Студопедия — Роль виробництва у забезпеченні функціонування товарного ринку
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Роль виробництва у забезпеченні функціонування товарного ринку






НЕ 2.3. Виробнича та транспортно-експедиційна діяльність на

Товарному ринку

· Роль виробництва у забезпеченні функціонування товарного ринку.

· Устаткування для зберігання товарів.

· Технологічний процес.з розміщення, зберігання і відбору товарів на складі.

· Транспортна система та її структурні елементи.

· Порівняльна характеристика різних видів транспорту.

Роль виробництва у забезпеченні функціонування товарного ринку

Надання виробничих вимагає різних за характером витрат праці та матеріальних ресурсів. За цією ознакою послуги підпри­ємств оптової торгівлі можна розподілити на нематеріальні та матеріальні.

До нематеріальних послуг належать ті, які надає персонал оп­тового підприємства у вигляді корисних дій, але які не втілюють­ся в конкретні види товарної продукції. Це комерційні, інформа­ційно-консультативні, розрахунково-кредитні, орендні та прокатні послуги.

Матеріальні послуги — це послуги з певних перетворень то­вару, виконання яких збільшує його споживчу цінність. Надання цих послуг є продовженням технологічного процесу виробництва в сфері товарного обігу.

Матеріальні послуги передбачають надання виробничих і транспортно-експедиторських послуг, що пов'язане зі значними фінансовими та матеріальними витратами оптових підприємств, тому вимагає глибоких розрахунків їхньої вартості, оптимально­го обсягу й очікуваного прибутку.

Найтрудомісткіші виробничі послуги пов'язані із попере­дньою підготовкою товарів виробничо-технічного призначення до споживання або професійного використання, із перетворенням виробничого асортименту продукції на споживчий.

Обсяг і видовий склад таких послуг залежить від виду товар­ної продукції, яка реалізується споживачам.

Так, на оптових підприємствах з торгівлі металопродукцією здійснюють розмотування, вирівнювання та мірне розрізання сталі в бунтах, розрізання листового та сортового прокату, а також труб на технологічні заготовки заданих розмірів; нарі­зання різьби та згинання труб, перероблення (облагороджу­вання) некондиційного листового й сортового металопрокату та металовідходів; виготовлення різноманітних деталей, відно­влення споживчих якостей вживаної продукції машинобуду­вання та зміцнення інструментів. Це дає змогу повніше і з меншими витратами забезпечити ремонтно-експлуатаційні, виробничі та інші потреби споживачів, раціональніше викори­стовувати матеріальні ресурси.

Оптові підприємства з торгівлі хімічною продукцією здійс­нюють відрізання, розкроювання хімічних та гумовотехнічних матеріалів; розливання в дрібну тару лакофарбової та рідинної хімічної продукції, розфасування в меншу тару хлорного вапна, каустичної соди та іншої сипучої хімічної продукції, приготуван­ня шпатлівок, ґрунтовок та колерів; підготовку до виробничого споживання поліетиленових та інших плівок, труб та прутків із поліетилену; збирання й відновлення лакофарбової продукції.

Оптовики, які торгують кабельно-провідниковою продукцією, забезпечують відрізання, нарізання та розкроювання всіх видів цієї продукції; підбирання та маркування кабелів та дротів; в'язання ка­бельно-дротової продукції із одночасним маркуванням її.

Для оптової торгівлі паперовою продукцією та лісоматеріалами характерним є надання послуг з розрізання рулонного паперу на за­дані формати; розрізання листового паперу на промислові та спо­живчі формати; розрізання широкоформатних рулонів паперу; нарі­зування рулонного паперу на поздовжні смуги із подальшим намотуванням його на різноманітні бобіни; розрізання рулонного та листового картону на аркуші заданого формату; пакування й паке­тування порізаної продукції; пакетування й утилізація відходів. При торгівлі лісоматеріалами надають послуги з розрізання деревини; виготовлення клеєних дерев'яних конструкцій, заготовок.

Чисельні послуги надаються підприємствами з оптової торгів­лі будівельними матеріалами. Видовий склад їх включає відрі­зання, розкроювання лінолеуму, скла, покрівельних та інших бу­дівельних матеріалів; розфасування в меншу тару цементу, гіпсу, алебастру, крейди та інших сипучих матеріалів; обрізання й під-комплектування шпалер.

Доцільність надання певних послуг визначається обсягами продажу окремих видів матеріальних ресурсів, особливостями використання їх організованими споживачами та обсягами і ви­дами матеріалів, які потребують попередньої підготовки до виро­бничого споживання.

Вихідними даними під час визначення потреб у послугах ви­робничого характеру є: перелік узагальнених товарних груп та кількість споживачів, яких обслуговує оптове підприємство; за­мовлення споживачів на необхідний обсяг та вид послуг з проду­кції у специфікованому вигляді на кожен місяць, квартал.

Якість товару, його дизайн, привабливість тощо значно зале­жать від його упаковки.

Упаковка — виріб, що зберігає товар від якісних і кількісних втрат у процесі його збереження та транспортування. Видами упа­ковки є: шухляди, коробки, короби, мішки, пакети, фляги, пляшки, сулії, флакони, банки, бочки, балони, котушки, барабани, палети.

Основними функціями упаковки є:

зберігання товару;

забезпечення його привабливості;

реклама.

Крім свого основного призначення, упаковка потрібна для:

створення зручностей, підвищення продуктивності вантаж­но-розвантажувальних робіт;

полегшення транспортування товарів;

поліпшення укладання в стелажі, піддони, контейнери ма­теріалів і виробів;

раціонального використання складів;

правильного обліку матеріалів, виробів на складах;

і вантажно-розвантажувальних машин і механізмів;

полегшення умов праці складських працівників;

запобігання забрудненню довкілля матеріалами, що легко розпилюються, отрутними випарами.

Сучасна упаковка поділяється за призначенням і характером продукту на такі основні види (Калинина, 2003):

виробнича (складська), що застосовується при упакуванні товарної продукції, формуванні місць збереження, організації процесу збереження, доставці матеріалів і виробів у місця експе-дування і відпуску, тобто призначена для внутрішньоцехових, внутрішньозаводських і міжзаводських перевезень і нагрома­дження сировини, матеріалів, напівфабрикатів, заготовок, гото­вих виробів і відходів;

транспортна, яка є самостійною транспортною одиницею та призначена для перевезення, складування і збереження проду­кції. Застосовується у процесі транспортування матеріалів і ви­робів;

споживча, що призначена для продажу товару населенню, входить у вартість покупки та після реалізації переходить з по­міщеним у неї матеріалом або виробом у власність споживача. Має обмежену масу, місткість і розміри і, як правило, не призна­чена для самостійного транспортування і перевозиться в додат­ковому упакуванні;

суспільна призначена для продуктів, що використовуються у лікарнях, школах, державних установах;

військова призначена для продукції для збройних сил або уря­ду. Специфічні вимоги до цього типу упаковки визначаються не стільки умовами споживання, скільки необхідністю дотримуватися особливих правил транспортування і збереження продукту.

Розрізняють також види упаковки залежно від ступеня спеціа­лізації (Ибрагимов, 2001):

товарознеособлену, яка не має специфічних особливостей і властивостей (використовується для різних видів матеріалів і ви­робів);

♦ спеціалізовану — використовується для упакування окре­мих типів матеріалів і виробів.

Залежно від застосовуваного матеріалу упаковку поділяють на скляну, дерев'яну, металеву, полімерну, паперову, картонну то­що.

Залежно від твердості її поділяють на:

тверду, яка не втрачає своєї форми при збереженні, переве­зенні, завантажувально-розвантажувальних роботах (металева, дерев'яна, фанерна, скляна, пластмасова, керамічна);

напівтверду — може дещо деформуватися під навантажен­ням і при поштовхах під час збереження, навантаження, розван­таження, транспортування матеріалів і виробів, але має достатню стійкість, охороняє від ушкоджень поміщену в неї товарну про­дукцію (картонна, плетена);

м'яку — не зберігає поміщений у неї матеріал і вироби від механічного впливу, але досить зручна при зберіганні й транспо­ртуванні сипучих і інших матеріалів (мішки і пакети із льону, джуту, бавовни, паперу, капрону, поліетилену).

Залежно від кількості обігів у процесі використання упаковку поділяють на (Ибрагимов, 2001):

разову (обслуговує тільки один обіг товару від виробника до споживача);

багатообігову (здійснює кілька обігів і підлягає повернен­ню постачальнику або тарозбираючим організаціям). Таку упако­вку звичайно називають тарою.

Для підприємств, що нерегулярно займаються товаро-постачаннями, недоцільно створювати власні транспортні служ­би, що займалися б усією транспортною роботою:

розробкою транспортних умов контракту в частині вибору оптимального маршруту перевезення і транспортних засобів;

вивченням кон'юнктури світового транспортного ринку;

контролем за збереженням і перевалкою вантажів у портах і на митних переходах.

Уся ця робота вимагає спеціальних знань, практичного до­свіду та значних фінансових витрат. Тому часто більш доціль­но звертатися до послуг спеціалізованих транспортних підпри­ємств.

2. Устаткування цієї групи підрозділяють на наступні підгрупи:

  • для укладання і зберігання тарно-штучних товарів;
  • для зберігання навалювальних і насипних товарів;
  • для зберігання наливних товарів.

Для укладання і зберігання тарно-штучних вантажів широко застосовуються стелажі і піддони.

Піддони є пристроями, призначеними для формування вантажних пакетів, штабелюваннями і транспортуваннями товарів. По своєму використовуванню вони універсальні. Виготовляються в основному з дерева. По конструкції розрізняють плоскі, стійкові і піддони ящиків. Плоскі піддони застосовують для пакетування товарів в ящиках, мішках і іншій тарі. Стійкові піддони мають чотири стійки, що дозволяють виробляти багатоярусне їх укладання з вантажами, які не, забезпечують стійкість штабелю (товари в картонних коробках і ін.). Піддони ящиків мають знімні або незнімні стінки. У них укладають товари в коробках, зв'язках, згортках і легкопошкоджувані вантажі.

Використовування піддонів на складах створює необхідні умови для комплексної механізації навантажувально-розвантажувальних і внутрішньоскладських робіт, скорочення трудових витрат, ефективнішого використовування площі і місткості складських приміщень. При цьому в 3-4 рази зростає продуктивність праці, в 2-3 рази скорочується простій транспортних засобів.

Зберігання навалювальних і насипних вантажів (куховарської солі, макухи, будівельних матеріалів, зерна і т.д.) здійснюють в бункерних пристроях і засіках.

Бункерні пристрої є спеціально обладнаними вмістищами для тимчасового зберігання навалювальних і сипких вантажів.

Вони бувають прямокутної, круглої або конічної форми. Зверху мають завантажувальні пристрої, знизу - люк із затвором. За матеріалом виготовлення діляться на дерев'яні, залізобетонні і металеві. Можуть мати місткість від 20 до 100 куб. м і більш.

Засіки – відгороджені вертикальною перегородкою місця для насипання навалювальних вантажів. Можуть мати осередки, утворювані внутрішніми перегородками. Найчастіше зустрічаються залізобетонні і дерев'яні засіки.

Наливні вантажі (рослинні масла, нафтопродукти і т. п.) зберігають в резервуарах (баках), а також в бочках, бідонах і т.п.

Резервуари частіше виготовляють із сталі. Можуть мати місткість 5, 10, 25, 50, 75, 100 куб. м. Забезпечені люками для вимірів, чищення і ремонту, а також пристосуваннями для зливу і наливання нафтопродуктів і для випуску повітря.

Для зберігання і перевезення наливних вантажів можуть використовуватися спеціалізовані контейнери масою брутто 30, 20, 10, 5 і 1,25 т. Їх застосування є економічно вигідним, оскільки дозволяє максимально механізувати і спростити операції, пов'язані із зберіганням і перевезеннями наливних вантажів.







Дата добавления: 2015-06-29; просмотров: 485. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия