Студопедия — ДО ЇХ ВИКОНАННЯ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ДО ЇХ ВИКОНАННЯ






Методичні вказівки до виконання і оформлення самостійної роботи

Самостійна робота є невід’ємною частиною навчального процесу і основою пізнавальної діяльності студента. Викладач курсу спрямовує і контролює самостійну роботу студента, встановлює час консультацій і термін виконання самостійної роботи за кожною темою курсу.

Метою методичних вказівок є конкретизація самостійної роботи студента для підвищення рівня знань, раціоналізації процесів підготовки, виконання і захисту самостійної роботи, єдності навчання та науково-дослідної роботи.

Освоєння курсу відповідно до програми передбачає самостійне опрацювання студентом літературних джерел, вивчення теоретичних питань тем, написання рефератів та виконання практичних завдань.

Навчальні завдання за кожною темою містять перелік питань для самостійного опрацювання теоретичного матеріалу відповідно до рекомендованих літературних джерел цього посібника.

Практичні завдання і виконання практичних самостійних робіт студент виконує в окремому зошиті.

Формою контролю самостійної роботи є перевірка підготовлених завдань, рефератів і співбесіда. За їх результатами викладач виставляє оцінку за виконану самостійну роботу з курсу згідно з існуючим положенням.

З метою поглибленого вивчення теоретичного і практичного матеріалу студент пише реферат. Підготовка реферату — один з етапів вивчення курсу „Моделі і методи прийняття рішень в аналізі та аудиті”. Його метою є розширення і поглиблення теоретичних знань з основ теорії прийняття управлінських рішень та моделей і методики підготовки проектів рішень за напрямками діяльності та практичних навичок аналітичної роботи на основі самостійного узагальнення зібраного матеріалу і розробки певної теми.

Реферат виконують студенти денної форми навчання. Він є результатом самостійного дослідження з обраної теми.

При написанні реферату студент повинен показати вміння користуватися нормативними документами, літературними джерелами, узагальнювати матеріали, формулювати обґрунтовані висновки й пропозиції.

Підготовка реферату включає такі етапи: вибір теми; визначення завдань дослідження та складання плану реферату; підбір літературних джерел і фактичного матеріалу; написання та оформлення реферату.

Тема реферату обирається студентом з переліку тем самостійно або за допомогою викладача. При виборі теми реферату слід враховувати науково-дослідні інтереси студента і актуальність теми для практичної діяльності. Студент може також запропонувати свою тему, при цьому вона повинна мати теоретичне або практичне значення для конкретного підприємства, галузі або народного господарства країни.

1. Складання плану реферату

Обравши тему реферату, необхідно визначити мету й об'єкт дослідження. Це допоможе встановити сукупність завдань, які потрібно вирішити при підготовці реферату.

Мета реферату — закріплення теоретичних знань з курсу „Моделі і методи прийняття рішень в аналізі та аудиті”, поглиблене вивчення і розробка окремих проблем, систематизація, узагальнення та підготовка на цій основі пропозицій з використання аналітичних і математичних методів і моделей при прийнятті управлінських рішень в підприємницькій діяльності.

Після визначення мети і завдань дослідження студент разом з викладачем складає план реферату і визначає строки його написання та захисту.

Реферат складається із вступу, кількох розділів, висновків, списку використаної літератури і додатків. План реферату повинен передбачати послідовний взаємозв'язаний виклад матеріалу, відображати його зміст. При написанні реферату обов'язково використовується фактична інформація базового підприємства, де студент проходив практику. Використані матеріали наводяться як у тексті реферату, так і в додатках.

Реферат повинен містити критичну оцінку літературних джерел, практичного й теоретичного досвіду проведення аналітично-облікової роботи, використання моделей і методики підготовки проектів управлінських рішень за напрямками діяльності, об'єктивно характеризувати самостійну роботу майбутніх спеціалістів з методики і техніки підготовки проектів УР, проведення аналітичної роботи з розв'язання проблем беззбитковості, доцільності і ефективності інвестування, раціонального використання майна підприємства, його власного капіталу, визначати оптимальність заходів, варіанти їх прибутковості і витрат, прогнозувати діяльність підприємства в визначених умовах, умовах ризику чи невизначеності як на короткий термін так і довгостроково.

Загальний обсяг реферату не повинен перевищувати 15—20 сторінок (без додатків і списку літератури).

Підготовлений реферат повинен мати приблизно таку структуру.

Вступ (1—2 стор.).

Загальнотеоретичний розділ (3—4 стор.).

Розділ з оцінки методів і моделей, що використовуються за вибраним напрямом господарювання (4—5 стор.).

Розділ з практичного використання моделей і методів відповідно до розроблюваного проекту управлінського рішення з розвитку (діяльності) підприємства (5—6 стор.).

Висновки (2—4 стор.).

Список використаної літератури.

Додатки.

У вступі треба обґрунтувати вибір теми, її актуальність та наукову новизну проведених досліджень, визначити об'єкти дослідження.

У загальнотеоретичному розділі розкривають теоретичні й практичні аспекти теми реферату, законодавче і нормативне забезпечення аналізованих проблем.

У розділі з оцінки методів і моделей, що використовуються за вибраним напрямом господарювання відповідно до теми реферату критично оцінюють існуючі аналітичні методи і моделі, методики, літературні джерела.

У розділі практичного використання моделей і методів відповідно до розроблюваного проекту управлінського рішення розкривають можливість використання рекомендованих студентом методів і моделей згідно з проектом УР відносно розвитку підприємства. У цьому розділі розробки і пропозиції доцільно обґрунтувати розрахунками, графіками та схемами.

У висновках слід викласти самостійні узагальнення і пропозиції, які послідовно відображають результати дослідження студентом даної теми.

Список літератури містить лише ті джерела, які були безпосередньо використані при написанні реферату.

У додатках до реферату містяться використані студентом при розробці теми первинні документи, звітні форми, графіки та інші матеріали, які роблять результати дослідження більш наочними.

2. Підбір літературних джерел і фактичного матеріалу

Підбір та вивчення літератури є процесом творчого засвоєння питань, поставлених у рефераті. Вивчати літературні джерела слід від популярних і до монографій, наукових статей та ін. Доцільно спочатку опрацьовувати підручники, навчальні посібники, а потім нормативно-законодавчі документи, теоретичні розробки, статті,

У процесі роботи над літературними джерелами треба виділити основне в прочитаному, ретельно розібратися в термінології, записати питання, що виникають під час роботи з літературою.

Для написання реферату слід використовувати фактичний матеріал базового підприємства, а також статистичні дані. Характер і обсяг такої інформації залежать від теми. Наприклад, якщо тема обмежується вузьким переліком питань, то для її розкриття необхідна інформація, яка деталізує дослідження. Тому до початку збирання фактичного матеріалу доцільно визначити перелік необхідних показників, джерела інформації, послідовність збирання даних. Зібраний практичний матеріал треба систематизувати з використанням статистичних й економіко-математичних методів (середні величини, індекси, ряди динаміки, групування та ін.).

3. Написання і оформлення реферату

Написання реферату передбачає кілька етапів. На початковому етапі відбирають і систематизують матеріал для підготовки роботи згідно з планом. Потім формулюють висновки і рекомендації, які випливають з основного змісту реферату, оцінюють можливість їх використання у практичній діяльності підприємств.

На наступному етапі уточнюють окремі питання, остаточно формулюють висновки і пропозиції.

На завершальному етапі зібраний матеріал підлягає літературній обробці і оформленню.

Реферат має складатися з текстової частини і відповідних графіків, схем, таблиць, формул, статистичних і фактичних даних.

На титульному аркуші зазначають міністерство, офіційну назву академії, кафедри, прізвище, ім'я та по батькові студента, назва реферату. Нижче вказують керівника теми - викладача (науковий ступінь, посада), а внизу титульної сторінки — місто і рік.

На другій сторінці наводять план реферату, який відображає його структуру із зазначенням сторінок їх розміщення.

Оформлення тексту реферату, нумерація схем, рисунків, таблиць і формул повинні відповідати діючим стандартам.

Тематика рефератів модулю „Моделі і методи прийняття рішень в аналізі та аудиті”

1. Роль моделювання у прийнятті управлінських рішень.

2. Системний аналіз в управлінні підприємством.

3. Основні напрями використання системного аналізу в економіці та управлінні.

4. Національна економіка з точки зору системного аналізу.

5. Методи системного аналізу в прийнятті управлінських рішень.

6. Методи ситуаційного аналізу в прийнятті управлінських рішень.

7. Методи стратегічного аналізу в прийнятті управлінських рішень.

8. Прийняття управлінського рішення за детермінованих умов.

9. Прийняття рішення за умов ризику.

10. Прийняття рішення за умов невизначеності.

11. Вимоги до якості організаційно-технічних управлінських рішень.

12. Методи дослідження операцій (ІСО) в підходах до вирішення проблем управління.

13. Методи математичного програмування і планування.

14. Застосування теорії ігор у процесі підготовки управлінських рішень.

15. Творче мислення і неформальні методи рішень в управлінні підприємством.

16. Методи перспективного планування.

17. Підготовка проектів управлінських рішень про обсяг виробництва для одержання встановленого прибутку і про збільшення прибутку від реклами.

18. Підготовка проектів управлінських рішень про зниження ціни для розширення ніші ринку.

19. Процес прийняття управлінського рішення відносно кредитування підприємства.

20. Вплив соціального аспекту управління на прийняття рішення.

21. Взаємозв'язок між аспектами управлінських рішень.

22. Особливості прийняття управлінських рішень в умовах недостатньої інформації і вигідності.

23. Підготовка проектів управлінських рішень щодо інвестицій в основні фонди підприємства.

24. Економічна й бухгалтерська моделі беззбитковості.

25. Особливості аналізу та підготовки проектів рішень у багато-номенклатурному виробництві.

26. Модель планування дефіциту при виконанні й невиконанні замовлень покупців.

27. Невизначеність і основна модель управління запасами.

28. Моделювання ресурсних стратегій підприємства.

29. Методи стратегічної оцінки діяльності підприємства.

30. Методи прогнозування прибутку підприємства.

31. Прогнозоване моделювання фінансових показників відповідно до стратегії розвитку підприємства.

32. Моделі податкової політики.

33. Моделі банківського маркетингу.

34. Моделі фінансового управління акціонерного підприємства

35. Моделювання діяльності фондових бірж.

36. Оцінка структури інвестиційного портфелю.

37. Моделі, що використовуються для „портфельного” аналізу в діяльності підприємства.

38. Програмно-цільовий метод аналізу собівартості, прибутку, рентабельності.

39. Моделювання роботи підприємства на основі операційного, фінансово-виробничого і фінансового левериджу.

40. Моделі та методи розробки ресурсних стратегій.

41. Бізнес - планування в ситуаційному аналізі.

42. Застосування ситуаційного аналізу суб’єктами господарювання.

43. Оцінка грошових потоків у стратегічному аналізі.

44. Прогнозування фінансового стану господарського суб’єкта.

45. Балансова модель прогнозування руху запасів.

46. Роль аудиторської перевірки в прийнятті управлінських рішень.

47. Методи і моделі аналізу інвестицій в основні фонди підприємства.

48. Ринковий підхід до побудови моделі ціноутворення.

49. Вибір і оцінка управлінських рішень при інвестуванні.

50. Оцінка результатів роботи підприємства з точки зору власника, управління підприємством і позичальників (інвесторів).

51. Моделі обслуговування боргу.

52. Макроекономічні аспекти фінансових моделей..

53. Моделювання структури капіталу підприємства. Ціна капіталу.

54. Моделювання прогнозної фінансової звітності.

55..Прогнозування складових елементів бізнесу.








Дата добавления: 2015-07-04; просмотров: 551. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия