Студопедия — Охарактеризувати основні етапи процесу банківського кредитування.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Охарактеризувати основні етапи процесу банківського кредитування.






Пояснити особливості здійснення розрахунків за допомогою платіжних вимог. Охарактеризувати дії економіста операційного відділу в разі отримання платіжної вимоги на примусового списання коштів з рахунку платника.

платіжна вимога - розрахунковий документ що містить вимогу стягувача або в разі договірного списання отримувача до банку, що обслуговує платника, здійснити без погодження з платником переказ визначеної суми коштів з рахунку платника на рахунок отримувача;

Платіжні вимоги застосовуються в разі здійснення примусового списання (стягнення) коштів та в разі договірного списання коштів з рахунків платників.

Примусове списання (стягнення) коштів з рахунків платників дозволяється лише у випадках, установлених законами України, а саме: на підставі рішень судів та інших державних і недержавних органів.

Розпорядження про примусове списання (стягнення) коштів стягувач оформляє на бланку платіжної вимоги за формою згідно з вимогами “Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті”.

Платіжна вимога про примусове списання (стягнення) коштів на підставі виконавчого документа оформляється та подається державним виконавцем, на списання податкового боргу за рішенням податкового органу – податковим органом, на підставі визнаної претензії – підприємством-кредитором.

Банки виконують платіжні вимоги на примусове списання (стягнення) коштів з усіх рахунків підприємств (у тому числі поточних, депозитних, відкритих за рахунок підприємства для здійснення розрахунків за акредитивами) та платіжні вимоги на примусове списання (стягнення) коштів з рахунків фізичних осіб (у тому числі поточних і депозитних).

Сума платіжної вимоги визначається стягувачем, але банк не приймає платіжну вимогу до виконання, якщо її сума перевищує суму, яка підлягає сплаті відповідно до наданого разом з нею листа-відповіді про визнання претензії, на підставі якого її оформлено.

Платіжну вимогу та супровідні документи стягувач подає до банку, що його обслуговує, разом із реєстром платіжних вимог.

Банк стягувача приймає платіжні вимоги протягом 10 календарних днів з дати їх складання, а банк платника – протягом 30 календарних днів з дати їх складання.

Платіжні вимоги стягувачів приймаються банком до виконання незалежно від наявності достатнього залишку коштів на рахунку платника. У разі недостатності коштів платіжні вимоги виконуються банком частково в межах наявного залишку коштів платника, а в невиконаній сумі повертаються разом із супровідними документами стягувачам. Часткову оплату платіжної вимоги банк оформляє меморіальним ордером.


Пояснити особливості здійснення розрахунків за допомогою акредитивів. В які строки постачальник зобов’язаний надати розрахункові документи до банку при використанні зазначеного виду розрахунків?

Акредитив – це грошове зобов’язання банку за дорученням свого клієнта здійснити постачальнику платежі за поставлені товари, виконані роботи, надані послуги за умовами, передбаченими в акредитиві.

Необхідною умовою здійснення розрахунків за акредитивом є обумовленість цього в угоді, що регулює взаємовідносини, укладені між покупцем і постачальником.

Для відкриття акредитива клієнт подає до банку-емітента заяву на акредитив за формою згідно з вимогами Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, та в разі відкриття покритого акредитива – відповідні платіжні доручення. Заява містить умови акредитива, які складаються так, щоб, з одного боку, вони давали змогу банкам без ускладнень їх проконтролювати, з іншого – забезпечували б інтереси сторін, які використовують акредитив

Суми відкритих покритих акредитивів депонуються в банку на рахунку 2602 П “Кошти в розрахунках суб’єктів господарської діяльності”.Банк-кореспондент враховує суми відкритих покритих акредитивів на рахунку 9802 А “Акредитиви до сплати”.

Суми відкритих непокритих акредитивів враховуються в банку-емітенті на рахунку 9122 А Непокриті акредитиви”, в банку-кореспонденті на рахунку 9802 А “Акредитиви до сплати” (окремо від покритих).

 


Пояснити особливості здійснення розрахунків за допомогою покритого акредитиву. Вказати, які дії має вчинити банк з невикористаним залишком при закритті акредитива у зв’язку із закінченням строку дії.

Покритий акредитив – за яким для здійснення платежів завчасно депонуються кошти платника в повній сумі на окремому рахунку в банку-емітенті або виконуючому банку;

Суми відкритих покритих акредитивів депонуються в банку на рахунку 2602 П “Кошти в розрахунках суб’єктів господарської діяльності”.

Банк-кореспондент враховує суми відкритих покритих акредитивів на рахунку 9802 А “Акредитиви до сплати”.

Суми відкритих непокритих акредитивів враховуються в банку-емітенті на рахунку 9122 А Непокриті акредитиви”, в банку-кореспонденті на рахунку 9802 А “Акредитиви до сплати” (окремо від покритих).

Суми відкритих покритих акредитивів депонуються в банку на рахунку 2602 П “Кошти в розрахунках суб’єктів господарської діяльності”.

Банк-кореспондент враховує суми відкритих покритих акредитивів на рахунку 9802 А “Акредитиви до сплати”.

Суми відкритих непокритих акредитивів враховуються в банку-емітенті на рахунку 9122 А Непокриті акредитиви”, в банку-кореспонденті на рахунку 9802 А “Акредитиви до сплати” (окремо від покритих).

 

 


Пояснити особливості здійснення розрахунків за допомогою непокритого акредитиву, відкритого в банку-емітенті. які дії має вчинити банк при надходженні документів за акредитивом в разі відсутності коштів на поточному рахунку платника?

При виставленні такого виду акредитива депонування коштів не проводиться, але гарантія платежу при цьому акредитиві є і досягається за рахунок банківської гарантії.

Зарахування грошей постачальнику при непокритому (гарантованому) акредитиві здійснюється банком постачальника після перевірки отриманого реєстру та інших документів, що підтверджують відвантаження товару, та після списання коштів з коррахунку банку покупця. при цьому два примірники реєстру і доданих до нього документів по виконаному акредитиву банк постачальника направляє спецзв'язком банку покупця, де перший примірник слугує підставою для списання грошей з покупця, а другий разом з оплаченими з акредитива документами передається покупцю.

Після перевірки дотримання умов акредитива банк покупця повертає банку постачальника витрати, пов'язані з виконанням акредитива. ці витрати відшкодовуються на умовах, передбачених міжбанківським договором.

При виставленні непокритого акредитива в банку покупця списання коштів на суму відвантажених товарів проводиться з рахунку покупця, а у разі відсутності на ньому грошей операції здійснюються в порядку, викладеному для непокритого акредитива, виставленого в банку постачальника.


Охарактеризувати основні етапи процесу банківського кредитування.

перший етап. до банку подається заявка (клопотання) на отримання кредиту за формою, визначеною банком. на цьому етапі оцінюються сильні й слабкі сторони майбутнього позичальника та об'єкта кредитування.

Після ознайомлення з документами працівник банку проводить попередню бесіду з майбутнім кредитоодержувачем, що дозволяє з'ясувати важливі деталі щодо умов надання та погашення кредиту і процентів. на цьому етапі банк приділяє увагу достовірності документів та інформації, на основі яких вирішується питання про надання кредиту.

другий етап. передбачає вивчення кредитоспроможності клієнта. при цьому аналіз кредитної заявки клієнта та його кредитоспроможності базується на використанні різних джерел інформації.

третій етап. полягає в розробці умов процесу кредитування, підготовці й укладанні кредитного договору. цей етап називають ще структуруванням кредиту, в ході якого визначають основні умови кредитного договору.

четвертий етап. характеризується тим, що відбувається надання кредиту, а також здійснюється контроль за виконанням умов кредитного договору.

Після підписання кредитної угоди працівник кредитного відділу оформляє бухгалтерські документи, які містять вказівки щодо відкриття позичкового рахунку та видачі кредиту. ці документи повинні містити дозвільні підписи керівника банку або уповноважених ним для виконання зазначених операцій посадових осіб.

Після надання кредиту здійснюється моніторинг (поточний контроль) за його використанням

Погашення кредиту








Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 447. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия