Студопедия — Утворення звуку
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Утворення звуку






До волоскових клітин спірального органа звукові коливання доходять завдяки повітряній і кістковій провідності. При повітряній провідності звукові коливання передаються різними утвореннями. Спричинені звуком повітряні хвилі проходять через зовнішній слуховий хід і викликають вібрацію барабанної перетинки. Зрощена з барабанною перетинкою ручка молоточка зміщує систему слухових кісточок, що призводить до коливань основи стремінця у вікні присінка. Основа стремінця тисне на перилімфу присінка, її коливання поширюються на перилімфу присінкових ходів і через отвір завитки передаються перилімфі барабанних ходів, закритих в основі завитки вторинною барабанною перетинкою. Коливання її перилімфи передаються барабанній стінці завиткової протоки, на якій розміщений спіральний орган, й ендолімфі завиткової протоки. їхні коливання спричинюють зміщення покривної перетинки спірального органа, що призводить до розтягнення та згинання з'єднаних з покривною перетинкою волосків волоскових сенсорних клітин, які трансформують механічний рух у нервовий імпульс

 

 

Діти з вадам слуху

Визначення ступеня зниження слуху в дітей є необхідною передумовою оптимального вибору засобів лікування, реабілітації та організації корекційно-педагогічного впливу. Класифікація туговухості може здійснюватись з урахуванням: 1) її ступеня; 2) характеру зниження слуху; 3) локалізації ураження в слуховому апараті; 4) причин ураження слуху; 5) стану розвитку мовлення. Тільки з урахуванням всіх цих елементів можлива правильна оцінка стану, правильне лікування та виховання дитини, що втратила слух.

У вітчизняній сурдологічній практиці досить широко застосовується класифікація порушень слуху у дітей, розроблена Л.В.Нейманом. В ній враховується ступінь ураження слухової функції і можливості формування мовлення при такому стані слуху. Використовується метод тональної аудіометрії та дослідження слуху мовленням.

Розрізняють два види слухової недостатності: туговухість (приглухуватість) і глухоту.

Туговухість – таке зниження слуху, при якому виникають утруднення в сприйнятті та самостійному оволодінні мовленням, але залишається можливість оволодіння за допомогою слуху хоча б обмеженим і викривленим запасом слів.

За Л.В.Нейманом розрізняють три ступеня туговухості в залежності від величини втрати слуху в мовному діапазоні частот (500-4000 Гц):

І ступінь – втрата слуху не перевищує 50 дБ;

Для дитини мовленнєве спілкування залишається доступним, вона може сприймати мовлення розмовної гучності на відстані більше 1-2 м.

ІІ – середня втрата слуху від 50 до 70 дБ;

Мовленнєве спілкування утруднене, розмовне мовлення сприймається на відстані до 1 м.

ІІІ – втрата слуху вище 70 дБ;

Мовлення розмовної гучності сприймається нерозбірливо навіть у самого вуха.

Утруднення в оволодінні мовленням можуть виникати у дитини при зниженні порогу чутності до 15-20 дБ, за Нейманом – це межа між нормальним слухом і туговухістю. Межа між туговухістю та глухотою - 85 дБ.

Глухота – такий ступінь зниження слуху, при якому самостійне оволодіння мовленням виявляється неможливим.

Л.В. Нейман відзначає, що можливості розрізнення звуків оточуючого світу глухими дітьми залежать, в основному, від діапазону частот, доступних до сприймання. Він виділяє 4 групи глухих:

1 група – діти, які сприймають звуки найнижчої частоти, 125-250 Гц.

2 група – діти, які сприймають звуки до 500 Гц.

3 група – діти, які сприймають звуки до 1000 Гц.

4 група – діти, які сприймають звуки до 2000 Гц і вище.

Діти 1 та 2 групи можуть сприймати тільки дуже гучні звуки (гучний крик, удари в барабан, гудок тепловоза) на невеликій відстані. Діти 3 та 4 групи можуть сприймати та розрізняти на невеликій відстані різноманітні звуки: звучання музичних інструментів та іграшок, дзвінок телефону, декілька добре знайомих слів.

Зараз при оцінці стану слуху в медичних закладах використовується Міжнародна класифікація порушень слуху. Відповідно до неї середня втрата слуху визначається в області 500, 1000 і 2000 Гц.

І ступінь туговухості – не більше 40 дБ,

ІІ ступінь – 40-55 дБ,

ІІІ ступінь – 55-70 дБ,

ІV ступінь – 70-90 дБ.

Зниження слуху більше 90 дБ визначається як глухота.

Важливою є також класифікація Р.М.Боскіс, яка базується на одночасному врахуванні стану слухової функції та мовлення, і є основою для визначення напрямків і методів корекційної роботи. За Р.М.Боскіс виділяються наступні групи дітей з вадами слуху:

1.Діти з природженою або ранньою набутою глухотою (яка наступила в період до оволодіння мовленням).

2.Діти з пізньою глухотою (стан мовлення значною мірою визначаються віком настання глухоти, а також наявністю корекційного впливу).

3.Слабочуючі діти – ті діти, які мають можливість за участю залишкового слуху самостійно поповнювати власний лексичний запас.

Б.С.Преображенським була запропонована спеціальна класифікація туговухості в шкільному віці, призначена для визначення умов, за яких учні могли б нормально засвоювати програму.

Я.С.Темкін запропонував вирізняти наступні ступені туговухості:

1. Утруднення при сприйнятті мовлення в незвичайних обставинах – при наявності стороннього шуму або деякого перекручування мовлення (на зборах, по радіо, телефону та ін.).

2. Утруднення в звичайній обстановці, нерозбірливе сприйняття окремих слів, розуміння слів лише після повторення. Оточуючі звертають увагу на те, що хворий зазнає утруднень.

3. Явна ускладнення спілкування, наближення вуха до співрозмовника, прохання говорити гучніше.

4. Явна потреба в слуховому апараті для звичайного спілкування.

В основу цієї класифікації був покладений принцип соціальної адекватності, професіональної придатності та можливої компенсації дефекту слуховим апаратом. Однак, як вказував автор, цією класифікацією не враховуються клінічні особливості і сутність туговухості, а відповідно й перспективи її розвитку, тобто прогноз.

Також була запропонована класифікація туговухості з урахуванням локалізації ураження в слуховому апараті, яка включає наступні групи захворювань:

1. Ураження зовнішнього та середнього вуха:

а) атрезія зовнішнього слухового проходу;

б) дефекти барабанної перетинки;

в) катаральні та гнійні середні отити;

г) порушення рухомості барабанної перетинки та слухових кісточок.

2. Отосклероз.

3. Ураження внутрішнього вуха:

а) зміни в пері- та ендолімфі;

б) зміни у волоскових клітинах;

в) зміни в ганглії.

4. Ураження стовбура слухового нерва та його ядер.

5. Ураження центральних слухових шляхів.

6. Ураження кіркового центру слуху.

Врахування особливостей первинного дефекту: глибини порушення слухової функції та локалізації ураження в органі слуху, - є необхідною передумовою розуміння індивідуальних особливостей психічного розвитку дітей з природженими або ранніми порушеннями слуху.

 

Закономірності психічного розвитку дітей в умовах сенсорної депривації

Обмежений приплив інформації при порушенні одного або декількох аналізаторів створює незвичайні умови розвитку психіки дитини. Ще в 30-і роки Л.С.Виготський висунув положення про складну структуру аномального розвитку психіки дитини з дефектом і вказав на певне співвідношення симптомів, що входять у цю структуру. Первинний симптом, виникнувши в дитячому віці, перешкоджає нормальному розвиткові психіки дитини і приводить до відхилень вторинного порядку.

Принципове значення має та обставина, що вторинні відхилення в розвитку психічних процесів є специфічними для конкретного первинного дефекту. Вторинно порушуються саме ті процеси, розвиток яких у нормі залежить від первинно постраждалої функції. У ході аномального розвитку первинний дефект і вторинна симптоматика знаходяться в закономірній взаємодії. Не тільки первинний симптом створює умови для виникнення вторинної симптоматики, але і вторинна симптоматика збільшує первинний симптом.

Відомо, що виключення або зниження діяльності органів слуху як результат уродженої або набутої у ранньому дитинстві глухоти або приглухуватості позбавляє дитину одного з найважливіших джерел інформації, видозмінює її пізнавальну діяльність. Порушення слуху негативно впливає і на формування особистості дитини, яке проходить в особливих умовах. Л.С.Виготський розглядав сенсорну депривацію (відсутність слуху або зору) як своєрідний “соціальний вивих”. Він вважав, що “око і вухо людини – це не тільки фізичні органи, але й органи соціальні”, тому “недолік ока або вуха” – це перш за все випадіння важливих соціальних функцій, патологічне переродження громадських функцій, зміщення, своєрідна деформованість усіх систем поведінки.

Патофізіологічним обґрунтуванням впливу порушень слуху на нервово-психічний стан дитини є відомі положення І.М.Сєченова та І.П.Павлова, які вказували, що функціональний стан центральної нервової системи залежить від рівня потоку аферентації. Тобто діяльність ЦНС підтримується асоціативними подразниками і разом з тим залежить від кількості усіх подразників та їх іррадіації. Перш за все, це безперервне співвідношення відомостей, що надходять із зовнішнього світу, власних програм моторних дій, уроджених або набутих в процесі навчання, а також наявної інформації, яка зберігається в пам’яті дитини як “минулий досвід”.

При “випадінні” одного з аналізаторів вмикаються компенсаторні механізми, які певним чином допомагають відтворити цілісну картину світу, але така компенсація не буває повною.

Своєрідність слухового аналізатору полягає в тому, що він відіграє вирішальну роль у розвитку мовлення (в першу чергу як засобу спілкування). Будь-яка освіта, інтелектуальний розвиток можливі лише при наявності другої сигнальної системи, а це в свою чергу є основою розвитку мислення та формування психічної діяльності.

Уроджена або рано набута глухота або приглухуватість, як важкий первинний дефект, веде до виражених вторинних відхилень, особливостей формування особистості та своєрідності протікання психічних процесів.

Хронічна психологічна травматизація, якою, безумовно, є сенсорна депривація, веде до порушень не тільки у психологічній сфері, а й впливає на соматичний стан дітей.

Так, за даними Ковальова В., у зв’язку з тим, що порушення слуху дуже часто є результатом інфекційних та токсичних уражень ЦНС, в клінічній картині поширені церебрастенічні та психоорганічні симптоми; як показано в дослідженні Матвєєва В. та Барденштейн Л., у глухих дітей не спостерігається поточних прогредієнтних захворювань мозку, але виявлена розсіяна неврологічна мікросимптоматика резидуального характеру у вигляді недостатності конвергенції, часткового страбізму, тремору повік та пальців рік, похитування в позі Ромберга, носо-губної складки, зниження або посилення сухожилкових рефлексів, розширення рефлексогенних зон. Ця симптоматика у кожної окремої дитини була представлена не всіма наведеними симптомами, а комбінацією з 2-3 симптомів. З віком патологічні симптоми як правило редукуються. За даними Барденштейна Л., практично у всіх досліджених глухих дітей спостерігаються ті чи інші судинно-вегетативні порушення у вигляді блідих шкіряних покровів, посилення судинного малюнка на грудях та скронях, яскраво-червоного дермографізму, акроціанозу, локального та загального гіпергідрозу, лабільності пульсу, запаморочення, головних болів. Ці явища були найбільш вираженими у віці 7-15 років та дещо редукувались до 17-19 років.

Можна припустити, що група патологічних явищ при дефектах сенсорних систем та хронічних соматичних хворобах неоднорідна за генезом: у формуванні патологічних рис особистості приймають участь як фактори “ґрунту” (глухота, резидуальна недостатність, можливі фізичні вади), так й середовищні розлади (дефекти виховання, психогенії), що складно поєднуються одне з одним в кожному окремому випадку.

Цілеспрямовані клінічні дослідження впливу сенсорної депривації на психофізіологічний стан дітей почалися лише у другій чверті ХХ століття, але й дотепер ми не маємо змоги створити цілісну картину особливостей фізичного та психічного стану глухої та приглухуватої дитини.

Так, за даними А.Adler у багатьох глухих розвиваються неврози та інші девіації, як наслідок дії “уроджених” сил. Але таке тлумачення, звичайно, не може розкрити дійсного етіопатогенеза особистісних порушень. I.Solomon відмічає, що різноманітні невротичні розлади у глухих частіше зустрічаються в період певних вікових криз (3-4 роки, 6-7 років, 13-14 років). Цікавим є розподіл сенсорно-депривованих на дві групи за домінуванням в кожній з них певних психопатологічних особливостей. Так, до першої групи I.Solomon відносить дітей з явищами відлюдькуватості та підозрілості. У них спостерігаються енурез та неконтрольовані дії у вигляді кусання нігтів, висмикування волосся тощо. В іншу групу були включені діти з розвинутим кричанням, роздратованістю, афективною лабільністю та схильністю до агресивних дій.

На думку Гіляровського В., глухота часто призводить до значних особистісних деформацій зі схильністю до параноїдальних установок. Приводом патологічних змін характеру є хворобливо змінена реактивність у поєднанні з поступово виникаючим почуттям неповноцінності.

T.Bilikiwecz вважає основною причиною характерологічних порушень у глухих не тільки слухову, а й соціальну депривацію. В.Ковальов та А.Лічко надають величезного значення неправильному вихованню глухих та приглухуватих дітей, що веде до формування астенічних та істероїдних якостей особистості.

За даними Корсунської Б., Мясіщєва В., у сенсорно депривованих дітей спостерігається синдром ретардації психічного розвитку в наслідок парціальної затримки інтелектуального розвитку, етіологічно пов’язаної з глухотою та відсутністю мовлення (хоча за даними Розанової Т., Рау М., глухі не мають жорсткої детермінованості і розвиток інтелекту глухих відбувається на знаковій основі). Електрофізіологічні дослідження показали, що при виконанні різноманітних операцій мислення у більшості випадків спостерігається співдружнє охоплення збудженням м’язів артикуляційного апарату та м’язів руки. Це свідчить про існування всередині мовнорухового аналізатору глухих єдиної функціональної системи, що поєднує діяльність артикуляційних та пальцевих кінестезій. Поступово головна роль починає належати артикуляційним кінестезіям, але пальцеві кінестезії все ж не втрачають значення, а дактильна мова сприяє оволодінню мовою слів, позитивно впливаючи на відтворення складової структури слова. Виникаючі при цьому умовно-рефлекторні зв’язки між артикулемами та дактилемами є своєрідною заміною слухового контролю за вимовою.

У глухих дітей спостерігається синдром ретардації психічного розвитку, ядром якого є вторинна парціальна затримка інтелектуального розвитку, етіологічно пов’язана з глухотою та її наслідком—відсутністю формування мовлення в перші роки життя. Вона виражається в типовій затримці словесного абстрактно-логічного мислення, із збереженням конкретних форм мислення. Синдром включає в себе і окремі симптоми емоційно-вольової незрілості: нестійкість захоплень, інтересу, насичуваності, недостатня самостійність, емоційна лабільність з нахилом до афективних сплесків та ін. Можна сказати, що ці властивості є тільки проявом парціального психічного інфантилізму. Ці симптоми найбільш виражені у віці 7-11 років і зменшуються поступово, з підростанням. Синдром ретардації стає фоном, на якому розвиваються граничні нервово-психічні порушення.

Але, хоча інтелектуальний розвиток глухих має досить добрі перспективи, синдром ретардації, особливо у дошкільному віці має багато симптомів емоційно-вольової незрілості (нестійкість інтересів, недостатня самостійність, навіюваність, емоційна лабільність зі схильністю до афективних спалахів), що в той же час не визначають повної характеристики особистості і кваліфікуються багатьма авторами (Матвєєв В., Лічко А.) як прояви парціального психічного інфантилізму.

Можна виділити наступні специфічні закономірності психічного розвитку дітей з порушеннями слуху.

1. Зниження здатності до прийому, переробки, зберігання та використання інформації.

По відношенню до зорової інформації при нормальному інтелекті зберігається до 10-11 років.

2. Утруднення словесного опосередковування.

3. Уповільнення процесу формування понять.

4. Диспропорційність розвитку окремих психічних процесів.

5. Темпи психічного розвитку знижені в перші роки життя, з віком прискорюються.

6. Рівень психічного розвитку залежить від особистісних якостей та корекційно-розвивального впливу.

ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ПІЗНАВАЛЬНОЇ СФЕРИ
ДІТЕЙ З ВАДАМИ СЛУХУ

1. Закономірності розвитку пізнавальних процесів у дітей з вадами слуху
2. Особливості сприйняття, уваги і пам’яті
3. Особливості інтелектуальних операцій і мислення


 

 

ЗАКОНОМІРНОСТІ РОЗВИТКУ ПІЗНАВАЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ У ДІТЕЙ З ВАДАМИ СЛУХУ
Розвиток мислення глухих дітей відбувається в тому ж напрямку, що і чуючих: розвиваються можливості практичного аналізу, порівняння, синтезу. Але більш складні процеси, які потребують високого рівня узагальнення і синтезування цілого, розвиваються більш повільно. У глухих дітей, які опановують словесне мовлення набагато пізніше, ніж чуючі, й на особливій сенсорній основі, саме в розвитку мислення спостерігається значно більше специфічних рис, чим у розвитку інших пізнавальних процесів.
Психолого-педагогічне вивчення слабочуючих дітей вітчизняними сурдопедагогами дозволило виявити деякі загальні закономірності, що визначають особливості мислення у дітей з частковим порушенням слуху. Різний рівень мовленнєвого розвитку слабочуючих дітей (від окремих викривлених слів до розгорнутого мовлення з невеликими недоліками в лексико-граматичному плані) веде до значної неоднорідності розвитку їхнього мислення. Вторинні відхилення, обумовлені зниженням слуху, обумовлюють своєрідність сприйняття, пам’яті й усіх форм мислення.
Це пов’язано з тим, що домовленнєве мислення інертне, позбавлене рухомості. Зрозумівши предмет або явище певним чином, глуха дитина з великими труднощами відмовляється від своєї точки зору, якщо тільки зовнішні обставини не змушують її це зробити.


 

 

ОСОБЛИВОСТІ СПРИЙНЯТТЯ, УВАГИ І ПАМ’ЯТІ
Особливості сприйняття
Рівень сенсорного розвитку нечуючих і слабочуючих дітей зазнає суттєвих змін в процесі навчання. Можливості засвоєння сенсорного досвіду збільшуються по мірі оволодіння мовленням. Розвиток сприйняття опосередковується засвоєнням слів, фіксуючих сенсорні еталони, що сприяє закріпленню більш чітких, диференційованих уявлень про предмети.
В психічному розвитку дітей з вадами слуху важливу компенсаторну роль відіграє образне мислення, яке протягом тривалого періоду є ведучою формою розумової діяльності учнів цієї категорії. Наочно-образне відображення дійсності накладає відбиток на значення слів, що засвоюються. Наприклад, словом “зима” слабочуючі позначають такі поняття, як “холодно”, “сніг”, “сніговик” та ін.
Вивчаючи особливості оперування зоровими образами глухих дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку, Н.В.Яшкова відзначає, що розумове оперування зоровими образами, їх переробка в глухих дітей відбувається більш складно, ніж у нормально чуючих. У нечуючих способи виконання завдань більш елементарні, спостерігаються утруднення у формування узагальнених способів дії. Наочне мислення глухих дітей до початку шкільного навчання виявляється неідентичним наочному мисленню чуючих, не сформовано воно й у багатьох глухих першокласників.
Дослідження особливостей зорового сприйняття привертає увагу педагогів і психологів у зв’язку з тією роллю, яку зорове сприйняття відіграє в структурі пізнавальної діяльності дітей з вадами слуху. Cурдологами Т.В.Розановою, О.М.Кудрявцевою, І.М.Соловйовим було встановлено, що у сприйнятті дітей з вадами слуху, особливо молодшого шкільного віку, менше виражені своєрідність кожного об’єкту, його індивідуальні і особливі риси і що зорові образи одних об’єктів часто вподібнюються образам інших, більш звичних та знайомих. Невміння виділяти головні відмітні ознаки предмету стає однією з причин уповільненого формування зорового сприйняття.
Дослідження показали, що сприйняття і пізнання дітьми таких відношень, як тотожність, відмінність уяснюються глухими дітьми відносно пізно. Для глухої дитини виділення та розрізнення властивостей предметів утруднюється внаслідок повільного оволодіння відповідними словесними позначеннями.
Подібні до зорового сприйняття особливості властиві й для тактильного відчуття дітей з вадами слуху.
Особливе значення для глухих і слабочуючих має вібраційна чутливість, яка є важливим компенсуючим засобом. Користуванню вібраційною чутливістю дітей необхідно спеціально навчати. Встановлено, що при недостатності слуху вібраційна чутливість загострюється. Так, глухі визначають місце джерела вібрації в 2 рази точніше, ніж чуючі, мають більш низькі пороги вібраційного відчуття в діапазоні 100-1000 Гц.
Особливості уявлень
В дошкільному віці в дітей з вадами слуху відзначаються труднощі формування уявлень: нечіткість, розпливчастість еталонних уявлень, не закріплених у слові. Становлення цілісного образу предметів відбувається уповільнено, це проявляється при виконанні дітьми завдань на складання розрізних картинок, карток лото. Особливості сенсорного розвитку виявляються також в утрудненні виділення властивостей і відношень предметів, в інших видах діяльності.
Особливості уваги
У дітей з вадами слуху підвищене навантаження під час сприйняття на зір вимагає більш глибокого зосередження, стійкої уваги. Внаслідок напруження діти швидше втомлюються.
Характерні труднощі переключення уваги, потрібно більше часу на входження в роботу. Це веде до зниження швидкості виконання завдань та зростання кількості помилок.
Продуктивність уваги залежить від образної виразності матеріалу (так, коректурні проби з фігурними таблицями дають кращі результати, ніж з буквеними).
Затримується розвиток довільної уваги, яка формується найбільш активно в підлітковому періоді (в нормі – на 3-4 роки раніше).
Особливості пам’яті
Мимовільне запам’ятовування гірше, ніж в нормі, менш продуктивне і точне.
Образи предметів у пам’яті залежать від яскравості, контрастності ознак; краще запам’ятовуються яскраві об’єкти, ніж малопомітні, не залежно від значимості.
Особливо відстає словесна пам’ять. Часто допускають заміни слів:
А) за звучанням (угол – уголь, дрожит – держит)
Б) за значенням (крыло – голубь, кисть – краска).
Вітворюючи фразу, можуть втратити слово і не прагнуть зробити речення без нього зрозумілим.
Організація пам’яті менш системна, ніж в нормі. Рідше користуються прийомами осмисленого запам’ятовування.
Найбільше відставання в розвитку пам’яті фіксується у дошкільників і молодших школярів, потім воно зменшується.
Стадії розвитку словесної пам’яті у глухих дітей.
1. (1-3 класи) - запам’ятовування за типом поширення: приріст об’єму відтворюваного матеріалу від повторення до повторення. При цьому смисл матеріалу може бути не зрозумілим.
2. (4-6 класи) - запам’ятовування за типом охоплення: дитина розуміє і зафіксовує загальний зміст тексту, ключові слова, а потім доповнює пропущені елементи.
3. (7-8 класи) – розуміння та запам’ятовування тексту в цілому.
Особливості уяви
Сутність уяви – перетворення уявлень, створення нових образів на основі наявних.
Образи пам’яті глухих дітей досить яскраві та живі, але значною мірою прив’язані до конкретних ситуацій.
"Красной крыши не бывает, у нас зеленая крыша"
Образи, які виникають під час читання художніх творів часто не відповідають описам, особливо це стосується описів просторових відношень.
Творчій уяві властива недостатня гнучкість (домальовують фігуру тільки до одного предмету).

 

 

ОСОБЛИВОСТІ СПРИЙНЯТТЯ, УВАГИ І ПАМ’ЯТІ Особливості сприйняття. Рівень сенсорного розвитку нечуючих іслабочуючих дітей зазнає суттєвих змін в процесі навчання. Можливостізасвоєння сенсорного досвіду збільшуються по мірі оволодіння мовленням.Розвиток сприйняття опосередковується засвоєнням слів, фіксуючихсенсорні еталони, що сприяє закріпленню більш чітких, диференційованихуявлень про предмети. В психічному розвитку дітей з вадами слуху важливу компенсаторну рольвідіграє образне мислення, яке протягом тривалого періоду є ведучоюформою розумової діяльності учнів цієї категорії. Наочно-образневідображення дійсності накладає відбиток на значення слів, щозасвоюються. Наприклад, словом “зима” слабочуючі позначають такіпоняття, як “холодно”, “сніг”, “сніговик” та ін. Вивчаючи особливості оперування зоровими образами глухих дітей старшогодошкільного та молодшого шкільного віку, Н.В.Яшкова відзначає, щорозумове оперування зоровими образами, їх переробка в глухих дітейвідбувається більш складно, ніж у нормально чуючих. У нечуючих способивиконання завдань більш елементарні, спостерігаються утруднення уформування узагальнених способів дії. Наочне мислення глухих дітей допочатку шкільного навчання виявляється неідентичним наочному мисленнючуючих, не сформовано воно й у багатьох глухих першокласників. Дослідження особливостей зоровогосприйняття привертає увагу педагогів і увагу педагогів іпсихологів у зв’язку з тією роллю, яку зорове сприйняття відіграє вструктурі пізнавальної діяльності дітей з вадами слуху. CурдологамиТ.В.Розановою, О.М.Кудрявцевою, І.М.Соловйовим було встановлено, що усприйнятті дітей з вадами слуху, особливо молодшого шкільного віку,менше виражені своєрідність кожного об’єкту, його індивідуальні іособливі риси і що зорові образи одних об’єктів часто вподібнюютьсяобразам інших, більш звичних та знайомих. Невміння виділяти головнівідмітні ознаки предмету стає однією з причин уповільненого формуваннязорового сприйняття. Дослідження показали, що сприйняття і пізнання дітьми таких відношень,як тотожність, відмінність уяснюються глухими дітьми відносно пізно. Дляглухої дитини виділення та розрізнення властивостей предметівутруднюється внаслідок повільного оволодіння відповідними словеснимипозначеннями. Подібні до зорового сприйняття особливості властиві й для тактильноговідчуття дітей з вадами слуху. Особливе значення для глухих іслабочуючих має вібраційна чутливість, яка є важливим компенсуючимзасобом. Користуванню вібраційною чутливістю дітей необхідно спеціальнонавчати. Встановлено, що при недостатності слуху вібраційна чутливістьзагострюється. Так, глухі визначають місце джерела вібрації в 2 разиточніше, ніж чуючі, мають більш низькі пороги вібраційного відчуття вдіапазоні 100-1000 Гц. Особливості уявлень. В дошкільному віці в дітей з вадами слухувідзначаються труднощі формування уявлень: нечіткість, розпливчастістьеталонних уявлень, не закріплених у слові. Становлення цілісного образупредметів відбувається уповільнено, це проявляється при виконанні дітьмизавдань на складання розрізних картинок, карток лото. Особливостісенсорного розвитку виявляються також в утрудненні виділеннявластивостей і відношень предметів, в інших видах діяльності. Особливості уваги. У дітей з вадами слуху підвищене навантаження під чассприйняття на зір вимагає більш глибокого зосередження, стійкої уваги.Внаслідок напруження діти швидше втомлюються. Характерні труднощіпереключення уваги, потрібно більше часу на входження в роботу. Це ведедо зниження швидкості виконання завдань та зростання кількості помилок.Продуктивність уваги залежить від образної виразності матеріалу (так,коректурні проби з фігурними таблицями дають кращі результати, ніж збуквеними). Затримується розвиток довільної уваги, яка формується найбільш активно впідлітковому періоді (в нормі – на 3-4 роки раніше). Особливості пам’ятіМимовільне запам’ятовування гірше, ніж в нормі, менш продуктивне іточне. Образи предметів у пам’яті залежать від яскравості, контрастностіознак; краще запам’ятовуються яскраві об’єкти, ніж малопомітні, незалежно від значимості. Особливо відстає словесна пам’ять. Частодопускають заміни слів: А) за звучанням (угол – уголь, дрожит – держит) Б) за значенням (крыло – голубь, кисть – краска). Вітворюючи фразу, можуть втратити слово і не прагнуть зробити реченнябез нього зрозумілим. Організація пам’яті менш системна, ніж в нормі. Рідше користуються ація пам’яті менш системна, ніж в нормі. Рідше користуютьсяприйомами осмисленого запам’ятовування. Найбільше відставання в розвиткупам’яті фіксується у дошкільників і молодших школярів, потім вонозменшується. Стадії розвитку словесної пам’яті у глухих дітей. 1. (1-3 класи) - запам’ятовування за типом поширення: приріст об’ємувідтворюваного матеріалу від повторення до повторення. При цьому смислматеріалу може бути не зрозумілим. 2. (4-6 класи) - запам’ятовування за типом охоплення: дитина розуміє ізафіксовує загальний зміст тексту, ключові слова, а потім доповнюєпропущені елементи. 3. (7-8 класи) – розуміння та запам’ятовування тексту в цілому.Особливості уяви Сутність уяви – перетворення уявлень, створення нових образів на основінаявних. Образи пам’яті глухих дітей досить яскраві та живі, але значною міроюприв’язані до конкретних ситуацій. "Красной крыши не бывает, у насзеленая крыша" Образи, які виникають під час читання художніх творів часто невідповідають описам, особливо це стосується описів просторовихвідношень. Творчій уяві властива недостатня гнучкість (домальовуютьфігуру тільки до одного предмету). ОСОБЛИВОСТІ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ОПЕРАЦІЙ І МИСЛЕННЯ 8пізніше. Такі діти довго використовують загальні терміни, а неспеціальні позначення, отже, аналіз залишається менш деталізованим.Недоліки розвитку аналізу негативно відбиваються на синтезі – він довгозалишається менш послідовним і систематичним. І.М.Соловйов відзначивнаступні особливості розвитку порівняння у глухих дітей: відхід відпорівняння двох об’єктів до аналізу одного з них, тобто спрощеннязавдання; труднощі при виявленні подібності об’єктів, оскількивизначення подібності потребує опосередкованого аналізу об’єктів, а їхвідмінності можуть сприйматися безпосередньо. Класифікація за простими ознаками більш успішна, ніж за категоріями,особливі утруднення викликають вищі рівні узагальнення. Абстрагуванняутруднене, навіть на рівні ігрового використання предметів-замісників(важко переосмислити значення). Особливості мислення. Проблема розвитку наочного мислення у глухих іслабочуючих дітей неодноразово привертала увагу дослідників. Теоретичнийінтерес пояснюється тим, що ця область є класичною для вивчення значеннямовлення в розвитку мислення. В результаті було виявлено, що наочнемислення у дітей з вадами слуху розвивається з суттєвими відхиленнямивід норми, відстає або видозмінюється внаслідок відставання абонедорозвитку мовлення. Затримка формування предметної та ігрової діяльності, недостатній досвідвикористання різноманітних допоміжних предметів і знарядь, відсутністьабо недорозвиток мовлення і словесного спілкування відбиваються нарозвитку наочного мислення в дітей з вадами слуху. Розвитокнаочно-дійового мислення відбувається у дітей з вадами слуху з певнимикількісними і якісними відмінностями від його становлення в чуючихдітей. Так, у віці трьох-чотирьох років дітям з вадами слуху властивібільш прості способи виконання завдань: дії із застосуванням сили,осуванням сили,багаторазові спроби, коли увага фіксується переважно на меті, а не назасобах її досягнення. Ці способи спостерігаються і в чуючих дітей, алев них вони мають обміркований характер, нерезультативні засоби дійвідкидаються, що свідчить про аналіз ситуації. Т.В.Розанова підкреслює,що глухі діти вирішують наочні завдання за допомогою реальної,предметної дії і зорового співвіднесення, що характеризує особливості їхнаочного мислення і розкриває структуру інтелектуальних здібностей.Таким чином, рівень сформованості наочного мислення може слугувати метідіагностики розумового розвитку глухих і слабочуючих дітей. Розглядаючирозвиток наочних форм мислення у глухих дітей дошкільного віку в процесіоволодіння діями з предметами, К.Г.Речицька відзначає, що наочнемислення у глухих дошкільників має ті ж тенденції розвитку, що й учуючих, але іде повільніше і характеризується значною якісноюсвоєрідністю, обумовленою відставанням в області формування сприйняттяпредметних дій внаслідок недорозвитку мовлення. В результаті потенційніможливості розвитку наочних форм мислення глухих дітей не реалізується вдошкільному віці без спеціальної корекційної роботи. К.Г.Речицькарозробила методи корекційного навчання, спрямовані на формуваннюнаочного мислення, і запропонувала систему поступово ускладнюючихсязавдань та ігор-вправ. Сурдопедагоги пришли до висновку, що діти з вадами слухухарактеризуються суттєвою своєрідністю розвитку наочних форм мисленняпорівняно з чуючими однолітками і лише поступово до 10-11 років рівеньнаочно-образного мислення в них наближається до рівня чуючих дітей намомент вступу до школи. Для дітей з вадами слуху властиве відставання врозвитку наочно-дійового мислення. За даними Н.В.Яшкової, глухі дітинабувають вміння вирішувати наочно-дійові завдання пізніше, ніж чуючі. Увіці дев’яти-десяти років дітям з вадами слуху властиве використаннябільш елементарних способів дії, наприклад, наслідування дій дорослого.Глухі діти не володіють узагальненим способом дії, тому вони потребують,згідно дослідженням, в чотири рази більше часу і в три рази більшепоказів, щоб навчитись вирішувати такі завдання. При переході донаочно-образного мислення важливу роль відіграють формування вміннярозрізняти план реальних об’єктів від плану образів і моделей, а такожрозвиток мовлення. За даними А.Р.Лурії і Ф.Я.Юдович, затримкамовленнєвого розвитку приводить до того, що діти не завжди можутьвідокремити слово від дії, слабко володіють плануванням, зазнаютьутруднень в розумових операціях. Дослідження Т.В.Розанової показали, щонайбільші розбіжності за розвитком наочно-образного мислення між глухимита чуючими дітьми відзначаються на початку шкільного навчання. В періодвід семи до десяти років у глухих дітей спостерігається більш швидкийрозвиток наглядно-образного мислення, ніж у чуючих. В той же час неповнеусвідомлення принципу вирішення задач глухими викликає утруднення припереході на нове завдання, подібне за принципом побудови, але відмінне, але відміннеза наочним вираженням. Словесне мислення затримується в розвитку. Дітиутруднюються в розумінні умов задач, переході від тексту до йогонаочного відображення, у виділенні відношень в наочній ситуації.Особливо ж – в умовиводах з тексту, які треба сформулювати самостійно. Групи дітей за розвитком мислення 1. Діти з відносно високим розвитком наочного та понятійного мислення.За наочно-образним – на рівні норми, за понятійним відстають приблизнона 3 роки. Висока научуваність, активні та самостійні при вирішеннізадач. Успішно засвоюють шкільну програму. 2. З середнім рівнем розвитку мислення. Відстають від норми за обомавидами. В навчанні потребують постійної допомоги сурдопедагога. 3. З високим рівнем наочного та низьким – понятійного мислення. Зазнаютьтруднощів у засвоєнні словесного мовлення, а також шкільної програми.Потребують інтенсифікації формування мовлення. 4. З відносно високим рівнем понятійного мислення при низькому –наочно-образного. Як правило, це є результатом інтенсивного навчаннясловесному мовленню при недостатній увазі до практичної діяльності. Педагогічні й психологічні дослідження свідчать про наявність у глухих іслабочуючих дітей значних невикористаних резервів розвиткуінтелектуальної діяльності, реалізація яких можлива тільки за умовправильно організованог






Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 1809. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия