Студопедия — Експериментальний етап розвитку СП.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Експериментальний етап розвитку СП.






Він невіддільний від теорії наукового управління, в надрах якої конкретизовано концепцію нормативного порядку (підпорядкування індивідуальної поведінки системі прийнятих у суспільстві норм). Класична теорія організації та управління пов'язана з діяльністю американського інже-нера-механіка Фредеріка-Вінслоу Тейлора (1856—1915), якого вважають родоначальником наукового управління. Його концепція орієнтувалася не на маси, а на конкретного робітника як об'єкт вивчення. Учений вважав економічні стимули для працівника найважливішими і їм надавав пе­ревагу, а внутрішній аспект мотивації залишав поза увагою. Представник класичної теорії управління, зокрема шко­ли адміністративного менеджменту, відомий французький інженер Анрі Файоль (1841—1925) виокремив такі психо­логічні чинники підвищення продуктивності праці, як єд­ність керівництва, підкорення особистих інтересів загаль­ним, ініціатива та ін. Більшість із сформульованих ним принципів управління має і соціально-психологічний зміст. Класична теорія управління вперше звернула увагу на дві функції управління — пов'язані з регуляцією техноло­гічного процесу і регуляцією людської діяльності. Якщо концепція «психологія мас» пояснювала проблему управ­ління як суб'єкт-об'єктне відношення (суб'єктом вважав­ся той, хто керував, — лідер, вождь, еліта, а об'єктом — той, ким керували, тобто маси), то розвиток економічних відносин капіталізму, коли робоча сила стає товаром, а от­же з'являється змога вибирати місце роботи, змінює і від­носини між учасниками управління. Виявляється, що централізований державний апарат вже не може діяти за схемою «сила — підпорядкування». Конкуренція, постій­не впровадження винаходів у виробництво, гонитва за максимальним прибутком спонукала до постійної раціо­налізації виробництва і відтворення робочої сили з міні­мальною вартістю. А це вимагало зміни сутності самої кон­цепції управління, ключовим у якому стає поняття «про­дуктивність праці», що є похідним від оптимальної організації соціальних дій та відносин у суспільстві. Пред­ставники нового напряму вважали єдиною силою, здатною впорядкувати стихію поведінки, систему соціальних норм. Тобто свідоме ставлення індивідів один до одного за умови дотримання певних норм забезпечує узгодженість між ними і порядок у суспільстві. А нормативний порядок (підпорядкування індивідуальної поведінки системі прий­нятих у суспільстві норм) вони інтерпретували як реаль­ність суспільства, як специфічний соціальний чинник або соціальну поведінку, яка, на їхню думку, є взаємоді­єю двох або більше індивідів на підставі зумовлених сусцільними нормами і усвідомлених установок та орієнтацій.

У цей час було розпочато пошук нових джерел підви­щення продуктивності праці та нових засобів регуляції соціальної поведінки. Зорієнтовані на цю проблематику перші роботи розгорталися в межах концепції людських відносин, найяскравішими представниками якої були аме­риканські соціологи, психологи Мері-Паркер Фоллетт (1868—1933) і Елтон Мейо (1880—1949).

М.-П. Фоллетт особливу увагу приділяла аналізу дина­міки групових процесів — спільній діяльності людей, спрямованій на розроблення і практичну реалізацію пла­нів; вияву ініціативи індивідів, їх уміння приймати і вті­лювати у життя рішення; використання потенціалу всіх громадян суспільства. Цікавилася вона і соціально-психо­логічними проблемами управління, зокрема досліджен­ням конфліктів у групах; критикувала представників нау­кового управління, які обстоювали жорсткий розподіл праці; вважала, що виконання робітником в умовах суво­рого контролю монотонних, часто повторюваних завдань знецінює творче людське начало, тому керівники повинні надавати працівникам шанс для розвитку і вияву власних умінь. На підставі наукових досліджень стверджувала, що лідерство переходить від однієї людини до іншої залежно від ситуації. Цю роль має виконувати індивід, який най­краще розуміє проблеми управління і пропонує раціональ­ні виходи з проблемної ситуації.

Професор Гарвардської школи бізнесу Е. Мейо також на­давав великого значення ролі людського чинника в організа­ції виробництва. Часто переоцінюючи його в промисловому управлінні, Мейо намагався привернути увагу вчених до спе­цифіки людської поведінки в управлінській діяльності, яку ігнорувала концепція наукового управління. Робив він це і для того, щоб ідентифікувати соціальні й психологічні чин­ники, які впливають на процес праці. Вивчаючи плинність робочої сили на текстильних підприємствах, дослідник дій­шов висновку, що головною її причиною була відсутність контактів між робітницями під час зміни, а це істотно впли­вало на їх задоволеність роботою. Для виправлення ситуації було вирішено запровадити впродовж робочого дня обов'яз­кові перерви для відпочинку, що дало змогу робітницям спо­чатку перезнайомитися, а відтак спілкуватися і дружити.

Експерименти у містечку Хоторн навели Е. Мейо на нові висновки. Перша група експериментів стосувалася впливу освітленості робочих місць на обсяги виробниц­тва. Під час експерименту виокремили дві групи робітників (одну — контрольну). Отримані результати були дуже несподіваними: з поліпшенням освітленості примі­щення продуктивність праці підвищувалася, але підви­щувалася вона і з погіршенням освітленості. Зростала продуктивність праці і в контрольній групі, де умови вза­галі не змінювалися.

У результаті аналізу було зроблено висновок, що на продуктивність праці впливають інші, невідомі, але наба­гато вагоміші, чинники, ніж фізичне середовище. Тому подальші експерименти спрямовували саме на їх виявлен­ня. Експериментальна група, яку утворювали збирачі те­лефонного устаткування, працювала під керівництвом майстра в окремому приміщенні, де також перебував і спостерігач, який фіксував дані експериментів і реакцію працівників. В організацію праці внесли певні зміни, які стосувалися тривалості роботи і перерв, можливості від­почити, а також унеможливили дію зовнішніх чинників. Усі працівники знали про мету експерименту. Після ста­білізації соціальної ситуації у групі, з перетворенням її на команду суттєво поліпшилися і результати її роботи. Це засвідчило, що такі чинники, як монотонність, втомлюва­ність, збільшення платні, хоч і впливають на ефектив­ність праці, але не є основними. Головне — згуртованість групи, її високий корпоративний дух. Усі ці чинники простежувалися у взаємодії й спілкуванні поза роботою, у допомозі колегам тощо. Було доведено, що поведінка лю­дей зумовлюється не стільки змінами фізичного середови­ща, скільки його соціальним сприйняттям. Тому керівни­ки повинні більше уваги звертати на задоволення емоцій­них і соціальних потреб та інтересів підлеглих, адаптацію

до зміни ситуації.

Науковим результатом Хоторнських експериментів ста­ло обґрунтоване Е. Мейо поняття «соціальна людина» на противагу поняттю «економічна людина», яке визначало ідею теорії наукового управління. Якщо для «економічної людини» стимулом є фінансова винагорода, то для «соціаль­ної людини» — взаємини у виробничій групі. На цьому ґрунтувалися твердження, що найважливішою характе­ристикою людини у системі управління є прагнення бути свідомо пов'язаною з колегами по роботі, тому управління не повинно цього ігнорувати.

Дослідження Е. Мейо привернули увагу до існування суб'єктивного ставлення індивідів один до одного, до робо­ти й умов, у яких вона відбувається. Під їх впливом люд­ські відносини почали розглядати як безпосередні контакти колег по роботі. Конкретного робітника у цих контак­тах сприймали не тільки функціонером виробництва, а й особистістю з власними інтересами, почуттями, прагнен­нями, соціальними потребами. На відміну від наукового управління, яке зосереджувалося на технічних аспектах праці, відповідності людей вимогам праці, Хоторнський експеримент довів, що на поведінку працівників вплива­ють не тільки економічні чинники, а й їхні соціальні та ін­дивідуальні потреби.

Науковий інтерес американського соціолога Чарльза-Хортена Кулі (1864—1929) зосереджувався на соціально-психологічних механізмах, що формуються в результаті взаємодії людей у групі. Він запровадив у соціологію та соціальну психологію поняття «первинна група» і одним із перших довів, що група здатна жорстко контролювати трудову поведінку індивідів. Така взаємодія зумовлюєть­ся психічною природою людини, тому суспільство не мо­же існувати без психічних реакцій, почуттів, взаємних оцінок людини людиною. Первинні групи становлять ос­нову суспільства; саме в них відбуваються соціалізація ін­дивідів, пізнання ними соціальної дійсності, формування їх світосприйняття, соціального досвіду, ідеалів, ціннос­тей. Ч.-Х. Кулі першим запровадив у науковий обіг понят­тя «комунікації», трактуючи його як механізм існування та розвитку людських відносин.

Загалом теорія людських відносин суттєво поглибила осмислення соціальної поведінки людини. Проте, як і кон­цепція наукового управління, вона залишила нез'ясовани-ми ще багато чинників, які зумовлюють підвищення про­дуктивності праці.

Подальші експерименти в галузі соціальної психології пов'язують з іменами американського психолога Ф. Ол-порта та німецького психолога В. Меде, які вивчали вплив групи на індивідів під час конкретної діяльності. Йдеться про соціальну фасилітацію (англ. іасіШаІе — полегшува­ти) та соціальну інгибіцію (лат. іппіЬео — стримування, придушення). Дослідження, передусім в американській соціальній психології, виявили чинники, що впливають на виникнення цих соціально-психологічних явищ. Це — характер завдань, які виконує людина, присутність інших осіб тощо. Так, присутність інших людей (спостерігачів, суперників) позитивно впливає на кількісні характеристи­ки діяльності й негативно — на якісні. За таких умов під­вищується результативність простих різновидів діяльнос­ті й знижується — складних. Для конкретизації характеру взаємин між індивідом і групою під час вивчення ефекту соціальної фасилітації виокремлюють два суттєво відмінні різновиди ситуацій. Зміна поведінки індивіда в присутнос­ті інших людей, що поводять себе пасивно, викликає пуб­лічний ефект. Якщо поведінка індивіда змінюється в при­сутності людей, які беруть активну участь у цій діяльності, то це — коакційний (лат. со... — префікс, що означає спіль­ність, сумісність і асііо — дія) ефект. Коакція як спільна дія відрізняється від інтеракції — взаємодії, що включає безпосередню взаємодопомогу і співробітництво.

Особливості експериментальних досліджень у західній соціальній психології були пов'язані з вивченням ефекту впливу одного індивіда на іншого, індивіда на групу, гру­пи на індивіда. Саме тому Ф. Олпорт вважав соціальну пси­хологію наукою, яка вивчає поведінку індивіда у ситуаці­ях, коли вона стимулює інших людей або є реакцією на та­ку поведінку. Бачення предмета соціальної психології як науки про вплив на людину інших індивідів зумовило ви­бір головної одиниці аналізу — індивіда, а точніше — його поведінки та змін, що відбуваються внаслідок впливу на нього інших людей. Відповідно, найзручнішим методом дослідження став лабораторний експеримент. Цьому спри­яла також позитивістська спрямованість американських наукових досліджень (позитивізм як філософська течія ви­ходив із того, що наука повинна не пояснювати, а лише описувати явища).

Після Першої світової війни соціальний та науковий клімат СІЛА найбільше сприяв перетворенню соціальної психології на науку про людину. Вона в основному відійшла від широкого соціального контексту і перемістилася у лабо­раторію, тобто ізолювала об'єкти вивчення від соціальних явищ. У зв'язку з цим стандартом для соціальної психології було обрано фізику з її розвинутою технікою експерименту і математичним обробленням даних. Водночас були сформу­льовані вимоги до експерименту, які передбачали:

— зведення до мінімуму сторонніх подразників з ме­тою виявлення зв'язку між залежними та незалежними змінними;

— можливість експериментатора контролювати пове-дінкові реакції піддослідного та впливати на них;

— точне вимірювання реакцій та перевірку їх у повтор­них експериментах з обов'язковим застосуванням методів математичної статистики.

Організація експерименту підпорядковувалася жорс­тким процедурним стандартам, що передбачають чітке формулювання гіпотези, на перевірку якої він був спрямо­ваний. При цьому гіпотезу нерідко запозичували з інших галузей психології. Здебільшого експеримент був потрібен не стільки для перевірки гіпотези, скільки для її підтвер­дження, а сам він перетворювався на міжособистісну взає­модію експериментатора і піддослідного.

Така організація експерименту спричинила появу різ­номанітних ефектів, один з яких відомий як ефект експе­риментатора (його очікування, знайомство з людьми, стать). Експериментатор може безпосередньо впливати на результати дослідження, внаслідок чого виявляється ефект передбачуваної оцінки, який виникає у піддослід­ного щодо експериментатора і змушує його діяти разом із ним. Поступово експериментування стало масовим тради­ційним процесом, особливо в університетських центрах, що сприяло створенню своєрідної лабораторної культури, тобто комплексу недекларованих правил поведінки експе­риментатора і досліджуваного під час експерименту. Пара­лельно з ефектом експериментатора виявився ефект під­дослідного — свідома адаптація своєї поведінки до норм, які здаються прийнятними.

Вагомим результатом експериментальних досліджень наприкінці 20-х років XX ст. стала праця «Польський се­лянин у Європі і Америці» двох соціологів — американця Вільяма-Айзека Томаса (1863—1947) і поляка, який зго­дом перебрався до США, Флоріана-Вітольда Знанецького (1882—1958). Вивчаючи адаптацію польських селян, які емігрували до Америки, вони встановили залежності, без яких не можна було описати процес адаптації: залежність індивіда від соціальної організації і залежність соціальної організації від індивіда. З урахуванням цього було запропо­новано характеризувати два аспекти взаємин між особистіс­тю і суспільством за допомогою понять «соціальна цінність» (для характеристики соціальної організації), «соціальна ус­тановка», «атитюд» (для характеристики індивіда; це по­няття вперше було включене до соціально-психологічної термінології). Як емпіричну основу дослідження широко почали використовувати особисті документи (листи, біо­графічні й автобіографічні матеріали тощо). А соціальну психологію було трактовано як «наукове дослідження уста­новок». З тих часів вивчення установок увійшло до основ­ної проблематики західної соціальної психології.

Американська експериментальна соціальна психоло­гія не завжди дотримувалася головного методологічного напряму, передусім під тиском соціальних проблем у часи «великої депресії» та Другої світової війни, що спонукало соціальних психологів до співробітництва, об'єднання на основі конкретних ідей. Так, у 30-ті роки XX ст. було ство­рено Товариство психологічних досліджень соціальних проблем. У 40-ві роки соціальні психологи вільних країн намагалися допомогти своїм народам виграти війну, пла­нувати настрій світу.

Німецько-американський психолог Курт Левін (1890— 1947) звернув увагу на соціальну психологію у зв'язку із застосуванням розробленої ним «теорії поля» до груп, пере­нісши уявлення про те, що енергія мотиву замкнена в ме­жах організму, на систему «організм — середовище», в якій індивід і оточення становлять єдине динамічне ціле. Разом зі своїми послідовниками він працював над проблемою зміни групової поведінки, моралі та ін. Наукова діяльність К. Леві-на пов'язана з поширенням методу лабораторного експери­менту в соціальній психології. Вивчаючи такі соціально-психологічні явища, як ефективність групової взаємодії, стиль лідерства, групова згуртованість, конформізм, прий­няття групового рішення та ін., він намагався розв'язати значно ширші соціальні проблеми, тобто екстраполювати (перенести) результати досліджень на широке соціальне середовище. Вважаючи лабораторний експеримент суто на­уковим методом, який дає змогу глибше проникати в таєм­ниці людської поведінки, Левін не перетворював його на са­моціль, а використовував як засіб практичного розв'язання соціальних і політичних проблем. Особливість його прак­тичних досліджень полягала в дотриманні єдиної теоретич­ної концепції. Попри те, що «теорію поля» піддають сумні­ву багато вчених, після смерті цього психолога західна пси­хологія взагалі не мала жодної загальної теорії.

Загалом на тлі західної психології в теоретичному ас­пекті окреслили такі основні підходи:

— психоаналіз (наголошується на джерелі енергії, а не на її спрямованості; прагнення завдяки вивченню глибинних процесів психіки пояснити причинність взаємодії індивідів);

— біхевіоризм (вказується на залежність поведінки людини від зовнішніх стимулів; спрямованість пояснюєть­ся звичками; досвід має другорядне значення);

— когнітивізм (соціальна поведінка розглядається з точки зору пізнавальних процесів індивіда);

— інтеракціонізм (людська поведінка аналізується на основі суб'єктивного світу особистості, внутрішньої мотива­ції її дій та зовнішніх реакцій; головна увага приділяється проблемам комунікації за допомогою символів, мови).

Соціальна психологія стала спиратися на ідеї, сформу­льовані саме в цих підходах. Особливо поширився біхевіо-ристський підхід, що відповідало її експериментальному спрямуванню.

Після Другої світової війни і до початку 60-х років XX ст. у світі домінувала американська соціальна психо­логія. Тоді у соціальній психології СІЛА сталися дві ваго­мі події: 1) переорієнтація з біхевіористського на когнітив-ний підхід; 2) переорієнтація від широкого на більш вузь­ке теоретичне обґрунтування соціально-психологічних явищ. Водночас головні дослідницькі праці опинилися в полі критики європейської соціальної психології.

Важливою віхою став вихід у світ у 1968 р. багатотом­ної книги «Керівництво із соціальної психології», яка не­одноразово перевидавалася і виконувала роль енциклопе­дії соціально-психологічного знання. Значно розвинулися теоретичні й прикладні соціально-психологічні дослі­дження у США наприкінці XX — на початку XXI ст., що спричинило виникнення нових наукових центрів.

Європейську соціальну психологію в довоєнний період представляли різні вчені. У Швейцарії працював психолог Жан Шаже (1896—1980), праці якого справили вплив на формування сучасної концепції соціалізації, зокрема її мо­рального аспекта. У Німеччині соціально-психологічна проблематика розвивалася завдяки старанням В. Меде. Мало що змінилося і в повоєнні десятиліття. Обмін соці­ально-психологічною інформацією відбувався лише між окремими науковими центрами Європи і США. Оскільки тривалий час Сполучені Штати Америки були для вчених Західної Європи взірцем, тому всі напрацювання амери­канської соціальної психології запозичувалися і засвою­валися, а власні дослідження розглядалися через призму американських наукових традицій.

Етапними у розвитку європейської соціальної психоло­гії стали 60-ті, особливо 70-ті роки. Передусім це виявило­ся у критиці американської соціальної психології за спро­щене розуміння соціального контексту, спробу надати їй статусу природничої дисципліни, за недостатньо обґрунто­вані моделі людини.

Паралельно почали розвиватися власні напрями. У 1966 р. було засновано Європейську асоціацію експеримен­тальної соціальної психології, яка своїм завданням прого­лосила орієнтацію на реальні соціальні проблеми, забезпе­чення соціального контексту досліджень. Вагомий внесок в її розвиток зробили англійський психолог Генрі Теджфел

(19201982),С. Московічі та ін. Вони доводили, що соці­альній психології не потрібно продовжувати експерименти і перетворюватися на природничонаукову дисципліну. Во­на повинна функціонувати у контексті реальної соціокуль-турної ситуації. Московічі вважав соціальне життя основою і спілкування, й ідеології. Оскільки принципи спілкування відтворюють суспільні взаємини, то їх вивчення має бути го­ловним завданням соціальної психології. Теджфел ствер­джував, що соціальна психологія є наукою про соціальну по­ведінку людини. Вона повинна враховувати взаємозв'язок поведінки індивіда та його соціального оточення; не претен­дувати на удавану об'єктивність; підпорядковувати метод дослідження теорії цілям дослідження; усвідомлювати і вра­ховувати суспільну значущість та відповідальність соціаль­но-психологічних досліджень і теоретичних висновків.







Дата добавления: 2015-06-29; просмотров: 538. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия