Студопедия — Порядок визначення розміру лізингового плате­жу. Графік лізингових платежів, його зміст і порядок складання
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Порядок визначення розміру лізингового плате­жу. Графік лізингових платежів, його зміст і порядок складання






Оскільки правильне визначення загальної суми лі­зингових платежів та їх графік є основним критерієм доцільної участі лізингоотримувача та лізингодавця у процесі організації лізингового бізнесу, то аналізу методологічних засад розрахунку лізингових платежів необхідно приділити особливу увагу.

Об'єктивною основою визначення розміру плати за лізинг є структура лізингового платежу, яка має багатокомпонентний ха­рактер. До її обов'язкових складових відповідно до Закону України «Про лізинг» (ст. 16, п. 2) необхідно віднести:

1) величину амортизаційних відрахувань;

2) плату за кредитні ресурси, які використовуються лізинго­давцем;

3) комісійну винагороду лізингодавця;

4) компенсацію страхових платежів за угодою страхування об'єкта лізингу, якщо об'єкт застрахований;

5) інші витрати, передбачені угодою лізингу.

Крім зазначених елементів, до складу лізингових платежів можуть входити: митні платежі, сума податків, які лізингодавець сплачує за об'єкт лізингу, серед яких може бути податок на майно, на користувачів автомобільних доріг, податок на підтримання
житлового фонду та об'єктів соціально-культурної сфери, які лізингодавець повинен сплатити, а також податок на придбання ав­тотранспортних засобів (у випадку, коли об'єктом лізингу виступають автотранспортні засоби).

Згідно з діючою методологічною практикою кожний елементі лізингових платежів обчислюється в загальноприйнятому порядку, виходячи із практики, що склалася.

Так, амортизаційні відрахування обчислюються двома методі дами: звичайним та прискореним. Звичайний метод ґрунтується на чинних нормах залежно від вартості об'єкта лізингу та терміну його експлуатації: "

А=С/Е, (7.1)

де С — вартість об'єкта лізингу; Е — термін експлуатації об'єкта. Величина амортизаційних відрахувань у складі лізингових платежів розраховується за формулою:

(7.2)

 

де СНа— норма амортизації на повне відтворення (у %); — термін лізингової угоди.

Згідно із ст. 18 Закону України «Про лізинг» угодою лізингу може бути передбачена прискорена амортизація об'єкта лізингу,; якщо він належать до третьої групи основних фондів.

Плата за кредитні ресурси (відсоток за кредит), як один із компонентів лізингового платежу, обчислюється шляхом множення величини кредитних ресурсів на кредитну ставку у відсотках, поділену на 100. При цьому під кредитними ресурсами розуміють суму боргу, яка постійно зменшується, і тому плата за кредит також зменшується.

До складу комісійної винагороди лізингодавця включаються власні витрати лізингодавця, наприклад, оплата лізингових по­слуг брокерів і прибуток, а також може враховуватися премія за ризик.

Додаткові послуги лізингодавця можуть бути постійними чи тимчасовими з відповідною формою розрахунків. Це залежить від змісту робіт, їх обсягу та періодичності, від умов укладеної угоди. До таких послуг доцільно віднести інформаційні, консал­тингові, юридичні, технічні, рекламні та ін.

Аналіз лізингового досвіду розвинутих країн свідчить, що лізингові платежі можуть розрізнятися за формою, способом нарахування та виплати, періодичністю сплати, формою розра­хунків.

За формою лізингові платежі можуть здійснюватися:

* грошовими коштами (грошова форма);

* продукцією або послугами лізингоотримувача (компенсаційна форма);

*у вигляді комбінації перших двох форм — грошовими коштами у поєднанні з поставкою продукції або наданням послуг лізингоотримувачем (змішана форма).

Особливим видом платежів є інформація та права. Як свідчить досвід, закордонні інвестори із задоволенням приймають як пла­ту за об'єкти лізингу патенти, технічні розробки, готові до впро­вадження. На вітчизняному ринку існує ряд прикладів великих лізингових операцій, коли майно лізингувалося в обмін на право використання брокерського місця на біржі, ліцензійні та інші права.

За періодичністю лізингові платежі поділяються на щорічні, піврічні, щоквартальні, щомісячні.

Лізингові платежі за способом їх виплати поділяють на ті, що здійснюються рівними частинами; ті, що поступово зростають; ті, що поступово зменшуються.

Водночас зарубіжні експерти лізингової діяльності доречно зважають на додатковий спосіб здійснення лізингових платежів як той, що здійснюється з певним обумовленим початковим вкладом (авансом чи депозитом). Платіж з авансом (депозитом) передбачає, що користувач об'єкта лізингу надає лізинговій фір­мі аванс чи здійснює виплату у розмірі 15—20 % від купівельної вартості об'єкта лізингу після підписання лізингового контракту, але до моменту постачання об'єкта, а останню частину — 80 або 85 % виплачує після підписання протоколу про прийомку (вве­дення в експлуатацію) протягом 3—5 років щоквартально.

Так, найрозповсюдженішим і простим варіантом виплати лі­зингових платежів в Україні є лінійна або рівномірна виплата з першим внеском, який за розміром часто збігається зі ставкою лізингового відсотка. Це пов'язано передусім із:

• підвищеним ступенем ризику здійснення підприємницької діяльності з Україні;

• схильністю до невиконання резидентами — суб'єктами лі­зингового бізнесу своїх партнерських зобов'язань;

• загальноекономічними порушеннями кризового характеру.

Зважаючи на реалії лізингового бізнесу в Україні, слід врахувати ще один спосіб лізингових виплат — з прискореними платежами, коли лізингоотримувач погашає більшу частину своєї заборгованості ті протягом перших років використання об'єкта лізингу (зокрема обладнання), коли витрати на утримання обладнання невеликі.

Загалом, вибір способу платежу залежить від фінансового стану і платоспроможності лізингоотримувача. В період освоєння! лізингоотримувачем обладнання і відсутності у нього достатньої кількості грошових коштів можуть бути передбачені зменшені розміри лізингових платежів з подальшим їх збільшенням в часі до закінчення строку дії ізингового договору. Якщо у лізингоотримувача хороший фінансовий стан, він може значну суму лізингового платежу сплатити через авансовий платіж.

У лізингових компаніях Росії, деяких лізингових компаніях Японії, Франції, ряду лізингових компаніях України застосовують таку методику розрахунку лізингових платежів, яка базується на формулі ануїтетів:

(7.3)

де А — вартість лізингової угоди; С — ставка лізингового відсот­ка; Т — періодичність лізингових платежів (наприклад, раз у пів­року); П — термін угоди.

Для визначення суми лізингового платежу, скоригованого на залишкову вартість об'єкта лізингу, використовується формула дисконтного множника:

(7.4)

Зважаючи на поширене застосування платежу з авансом як способу нарахування лізингових платежів, наведена формула ко­ригується на додатковий дисконтний множник:

 

1 (7.5)

1 + С/Т

Програмне забезпечення комп'ютерів кредитного (лізингово­го) управління банку дозволяє визначити мінімальну суму лізин­гового платежу (яка за умови рівномірної сплати лізингових пла­тежів буде однаковою протягом установленого угодою періоду) та загальну суму лізингового платежу як ряд поступальних мате­матичних перетворень, що базується на дисконтному множнику, та скласти графік лізингових платежів.

Приклад 7.1. Вартість обладнання, що надається в лізинг, ста­новить 250 000 грн. Термін лізингу — 2 роки. Лізинговий відсо­ток — 20 % річних. Знайти суму лізингових платежів та фінансо­вий дохід лізингодавця, якщо відомо, що лізингові платежі нара­ховуються рівномірними частинами та здійснюються двічі на рік.

Розв'язок. Для розрахунку суми лізингових платежів скорис­таємося формулою, що відома у фінансовій математиці як пога­шення основного боргу рівними строковими виплатами. Кожна строкова виплата буде виступати сумою двох величин: суми, що йде на погашення основного боргу, та відсоткового платежу по ньому. В такому випадку залишок основного боргу та суми від­соткових платежів зменшуються від періоду до періоду. Річне відшкодування вартості зростає, а строкові виплати будуть ви­ступати ануїтетами ренти постнумерандо.

При розв'язанні задачі скористаємося формулою (7.3).

Всі обчислені значення занести до табл. 7.1.

Таблиця 7.1

 

РОЗРАХУНОК ФІНАНСОВИХ ДОХОДІВ У СКЛАДІ ЛІЗИНГОВИХ ПЛАТЕЖІВ

 

Дата Залишкова вартість, грн Лізингові платежі
        Мінімаль- на сума лізингових плате­жів (ануїтет), грн Фінансовий дохід у вигляді лізингового відсотка, грн (гр.2-0,3:12) Відшкоду­вання вар­тості, грн (гр.З-гр.4)
01.01.2001 250 000 78 125 25 000 53 125
01.06.2001 196 875 78 125 19 687,5 58 437,5
01.01.2002 138 437,5 78 125 13 843,8 64 279,2
01.06.2002 74 158,3 78 125   70 709
УСЬОГО: Залишкова вартість 3 449,3 312 500 65 947,3 246 551

 

Таким чином, залишкова вартість, за якою викупається об'єкт лізингу, становить 3449,3, або 1,4 % від загальної вартості об'єк­та. Фінансовий дохід лізингодавця складає 65 947,3 грн, сума лі­зингових платежів за період реалізації контракту – 312 500 грн.







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 395. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия