Студопедия — Побудова польового телефонного комутатору П-193М.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Побудова польового телефонного комутатору П-193М.






Склад комплекту комутатора:

- блок комутатора з мікротелефонною трубкою та індуктором;

- з’єднувальне обладнання (лінійний щиток для підключення абонентських ліній, з’єднувальний кабель);

- сумка для укладки і перенесення комутатора;

- сумка для укладки і перенесення з’єднувального обладнання;

- комплект ЗІП.

Органи управління комутатора:

На передній панелі комутатора розташовані

- кнопка для запису викликаних абонентів;

- зворотний важіль для повернення питально-викликаних кнопок в початкове положення;

- 10 опитувально-викликних кнопок. При натисненні опитувально-викликних кнопок абонент підключається до апарата телефоніста;

- 10 відбійно-викликаних клапанів. При надходженні сигналу виклику або відбою клапан відкривається;

- рухома шторка для закріплення відбійно-викликаних клапанів не в робочому стані;

- 10 з’єднувальних гнізд для з’єднання абонентів між собою для розмови;

- 10 холостих гнізд для розкладки шнурів;

- 10 з’єднувальних шнурів для з’єднання абонентів і ведення переговорів;

- 10 пар лінійних затисків для підключення абонентських ліній;

- 2 затиски “С” для з’єднання двох комутаторів при спільній роботі або для підключення зовнішнього апарата телефоніста;

- затиск “Земля” для підключення заземлення;

- колодка для підключення мікротелефонної трубки;

- 30-ти контактний роз’їм для підключення з’єднувального кабелю від лінійного щитка;

- камера батареї живлення;

- місце для укладки мікротелефонної трубки при транспортуванні.

Для вводу абонентських ліній або з’єднувального кабелю від лінійного щитка на бокових стінках верхньої кришки є два вирізи, прикриті поверхневими клапанами.

Лінійний щиток складається із трьох основних частин:

- фундаменту;

- кришки;

- робочої частини.

Лінійний щиток може розташовуватися в горизонтальному або вертикальному положенні. Для закріплення щитка на фундаменті є два отвори. В передній частині щитка є виріз з гумовим ущільнювачем для вводу з’єднувального кабелю та абонентських ліній.

На робочій частині лінійного щитка по краях розташовані у два ряди клеми для підключення абонентських ліній, а між ними 30-ти контактне рознімання з гніздами і засувом для підключення з’єднувального кабелю.

При вертикальному положенні щитка утримується у відкритому стані за допомогою відкидного натиску.

Порядок перевірки працездатності та підготовки комутатора до роботи

Перед перевіркою комутатора необхідно:

- вставити в батарейний відсік батарею, суворо дотримуючись полярності для запобігання виходу із ладу транзисторів підсилювача робочого місця комутатора.

- підключити телефонний апарат ТА-57 до лінійних затисків комплекту №1;

- надіслати виклик з телефонного апарата на комутатор.

При налагодженні викликаного ланцюга дверці клапана абонентського комплекту № 1 повинні відчинитись.

Після цього проводиться перевірка розмовних ланцюгів, для чого необхідно натиснути опитувально-викликну кнопку і перевірити проходження розмови в обидві сторони.

Для перевірки налагодженості шнура комплекту № 1 необхідно вставити його штепсель у гніздо (наприклад комплекту № 2), натиснути опитувально-викликну кнопку № 2 і надіслати виклик з робочого місця комутатора.

Отримання сигналу виклику на дзвінок апарата, який підключений в комплект № 1 вказує на налагодженість шнура комплекту № 1.

Шляхом підключення телефонного апарата послідовно до лінійних затисків інших робочих місць і виконання вище перелічених операцій провести перевірку усіх робочих місць комутатора.

2.3. Способи прокладення легких польових кабелів.

Через населенні пункти прокладати кабель не слід. При неможливості обходу населеного пункту ліній зв’язку необхідно прокладати по вулицях з найменшою інтенсивністю переміщення, підвішуючи і закріплюючи кабель на висоті 5,5 м або заглиблюючи його в землю. На відкритій місцевості при неможливості заглиблення кабелю лінії зв’язку прокладаються на поверхні ґрунту із використанням складок місцевості, кабель укладається на землю вільно, без натягу і закріплюється до місцевих предметів або кілками через кожні 150-200 м. Слід уникати прокладення ліній поблизу залізничних та шосейних доріг. Якщо за умовами обстановки кабельна лінія повинна прокладатись уздовж доріг, то відстань від дороги до лінії повинна бути не менш 150 м. При підвішені кабелю можуть використовуватись опори постійних повітряних ліній зв’язку. В цьому випадку кабель повинен підвішуватись на висоті не менш 3 м і не менш, чим 1,5 м нижче нижнього дроту постійної повітряної лінії.

Підвішувати кабель на опорах високовольтних магістралей і освітлювальних мереж забороняється.

На болотній місцевості та в сирих місцях кабель повинен підвішуватись на жердинах, місцевих предметах або прокладатися на грудках.

Для запобігання сповзання у воду його необхідно закріплювати кілками або рогатками.

В лісі достатньо забезпечується маскування прокладених ліній зв’язку. Кабель прокладається по поверхні ґрунту по просіках, галявинах та рідколіссі або підвішується без натягу на деревах на висоті біля 3-х метрів.

У траншеях та ходах сполучення кабель укладається по їх крутостях і закріплюється кілками, в місцях схрещення траншей та ходів сполучення закривається дошками.

Траса прокладання кабелю повинна бути по можливості прямолінійною, забезпечувати зручність розгортання та експлуатаційного обслуговування кабельної лінії.

При розкладені кабелю на трасі зустрічаються різні перешкоди і перепони у виді, високовольтних ліній, рік, озер, каналів, у цих випадках необхідно виконувати певні правила:

· створюючи переходи через ґрунтові дороги, кабель необхідно прокладати в землі, у відкриваючих каналах глибиною 20-40 см.

· переходи ліній зв’язку через дороги з твердим покриттям обладнуються із використанням в першу чергу відповідних труб та мостів.

· при їх відсутності може бути зроблений повітряний перехід на висоті не менше 5,5 м над полотном дороги.

· при будові переходів ліній зв’язку через залізничні дороги також, в першу чергу, використовуються водовідвідні труби, крім того, можна обладнати перехід ліній зв’язку під рейками, закопуючи кабель на дороги і по двох сторонах в канавку глибиною не менше 20 см, по сторонах дороги кабель закріплюється кілками на відстані 5-10 м від дороги. Протягувати кабель між стиками рейок забороняється. Повітряні переходи дозволяється робити тільки через не електрифіковані залізничні дороги. Висота підвіски кабелю повинна бути не менше 7,5 м.

· переходи польових кабельних ліній через яри та балки можуть бути як повітряні так і по дну перешкоди. Переходи через яри шириною більше 80 м робляться по скатах та дну яра.

· при перехрещенні траси ліній зв’язку з високовольтними лініями кабель необхідно прокладати по землі. Пересікати високовольтні лінії та електрифіковані залізничні дороги для запобігання електричних наводок необхідно під прямим кутом.

Третє навчальне питання. Порядок підготовки проводових засобів зв’язку до роботи.

Підготовка проводових засобів зв’язку до роботи включає в себе:

· розгортання проводового засобу зв’язку;

· перевірку працездатності проводового засобу зв’язку;

3.1. Підготовка до роботи телефонного апарату ТА-57.

3.1.1. Розгортання телефонного апарата ТА-57- це виконання таких заходів:

- проведення зовнішнього огляду телефонного апарату на наявність механічних ушкоджень корпусу апарату.

- відкрити кришку апарату та розгорнути мікротелефонну трубку

- перевірити наявність або підключити батарею живлення для чого: відкрити кришку батарейної камери і вставити батарею етикеткою догори, клемами убік пружини. Закрити кришку батарейної камери. При розряді батареї до напруги 6 вольтів її необхідно замінити. (При тривалому збереженні апарата, щоб уникнути порушення друкованого монтажу схеми, батарею необхідно зберігати окремо.)

- підключити апарат у лінію. Телефонний апарат може бути включений в лінію наступними способами:

кінцевий режим, режим контролю ліній або аварійний режим.

 

3.1.2. Перевірка працездатності апарата ТА-57– це виконання таких заходів:

а) перевірити ланцюг прийому виклику, для чого з'єднати даний апарат з іншим апаратом, ланцюг посилки виклику, якого справний, і посилати виклик з останнього. В апараті, що перевіряється, повинний дзвонити дзвоник;

6) аналогічно можна перевірити ланцюг посилки виклику апарата, посилаючи виклик з апарата, що перевіряється;

в) перевірити розмовний ланцюг. Для цього взяти мікротелефон і, натиснувши розмовний клапан РК, подути в мікрофон. Продування до включення апарата в лінію повинне бути чутно голосно, при включенні на лінію повинне послаблятися, а при відпусканні РК - пропадати. Це вказує на те, що мікрофон, підсилювач і телефон справні, протимісцева схема працює правильно (при навантаженні на лінію струм у ланцюзі телефону зменшується), розмовний клапан включає і виключає живлення. Замість лінії на лінійні затиски можна включити резистор 400 - 600 Ом, але ефект ослаблення звуку буде менше;

г) перевірити роботу перемикачів:

при натисканні розмовного клапана РК продування з'являється, при відпусканні - зникає (при натисканні на РК подається живлення на підсилювач передачі);

при натисканні на важільний перемикач РП продування підсилюється (якщо апарат підключений до лінії чи навантажений па резистор 400-600 Ом). При цьому ланцюг лінії розмикається і баланс моста порушується;

при натисканні на кнопку ПУ продування зникає (розривається ланцюг мікрофонного підсилювача), у телефоні, чутний слабкий шум (власний шум підсилювача прийому);

при відтягуванні ручки індуктора вправо при підключеній лінії (чи резисторі 400-600 Ом) продування підсилюється, тому що контактами шунтуючої системи індуктора схема апарата шунтується накоротко і баланс моста порушується.

3.2. Підготовка до роботи польового комутатору П-193М

 

3.2.1. Розгортання телефонного комутатора П-193М - це виконання таких заходів:

проведення зовнішнього огляду

перевірка корпусу телефонного комутатора на наявність механічних ушкоджень;

перевірка комплектністі комутатора;

приведення у робочий стан

відкрити кришку передньої панелі;

відчинити дверці з холостими гніздами;

вийняти з’єднувальні шнури із піддона;

розкласти шнури по вирізам і вставити їх в холості гнізда;

відпустити і закріпити шторку відбійно-визивних клапанів;

відчинити верхню кришку і вийняти мікротелефонну трубку;

перевірити наявність або підключити батарею живлення

відкрити кришку батарейної камери і вставити батарею, клемами униз.

закрити кришку батарейної камери

підключити заземлення;

підключити абонентські лінії до лінійних затисків комутатора (або через лінійний щиток).

3.2.2. Перевірка працездатності комутатора

Комутатор перевіряють перед експлуатацією, для чого проводять перевірку усіх його ланцюгів на справність.

Для перевірки справності комутатора необхідно мати справний телефонний апарат типу МБ.

Перевірка відбійно-визивних клапанів (ланцюг отримання визову)

Підключить телефонний апарат до лінійних затисків абонентського комплекту № 1 і послати визов з телефонного апарата - дверцята відбійно-визивного клапана ОВК1 повинна відкритися, при підключеному сигнальному дзвонику повинний дзвонити дзвоник. Закрити дверцята ОВК1.

Висновок: ланцюг отримання визову у справному стані.

Перевірка опитувально-визивних кнопок. (ланцюг посилання визову)

Натиснути на опитувально-визивну кнопку цього ж абонентського комплекту; послати визов за допомогою індуктора комутатора. В апараті, що підключений до даного абонентського комплекту, повинний дзвонити дзвоник.

Висновок: ланцюг посилання визову у справному стані.

Перевірка розмовного ланцюга

Взяти мікротелефон і, натиснувши розмовний клапан РК, подути в мікрофон. Спостерігається сомопрослуховування в телефоні.

Перевірити проходження розмови між телефонним апаратом і телефоністом.

Висновок: розмовний ланцюг у справному стані.

Підключаючи по черзі телефонний апарат до лінійних затисків інших абонентських комплектів, перевірите справність відбійно-визивних клапанів і опитувально-визивних кнопок всіх абонентських комплектів.

Перевірка сполучних шнурів і гнізд.

Уставити штепсель сполучного шнура № 1 у гніздо № 2, натиснути на опитувально-визивну кнопку № 2 і послати виклик з робочого місця комутатори, дверцята відбійно-визивного клапана ОВК1 повинна відкритися, що указує на справність сполучного шнура № 1, гнізда № 2 і індуктора робочого місця комутатора.

Вставити штепсель шнура № 2 у гніздо № 3, натиснути на опитувально-визивну кнопку №3 і послати виклик індуктором комутатора - дверцята ОВК2 повинна відкритися.

У такому ж порядку перевірити інші сполучні шнури і гнізда.

Для перевірки шнура № 10 і гнізда № 1 необхідно штепсель шнура № 10 вставити в гніздо № 1, натиснути на кнопку Кн1 і послати виклик - повинні відкритися дверцята відбійно-визивного клапана № 10.

Перевірка справності ланцюга сигнального дзвоника.

До затисків Зв і ЗЕМЛЯ підключити дзвоник постійного струму з батареєю. При закритих дверцятах відбійно-визивних клапанів дзвоник не повинний дзвонити. При відкритих дверцятах кожного з відбійно-визивних клапанів дзвоник повинний дзвонити.

Зазначену перевірку можна робити одночасно з перевіркою відбійно-визивних клапанів.

Перевірка сполучного обладнання.

Лінійний щиток з'єднати кабелем ТСКВ-10Х2 з комутатором. Телефонний апарат підключити до затисків лінійного щитка і перевірити відбійно-визивні клапани, шнури, гнізда й опитувально-визивні кнопки, як описано вище.

При виявленні несправності якого-небудь ланцюга необхідно окремо перевірити комутатор, а також лінійний щиток із сполучним кабелем методом продзвонення за допомогою телефонного апарата.

 

Четверте навчальне питання. Порядок обслуговування телефонної станції малої ємності







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 1137. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия