Студопедия — Сльозоточивої і дратівної дії.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Сльозоточивої і дратівної дії.






В даний час у зв'язку з погіршенням економічної ситуації на Україні і ростом злочинності і збільшенням числа насильницьких злочинів усі більш актуальної стає самооборона від протиправних зазіхань. Мабуть найефективнішим засобом самооборони є зброя, але оскільки закон виключає велику частину громадян із числа потенційних власників короткоствольної напівавтоматичної вогнепальної зброї (пістолетів і револьверів), в цій ситуації на перше місце виходять засоби самооборони споряджені речовинами сльозоточивої і дратівної дії. Основним критерієм запропонованим до них є «короткочасне виведення нападаючого з ладу» без яких або серйозних наслідків для нападаючого, а вже тим більше не повинні викликати летального виходу, тяжких тілесних ушкоджень, або необоротних змін в організмі людини. Варто відразу обмовитися, що результат впливу засобів індивідуального захисту на організм людини залежить від багатьох чинників і далеко не завжди може бути настільки «гуманним», наскільки його представляють фірми-виготовлювачі при рекламуванні своєї продукції. Найбільше широке поширення в якості засобів індивідуального захисту одержали отруйні речовини дратівної дії (ОВРД) і, рідше - природні з'єднання, що володіють лакриматорным ефектом. Треба сказати, що токсикологи не відносять ОВРД до групи бойових отруйних речовин, а через їхні специфічні властивості виділяють у самостійну групу, іменовану на Заході «поліцаї ОВ-гази». Дані речовини при контакті зі шкірою людини, слизуватої око, носоглотки, верхніх дихальних шляхів викликають гострі болючі відчуття, рясне сльозотеча, що паралізує або знижуючий значно боєздатність людини ефект.

ОВРД, як правило, використовуються у виді аэрозольних балонів і боєприпасів до ручної зброї, що прийнято останнім часом називати «газовими пістолетами», хоча коректність такої назви викликає сумнів, оскільки активна речовина, використовувана в даних боєприпасах, не є газом [41].

Крім того, на озброєнні органів охорони правопорядку багатьох країн знаходяться гранаты, споряджені ОВРД (як ручні, так і призначені для відстрілу зі спеціальних пристроїв), димові шашки, боєприпасы до спеціальних карабінів, спеціальні стаціонарні установки і водометні пушки, у яких використовуються розчини ОВРД.

Найбільше поширеними, у силу своєї відносної дешевини, простоти конструкції, ефективності і багато разовості застосування, є аерозольні балони, що містять у своєму складі ОВРД.

Аерозольний балон являє собою алюмінієвий контейнер ємністю, як правило, від 20 до 75 мл, заповнений сумішшю якогось розчинника (їм можуть бути спирт, бензол, ацетон, хлорорганика, кетоны) і активної речовини, або ОВРД класифікація і властивості яких будуть розглянуті нижче[42].

У залежності від концентрації активної речовини і ступеня його очищення, балон може містити рідину або безбарвну, або кольори від жовтуватого до коричневого. У якості речовини – пропеллента для створення підвищеного тиску в балоні звичайно використовуються «Фреон - 11»

(СС1 ЗF) і «Фреон - 12» (СС1 2 f2).

До складу сумішей деяких моделей балонів, як правило, що перебувають на озброєнні органів охорони правопорядку, входять різні масляні добавки рослинного або мінерального походження, що поліпшують взаємодію з поверхнею і сповільнюють процесом випару крапель аерозоля.

Балони деяких моделей мають захисні пристрої, що виключають випадкові натискання на розпилюючу голівку, пристрої, що полегшують носіння в кишені або на поясі (у виді затисків, використовуваних в автоматичних ручках), різні ланцюжки або тісьму, що надівають на палець або зап'ястя і перешкоджають вибивання або випадання їх із руки. На поверхні балонів фабричного виготовлення майже завжди вказуються торгова марка, інструкція з експлуатації, тип ОВРД і його відсотковий зміст.

На корпусах деяких моделей нанесені шкали, по яких при опусканні балона в судину з водою можна визначити ступінь його заповнення. Деякі фірми-виготовлювачі поміщають балон у пластмасовий корпус, що має форму, зручну, щоб тримати в руці.

Для спорядження аерозольних балонів використовуються різні ОВРД дратівної дії або природні з'єднання, що володіють сльозоточивим ефектом. З речовин першої групи найбільше поширені ПРО - хлорбензилиденмалонитрил і хлорацетофенон (ХАФ). Більш широко поширена назва цих речовин відповідно до західної військової термінології - відповідно С5 і СП[43].

У чистому виді ці речовини являють собою білі кристали з різким, характерним запахом. Мають дуже сильним дратівним і лакриматорну дію. При отруєнні ними з'являються сильне печіння і біль в очах, рясна сльозотеча, можуть уражатися слизуваті тканини - носоглотка, верхні дихальні шляхи, легени. Досить високі концентрації цих речовин (порядку 103 мг/л) можуть викликати тимчасову втрату зору, утруднення подиху. При великих концентраціях можливі і більш важкі поразки. При влученні С8 і СN на шкіру можуть з'явитися почервоніння, пухирі. У випадку влучення зазначених ОВРД на шкіру, в очі рекомендується промивання великою кількістю води, але навіть у цьому випадку сверблячка і печіння можуть зберігатися протягом декількох годин.

Крім того, останнім часом усі більш широко застосовується речовина дибензоксазепин (С У), що володіє ще більшою ефективністю.

Іншим, широко застосовуваним у виготовленні засобів індивідуального захисту речовиною, є капсаицин. що виділяється у виді капеаицинового олії з червоного або зеленого перцю. Капсаицин, через своєю низкою летучості, не має запаху, має колір або жовтогарячий, або яскраво-червоний. Дана речовина не відноситься до розряду ОВРД, а є нервовим газом (нейротоксином). При влученні на слизувату, шкіру людини, капсаицин впливає на нервові закінчення, викликаючи фізичний біль. Аналогічний вплив на організм людини робить і інше з'єднання - аллилизотиоцианат (летучий компонент, гірчиці)[44].

Однак, застосування їх проти агресивно настроєного собаки неефективно. Для оборони від недружелюбно настроєних «менших братів» випускаються спеціальні аэрозольные балони, у якості активного початку інші речовини містять, що капсаицин і, (наприклад, модель «Антидог», «Скорпіон»).

Випливає також пам'ятати, що алкогольне і наркотичне сп'яніння набагато підвищує поріг болючої чутливості.

Проблеми при виборі газового пістолета або револьвера виникають на етапі з'ясування, що ж у патроні: сльозоточивий (С8 СШ) або нервово-паралітичний газ. Суть у тому, що нервово-паралітичний газ є засобом смертельної дії. Встановлення факту його перебування в патронах, який заряджений пістолет (револьвер), приводить до кримінальної відповідальності по ст. 229 ч. 2 KК України («незаконне виготовлення, придбання, збереження, перевезення або зут сильнодіючих і отруйних речовин»; позбавлення волі до 3 років)[45]. Як показує практика, газовий патрон можна зарядити будь-якою отруйною речовиною. У той же час промислове виробництво патронів із «паралітиком» у усьому світі ведеться тільки по спецзаказам (як правило, від державних відомств) і невеликими партіями. Ця проблема актуальна і для балончиків.

У СНД ажіотажний попит на газові пістолети і револьвери, мабуть, збережеться принаймні до моменту прийняття Закону про зброю, але лише в тому випадку, якщо закон легалізує користування вогнепальною зброєю. Якщо цього не відбудеться, газова зброя стане ще популярніше[46].

З споживчої точки зору наявні на ринку СНД газові пістолети і револьвери можна розділити на наступні категорії:

1. Високоякісна дорога важка зброя, що представляє інтерес для заможних панів, що піклуються про власну безпеку, але не бажають зв'язуватися з бойовою зброєю.

Зброя, застосовувана для стрілянини газовими патронами, як правило, є точними копіями вже наявного нарізної короткоствольної вогнепальної зброї

У більшості випадків металеві деталі такої зброї виготовляють із тендітних металів сплавів на основа алюмінію «силуміна» і ін. Моделі, що виготовляються зі збройової сталі, коштують дорожче.

На кожній моделі зброї у відповідних місцях виштампувані номер, найменування моделі, калібр, інші маркіровочні позначення.

Пістолети і револьвери, застосовувані для стрілянини газовими патронами, є автоматичною зброєю їхня конструктивна схема практично не чим не відрізняється від схеми пристрою пістолетів і револьверів військових зразків. Основною відмітною деталлю є наявність усередині каналу стовбура ставиться перемичка довжиною від 10 до 30 мм. Перешкоджають розсверлюванню каналу ствола у випадку переробки зброї під боєприпаси, а також наявність у районі дулового зрізу ствола внутрішньої різби довжиною до 10 мм для приєднання спеціальної циліндричної насадки призначеної для відстрілу сигнальних ракет. У місці приєднання до стовбура насадка має наскрізний отвір діаметром 2 мм, а потім розширюється до 15 мм[47].

 

 

2 ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРИДБАННЯ, НОСІННЯ,







Дата добавления: 2015-07-04; просмотров: 434. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия