Студопедия — Оцінка проектів за методами аналізу ризику інвестицій
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Оцінка проектів за методами аналізу ризику інвестицій






 

До методів аналізу ризиків належать загальновідомі методи: аналіз чутливості (розглянутий у 4-му розділі посібника); метод сценаріїв; імітаційне моделювання, які в сукупності являють собою комплексний процес аналізу ризиків з інвестиційного проекту.

Враховуючи ці методи, оцінка проекту повинна здійснюватися в такій послідовності:

· готується модель, здатна прогнозувати майбутню реальність;

· відбираються ключові змінні ризику;

· визначаються обмеження значень можливих змінних;

· імовірнісні частки розміщуються за граничним значенням;

· встановлюються відношення кореляційних перемінних;

· генеруються випадкові сценарії, основані на допущеннях;» проводиться статистичний аналіз результатів імітацій. Загальним правилом у цьому процесі повинно бути те, що слід вибирати проект з таким розподілом імовірнісного доходу, яке найкраще відповідає ставленню інвестора до ризику.

Аналіз сценаріїв розвитку проекту дозволяє оцінити вплив на проект можливої одночасної зміни кількох змінних через імовір­ність кожного сценарію. Цей вид аналізу може виконуватися як за допомогою електронних таблиць, так і з застосуванням спеці­альних комп'ютерних програм, які дозволяють використовувати методи імітаційного моделювання.

 

У першому випадку формуються 3—5 сценаріїв розвитку про­екту. Кожному сценарію повинні відповідати:

· набір значень початкових змінних;

· розраховані значення результатних показників;

· певна ймовірність настання даного сценарію, яка визнача­ється експертним шляхом.

У результаті розрахунку визначаються середні (з урахуванням імовірності настання кожного сценарію) значення результатних показників.

У випадку невеликої кількості змінних та можливих сценаріїв розвитку проекту для аналізу ризику можна використовувати ме­тод дерева рішень.

Перевага даного методу — у його наочності. Послідовність збору даних для побудови дерева рішень для аналізу ризику вклю­чає такі етапи:

· визначення складу та тривалості фаз життєвого циклу проекту;

· визначення ключових подій, які можуть вплинути на подаль­ший розвиток проекту;

· визначення часу настання ключових подій;

· формулювання всіх можливих рішень, які можуть бути при­йняті в результаті настання кожної окремої ключової події;

· визначення ймовірності прийняття кожного рішення;

· визначення вартості кожного етапу здійснення проекту (вар­тості робіт між ключовими подіями).

На базі отриманих даних будується дерево рішень. Його вузли являють собою ключові події, а стрілки, що поєднують вузли, — виконувані роботи з реалізації проекту. Крім того, на дереві рі­шень наводиться інформація відносно часу, вартості робіт та ймовірності прийняття того чи іншого рішення.

У результаті побудови дерева рішень визначається ймовір­ність кожного сценарію розвитку проекту, ефективність кожного проекту, а також інтегральна ефективність проекту. Додатна ве­личина ефективності проекту (наприклад, чистого дисконтовано­го доходу) вказує на прийнятний ступінь ризику, що пов'язаний зі здійсненням проекту.

При формуванні сценаріїв із використанням методів іміта­ційного моделювання застосовується така послідовність дій:

· визначаються інтервали можливої зміни початкових змін­них, у межах яких ці змінні є випадковими величинами;

· визначаються види розподілу ймовірностей у межах заданих інтервалів;

· встановлюються коефіцієнти кореляції між залежними змін­ними;

· багаторазово (не менш 200 разів) розраховуються результат­ні показники;

· отримані результатні показники розглядаються як випадкові величини, яким відповідають такі величини: математичне очіку­вання, дисперсія, функція розподілу та щільність ймовірностей);

· визначається ймовірність попадання результатних показни­ків у той чи інший інтервал, ймовірність перевищення мінімаль­но припустимого значення та ін.

Аналіз значень результатних показників при сформованих сценаріях дозволяє оцінити можливий інтервал їх зміни за різних умов реалізації проекту. Ймовірнісні характерис-тики використо­вують для:

· прийняття інвестиційних рішень;

· ранжування проектів;

· обгрунтування раціональних розмірів і форм резервування та страхування.

9.3. Визначення кредитних ризиків

 

Процес кредитування інвестиційних проектів у ці­лому є ненадійним, тому інвестиційні кредити повинні бути до­статньо ліквідними для того, щоб покривати будь-який відплив коштів, витрати та збитки і при цьому забезпечувати прийнятний для акціонерів банку розмір прибутку. Така цілеспрямованість має бути основою будь-якої кредитної політики щодо прийняття ризиків та управління ними.

Кредитний ризик, або ризик неповернення боргу, при інвести­ційному кредитуванні може бути визначеним як невпевненість кредитора у спроможності боржника виконати свої зобов'язання за умовами кредитної угоди. Можливість такого ризику виникає через:

· помилки самого банку під час розгляду кредитної заявки, розробки умов кредитної у годи;

· неефективну роботу клієнта, що отримав інвестиційну позичку;

· неефективність інвестиційного проекту, під який надається кредит;

· нездатність банку створити адекватний грошовий потік у зв'язку з непередбаченими змінами в діловому, економічному і/або політичному оточенні позичальника:

· невпевненість у майбутній вартості та якості (ліквідності чи можливості продажу на ринку) застави під кредит;

· кризу в діловій репутації позичальника.

Серед причин виникнення цих ризиків, що залежать від само­го банку, слід відзначити:

ü ліберальне ставлення до позичальника під час розгляду заявки на кредит;

ü неякісна оцінка кредитоспроможності позичальника;

ü погане структурування позички;

ü помилки в оцінці забезпечення позички;

ü неповне відображення в кредитній угоді умов, що забезпечують інтереси банку;

ü відсутність контролю за позичальником у період повернен­ня позички та ін.

Основні причини створення кредитних ризиків, що залежать від позичальника, пов'язані з:

· незадовільним керівництвом підприємства;

· погіршенням якості продукції та робіт;

· помилками в оцінці ринків збуту та ін.

До факторів, які не перебувають під контролем банку та пози­чальника, належать:

v погіршення економічної кон'юнктури;

v зміна політичної обстановки, законодавства та ін.

Отже, діяльність банку залежить від реальної оцінки ризику, пов'язаного з інвестиційними позичками, які він надає.

9.4. Управління кредитними ризиками

 

Управління кредитним ризиком при інвестиційно­му кредитуванні можна представити у вигляді моделі, яка зо­бражена на рис. 9.2.

Оцінка кредитних ризиків. Кредитний ризик — це функція параметрів позички та позичальника. Оцінка кредитної пропози­ції, представленої потенційним позичальником, є оцінкою різних видів можливого ризику, які виникають під час надання бажаного кредиту для банку, що кредитує. Така оцінка повинна прова­дитися за п'ятьма критеріями:

1) репутація — бажання позичальника забезпечити свої зо­бов'язання. Процес оцінки має передбачати перевірку кредитних справ позичальника тощо;

2) можливості позичальника на одержання коштів за всіма своїми операціям або за конкретним Інвестиційним проектом та здатність його управляти своїми коштами;

3) капітал — оцінка бази капіталу позичальника та його готов­ність використовувати власний капітал у проекті, на який заявле­ний кредит. Позичальник повинен бути готовим розділити ризик проекту з банком, що його кредитує, надаючи для фінансування значну частину свого акціонерного капіталу, тобто позичальник повинен перейняти на себе певні зобов'язання;

4) умови — оцінка поточного стану та прогнозу розвитку міс­цевої, регіональної та загальнонаціональної економіки, а також галузей господарства, де оперує позичальник. Різні економічні умови та різні економічні прогнози для різних галузей господарс­тва часто потребують і різних позичкових критеріїв на тих чи ін­ших фазах ділового циклу;

5) застава — надійне забезпечення кредиту у формі застави або гарантії. Банк не повинен надавати кредитів лише під заставу або лише під гарантію, потрібне подвійне покриття.

Оцінка фінансової інформації. На основі попереднього ана­лізу працівник банку приймає рішення про продовження розгля­ду заявки на кредит, для цього він повинен оцінити фінансову інформацію позичальника:

v річну, піврічну або квартальну фінансову звітність підпри­ємства;

v залежно від виду кредиту, його суми та строків — детальну структуру запасів, розшифрування дебіторської та кредиторської заборгованості;

v у випадку великого довгострокового кредиту — бізнес-план, де буде показано, як надходження від позички відбиватимуться на майбутньому фінансовому стані підприємства і особливо на грошових потоках.

Захист від втрат у разі невиконання зобов'язань. Для захи­сту від непередбачених втрат за кредитними операціями банк вимушений вимагати від позичальників забезпечення кредиту. Забезпечення — це матеріальний актив, на який банк має права застави, а також потенційне вторинне джерело погашення креди­ту. Якщо кредитування забезпечене, працівник банку зобов'яза­ний так структурувати кредит, щоб його величина дорівнювала об'єктивній ліквідаційній вартості забезпечення. Зауважимо, що забезпечення заставою не гарантує погашення кредиту, тому банк повинен ретельно оцінити ринкову та ліквідаційну вартість за­безпечення, а потім постійно здійснювати його поточну переоцін­ку. Найчастіше вартість забезпечення вища, ніж сума кредиту, бо вона повинна покривати не лише ризик від того, що ліквідаційна вартість забезпечення може виявитися меншою від оцінювальної, а й відшкодовувати відсоткові платежі, які нагромаджуватимуть­ся в міру погіршення стану кредиту.

Отже, банку необхідно визначити, які активи є прийнятними для застави і як обчислити сучасну вартість кредиту. Для цього слід проаналізувати такі характеристики закладених активів:

 

· відносну легкість оцінки застави до прийняття рішення про видачу кредиту і протягом усього строку кредиту (вартість заста­ви потребує періодичної перевірки, з тим щоб забезпечити адек­ватне покриття кредиту);

· можливість розміщення застави на ринку;

· ліквідність або можливість швидкого переведення застави в готівку;

· підконтрольність —- точне визначення кредитором місце­знаходження застави і можливостей реалізації права на воло­діння нею;

· ступінь фізичного та морального старіння (деякі активи втрачають свою початкову вартість швидше, ніж інші, хоча стро­ки їх придатності на відміну від строку їх старіння можуть бути значними).

Зважаючи на всі ці моменти, банк, що має надати кредит, по­винен:

а) перевірити активи, які пропонуються позичальником у вигляді застави, на наявність цесій, прав відводу та інших по­зивів;

б) зареєструвати передоручення прав на заставу в судових ор­ганах;

в) постійно поновлювати записи та періодично (бажано рапто­во) перевіряти місцезнаходження та стан застави.

Таким чином, застава як така не впливатиме на ризик, вона лише надає можливість кредиторові збільшити свої шанси на по­вернення коштів за своїми фінансовими вимогами у випадку не­виплати боргу.

Аналіз якості кредиту. Система рейтингу кредиту за критері­єм якості є важливим інструментом систематичної оцінки ступе­ня кредитного ризику, пов'язаного з непогашеними інвестицій­ними кредитами банку. Використання системи рейтингу допома­гає визначити дохідність кредиту у зв'язку із ризиком, що вини­кає при цьому.

Банки найчастіше складають власні рейтинги кредиту за якіс­тю, проте основою для них є класифікація за ступенем ризику, яка наведена в Положенні НБУ «Про порядок формування та ви­користання резерву для відшкодування можливих втрат за кредит­ними операціями» від 6 липня 2000 р. № 279.

З огляду на це, банки повинні присвоювати кожному кредиту певні числа та/або букви залежно від його якості.

Наприклад:

а) рейтинг якості кредиту може складатися з номерної систе­ми, яка класифікує кредит у межах від 0 до 6 (див. табл. 9.5);

в) рейтинг якості кредиту за системою балів оцінює кредит за призначенням, заставою, фінансовим станом позичальника, стро­ком та схемою погашення, кредитною інформацією, ціною та ін. (див. табл. 9.6);

г) рейтинг якості кредиту за аналізом фінансових коефіцієнтів класифікує кредити за певним класом від І до VI (див. табл. 9.7).

 

 

Таблиця 9.5







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 395. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия