Студопедия — Основные характеристики звуков речи
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Основные характеристики звуков речи






Звук человеческого голоса возникает благодаря колебаниям голосовых связок и характеризуется интенсивностью, высотой и тембром.

Как и любая волна, звук характеризуется амплитудой и спектром частот. Обычно человек слышит колебания, передаваемые по воздуху, в диапазоне частот от 16—20 000 Гц до 15—20 кГц[2]. Звук ниже диапазона слышимости человека называют инфразвуком; выше: до 1 ГГц, — ультразвуком, от 1 ГГц — гиперзвуком.

Кроме того, в голосе человека содержатся более высокие частоты - обертоны,обусловливающие тембр звука

 

 

АТС – автоматична телефонна станція забезпечує з’єднання і живлення певних абонентів

 

Односторонній зв’язок (мовлення).

 

 

Принцип дії електрозв’язку в наступному. Електрони від клеми „ - ” джерела живлення G проходять мікрофон BM в залежності від звукового тиску відчувають опір. Далі електрони проходять лінію зв'язку і перетворювач BF до клеми „+” джерела живлення G. Напрямок струму історично прийнято пояснювати у протилежному напрямку.

Простий двосторонній зв’язок.

 

 

Недоліком простої схеми зв’язку є місцевий ефект, який полягає у впливі на вухо абонента одночасно з корисними сигналами також шумів приміщення і звуків власної, мови.

Максимальна дальність зв’язку без переприймання і підсилення по лініях зі стальних дротів до 150 км, з кольорових металів – до 250 км.

Лінія складається що найменше з двох провідників, які називають шнуровою або телефонною парою. Кабель може мати ємність від 1 до 1200 пар. Від абонента до розподільних коробок чи розподільних ящиків, як правило, іде одна пара абонентської лінії. Від розподільних коробок до розподільних шаф іде кабель ємністю 10-100 пар. Кабелі від 100 до 1200 пар використовуються як магістральні лінії (від латинського magistralis – великошляховий).

Каналом зв’язку (від латинського canalis -протік, протока, труба) називають сукупність пристроїв, які забезпечують зв’язок від приймально-передавального пристрою одного кінця пари до іншого. Телефонний канал використовує розмовні струми тональної частоти 300 Гц – 3,4 КГц.

Груповим (лінійним) трактом є система пристроїв, які дозволяють організувати багатоканальну систему передачі по одній лінії. Частіше всього використовується частотне чи часове розрізнення каналів (програм мовлення).

Частотне розділення каналів використовує в передавальній частині амплітудну (АМ) чи кутову (частотну чи фазову ЧМ чи ФМ) модуляцію несучих високих і надвисоких частот (різних для кожного каналу) розмовними струмами і передавання частот широкого спектру. В приймальній частині необхідне фільтрування (виділення) відповідних частот і детектування розмовних частот. Наприклад: радіо і телеканали, трипрограмне мовлення.

Часове розділення каналів в передавальній частині використовує імпульсну (від латинського impulsus – поштовх, puls - удар) чи імпульсно-кодову (цифрову від арабського сифр, тобто пусте місце для знака) модуляцію. В приймальній частині імпульси певного розміщення в часі декодуються і відновлюють безперервний сигнал розмовних частот. Наприклад: модем комп’ютера - складний універсальний пристрій з модулятора і демодулятора.

 

Мікрофон, як правило, є датчиком (джерелом) електричного сигналу.

В апаратурі телефонного зв'язку часто застосовуються вугільні мікрофони.

1 – корпус з металу; 2 – мебрана;

3 – рухливий електрод; 4 – нерухомий електрод; 5 – вугільний порошок;

6 – шовковий кружок проти висипання.

Рисунок 3.3 - Розбірний мікрофон.

 

 

р — звуковий тиск; І0 — постійний струм; і – миттєве значення струму;

t – миттєве значення часу; Т – період коливань.

Рисунок 3.4 - Струм в ланцюзі мікрофона.

Принцип дії мікрофона полягає в наступному: при перебуванні мембрани в спокійному стані (положення а) струм у ланцюзі має постійну величину І0. Під впливом людського голосу й утворених ним звукових коливань мембрана починає рухатися. Коли на мембрану діє підвищений зовнішній тиск, відбувається стиск прилягаючих до неї шарів повітря і мембрана прогинається всередину (положення б). При цьому скріплений з мембраною рухливий електрод стискає вугільний порошок, збільшуючи щільність контактів між його окремими зернами, внаслідок чого опір порошку зменшується і струм у ланцюзі збільшується. Коли поблизу мембрани утвориться розрідження, вона прогинається назовні (положення в), вугільний порошок розпушується, щільність контактів між його окремими зернами зменшується, збільшується опір порошку і зменшується струм. Цей струм можна розглядати, як такий що складається як би з двох складових — постійної І0 та перемінної і.

 

Рисунок 3.5 - Мікрофонний капсуль МК-16 Капсуль типу МК-16 складається з основи 1, корпуса 2 з пінопласту з отвором в центрі і зовнішнього латунного корпусу 3. На верхньому бортику основи розташована мембрана 4 з фольги, на якій укріплений латунний електрод 5, що має форму ковпачка. Зверху мембрана покрита вологозахисною плівкою 6. Всередині корпусу 2 завалькований порожній латунний електрод 7 з контактом 8 із зовнішньої сторони.

Латунний корпус 3 від контакту 8 ізольований. Простір між електродами наповнено вугільним порошком 9. Цифрами 10 і 11 позначені кришки мікрофона, 12 — втулка, що ізолює корпус від контакту 8 електрода 7.

Література для самостійної роботи: Бытовая радиоэлектронная техника. Энциклопедический справочник. – Минск: Беларуская энцыклапепедыя, 1995.

Телефон — перетворювач електричних коливань у звукові. У телефонних апаратах використовується електромагнітний телефон, принцип дії якого заснований на взаємодії магнітних потоків постійного магніту і електромагніту. У пластмасовому корпусі 1, закритому кришкою з отворами 2, укріплена магнітна система. Вона складається з двох напівкільцевих постійних магнітів 3 із твердого магнітного матеріалу, полюсних надставок 4, виготовлених з м'якої маловуглецевої сталі для виключення в них залишкового магнетизму, і котушок, надягнутих на ці надставки, з електрообмотками з мідних ізольованих проводів 5. Над ними розташована тонка металева мембрана 6.

Рисунок 3.6 - Пристрій електромагнітного телефону. Коли в обмотці електромагніта струм відсутній, на мембрану впливає тільки магнітний потік постійного магніту і вона трохи вигнута в його сторону (на рисунку це позначене середньою суцільною лінією). При проходженні по обмотці електромагніта розмовного струму створюється перемінний магнітний потік, що плавно змінюється по величині і напрямку.

Магнітний потік, створюваний розмовним струмом, збігається з магнітним потоком постійного магніту, мембрана притягається (нижня штрихова лінія). Коли ж напрямок магнітного потоку протилежний магнітному потоку постійного магніту, притягання мембрани слабшає вона внаслідок пружності відходить від сердечника, чим у стані спокою (верхня штрихова лінія).

Мікротелефонна трубка конструктивно поєднує в один загальний пристрій мікрофон і телефон, забезпечуючи зручність ведення розмови, постійну відстань між ротом що говорить і мікрофоном, при якому віддається в лінію найбільша потужність, гігієнічність, захист капсуля від вологи і зниження впливу шумів приміщення на якість чутності по телефону.

Рисунок - Схема включення шнура мікротелефонної трубки.

У компенсаційній схемі включення для зменшення місцевого ефекту в телефонному апараті паралельно телефону BF і обмотці ІІІ трансформатора включений компенсаційний резистор Rк, який підбирається так, щоб ЕРС в обмотці ІІІ, і спадання напруги на Rк були рівні по величині і протилежні по напрямку.

 

Рисунок 3.8 – Компенсаційна схема усунення місцевого ефекту.

 







Дата добавления: 2015-07-04; просмотров: 577. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия