Студопедия — Ґрунт як джерело твердих речовин і мікроорганізмів, які надходять в атмосферу
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ґрунт як джерело твердих речовин і мікроорганізмів, які надходять в атмосферу






Ця функція ґрунту відома давно. Вона проявляється в тому, що рух повітряних мас у приземному шарі атмосфери піднімає з поверхні ґрунту частки дрібнозему і переносить їх у різні шари повітря. Крім дрібнозему під дією цього (еолового) фактора з поверхні солончаків в атмосферу надходять солі. Цей процес має назву дефляція або вітрова ерозія.

Вітрова ерозія є грізним явищем природи. При цьому сильний вітер переносить на значні відстані колосальну кількість глинисто-пилуватого матеріалу. Так К.С. Кальянов (1976) наводить приклад як за один день 12 травня 1934 року з Великих Рівнин США пилова буря знесла 300 млн. т ґрунту, внаслідок чого на площі близько 4 млн. га значно знизилась родючість ґрунту.

В історії землеробства відомо багато фактів повітряного перенесення великої кількості ґрунтової маси з одної території на іншу. Про це свідчать багатометрові шари еолових відкладів у багатьох регіонах земної кулі. Піднята у повітря тонкодисперсна і пилувата маса може переноситись на сотні і тисячі кілометрів. Так, 6 березня 1977 року в Шотландії з хмари тонкого пилу випав на землю «Червоний дощ». Було встановлено, що принесений вітром матеріал складався з часток кварца, вкритих плівкою гідрооксидів (ІІІ) заліза, з домішкою часток галіту, кальциту, польових шпатів та інших мінералів. Такий мінеральний склад дрібнозему є характерним для ґрунтового покриву Сахари.

Глинисто-пилуваті частки ґрунту і ґрунтоутворюючих порід, які потрапляють в атмосферу виявляють неоднозначну дію на процеси, які відбуваються в ній і, як наслідок, впливають на клімат і біосферу. Існує думка, що завислі в атмосфері глинисті і пилуваті частки є центрами конденсації водяної пари і тим самим сприяють випаданню дощів. Це явище має позитивне значення в регіонах, де мало випадає опадів, де внутрішній вологообіг незначний.

Другий приклад позитивної дії запиленого повітря – значне зменшення надходження сонячної радіації до земної поверхні. За такої умови зменшується перегрівання нижніх шарів атмосфери і ґрунтового покриву.

У той же час, попадання в атмосферу значної кількості дрібнозему часто спричиняє стихійні лиха: принесений пиловими бурями матеріал засипає населені пункти, водойми, дороги, посіви культурних рослин, плодово-ягідні насадження тощо. Пилові бурі видувають (розвіюють) гумусний горизонт ґрунту, погіршують якість повітря. Тому запилення атмосфери – процес небажаний, особливо коли він досягає екстремальних розмірів. Вітрова ерозія в зонах Степу та Сухого Степу значною мірою погіршує загальну еродованість ґрунтів.

В історії землеробства відомі сумні наслідки до яких привели факти хижацької експлуатації цілинних земель, які зумовили активізацію вітрової і водної ерозії. Так переселенці з Європи, які в преріях Північної Америки почали застосовувати систему обробітку ґрунту непридатну для тих умов, завдали колосальної шкоди ґрунтовому покриву. Ними було освоєно 167 млн. га цілинних земель. 20 млн. га з них було повністю знищено, ще 20 млн. га майже повністю знищено, на 80 млн. га було втрачено 25-50% верхнього родючого шару. Подібна ситуація склалась у 1954 – 1957 роках при освоєнні цілинних земель у Казахстані та Західному Сибіру.

В наш час в регіонах поширення вітрової ерозії розроблена і застосовується система протиерозійних заходів.

Крім дрібнозему в атмосферу надходить велика кількість ґрунтових мікроорганізмів. Досліди багатьох вчених минулого століття показали, що в 1м3 повітря міститься декілька тисяч бактерій і плісеневих грибів. Кількість їх постійно змінюється залежно від пори року, особливостей місцевості та інших факторів. Більшість дослідників схиляються до того, що основним джерелом надходження мікроорганізмів в атмосферу є ґрунт.

Мікроорганізми, які потрапили в атмосферу, піднімаються на значну висоту. На висоті 2000 – 3000 м їх ще багато, а на більшій висоті кількість їх помітно зменшується. Крім того, при сильному вітрі вони поширюються на значні відстані. У процесі цих досліджень було помічено, що всередині хмари вміст мікроорганізмів значно більший, ніж над хмарою або під нею.

У літературі відомі факти (Влодовець, 1979) виявлення мікроорганізмів у різних типах повітряних мас, зокрема, в арктичних і полярних. Це свідчить про те, що мікроорганізми можуть поширюватись на сотні і тисячі кілометрів.

Висвітлюючи загальне значення повітряного поширення мікроорганізмів Ф. Григорі (1964) наводить кілька прикладів цього явища. Відомі випадки, коли повітряні маси переносять збудники деяких захворювань рослин, тварин і людини. Сам Гіппократ (батько медицини) вказував, що епідемічні захворювання у людей можуть виникати при потраплянні збудників у органи дихання з повітрям.

Перенесення повітрям мікроорганізмів сприяє освоєнню ними нових територій. Згідно гіпотези Арреніуса спори деяких організмів можуть проникати через космічний простір. На таку можливість вказував у свій час В.І Вернадський (1965).

Поширення повітряним шляхом мікроорганізмів і обмін ними між різними екосистемами зумовлює відсутність на нашій планеті чітко вираженої зональної мікрофлори ґрунтів різних природних зон. Для цієї групи організмів (на відміну тварин і рослин) фактор географічної ізоляції не має значення (Г.А. Заварзін, 1984).

Варто мати на увазі, що повітряні маси стають середовищем існування багатьох мікроскопічних істот. Так за даними Ф. Григорі (1964) у приземному шарі повітря виявлено 1200 видів бактерій і актиноміцетів, спори 40000 видів грибів, мохів, печіночників і папоротеподібних, пилкові зерна 100000 видів квіткових рослин.

Все це свідчить про важливе значення аеробіології – науки, що вивчає видовий склад мікрофлори атмосфери, повітряну міграцію, життєздатність організмів у газовій оболонці Землі та джерела їх надходження в атмосферу.

 







Дата добавления: 2015-07-04; просмотров: 344. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия