Студопедия — Взаємозв’язок соціальної психології з іншими галузями знання.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Взаємозв’язок соціальної психології з іншими галузями знання.






Соціальна психологія черпає відомості з різно­манітних галузей соціальних, психологічних, загальногу-манітарних знань, збагачуючи водночас і їх своїми від­криттями. Найтіснішими є її зв'язки із психологією та соціологією.

Значущість зв'язків із психологією зумовлена тим, що наприкінці XIX — на початку XX ст. вона суттєво змінила зміст свого предмета, розглядаючи психічне вже як продукт соціально-історичного розвитку людини і суспільства. Не менш важливим є і те, що з метою пояс­нення онтогенезу (розвитку) психічних процесів психо­логія стала послуговуватися такими соціальними кате­горіями, як «взаємодія», «спілкування», «співробітниц­тво». Все це зумовило особливості аналізу взаємозв'язку індивідуального та соціального, внутрішнього й зовніш­нього. Не послаблюючи свого інтересу до відображення людиною об'єктивної дійсності, психологія водночас розглядала психічне і як регулятор соціальних відносин. Соціальне вона перестала вважати зовнішнім чинником, під тиском якого відбувається трансформація внутріш­нього (психічного) життя людини, і надала йому значен­ня чинника первинного. А внутрішні психічні процеси розглядалися у взаємодії із соціальними чинниками. їх психологія почала трактувати як зовнішні операції, які у процесі взаємодії перейшли у внутрішню сферу індивіда, стали його емоційним, вольовим або інтелектуаль­ним актом.

Сучасна психологія вивчає загальні закономірності психіки людини і є джерелом розвитку всіх галузей психо­логічної науки, визначає засади науково-психологічних досліджень і в галузі соціальної психології.

Взаємозв'язок соціальної психології із соціологією ви­ник на початку XX ст., з використанням психологічних даних під час аналізу соціальних структур і відносин. Це яскраво виявилось у мікросоціології, яка найбільше ува­ги в поясненні соціальних явищ приділяє мотивам і смис­лам поведінки, міжособистісним взаєминам. У цьому кон­тексті психологія і соціологія, розв'язуючи кожна свої завдання, утворюють нову дисципліну — соціальну пси­хологію. Проте не всі, хто називався соціальним психоло­гом, однаково розуміли сутність цієї науки. Нерідко про­фесійні соціологи вважали себе соціальними психолога­ми, і навпаки.

Загалом соціологія як наука про суспільство, соціальні інститути і соціальні спільності вивчає закони розвитку та функціонування суспільства, природу і характер суспіль­них, групових та індивідуальних цінностей і норм. Соці­альна психологія досліджує конкретні механізми їх фор­мування. Якщо соціологія пояснює джерела соціальної ак­тивності людини, то соціальна психологія — шляхи та закономірності її вияву. На відміну від соціології вона вив­чає не об'єктивно існуючі соціальні відносини між людь­ми, не соціальні спільності, що виникають на основі цих відносин, а те, як люди їх відображають у своїй свідомості, конкретизують в оцінках і реальній поведінці. Досліджу­ючи конкретні закономірності та механізми взаємозв'язку між особистістю й суспільством, соціальна психологія з'ясовує, як і чому соціальне (суспільство, організація, група) впливає на особистість; як особистість, її діяльність позначаються на функціонуванні соціальної групи; як проявляється соціально-психологічна реальність, що ви­никає у процесі такого взаємозв'язку.

Багато спільних особливостей мають соціальна психо­логія та психологія особистості, що вивчає закономірнос­ті формування людини як суб'єкта життєдіяльності, меха­нізми інтегрування всіх психічних процесів і властивостей індивіда у системну якість, котра опосередковує його взає­модію із соціальним середовищем через процес соціаліза­ції. Обидві науки досліджують індивіда. Предмет психоло­гії особистості охоплює структуру, функціональні харак­теристики, рушійні сили формування та відхилення в розвитку особистості тощо. При цьому увага фокусується на індивідуальних внутрішніх механізмах і на відміннос­тях між індивідами. Соціальна психологія, зосереджую­чись на індивіді чи групі людей, переймається тим, як со­ціум впливає на людину, спільноту, як соціальні ситуації змінюють поведінку особистості, чим зумовлене форму­вання конформних чи незалежних, агресивних чи альтру­їстичних індивідів, що визначає масову поведінку і явища групової динаміки.

Актуальним є зв'язок соціальної психології з акмеоло-гією (грец. акте — вищий ступінь, вершина, найвища точ­ка, найкраща пора у розвитку людини) — галуззю психо­логічної науки, яка вивчає закономірності та механізми розвитку людини на щаблі зрілості, досягнення нею висо­кого рівня. Оскільки непрофесіоналізм породжує психо­логічний дискомфорт, невизначеність, розгубленість, апатію, стан фрустрації (обман, марне сподівання) тощо, великого значення надають опануванню секретів майстер­ності, формуванню психологічної готовності здійснювати діяльність ефективно і результативно, баченню шляхів, що ведуть до професіоналізму. Важливою проблемою ак-меології є формування загальних принципів удоскона­лення професійної діяльності й спілкування спеціалістів. Саме в аспекті професіоналізму спілкування та взаємодії вбачається безпосередній вихід соціальної психології на акмеологію, адже проблема соціально-психологічного відображення безпосередньо пов'язана з проблемою пси­хології спілкування, а професійна взаємодія невід'ємна від спілкування.

Традиційно акмеологія розглядає закономірності та механізми розвитку людини на стадії її зрілості. Проте розвиток умінь і навичок соціально-психологічного відоб­раження, зокрема й комунікативних, набуття соціального і морального досвіду, які є невід'ємними атрибутами май­стерності й професіоналізму, закладаються в дитинстві. Отже, зрілою людина не народжується, на стан зрілості впливають усі попередні етапи її розвитку. Тому акмеоло-гія розглядає також розвиток особистості в дошкільному і шкільному періодах. Значною мірою це зумовлює зв'язок соціальної психології з віковою психологією, яка дослі­джує специфічні властивості індивіда, його психіки в про­цесі зміни вікових стадій розвитку. Особливий науковий інтерес становить проблема раннього формування профе­сійних основ життя особистості, що забезпечує її стійкість в екстремальних умовах.

Інтенсифікація міжнародних економічних, культур­них відносин актуалізує взаємодію соціальної психології з етнопсихологією. Професіоналізм сучасної комуніка­тивної діяльності передбачає наявність у спеціалістів знань і вмінь ділових міжнародних переговорів, нефор­мального спілкування з представниками різних націо­нальностей. Для соціальної психології та етнопсихології, яка вивчає етнічні особливості психіки людей, національ­ний характер, закономірності формування і функціону­вання національної самосвідомості, етнічних стереотипів, особливо цінним є пошук шляхів регуляції ділового спіл­кування як всередині етнічної групи, так і на міжнаціо­нальному рівні.

Ефективною є взаємодія соціальної психології з пси­хологією управління, яка продукує психологічні знання про управлінську діяльність. Йдеться про дослідження соціально-психологічних чинників управлінської діяль­ності та кар'єри, соціально-психологічного консультуван­ня з проблем управлінського розвитку, соціально-психо­логічних механізмів управлінської адаптації, соціально-психологічних механізмів професійної управлінської деформації та регресивного особистісного розвитку. Важ­ливою є проблема комунікативної підготовки керівника як одного з найважливіших чинників ефективності його роботи.

Соціальна психологія пов'язана і з іншими галузями психологічної науки (педагогічною психологією, психоло­гією культури, політичною психологією, юридичною пси­хологією), а також з педагогікою, філософією, історією, економікою.







Дата добавления: 2015-06-29; просмотров: 415. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия