв. Випечені пироги охо­лоджують і нарізують на порції масою 75-100 г.

Тісто дріжджове — 860, борошно для підсипання — 25, начинка — 340, повидло — 348, меланж для змащування пирогів — 15, жир для змащу­вання листів — 25. Вихід — 1000.

Перепічки. Тісто готують опарним способом. Готове тісто ділять на шматки і розкачують коржами завтовшки 1-1,5 см, діаметром 25-30 см, кладуть на сковороду або лист, залишають на 20-25 хв, потім наколюють виделкою і випікають у жаровій шафі. Ще гарячими коржі натирають часником та салом і укладають один на одного. Подають замість хліба до перших та других страв.

* Готовність випечених виробів можна перевірити, встромляючи в них
дерев'яну тонку паличку. Якщо тісто не прилипає до неї — воно випечене.

"Щоб випечені вироби з тіста були м'якими, їх слід ще гарячими накри­вати тканиною.


Гречаники у народній кухні — гречані млинці або гречані перепічки. Тісто для гречаних млинців готували так: у хлібну закваску чи дріжджі додавали не менш ніж чверть житнього або пшеничного борошна, яйце і сироватку, молоко та воду. Тісто розмішували як для оладок, давали йому добре зійти, а потім смажили великі, на всю сковороду, гречаники. їли із шкварками, молоком свіжим або кислим, ряжанкою, сметаною і без додатків. Гречаники-перепічки робили з кру­тішого тіста (вчиненого), випікали їх на сковороді або, як і хліб, на капустяному листі. Вони служили замінниками хліба, якщо його не вистачало до нової випіч­ки. З такого самого тіста у керамічних кухликах пекли гречані стовбці, стовбуни, які також були замінниками хліба.

У деяких районах Полтавщини гречаниками називали вареники з гречаного борошна.

Приготування гречаників. І спосіб. У тепле молоко кладуть дріжджі, цукор, сіль, сирі яйця, просіяне гречане борошно, розігріте вершкове масло, замішують густе тісто і дають йому підійти. Потім тісто знову вимішують і знову дають підійти, після чого його викладають на посиланий борошном стіл, розробляють на довгі тонкі валики, кладуть на змащений жиром лист і знову дають підійти. Потім валики нарізують через кожні 2-3 см змащеним олією но­жем і випікають.

Гарячі гречаники змащують злегка підсмаженою олією і, розділивши по лініях надрізів, подають із сметаною.

Борошно гречане — 80, яйця — 1/4 шт., масло вершкове — 5, цукор — 2, дріжджі — 3, молоко — 30, масло рослинне — 10, сметана — 25.

II спосіб. Готове гречане дріжджове тісто формують кружальцями, кладуть на листки капусти і підпікають у жаровій шафі. Окремо розтирають з сіллю і водою конопляне сім'я, цією сумішшю змащують гречаники і доводять до готовності.

Подають гарячими.

Борошно гречане — 80, дріжджі — 3, цукор — 2, яйце — 10, листя капусти білоголової — 200, сім'я коноплі — 20.

Мандрики — обрядове печиво у вигляді невеликих випечених у печі сир­них пампушок (подібних до сучасних сирників), яке готували на свято Петра і Павла (12 липня). Для цього замішували тісто з сиру, яєць, борошна. Мандрики роздавали пастухам, які наймалися пасти громадську худобу.

Готували мандрики і з дріжджового або здобного прісного тіста приплюснуто-круглої форми з відкритою начинкою з вишень, слив, капусти, сиру. За формою такі мандрики подібні до сьогоднішніх ватрушок.

Мандрики з вишнями. Дріжджове тісто готують опарним способом. Готове тісто розробляють на шматочки масою 580 г, роблять з нього валик, який ділять на шматочки масою 58 або 29 г. З цих шматочків формують кульки, дають їм висто­ятися 5-6 хв, потім розкачують на тонкі круглі коржики 0,5-1 см завтовшки. Краї коржиків злегка піднімають і защипують у вигляді складочок так, щоб утворився коржик з бортиком. Підготовлені коржики викладають на лист, змащений олією, і залишають на 20-30 хв для вистоювання. Бортики кожного коржика змащують яйцем або меланжем, чи яйцем з молоком, у поглиблення викладають в один ряд начинку з вишень.

Вишні викладають густо, але щоб не лежали одна на одній, посипають цук­
ром, зверху прикривають папером і випікають при температурі 230-240 °С протя­
гом 6-8 хв. Готові мандрики посипають цукром. їх можна подавати зі сметаною
або вишневим соком.


Тісто дріжджове опарне — 5800, борошно для підсипання — 174, начинка

з вишень — 3000, яйця або меланж — 150, жир для змащування листів —

25, цукор — 400. Вихід — 100 шт. по 75 г або 200 шт. по 36 г.

Мандрики з капустою. Тісто розробляють і формують коржики з бортиками

таксамо, як і для мандриків з вишнями. Бортики після вистоювання змащують

яйцем або меланжем.

Поглиблення кожного коржика заповнюють начинкою із свіжої білоголової капусти, поливають маслом вершковим, в якому пасерувалася цибуля. Випікають мандрики при температурі 230-240 °С протягом 6-8 хв.

Приготування начинки: свіжу білоголову капусту дрібно шаткують,додають бульйон або молоко, чи воду (10-15 % від маси капусти), масло вершко­ве, сіль і припускають до готовності, потім змішують із пасерованою цибулею, перцем меленим.

Тісто дріжджове опарне — 5800, борошно для підсипання — 174, яйця або меланж для змащування бортиків — 150, жир для змащування листів — 25. Для начинки: капуста білоголова свіжа — 4500/3600, бульйон, молоко або вода — 450, цибуля ріпчаста — 744/600, масло вершкове — 300, маса начинки — 3000. Вихід — 100 шт. по 75 г або 200 шт. по 36 г.

Мандрики з сиром. Тісто розробляють і формують коржики з бортиками так само, як і для мандриків з вишнями. Підготовлені коржики з бортиками виклада­ють на лист, змащений олією, і залишають на 20-30 хв для вистоювання. Поглиб­лення кожного коржика заповнюють начинкою з сиру, змащують яйцем або ме­ланжем весь мандрик і випікають при температурі 230-240 °С 6-8 хв.

Тісто дріжджове опарне — 5800, борошно для підсипання — 174, начинка з сиру — 3000, яйця або меланж для змащування — 150, жир для змащуван­ня листів — 25, цукор — 400. Вихід — 100 шт. по 75 г або 200 шт. по 36 г.







Дата добавления: 2015-06-29; просмотров: 701. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия