Студопедия — Побудова параметричних схем математичних моделей
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Побудова параметричних схем математичних моделей

Таблиця 1

Значення В2 - 4АС Тип рівняння Приклад використання
  < 0   Еліптичне Рівняння Лапласа Використовує дві просторові змінні
  = 0   Параболічне Рівняння теплового стану Використовує змінну часу і просторову змінну
  > 0   Гіперболічне Рівняння хвиль Використовує змінну часу і просторову змінну

 

Для рішення кожного виду приведеного рівняння використовуються відомі числові методи рішення з розробленими для них алгоритмами. Кожен вид рівняння використовується для опису специфічної інженерної задачі.

 
 

Еліптичне рівняння характеризує об’єкт, який описує, в двох координатній системі простору. При цьому опис виконується для статичних об’єктів, де змінна часу відсутня. Модель дає змогу дослідити розподіл основного параметра у двох координатному просторі.

Рис. 4.1. Приклади використання моделі еліптичного типу

 

Прикладом з теплообміну може бути підігрівання пластини з двох боків, або охолодження ребра холодильника (рис. 4.1.а). Модель дає змогу визначити розподіл температур по зоні, температурний потенціал і відтік тепла від зони нагрівання до зони охолодження.

Еліптичне рівняння також дає змогу описати потік рідини навколо заслінки, або в зоні звуження, потенціал електричного поля біля провідника (рис. 20б і в), концентрацію сухих речовин суспензії по перетині фільтра та ін.

Параболічне рівняння на відміну від рівняння еліптичного типу вказує як основний параметр моделі змінюється одночасно в часі і просторі.

 
 

Простим прикладом використання цієї моделі є визначення розподілу температури вздовж тонкого металевого стержня закріпленого з двох боків. На кінці стержня подається фіксована температура. В цьому випадку є тільки одна координата простору – довжина. Вважається, що у всіх точках на перетині стержня температура однакова. Рішенням задачі є зміна температурного стану по довжині стержня на протязі деякого часу. На рис. 21 показано а) - схема стержня і б) – криві зміни температури по довжині стержня в різні моменти часу.

Рис. 4.2. Динаміка розподілу температур в параболічній моделі

 

 
 

Подібні рівняння можуть бути використані при моделюванні інших процесів, наприклад, процесу фільтрування соку через шар осаду (рис. 4.3).

Рис. 4.3. Динаміка зміни концентрації на фільтрі в параболічній моделі

 

Процес фільтрування описується рівнянням Дарсі:

, (4.9)

де х - координата вздовж фільтрувального шару, С - концентрація твердих частинок в суспензії, D - коефіцієнт дифузії.

На рис. 4.3.б показана динаміка зміни концентрації твердих частинок в суспензії вздовж фільтрувального шару.

Гіперболічні рівняння є диференційними рівняннями другого порядку по часу з частинними похідними. Ними описуються коливання різних хвиль. Прикладом такого є рівняння, яке описує коливання струни. До моделей, які можуть описуватись гіперболічним рівнянням відносяться моделі мостів і балок під час розгойдування, хвильові потоки води, коливання електричних імпульсів та ін.

 

4.3.Рішення диференційних рівнянь другого порядку в частинних похідних

 

Розв’язання диференційних рівнянь другого порядку в частинних похідних виконується методом кінцевих різниць. Для цього апарат, або технологічний об’єкт розбивається на зони. Розглянемо цей метод на прикладі розв’язання параболічної моделі тонкого стержня, який нагрівається з одного боку (рис. 4.4). Ця модель описується відомим рівнянням (4.7)

 
 

Рис. 4.4. Розв’язання задачі з параболічною моделлю поділом на зони

 

Розіб’ємо умовно стержень на n зон з довжиною зони Dх = х/n, де х - довжина стержня. Допустимо, що кожна зона це об’єкт із зосередженими параметрами і температура у всіх точках і-ї зони Ті рівна. Між зонами відбувається теплообмін. Параметрична схема передачі тепла між зонами показана на рис. 4.4в.

Розглянемо процес теплообміну між зонами на прикладі і-ї зони. Передача тепла від і-1-ї до і-ї зони записується рівнянням теплового потоку:

, (4.10)

а від і+1-ї до і-ї зони рівнянням теплового потоку:

(4.11)

Складемо рівняння теплового балансу в і-й зоні, вважаючи, що тепло зони дорівнює:

(4.12)

В динамічному режимі це буде описано диференційним рівнянням:

, (4.13)

яке після спрощення матиме вигляд:

, (4.14)

де: lі - коефіцієнт теплопровідності, rі - питома вага стержня, Сі - коефіцієнт теплоємкості, S - площа поперечного перетину стержня.

Склавши рівняння теплового балансу для кожної і-ї зони, де і= 1,..,n, отримаємо систему із n диференційних рівнянь першого порядку, яка розв’язується відомими методами, наприклад методом Рунге-Кутта.

 
 

Розв’язання задачі з еліптичною моделлю, де основний параметр змінюється по двох просторових координатах виконується подібно. Просторовими координатами моделі можуть бути довжина і висота апарату - х, у (рис. 4.5а) або довжина і радіус апарату - х і R (рис. 4.5б).

Рис. 4.5. Розбиття об’єкту, що описаний еліптичною моделлю, на зони

Такі моделі виникають при дослідженні зміни кривої швидкості потоку у апараті (рис. 4.5.а) або зміни концентрації продукту в циліндричному апараті (рис. 4.5.б).

Побудова параметричних схем математичних моделей

 

Параметричні схеми математичних моделей показують внутрішню наповненість математичної моделі, ті формули, якими описаний зв’язок між вхідними і вихідними параметрами. В них відображена послідовність обчислення проміжних змінних моделі і зв’язок формул між собою. Тут показані причинно-наслідкові зв’язки між змінними, які відображають механізм фізичних і хімічних явищ технологічного процесу.

Правильно складена параметрична схема моделі дає змогу легко скласти алгоритм обчислення моделі, який при використанні ітераційних обчислювальних циклів має збіжність і дає правильний результат.

 

4.4.1. Моделювання гідродинаміки в ємності з рідиною

 

Розглянемо ємність в яку поступає G1 і з якої витікає рідина G2 (рис. 4.6а). Розглянемо просту задачу визначення рівня рідини в ємності в любий момент часу t. На основі рівняння матеріального балансу можна записати, що швидкість накопичення рідини в ємності дорівнює різниці між рідиною яка поступає і витікає:

, (4.15)

а так як площа поперечного перетину ємності S постійна, то об’єм рідини дорівнює: , де h - рівень рідини. Враховуючи останнє, рівняння (4.15) запишемо:

(4.16)

 

Параметрична схема математичної моделі матиме вигляд показаний на рис. 4.6б. Тут S – вхідний параметр, h - вихідний, а G1, G2 - параметри керування.

 
 

Рис. 4.6. Параметрична схема моделі ємності з рідиною

 

Зробимо модель більш складнішою. Будемо вважати, що потік рідини з витратами G1 проходить до ємності через кран із середовища з тиском Р1, і поступає з витратами G2 також через кран в середовище з тиском Р3 (рис. 4.7а). В ємності, біля місця де поступає рідина, тиск залежить від рівня рідини в ємності h і атмосферного тиску Р0 і дорівнює Р2:

Р2 = Р0 + rh, (4.17)

де r - густина рідини.

Значення витрат рідини будемо рахувати по формулах:

, (4.18)

де k1 i k2 - коефіцієнти можливостей пропускання кранами.

Параметрична схема вдосконаленої математичної моделі представлена на рис. 4.7б. Тут показана послідовність обчислень змінних в моделі і взаємозв’язок між формулами. Вхідними параметрами моделі є: S, r, k1 i k2, вихідними: G1, G2, h i P2, а параметрами керування: Р1, Р3, і Р0.


Рис. 4.7. Параметрична схема моделі ємності з рідиною з урахуванням

впливу рівня рідини на витрати

 

Можливий випадок використання герметичної ємності. Тоді тиск над поверхнею Р0 буде змінюватись в залежності від рівня рідини в ємності (рис. 4.8а). Якщо вважати, що газ в ємності підкорюється закону для ідеальних газів, тоді:

, (4.19)

де R - універсальна газова постійна, Vг - об’єм, Тг - температура і М - маса газу.

Якщо зробити припущення, що процес розширення або стискування газу проходить ізотермічно при Тг = const, тоді об’єм газу буде дорівнювати:

Vг = V0 - Sh, (4.20)

де V0 - об’єм ємності.

На рис. 4.8б показана вдосконалена параметрична схема математичної моделі гідравлічної ємності з урахуванням її герметичності. До вхідних параметрів добавились змінні: V0, M, R, Tг , до вихідних проміжна величина: Vг, а параметр керування Р0 став вихідним параметром, тому що обчислюється в межах моделі.


Рис. 4.8. Параметрична схема моделі герметичної ємності з рідиною

 

4.4.2. Моделювання теплообміну в ємності ідеального змішування з підігріванням

Гідродинамічну математичну модель ємності можна доповнити моделлю теплообміну. На рис. 4.9а показана ємність з паровою сорочкою, де тиск пари регулятором тиску підтримується постійним. Матеріальний баланс в ємності описується вже раніше приведеним рівнянням (4.15). Тепловий баланс описується аналогічно матеріальному рівнянням:

, (4.21)


де: Q1 - тепло рідини, яке поступає у ємність Q1= G1CrT1, Q2 - тепло рідини, яке виходить з ємності Q2= G2CrT2, q - тепло, яке міститься в ємності q = VCrT2, Qп - тепло, яке переходить від пари до рідини в ємності через поверхню теплообміну F і описується рівнянням:

. (4.22)

Рис. 4.9. Параметрична схема моделі теплообміну в ємності

ідеального змішування

 

Після підстановки приведених рівнянь формула (4.21) запишеться:

, (4.23)

де: Т1, Т2, Тп - відповідно температура рідини на вході, в ємності і пари, С - теплоємність рідини, r - густина рідини, k - загальний коефіцієнт теплопередачі, V - об’єм рідини в ємності. Температура пари в паровій сорочці є функцією тиску пари Рп. Запишемо цю відому залежність в загальному вигляді: Тп =f(Pп). Тиск пари підтримується на необхідному рівні регулятором тиску.

По приведеним рівнянням складемо параметричну схему математичної моделі об’єкту (рис. 4.9б). Вхідними параметрами моделі будуть: F, С, r, k, вихідними: Т2, Тп, Qп і V, а параметрами керування: G1, G2, Т1, Pп. Таке розташування рівнянь в параметричній схемі моделі дає змогу послідовно обчислити матеріальний баланс моделі і визначити об’єм рідини в ємності V, із рівняння теплопередачі визначити тепло Qп, яке передається від пари до рідини, і із теплового балансу визначити температуру в ємності Т2. Значення температури пари в залежності від тиску може бути описане у вигляді функції, або апроксимоване по даних таблиці.

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
С аэрокосмического приборостроения, 2002 | Динамічні характеристики об’єктів керування

Дата добавления: 2015-07-04; просмотров: 1284. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия