Студопедия — Двоє і селянин
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Двоє і селянин






 

Россем був одним із тих прикордонних світів, які зазвичай не бере до уваги галактична історія і які самі не привертають увагу людей на мільярдах щасливих планет.

В останні дні Галактичної Імперії його населяли декілька політичних в'язнів, а обсерваторія та невеликий гарнізон уже ледь рятували від остаточного спустіння. Пізніше, в дні голоду, ще до появи Гарі Селдона, втомлені від постійного відчуття небезпеки, перенаселеності та вічної зміни імператорів люди воліли жертвувати комфортом і жити спокійно на віддалених планетах, аніж із сумнівом дивитися в майбутнє. В холодних пустелях Россема стали з'являтися села.

Торгові зорельоти зрідка приносили вісті, іноді прилітали нові поселенці, вони, як правило, і повідомляли всі останні новини. А одного разу прилетіла та залишилася велика група людей.

Саме тоді селяни Россема дізналися про нескінченні битви й боротьбу за владу тиранів і імператорів із повсталими намісниками. І вони зітхали та кивали головами, сидячи під слабким сонечком на сільській площі і розмірковуючи на тему людської злоби.

Через деякий час торгові зорельоти перестали прилітати взагалі, і жити стало важче. Постачання менш грубих харчів, тютюну і сільськогосподарських машин припинилися, а туманні новини по телебаченню стали ще більш туманними. І, врешті, стало відомо, що Трентор не встояв. Великий Трентор - галактична столиця, величний і незбагненний світ імператорів - був зруйнований і забутий.

Для багатьох селян Россема це стало чимось неймовірним, рівноважним кінцю Галактики.

А ще потім, звичайного дня, прилетів один зореліт. На його бортах не було блискучої емблеми з зорельотом і сонцем. Це був незґрабний корабель, склепаний із деталей різних зорельотів, а команда його називала себе солдатами Тазенди.

Селян це збентежило. Вони нічого не чували про Тазенду, однак зустріли солдат привітно.

Далі прилетіли інші зорельоти, і було проголошено, що Тазенда віднині столична планета цієї області, що податкові станції розташуються в зоні екватора, що згідно з якимись викладками і цифрами буде збиратися певний відсоток зерна та хутра.

З часом збирачами податків стали самі россеміти, що стали на службу Тазенді і були тепер представниками законної влади, а селяни навчилися ховати запаси і відводити худобу в ліси, намагаючись жити в своїх хатинках якомога скромніше.

Податків збиралося все менше і менше, неначе сама Тазенда втомилася вибивати гроші з цього непрактичного світу.

Зате почала розвиватися торгівля, й Тазенді, відай, це здалося більш вигідною справою.

Нарові вийшов із дому, насвистуючи в бороду. Перший сніг огортав землю, а небо над головою сяяло тьмяним рожевим світлом. Нарові пригледівся в височінь і вирішив, що сильного снігопаду не буде, а отже він без особливих зусиль добереться до Гентрі та виміняє зерно на консерви, щоб протриматися цю зиму.

Зачинивши двері позаду себе, Нарові гукнув у щілину:

- Ти заправив машину, Юнкере?

Йому щось відповіли зсередини, і старший син, помітно вищий за батька, з невеличкою рудою бородою, з'явився в дверях.

- Давно заправлена, - пробурмотів він. - Можна їхати.Тільки от осі нікудишні, але я тут ні до чого. Давно тобі казав, що треба хорошого майстра.

Старий відступив на крок і, насупивши брови, оглянув сина з голови до п'ят.

- Тобто я винен, чи що? Де це я знайду доброго механіка? Вже п'ять років урожай до лиха, ми ледве зводимо кінці з кінцями.

- Нарові!

Голос із дому змусив старого замовкнути на півслові. Він пробурчав собі під носа:

- Ну ось, твоя мати мусить поткнутися в справи батька й сина. Піджени-но сюди авто та простеж, щоб контейнери були добре закріплені.

Нарові поплескав долонями в рукавичках і знову глянув на небо. Там, нагорі, збиралися червоні хмари, і сонця не було видно. Старий хотів було відвести очі, але його пильний погляд вихопив щось таке, від чого щелепа відвисла, а з горла вирвався крик, дарма що повітря морозне.

- Дружино! - закричав він у сум'ятті. - Стара, виходь сюди!

З вікна виглянула жінка з самовпевненим обличчям. Поглянувши в напрямку витягнутого пальця чоловіка, вона зойкнула, й очі її заблищали. Швидко спустившись дерев'яними сходами, Жінка зірвала з вішалки кожух, хустку і вибігла навулицю, так нічого і не одягнувши.

- Це корабель із космосу! - вигукнула вона.

- А що ж іще, по-твоєму? - нетерпляче додав Нарові. - В нас будуть гості, стара.

Зореліт повільно сідав на голе мерзле поле в північній частині ферми Нарові.

- Що ж нам робити? - перелякано видихнула жінка. - Чи зможемо зустріти їх як слід? Невже їм доведеться спати на брудній підлозі нашої халупи та їсти засохлий позавчорашній пиріг?

- Думаєш, їм ліпше піти до наших сусідів?

Нарові схопив жінку за плечі.

- Жіночко моя, серденько, - вкрадливо промовив він, - візьмеш два крісла з кімнати внизу, прослідкуєш, щоб закололи жирного козлика, засмажеш у сухарях і спечеш свіжого пирога.Я ж піду вітати цих могутніх людей із космосу. І... і...

Він замовк і незґрабно зсунув шапку на потилицю.

- Так, я принесу глечик свого хлібного вина.Завше до речі зігріваючий серце напій.

Увесь час, поки він говорив, рот жінки то відкривався, то закривався, але вона не могла зронити ні слова. Коли ж заціпеніння минуло, вона тонко зойкнула. Нарові підняв палець.

- Ану пригадай, стара, що казали старшини. Га? Воруши мізками! Старшини ходили з села до села. Уявляєш, що це означає? І казали, що як хоч один космічний корабель приземлиться, слід негайно повідомити про це губернатору. А ти зараз хочеш, щоб я втратив єдину можливість висунутися та завоювати довіру можновладців. Подивися на це судно. Ти коли-небудь такі бачила? Ці інопланетяни багаті і могутні.

Нарові аж підстрибнув від хвилювання.

- Тільки б добре їх зустріти, а потім згадати моє ім'я перед губернатором - і тоді ми зможемо просити все, чого лише забажаємо.

Його дружина раптово замерзла під кожухом на плечах, і кинулася до дверей, крикнувши через плече:

- Тоді йди швидше!

Але старий уже біг у напрямку зорельота, який щойно сів.

Генерала Прітчера не турбували ні холод пустельної планети, ні злидні навколишнього простору, ні навіть схвильований селянин у намаганні догодити. Не давала спокою лише думка про розумність їхнього рішення. Вони з Чанісом були тут самі. Залишений у космосі зореліт міг за звичайних обставин упоратися і без них, але все-таки він відчував деяку невпевненість. У тому, що вони потрапили в таке становище, винен певно що Чаніс. Прітчер подивився на юнака й побачив, як той йому підморгує, киваючи на відсунуту хутряну штору і голову цікавої старої, що стирчала з вікна..

Зрештою, Чаніс почувався як удома. На цій думці Прітчер задоволено хмикнув до себе. Недовго йому зоставалось бавитися в ігри цього красеня.

Нарешті господар будинку посміхнувся і заговорив солодким із поваги голосом:

- Шляхетні панове, наважуся доповісти, що старшини скоро прибудуть.Сподіваюся, ваш відпочинок був приємним, я доклав усіх зусиль, яких дозволили мої мізерні кошти.

- Старшини? - весело перепитав Чаніс. - Це вожді нашого району?

- Саме так, благородний пане.Чи міг би пан хоча б слівце зронити перед старшинами про мої повагу й усі почесті для вас.

Проказавши все, на що ледь наважився, селянин полегшено зітхнув, і Ган Прітчер, згідно з нав'язаною йому роллю благородного пана, виразно кивнув головою і відповів:

- Враження від твоєї гостинності дійде до вух старшин.

Потім на кілька хвилин гостей залишили самих, і Прітчер принагідно звернувся до напівсонного Чаніса:

- Я геть не в захваті від ідеї зустрічатися зі старшинами. Ви маєте хоч які-небудь ідеї щодо зустрічі?

Чаніс, неначе, здивувався:

- Ні, а що вас турбує?

- На мою думку, в нас достатньо власних клопотів, а ми ще й викликаємо до себе підозру.

Чаніс швидко заговорив низьким монотонним голосом:

- Можливо, нам цього й треба, щоб провести розслідування. Нам ніколи не знайти цих людей, якщо вони є кимось зовсім інакшим, ніж ми думаємо. Ті, хто володіє силою думки, необов'язково повинні бути при владі. По-перше, кількість психологів досить невелика відносно загальної маси населення. Як і на нашій Фундації, техніки та інженери були переважною меншістю. Звичайні мешканці найпевніше просто... просто звичайні. Психологи можуть бути чудово замасковані, а люди, що стоять при владі, з абсолютно чистим сумлінням вірять, що керують саме вони. Вирішення нашої проблеми цілком може таїтися на цій замерзлій планеті.

- Щось я вас не зовсім розумію.

- А що тут незрозумілого? Тазенда, ймовірно, - світ, що населяють мільйони або навіть сотні мільйонів людей.Як нам розрізнити серед них психологів? Не годиться без жодних на те аргументів доповідати Мулу, що ми знайшли Другу Фундацію! А тут, на крихітній аграрнії планеті, підданій Тазенді, всі правителі, як нам люб'язно повідомив господар, живуть у селі Гентрі. Там, либонь, не більше сотні людей, Прітчере, і серед них повинні бути психологи. Врешті-решт ми вирушимо туди, але спочатку давайте побачимо старшин - це буде логічним кроком.

Коли чорнобородий господар увійшов до кімнати, гості враз замовкли. Старий був явно чимось збуджений.

- Благородні панове, зараз прибудуть старшини. Я зникаю і прошу вас ще раз замовити за мене слівце.

Нарові зігнувся майже навпіл у поклоні.

- Ми про тебе не забудемо, - пообіцяв Чаніс. - Це ваші старшини?

Їх було троє. Один із них, наблизившись, із гідністю вклонився і промовив:

- Це велика честь для нас, панове. Машини чекають, і ми сподіваємося, що ви завітаєте до нашої Зали Прийомів.

 







Дата добавления: 2015-06-29; просмотров: 330. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия