Студопедия — IV. Модуль 4. Речове право (12 год.).
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

IV. Модуль 4. Речове право (12 год.).






1. Вчення про речі (2 год.)

2. Право володіння та право власності (6 год.)

3. Право на чужі речі (4 год.)

Основні типи речово-правових відносин. Поняття речового права. Класифікація речових прав. Поняття і види речей. Речі Божого права.

Речі сакральні і речі релігійні. Речі публічного права. Речі манципні і речі неманципні. Речі тілесні і речі безтілесні. Речі рухомі і речі нерухомі. Речі, що перебувають в обігу, і речі, вилучені з обігу. Речі родові і речі індивідуально визначені. Речі подільні і неподільні. Речі споживні і речі неспоживні. Речі прості і складні. Плоди. Доходи. Витрати. Майно.

Поняття і типи володіння. Поняття держання. Зміст володіння. Придбання володіння. Володіння законне і незаконне. Володіння добросовісне і володіння недобросовісне. Збереження і припинення володіння. Захист володіння. Посесорний захист. Петиторний захист. Види преторських інтердиктів, спрямованих на захист володіння. Володіння правом.

Поняття приватної власності. Об’єкт власності. Поняття права власності. Зміст права власності. Право володіння. Право користування. Право розпорядження. Види права власності: квіритська, бонітарна, провінційна, власність перегринів. Злиття усіх форм власності і виникнення поняття приватної власності. Право спільної власності. Правовий режим спільної власності. Набуття права власності. Первісні і похідні способи набуття права власності. Заволодіння (occupatio). Специфікація. Набуття права власності за давністю. Злиття і змішування речей. З’єднання речей. Правовий статус скарбу. Придбання плодів. Набуття права власності за договором. Traditio. Набуття права власності за спадкоємством. Втрата права власності.

Захист права власності. Речові позови захисту права власності. Віндикаційний позов. Негаторний позов. Публіціанський позов. Прогібіторний позов.

Поняття і види права на чужі речі. Поняття сервітутів та їх класифікація. Виникнення та припинення сервітутів. Захист сервітутного права.

Сільські і міські земельні сервітути. Особисті сервітути: користування плодами; користування; право проживання; право користування послугами рабів або тварин.

Поняття емфітевзису та суперфіцію, їх відмінність від сервітуту.

Заставне право як вид права на чужу річ. Фідуціарна угода. Ручна застава. Іпотека. Виникнення заставного права. Припинення заставного права.

Казус Сусід, який відбив свиней у вовків»

«Гай володів стадом свиней, охороняти яких він доручив своєму рабу, пастуху Стиху. На стадо напали вовки і вкрали у Стиха декілька свиней. Тіцій, колон із сусід-
нього маєтку, спустив на вовків своїх сильних і грізних собак, які охороняли його власне стадо, з тим, щоб прогнати вовків і відбити у них свиней. Гай став вимагати повернути свиней, яких пас його пастух, і тому звернувся до Помпонія з питанням: чи є свині власністю колона, який відняв їх у вовків, чи вони продовжують належати Гаю, оскільки в деякому роді вони добуті ніби на полюванні?».

Помпоній у Ульпіана, 19 ed. Д. 41.1.44.
(Г. с. 347)

Казус

«Скарб, залишений подорожуючим»

«Вирушаючи в подорож, Гай закопав на чужій ділянці певну суму грошей в опломбованому сундуці, з тим, щоб краще їх зберегти. Повернувшись – не зміг пригадати, де закопано сундук. Питається: чи перестав він володіти? Вініцій, підвладний син Тіція, власника ділянки, насильно випровадив Гая з батьківського маєтку, організував ретельні розкопки, виявив сундук і вручив його своєму
батьку».

Пакініан, 23 quaest Д. 41.2.44 pr.

Казус

«Син рабині не є плодом»

«Деякий раб Стих в обмін на своє звільнення передав своєму господареві Семпронію вкрадену ним рабиню. Вона виявилася власністю Гая. А володів нею Тіцій як узуфруктарій. Рабиня зачала від Стиха сина, який народив-
ся, коли вона уже була передана Семпронію. І узуфруктарій Тіцій, і власник рабині Гай пред’являють позов про повернення рабині і її сина, заявляючи, що ще не закінчився річний термін, передбачений для набуття за давністю».

Юліан, 2 ех Minicio, Д. 41.4.10.

Задачі

1. До яких речей можна віднести бібліотеку (рухомих чи нерухомих?). Відповідь обґрунтуйте.

2. Чому, на вашу думку, римляни не відносили до манципних речей провін­ційні землі, дрібну худобу (свині, вівці, кози)?

3. Ульпіан склав повний список манципних речей, виділяючи, зокрема, особливу групу тварин, які є манципними на основі того, що вони приручаються і здатні ходити під сідлом або в ярмі. Але він відмовив у цьому статусі слонам і верблюдам. Чому?

4. Рій диких бджіл сів на дерево, яке росло на земельній ділянці Марка. Поки Марк шукав необхідні предмети для того, щоб зняти рій, його сусід – Тіт – встиг це зробити першим. Між Марком та Тітом виникла суперечка про те, кому належать бджоли. Допоможіть їм розібратися в цій ситуації.

5. Аквілій закінчував будівництво свого будинку, коли виявилося, що для завершення робіт бракує матеріалу. На сусідній ділянці, яка належала Нумерію, були складені дошки, що тривалий час не використовувалися власником. Аквілій взяв ці дошки і завершив будівництво, маючи намір з часом повернути «позичені» дошки. Але Нумерій, не знаючи нічого про наміри Аквілія, подав на нього позов de tigno juncto. Чи може Нумерій розраховувати на повернення саме тих дощок, які були використані Аквілієм? Чи передбачається компенсація Нумерію за втрату будівельних матеріалів?

6. Тіцію дуже подобався виноград, який ріс у Марка. Але Марк не погоджувався ані продавати, ані обміняти саджанці. Тоді Тіцій самочинно викопав із розсадника Марка декілька саджанців і посадив у себе на ділянці. На другий день Марк прийшов з вимогою повернути йому саджанці, але Тіцій відмовився задовольнити цю вимогу, посилаючись на те, що саджанці ростуть в його зем­лі. Кому належать саджанці?

7. На березі Тібру за останні роки утворилася значна вимоїна біля маєтку Гая. Цей маєток було продано, а потім перепродано. Через нанесену землю тепер сперечаються: продавець маєтку як набувач вимоїни; покупець – на основі права власності на маєток; якийсь корабельщик, який заволодів ви-
моїною і який пристосував її до свого промислу. Хто правий?*

8. Крісп пас свою корову на лузі, що належав общині. Увагу пастуха привернув камінь, який лежав біля струмка. З цікавості Крісп відкотив камінь і помітив, що земля під ним зрихлена. Розгорнувши землю, він побачив горнятко з монетами та коштовностями. Кому належить скарб?

9. Під час сильного шторму, щоб підвищити стійкість корабля, за борт судна було викинуто частину вантажу із трюму (вантаж було запаковано у мішки). Через деякий час море заспокоїлося і пасажири корабля почали виловлювати речі, які не потонули. Але рибалки, які були поблизу, відмовилися віддавати виловлені ними мішки, наполягаючи на тому, що речі були покинутими, а, отже, нікому не належали. І все ж: кому належать мішки з речами, які були викинуті в море?

10. На подвір’я Діоклестіана вдерся ведмідь і так сильно налякав курей, що останні вилетіли з подвір’я і прибилися до будинку Марка. Марк зумів загнати їх до свого курника і зачинити двері. Коли через деякий час Діоклестіан почав вимагати повернення йому курей, Марк відмовився це зробити, аргумен­туючи тим, що кури були «нічийні». Чи має Діоклестіан правовий захист? Чи може він подати позов на Марка про крадіжку?

11. Корнелій знайшов на березі моря рибину. Почистивши та випотро-
шивши її, він знайшов у її шлунку золоту каблучку. Але невдовзі на каблучку пред’явив претензії Октавій, яку він загубив, подорожуючи морем. Кому належить каблучка?

12. Юстиніаном були встановлені строки для набуття за давністю – 3 роки для рухомих речей, 10 років для нерухомих, якщо власник живе в одній і тій самій провінції, де знаходиться майно, яке узукапіюється; 20 років тоді, коли власник живе не в тій провінції, де знаходиться майно, яке узукапіюється.

1) Якщо власник під час тривалості давності переселиться в іншу провін­цію і до завершення строку давності йому не вистачає 4 роки, то через скільки років закінчиться строк давності?

2) Якщо через 10 років володільник, який живе в провінції В., переселиться в місто А., де живе узукапієнт У., де знаходиться майно, що узукапіюється, то який строк необхідний для закінчення строку давності?

13. А. купує у В. річ і одержує її шляхом передачі (купівля-продаж, яка супроводжується передачею речі, здатна встановлювати право власності на цю річ). Але якщо В. (продавець) не є власником цієї речі, а тільки володільником, то він не може перенести через купівлю-продаж право власності, а лише право володіння. Чи може покупець набути право власності над купленою річчю?

14. Купець, який проживав у Фракії, володів помістям біля самого фракійського кордону, вступив у суперечку зі своїми сусідами щодо смуги землі, яка не має чітко закріпленого власника. Він доводив, що близько 14 років тому він добросовісно купив указану землю, і що цілком помилково управляючий протягом трьох років залишав спірну ділянку в руках сусідів. Останні, однак, ствер­джують, що спірна земля завжди належала їм, а не тому, хто продав її купцеві. Вирішіть питання про право власності на землю відповідно до положень римського приватного права.

15. Папуга втік від свого господаря і потрапив у сад до Публія. Друг Публія Мевій, випадково зайшовши в сад, спіймав папугу, але в саду Саллюстія. Папуга сидів на дереві, гілки якого звисають на подвір’я Саллюстія, а стовбур росте в саду Публія. Хто має право на папугу?

16. Октавій одержав у спадок, серед іншого майна, красиву срібну вазу. Через деякий час, унаслідок погіршення свого матеріального становища, він був змушений продати частину успадкованого майна, в тому числі і вазу, яку купив Максимус. Через рік після цієї угоди до Максимуса в гості завітав Клавдій, який останні два роки жив у провінції Ахайя. Клавдій був здивований тим, що побачив у свого товариша вазу, яка була вкрадена у нього півтора року тому. Чи може Клавдій подати позов про крадіжку на Максимуса?

17. У провінції Нумідії упав метеорит на зем­лю Авгія. Але це трапилося так, що сам Авгій нічого про це не знав. Його сусід Марк бачив це, і наступного ранку прийшов викопати камінь. Це йому вдалося, а невдовзі знайшовся і покупець на «подарунок небес», який заплатив солідну суму. Коли ж власник поля дізнався про все, то почав вимагати видачі каменя, саме тоді, коли продавець доставляв товар покупцеві. Кому належить право власності на метеорит за римським правом?*

18. Римський громадянин Х. заховав свої збереження в сумі 9000 сестерціїв на подвір’ї власного маєтку. Але невдовзі помер від удару: в агонії він тільки і встиг повідомити своїй дружині про заховані гроші, але не зміг назвати місце схованки. Тому всі пошуки виявилися марними: син і внук покійного, здавалося, обстежили всі куточки маєтку. Через чотири роки маєток продали, але вдова звернула увагу покупця на те, що десь заховано скарб, однак покупець теж його не знайшов. Так тривало до моменту перебудови печі. При розбиранні однієї зі стін печі власник помістя знайшов горнятко з монетами. Між власником помістя і спадкоємцями Х. виникла суперечка – кому належать гроші. Як слід вирішити цю справу?*

19. Дехто Х. окупував ділянку землі, яку не обробляли тривалий час. Проволодівши землею три роки, впродовж яких власник так і не з’явився, Х. продав ділянку У. З яким видом володіння ми маємо справу? Хто із них – Х. чи У. міг бути власником землі за строком давності?

20. Теренцій замовив Нумерію написати промову, з якою мав намір виступити на Форумі в березневі іди. Для цього він передав майстрові пергамент і текст, написаний на дошці. Урочистість події вимагала, щоб на пергаменті текст було написано золотом. В означений день він прийшов забирати замовлення, але не заплатив Нумерію обумовленої плати за роботу, відшкодувавши лише витрати на золото. Чи має Нумерій право захисту в суді? Хто є власником написаного пергаменту? Про який вид речей іде мова?

21. Чи відбулися в наведених прикладах зміни у праві власності внаслідок переробної діяльності:

а) художник надихнувся на створення своєї картини сільською сім’єю, яка працювала в полі. Не маючи під рукою ніякого іншого матеріалу, він використав для замальовок днище бочки, яка належала місцевому виноградарю (на цій бочці в подальшому художник написав всю картину);

б) хтось на бочці, яка належить іншому, намалював грубу карикатуру;

в) Пліній свідчить: Аппелес хотів відвідати під час своєї подорожі знаменитого художника Протогенама, який жив на острові Родос, але не застав його вдома. Коли рабиня запитала ім’я відвідувача, то Аппелес взяв пензлик і провів ним на підготовленій для малювання дошці надзвичайно тонку лінію, бажаючи цим вказати на те, хто приходив. Протогенам, повернувшись додому, відразу ж впізнав майстер­ну руку Аппелеса і сам іншою фарбою провів по тій же лінії ще тоншу лінію так, що фарба першої лінії виступила з обох боків першої лінії. Коли згодом Аппелес знову з’явився за відсутності господаря і побачив другу лінію, то по ній третьою фарбою провів новий штрих, але уже настільки тонкий, що третю лінію неможливо було розщепити. (Велика дошка не містила нічого, окрім цих ліній. Її тривалий час показували як взірець найвищої майстерності в живописі).

22. Один римський громадянин дав ремісникові тканину та пурпур для того, щоб той виготовив йому тогу. Ремісникові дуже сподобався пурпур, і він використав його для виготовлення тоги високоповажному громадянинові, який щедро заплатив за неї, а на пошиття замовленої тоги, що її замовив римський громадянин, майстер використав гірший за якістю пурпур. Коли про це стало відомо, громадянин почав вимагати від ремісника відшкодування збитків. Право якого позову має римський громадянин – віндикації, позову крадіжки чи кондикції?

23. Вільновідпущеник Стих спіймав гусака, який ходив вулицею, і засмажив його собі на вечерю. Коли його застали за процесом поїдання гусака і довели, що гусак був сусідський, то Стих виправдовував свій вчинок тим, що вважав, ніби птах був «нічийним». Як ця ситуація виглядає з точки зору права?

24. Муммій Лоцій купив «золоту свиню». Не встиг покупець привезти додому куплену свиню і насипати їй в корито корму, як побачив біля неї монету – 1 асс. Муммій не міг повірити своїм очам. Він підняв монету, роздивився її і переконався, що це справжні гроші. Наступного ранку, на світанку, він прийшов до хліва і побачив біля свині дві монети по 1 ассу. Упродовж наступних трьох днів щасливий власник свині не відходив від неї і підібрав ще п’ять монет по 1 ассу. Радісний і збуджений такою несподіванкою, Муммій розповів про це своїм сусідам. Новина про чудо швидко поширилася і спричинила для Муммія проблеми. Невдовзі до нього прийшов продавець свині і почав вимагати на правах власника знайдені монети, стверджуючи, що ці монети і ще дві, які повинні були разом з гаманцем знаходитися в шлунку свині, є оплатою за продану ним корову. Що в даному випадку потрібно зробити за законом?

25. Антоній Прима відказав за заповітом своєму Луцію квадригу (упряжку із чотирьох коней). Але в період між відкриттям і прийняттям спадщини один із коней здох. Чи зобов’язаний спадкоємець Антонія передати Луцію право влас­ності на трьох коней, які залишилися живими?

26. Квінт Мамілій продав Фабію Максиму дім і сад, але, звільняючи обійстя, він зібрав урожай із саду і продав його, вивіз весь реманент, зняв картини із стін і мозаїку з підлоги, вивіз двері із червоного дерева і замки, а також забрав з собою все вино із погреба у вритих в землю бочках. Незадоволений Фабій подав позов до суду. Що з переліченого він може одержати за судом?

27. Два студенти, Марк і Тулій, купили в складчину раба-грека для того, щоб той допомагав їм у вивченні грецької мови. Через деякий час Марк вирішив покинути навчання і пішов служити у військо. Для того, щоб купити необхідне обмундирування, Марк продав раба, віддавши половину виручених грошей Тулію. Але Тулій подав позов до суду про повернення йому учителя. Як суд вирішить цю справу? Чи мав Марк право продавати раба?

28. Два римських громадяни-сусіди купили у складчину раба-вчителя для своїх дітей. Після того, як діти виросли і послуги вчителя уже стали не потрібними, один із власників відпустив раба на волю на знак вдячності за його вірну службу. Чи буде такий відпуск законним? Чи здобуде раб свободу?

29. У результаті тривалих злив єдина дорога до обістя Отона, яка проходила через сусідську земельну ділянку, стала непридатною для експлуатації. Отон мав право (сервітут) проїзду цією дорогою, тому вирішив, що має право і вимагати від сусіди ремонту пошкодженої дороги. Чи має така вимога законні підстави?

30. Уважно прочитайте фрагмент та проаналізуйте його з точки зору згаданих у ньому юридичних інститутів та понять: «Аквілій Регул в юності написав ритору Нікострату так: «Оскільки завжди був біля мого батька і своїм крас­номовством і осердям сприяв моєму розвитку, я дарую і дозволяю тобі проживати в цій мансарді і користуватися нею». Коли Регул помер, Нікострат підпав під судове розслідування про право на проживання, і коли він у цій справі звернувася до мене, я сказав, що можна відстоювати в суді, що це було не просто дарування, але що Регул такою винагородою віддячив за послуги учителя, і не вважати тому, що дарування втратило силу в подальшому. Якщо ж Нікострата виженуть і він звернеться до суду, то він одержить захист за аналогією з інтердиктом, який надається фруктуарію…» (Д. 39.5.27).

31. Родич Цицерона Марк Марій Гратідіан продав Гаю Сергію Ораті дім, який у нього ж купив декількома роками раніше. Дім цей був предметом сервітуту, але Марій при манципації про це не сказав, справу було передано до суду. Інтереси Орати захищав Красс, а інтереси Гратідіана – Антоній. Красс посилався на положення закону: «За недолік, якого той, хто продав, свідомо не назвав, він повинен нести відповідальність». Антоній посилався на вимоги справедливості: «Оскільки цей недолік був добре відомий Сергію, який раніше продав цей будинок, то говорити про нього потреби не було, і той, хто знав правове положення купленого ним майна, не був обманутий». Хто має рацію?

32. Охарактеризуйте правове положення, про який вид речей згадується у фрагменті тексту Умберто Еко: «Ми […] залишили ці місця верхом на двох конячинах, упійманих поблизу в лісі. Ми визнали їх res nullius. (Умберто Эко. Имя розы.– М.: Книжная палата, 1989.– С. 422).

 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 1930. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.016 сек.) русская версия | украинская версия