Студопедия — Україна в процесі міжнародної трудової міграції.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Україна в процесі міжнародної трудової міграції.

Сутність, фактори та види міжнародної трудової міграції.

Наслідки міжнародної трудової міграції.

Міжнародне регулювання міграційних процесів

Україна в процесі міжнародної трудової міграції.

 

1. Сутність, фактори та види міжнародної трудової міграції

Термін "міграція" походить від італійського migration, що означає рух, переміщення. Міжнародна міграція робочої сили (labour force migration) — це переміщення працездатного насе­лення з однієї країни в іншу в межах міжнародного ринку праці терміном більше року, обумовлене характером розвитку продук­тивних сил та виробничих відносин, дією економічних законів.

Міжнародна міграція робочої сили є складовою міжна­родної міграції населення взагалі. Головні причини міграції населення — економічні та соціальні, пов'язані з пошуком ро­боти та вищих доходів. Помітну роль відіграють також політичні та воєнні причини (втеча від політичних пересліду­вань, евакуація тощо). За будь-яких причин і характера міжна­родної міграції населення вона призводить до зрушень на рин­ках праці відповідних країн і впливає на міжнародний ринок праці взагалі. Переселенські зрушення в цілому виникають, розвиваються та скорочуються в складній залежності від та­ких типових явищ, як економічні цикли, рух інвестицій, стан зайнятості та безробіття.

Інтенсивність, напрями та форми міжнародної міграції ро­бочої сили обумовлені такими основними взаємопов'язаними факторами:

• нерівномірність економічного розвитку країн;

• прискорення інтернаціоналізації виробництва;

• нерівномірність процесів накопичення капіталу в різних країнах;

• зміни в розміщенні виробництва;

• кон'юнктура ринків праці та структура зайнятості;

• національні розбіжності в заробітній платі;

• етнічно-культурна близькість країни — об'єкта пересе­лення.

Міжнародна міграція робочої сили складається з процесів еміграції та імміграції. Еміграція (emigration) — це виїзд пра­цездатного населення з країни за її межі. Імміграція (immigration) — це в'їзд працездатного населення до країни із-за її меж. Особливе місце в міграційних процесах займає рееміграція (reemigration) — це повернення емігрантів на батьківщину.

Різниця між потоками імміграції та еміграції називається міграційним сальдо (net migration) і показує обсяг чистої міграції. Сума цих потоків показує обсяг валової міграції.

Залежно від терміну переміщення міграція роз­поділяється на такі види:

• постійна (як правило, міжконтинентальна);

тимчасова робота за кордоном протягом певного обме­женого часу з подальшим поверненням на батьківщину або переїздом в іншу країну;

сезонна — щорічна еміграція на певний період з подаль­шим поверненням на батьківщину (як правило, для ви­конання робіт сезонного характеру, наприклад збір уро­жаю);

маятникова — короткострокові періодичні (щорічні, щомісячні, щотижневі) поїздки до місця роботи за межі країни (при певних міжнародних угодах між країнами).

Міжнародні мігранти підрозділяються на п'ять основних категорій:

1) іммігранти, легально допущені в країну;

2) робітники-мігранти за контрактом;

3) нелегальні іммігранти;

4) особи, що просять політичного або економічного при­тулку;

5) біженці.

Історично трудова міграція, як правило, відбувається з еко­номічно менш розвинутих країн у більш розвинуті країни з ви­сокими темпами економічного зростання. У країнах, де зовнішня міграція набуває масового характеру, вона може суттєво впливати на загальну чисельність населення.

Розрізняють вимушену та добровільну міграцію. Добровільна міграція має два види. По-перше, це пересе­ленська міграція, яка спрямована в країни зі значними неосвоєними територіями. По-друге, — міграція, пов'язана з договірною контрактацією робочої сили.

У сучасних умовах можна виділити такі країни та регіони, що є "територіями тяжіння " міграції з інших країн:

США, Канада і Австралія;

Західна Європа;

Близький Схід.

Однією з важливих особливостей сучасної міжнародної міграції стала активна участь держави в регулюванні відносин між капіталом та іноземною робочою силою. Держава дає дозвіл на в'їзд та слідкує за терміном виїзду іммігрантів, нама­гається створювати сприятливі умови для праці іноземних робітників, особливо висококваліфікованих.

Міжнародна міграція висококваліфікованих спеціалістів отримала назву "втеча умів" (brain drain).

 

2. Наслідки міжнародної трудової міграції

Вплив міграційних процесів на країни імміграції та еміграції є багато аспектним.

Наслідки для країн імміграції

1. Країни імміграції мають суттєві вигоди від підготовки спеціа­лістів іншими країнами. Так, за сучасними оцінками, чиста вигода для країни, що приймає, від залучення одного "середнього" вченого-гуманітарія становить 230 тис. дол. США, вченого у галузі су­спільних наук — 235 тис. дол., інженера — 253 тис. дол., лікаря —646 тис. дол.

2. Фірми країн імміграції мають економію як за рахунок ниж­чої оплати праці іммігрантів, так і за рахунок того, що праця іно­земних робітників дає змогу знизити загальний рівень заробітної плати.

3. Робітники-емігранти сприяють омолодженню структури трудо­вих ресурсів країн імміграції.

4. Грошові перекази емігрантів на батьківщину сприяють розши­ренню реалізації товарів країн імміграції за кордоном.

Разом з тим наплив робітників з-за кордону ускладнює пробле­му зайнятості в країні, негативно впливає на економічне становище місцевих працівників. Поряд з економічними, виникають соціальні, культурні, правові та інші проблеми.

Наслідки для країн еміграції

Для країн еміграції повернення досвідчених кваліфікованих ро­бітників після роботи за кордоном сприяє розвитку національної економіки. Для деяких з цих країн грошові перекази емігрантів е основним джерелом валютних надходжень, яке перевищує надхо­дження валюти від експорту товарів.

Водночас еміграція завдає шкоди країнам, оскільки національна економіка втрачає наймобільнішу і, як правило, найкращу частину трудових ресурсів. Це веде до старіння структури трудових ресурсів.

Серйозною є проблема реадаптації робітників, які повертаються після роботи за кордоном і відвикли від місцевих умов праці та життя.

Особливо негативні наслідки для країн еміграції має відплив висококваліфікованих спеціалістів та вчених. Тому уряди цих країн намагаються проводити політику гальмування такого процесу.

 

3.Міжнародне регулювання міграційних процесів

Вже протягом XIX ст. деякі країни ввели заборони на в’їзд іно­земних робітників. З кінця XIX ст. окремі країни почали укладати двосторонні конвенції з регулювання в'їзду та виїзду працівників, згодом такі угоди укладались і між багатьма країнами.

Основні засоби державного регулювання імміграції: професійна кваліфікація (рівень освіти, стаж); обмеження особистого характеру (стан здоров’я, вік, політичні та соціальні погляди); кількісне квотування; економічне регулювання; тимчасове обмеження; географічні пріоритети; заборони.

Так, питання соціального забезпечення щодо громадян Італії та Франції були вирішені угодою, підписаною цими країнами ще в 1904р. Швеція, Данія, Норвегія, Фінляндія та Ісландія в 1955 р. уклали угоду про рівноправність громадян цих держав в усіх пи­таннях найму на роботу та соціального забезпечення. Одним з ос­новних моментів Римського договору про утворення ЄС став прин­цип "вільного переміщення осіб".

Шенгенською угодою, укладеною в березні 1995 р. Бельгією, Німеччиною, Італією, Люксембургом, Нідерландами, Португалією і Францією, до яких приєднались Італія, Греція, Австрія, з 1 липня 1995 р. повністю ліквідована система контролю на внутрішніх кор­донах цих країн.

За сучасних масштабів міграції робочої сили двосторонні угоди стали малоефективними, і тому основну роль почали відігравати багатосторонні угоди і нормативні акти Міжнародної організації праці (МОП) та інших міжнародних організацій, хоча жодна з міжна­родних організацій не має мандата на безпосереднє регулювання міграції робочої сили.

МОП — це спеціалізована організація ООН для вироблення кон­венцій і рекомендацій з питань трудового законодавства. Створена в 1919 р. при Лізі Націй. Місцезнаходження — Женева. Нараховує понад 170 держав-членів.

Головна мета МОП - сприяти встановленню соціальної справедливості в сфері праці, захищати інтереси трудящих на ос­новні соціального партнерства, поліпшення умов праці.

Функції: нормативна діяльність; технічне співробітницт­во; проведення досліджень і підготовка публікацій.

МОП розробляє міжнародні стандарти з питань праці, які є реко­мендаційними для національних урядів у питаннях, що стосуються проблем зайнятості, рівня оплати праці, системи соціального стра­хування, захисту інтересів мігрантів тощо. Такі стандарти впрова­джуються країнами-членами самостійно, про що вони щорічно звітуються в МОП. У разі недотримання міжнародних стандартів з праці країною — членом МОП, це питання, після засідання створеної з цього питання тристоронньої комісії, може бути винесено Міжна­родною організацією праці на розгляд Міжнародного Суду.

МОП ухвалила низку важливих документів з елементами право­вого регулювання міжнародних переміщень робочої сили: проти дискримінації робітників-переселенців, про регламентацію викори­стання праці мігрантів, їх соціальні та економічні права. Серед конвенцій важливе місце посідають питання заробітної плати, трива­лості робочого дня, соціального страхування, оплачуваних, відпусток, служби найму робочої сили, робітничої інспекції. Конвенції й реко­мендації МОП становлять «Міжнародний трудовий кодекс», що є основою регулювання трудових відносин у країнах-членах.

Незважаючи на значні зусилля міжнародних організацій, сучас­ну міграційну ситуацію в світі визначають передовсім основні імпор­тери робочої сили. Це США і Канада, країни — члени ЄС, Австра­лія, деякі країни Близького Сходу, Ізраїль та Південно-Африканська Республіка. У цих країнах безпосереднє здійснення іммігра­ційної політики покладено на спеціальні організації — націо­нальні служби імміграції при Міністерстві праці або Міністерстві внутрішніх справ.

 

4. Україна в процесі міжнародної трудової міграції

Місце України в міжнародній міграції робочої сили визна­чається рівнем її економічного розвитку, що є нижчим порівняно із західними країнами, країнами Центральної Європи, Росією, але вищим, ніж у деяких країн Східної Європи (Молдова, Румунія, Болгарія) та Азії (Таджикистан, В'єтнам та ін.). Це зумовлює наявність в Україні і трудової еміграції, і трудової імміграції. Прагнення підвищити життєвий рівень, отримати вищу заробітну плату є фактором активізації еміграції. Основними країнами в'їзду для українських емігрантів стали Росія, Ізраїль, США, Німеччина, Білорусь, Чехія. Певна кількість емігрантів виїхала до Казахстану, Кана­ди, Туреччини, Польщі, Вірменії, Австралії. Основу емігрантських потоків становлять два діаметрально проти­лежні сегменти ринку праці: з одного боку, висококваліфіко­вана робоча сила, зацікавлена у більш повній реалізації та вищій оплаті; з іншого — низькокваліфікована робоча сила, для якої еміграція є альтернативою безробіттю.

Залучення українських працівників до роботи за кордо­ном може мати й специфічні причини, наприклад, пов'язані з розривом традиційних господарських зв'язків на території СНД. Так, протягом тривалого часу кадри для підприємств нафтогазової та нафтовидобувної промисловості північної Росії комплектувалися за рахунок залучення працівників з України. Необхідність збереження колективів підприємств, що вже склалися, стала фактором еміграції в Росію частини цих працівників.

Інтенсивність міграційних процесів залежить від природ­но-географічних, демографічних, етнічних та соціально-пси­хологічних факторів. Для перших років існування України як самостійної держави характерна інтенсивна імміграція етнічних українців з країн близького зарубіжжя. У наступні роки більш вираженою стала етнічна еміграція до Росії, Ізраїлю, Німеччини.

Імміграційні потоки в Україну стосуються переважно трьох міграційних регіонів:

1) Донбас, до якого іммігрували, головним чином, біженці із зон бойових дій — Нагірного Карабаху, Азербайджану, Вірменії, Грузії, Чечні;

2) Південь України, куди переселились мігранти з Придністров'я, Таджикистану, Киргизстану, Казахстану;

3) Крим став мігрантоприймаючим регіоном для депорто­ваних кримських татар, болгар, греків, німців.

Зовнішні мігранти в Україні складають за різними ознака­ми п'ять таких груп: репатріанти; особи, депортовані за національною ознакою; мігранти із/до ближнього зарубіжжя; мігранти із/до далекого зарубіжжя; нелегальні (часто тран­зитні) мігранти.

До 1995 р. сальдо зовнішньої міграції України мало пози­тивний характер. З 1995 р. по теперішній час воно має стійке від'ємне значення.

Наслідки міграційних процесів неоднозначні. З точки зору стратегічних національних інтересів України інтелектуальна еміграція з України має негативні наслідки, але можливість самореалізації висококваліфікованих фахівців навіть за кор­доном якоюсь мірою підтримує престиж української науки у світі. Повернення інтелектуальних емігрантів за певних умов в Україну має дати поштовх вітчизняним дослідженням теоре­тичного і прикладного характеру, як це, наприклад, відбу­вається зараз в Індії.

Експорт робочої сили певною мірою зумовив притік іно­земної валюти в Україну, зменшив тиск надлишкових трудо­вих ресурсів на національний ринок праці.

Реалії регулювання міграційних процесів в Україні свідчать про необхідність ефективного законодавства в цій га­лузі, відсутність самостійної міграційної служби, а також не­достатність ресурсів для вирішення наявних міграційних про­блем.

Механізм регулювання міграційних процесів в Україні до­речно формувати як єдність таких трьох складових: державне регулювання, ринкове саморегулювання і громадянське регу­лювання (рис).

Рис. Регулювання міграції робочої сили в Україні




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Тутендхат Эрнст. Хайдеггеровская идея истины // Исследовнаия по феноменологии и философской герменевтике Мн.: ЕГУ, 2001. С135 – 145. | Транспорт как средство обеспечения туристской деятельности

Дата добавления: 2015-06-29; просмотров: 2186. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия