Студопедия — ІМЕНЕМ УКРАЇНИ. Одеський окружний адміністративний суд у складі
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ. Одеський окружний адміністративний суд у складі

Справа № 815/3663/14

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 липня 2014 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Марина П.П.

за участю секретаря Борцової С.І.

за участю сторін:

від позивача: Берназ А.В. (за довіреністю);

від відповідача: Чижов А.В. (за довіреністю);

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Южспецмонтаж» до Управління освіти Біляївської районної державної адміністрації Одеської області, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «Пересувна механізована колона №241» про визнання недійсним повідомлення від 24.01.2014 року, відкритих торгів, процедури закупівлі та договору про закупівлю робіт за державні кошти №1 від 17.02.2014 року, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Южспецмонтаж» звернулось до Одеського окружного адміністративного суду з позовними вимогами до Управління освіти Біляївської районної державної адміністрації Одеської області, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «Пересувна механізована колона №241» та з урахуванням уточнень до адміністративного позову, просить суд визнати недійсним повідомлення про акцепт пропозиції конкурсних торгів від 24.01.2014 року по проведенню процедури закупівлі - відкритих торгів по виконанню робіт - капітальний ремонт Граденицької ЗОШ І-ІІІ ступенів», розташованої за адресою: Одеська область, Біляївський район, с. Градениці, вул. Леніна, 79, визнати недійсними відкриті торги проведені Управлінням освіти Біляївської районної державної адміністрації 24.01.2014 року, процедуру закупівлі та договір про закупівлю робіт за державні кошти №1 від 17.02.2014 року. Свої вимоги позивач обґрунтовує порушенням відповідачем процедури закупівлі та невідповідністю конкурсних пропозицій учасників умовам конкурсної документації, що є порушенням вимог закону України «Про здійснення державних закупівель» та є підставою для відхилення таких пропозицій, а тому договір про закупівлю робіт за державні кошти №1 від 17.02.2014 року, укладений за наслідками процедури закупівлі, проведеної з порушенням вимог діючого законодавства, також має бути визнаний недійсним.

Представник позивача у судовому засіданні позов підтримала та просила суд задовольнити його у повному обсязі, посилаючись на обставини, викладені у позовній заяві та поясненнях.

Представник відповідача у судовому засіданні проти позову заперечував та просив суд відмовити у повному обсязі, надав до суду заперечення на адміністративний позов, відповідно до яких зазначив, що посилання позивача на порушення процедури закупівлі є безпідставними, оскільки дана процедура проведена згідно вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель» та з дотриманням принципів, визначених ст.3 наведеного Закону, а саме: максимальною економією та ефективністю добросовісною конкуренцією серед учасників, відкритістю та прозорістю на всіх стадіях закупівлі та об'єктивною оцінкою пропозицій конкурсних торгів, а тому заявлені позовні вимоги задоволенню не підлягають (т.1 а.с.129-132).

Від третьої особи до канцелярії суду надійшла заява про розгляд справи за відсутністю представника ТОВ «Пересувна механізована колона №241».

Суд, заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали справи та надані докази, всебічно та повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, проаналізувавши положення чинного законодавства, встановив наступні факти та обставини.

Судом встановлено, що 21 листопада 2013 року в державному офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель № 92/1 (835/1) та на офіційному Веб-порталі з питань державних закупівель опубліковано оголошення № 203605 про проведення процедури закупівлі Управлінням освіти Біляївської районної державної адміністрації Одеської області «Капітальний ремонт Граденицької ЗОШ І-ІІІ ступенів відповідно до технічного завдання».

З метою участі у вказаній процедурі закупівлі, 23 грудня 2013 року, зокрема, Товариством з обмеженою відповідальністю «Южспецмонтаж» відповідачу була подана тендерна пропозиція.

23 грудня 2013 року о 10.00 годині за адресою: Одеська область, Біляївський район, м. Біляївка, проспект Жовтневої революції, 7, проведено процедуру розкриття пропозицій конкурсних торгів про що складений відповідний протокол №96 від 23.12.2013 року (т. 1 а.с. 186-186 з/б).

Згідно реєстру отриманих пропозицій конкурсних торгів від 23.12.2013 року та Протоколу №96 розкриття пропозицій конкурсних торгів, зареєстровано дві пропозиції від учасників торгів - Товариства з обмеженою відповідальністю «Южспецмонтаж» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Пересувна механізована колона №241» (т.1 а.с.184-184 з/б).

24 січня 2014 року Управлінням освіти Біляївської районної державної адміністрації Одеської області згідно протоколу №8 (т. 1 а.с. 192) прийнято рішення про акцепт пропозиції учасника №2 - Товариства з обмеженою відповідальністю «Пересувна механізована колона №241» як найбільш економічно вигідної, на підставі чого 25.01.2014 року складено відповідне повідомлення про акцепт пропозиції конкурсних торгів, або цінової пропозиції, або пропозиції за результатами застосування процедури закупівлі одного учасника, яке направлене на адресу ТОВ «ПМК №241» та ДП «ЗОВНІШТОРГВИДАВ УКРАЇНИ», а на адресу позивача направлено повідомлення про результати пропозиції конкурсних торгів, або цінової пропозиції, або пропозиції за результатами застосування процедури закупівлі одного учасника (а.с.133-135).

18 лютого 2014 року відповідачем розміщено оголошення про результати проведення відкритих торгів (а.с.199-200).

Правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти на час виникнення спірних правовідносин встановлювались Законом України "Про здійснення державних закупівель" № 2289-VI (далі - Закон в редакції, яка діяла на час виникнення спірних правовідносин).

Згідно ст. 12 зазначеного Закону закупівля може здійснюватися шляхом застосування однієї з таких процедур: відкриті торги; двоступеневі торги; запит цінових пропозицій; попередня кваліфікація учасників; закупівля в одного учасника; електронний реверсивний аукціон.

Статтею 20 Закону встановлено, що відкриті торги є основною процедурою закупівлі. Під час проведення процедури відкритих торгів пропозиції конкурсних торгів мають право подавати всі зацікавлені особи.

Статтею 21 Закону передбачено, що оголошення про проведення процедури відкритих торгів безоплатно публікується в державному офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель та безоплатно розміщується на веб-порталі Уповноваженого органу відповідно до статті 10 цього Закону.

В оголошенні про проведення процедури відкритих торгів обов'язково зазначаються: найменування і місцезнаходження замовника; адреса веб-порталу Уповноваженого органу, на якому розміщується інформація про закупівлю, відповідно до статті 10 цього Закону; адреса веб-сайту, на якому замовником додатково розміщується інформація про закупівлю (у разі наявності); найменування предмета закупівлі; кількість та місце поставки товарів або обсяг і місце виконання робіт чи надання послуг; строк поставки товарів, виконання робіт, надання послуг; місце отримання документації конкурсних торгів; місце та строк подання пропозицій конкурсних торгів; місце, дата і час розкриття пропозицій конкурсних торгів; розмір, вид та умови надання забезпечення пропозицій конкурсних торгів (якщо замовник вимагає його надати); прізвище, ім'я та по батькові, посада та адреса однієї чи кількох посадових осіб замовника, уповноважених здійснювати зв'язок з учасниками; реєстраційний рахунок замовника, відкритий в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів (у разі здійснення закупівлі за рахунок бюджетних коштів).

В оголошенні може зазначатися додаткова інформація, визначена замовником.

Строк для подання пропозицій конкурсних торгів не може бути меншим, ніж 30 днів з дня опублікування оголошення про проведення процедури відкритих торгів у державному офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель.

У разі обґрунтованої нагальної потреби у закупівлі продукції харчової промисловості, продуктів харчування, послуг з організації харчування, лікарських засобів і виробів медичного призначення строк для подання пропозицій конкурсних торгів може бути скорочено до 15 днів (далі - скорочена процедура). Причиною скорочення строку не може бути бездіяльність замовника щодо проведення відповідних процедур закупівель. Обґрунтування нагальної потреби зазначаються у звіті про результати проведення процедури закупівлі та не повинні свідчити про наміри замовника послабити конкуренцію між учасниками.

Після оприлюднення оголошення про проведення процедури закупівлі, у відповідності до ст. 22 Закону, кожна фізична/юридична особа має право безоплатно отримати документацію конкурсних торгів. Документація конкурсних торгів безоплатно надсилається або надається замовником протягом трьох робочих днів з дня отримання від фізичної/юридичної особи відповідного запиту. Документація конкурсних торгів безоплатно розміщується на веб-порталі Уповноваженого органу для загального доступу і може бути безоплатно отримана кожною фізичною/юридичною особою.

Частиною 2 ст. 22 Закону передбачено зміст, який має містити документація конкурсних торгів.

Документація конкурсних торгів не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників.

Відповідно до ст. 27 Закону України "Про здійснення державних закупівель" (в редакції, яка діяла на час виникнення спірних правовідносин) розкриття пропозицій конкурсних торгів здійснюється в день закінчення строку їх подання у час та в місці, що зазначені в оголошенні про проведення процедури закупівлі. До участі у процедурі розкриття пропозицій конкурсних торгів замовником допускаються всі учасники або їх уповноважені представники.

Під час розкриття пропозицій конкурсних торгів перевіряється наявність чи відсутність усіх необхідних документів, передбачених документацією конкурсних торгів, а також оголошуються найменування та місцезнаходження кожного учасника, ціна кожної пропозиції конкурсних торгів або частини предмета закупівлі (лота). Зазначена інформація вноситься до протоколу розкриття пропозицій конкурсних торгів.

Протокол розкриття пропозицій конкурсних торгів підписується членами комітету з конкурсних торгів та учасниками, які беруть участь у процедурі розкриття пропозицій конкурсних торгів.

На виконання ст. 29 Закону замовник відхиляє пропозицію конкурсних торгів, у разі якщо: 1) учасник не відповідає кваліфікаційним критеріям, встановленим статтею 16 цього Закону, не погоджується з виправленням виявленої замовником арифметичної помилки або не надав забезпечення пропозиції конкурсних торгів, якщо таке забезпечення вимагалося замовником; 2) наявні підстави, зазначені у статті 17 та частині сьомій статті 28 цього Закону; 3) пропозиція конкурсних торгів не відповідає умовам документації конкурсних торгів.

Виходячи зі змісту вказаних норм будь-яка зацікавлена особа, з метою участі у відкритих торгах має право подати конкурсну пропозицію, яка повністю повинна відповідати документації конкурсних торгів. При цьому, у разі невідповідності пропозиції умовам документації конкурсних торгів, замовник зобов'язаний відхилити цю пропозицію.

Судом встановлено, що гарантійний лист щодо строків експлуатації об'єкту після завершення робіт та лист-згода ТОВ «ПМК-241» щодо обробки, використання, поширення та доступу персональних даних, на які посилається позивач, складені у відповідності до вимог вказаної документації і місять всі необхідні реквізити, а саме: згідно гарантійного листа від 18.12.2013 року №82 ТОВ «ПМК №241» гарантує досягнення об'єктом будівництва показників, визначених у проектній документації, та можливість експлуатації об'єкта протягом п'яти років після прийняття об'єкта замовником, а лист-згода підписаний уповноваженою особою ТОВ «ПМК №241» директором Гогуленко Н.В. та скріплений печаткою підприємства (т.1 а.с.136-137).

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з ч. 1 ст. 9 Кодексу адміністративного судочинства України суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого суд вирішує справи відповідно до Конституції та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, суд застосовує інші нормативно-правові акти, прийняті відповідним органом на підставі, у межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією та законами України, а згідно зі ст. 105 КАС України позивач має право, зокрема, вимагати скасування або визнання нечинним рішення відповідача - субєкта владних повноважень повністю чи окремих його положень.

Відповідно до ч. 1 ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст. 72 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Частиною 3 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Згідно ст. 86 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Аналіз визначених правових норм дає суду підстави зробити висновок, що відповідач - суб'єкт владних повноважень діяв у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, а тому суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача не підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 2, 4, 9, 11, 69-72, 86, 158-163, 167, 254, 265 КАС України суд, -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні адміністративного позову Товариства з обмеженою відповідальністю «Южспецмонтаж» до Управління освіти Біляївської районної державної адміністрації Одеської області, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «Пересувна механізована колона №241» про визнання недійсним повідомлення від 24.01.2014 року, відкритих торгів, процедури закупівлі та договору про закупівлю робіт за державні кошти №1 від 17.02.2014 року - відмовити повністю.

Постанову може бути оскаржено до Одеського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови складено та підписано суддею 22 липня 2014 року.




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
IV. Исключение военнослужащих из реестра и внесение изменений в реестр | ЛИЦА, СОВЕРШИВШЕГО ПРЕСТУПЛЕНИЕ

Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 228. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия