Студопедия — Характерна особливість сучасного етапу розвитку ринку цінних паперів - подальша концентрація і централізація капіталів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Характерна особливість сучасного етапу розвитку ринку цінних паперів - подальша концентрація і централізація капіталів






Тенденція до концентрації і централізації капіталів має два аспекти по відношенню до ринку цінних паперів:

· з одного боку, на ринок цінних паперів залучаються нові учасники. Для них ця діяльність стає основною, професійної;

· з іншого боку, йде процес виділення великих, провідних професіоналів ринку на основі як збільшення їхніх власних капіталів (концентрація капіталу), так і шляхом їх злиття у ще більші структури ринку цінних паперів (централізація капіталу).

Швидко наростають масштаби комп'ютеризації та глобального технологічного переозброєння фінансових ринків на основі сучасних електронних технологій.

Комп'ютеризація стала фундаментом ключових нововведень на ринку цінних паперів, серед яких особливо виділяються:

· нові інструменти ринку цінних паперів;

· нові системи торгівлі цінними паперами;

· нова інфраструктура ринку цінних паперів.

Новими інструментами ринку цінних паперів є численні види похідних цінних паперів, причому процес створення цінних паперів, їх видів і різновидів не припиняється. З 1980-х рр.. отримали широке поширення всілякі форми фінансових інновацій - опціони, процентні ф'ючерси, боргові свопи, іпотечні сертифікати і т.д. Основна мета нововведень - пристосування до кризових явищ на фінансових ринках, проте зазначені цінності зайняли домінуючі позиції і в умовах стабілізації ринків, всіляко розширили їх ємність, потіснивши традиційні банківські форми кредиту.

Нові системи торгівлі - це системи, засновані на використанні комп'ютерної техніки і сучасних засобів комунікацій, що дозволяють здійснювати торгівлю в повністю автоматичному режимі, без прямих контактів між продавцями і покупцями.

Воістину безмежні можливості відкриваються із застосуванням на ринку цінних паперів сучасних інтернет-технологій. Розширення масштабів їх застосування - один з головних чинників розвитку фінансових ринків в останні роки XX ст. Інтернет-технології стирають національні кордони між фінансовими ринками, сприяють встановленню безпосередніх зв'язків між інвесторами та емітентами незалежно від їх національної приналежності.

Процеси відновлення технологічних систем надають новий імпульс конкурентній боротьбі на фінансовому ринку. У ній виграють інститути ринку, здатні інвестувати значні кошти в передові технології і створити на їх базі нові інструменти ринку, підвищити якість послуг, що надаються своїм клієнтам, знизити трансакційні витрати.

Нова інфраструктура ринку цінних паперів - це сучасні інформаційні системи, системи клірингу та розрахунків, депозитарного обслуговування учасників ринку цінних паперів, налагоджена робота яких покликана забезпечити якісне обслуговування всіх учасників.

Активною рушійною силою інфраструктурних змін виступають споживачі його послуг - інвестори та емітенти. У цих умовах між інститутами ринку розгортається жорстка боротьба за клієнта. Про це свідчить зростання числа професійних учасників ринку цінних паперів, прискорений розвиток і вдосконалення торговельних майданчиків. Особливе місце в цих процесах належить сучасним електронним комунікаційним технологіям. Їх головні переваги:

· зниження витрат і більш низька плата за послуги, що надаються;

· можливість торгувати в години, коли традиційні біржі закриті;

· гарантування анонімності котирувань і оперування широким спектром інструментів для інвестицій (в першу чергу акцій, що користуються найвищим попитом).

Одна з ключових тенденцій розвитку ринку цінних паперів на сучасному етапі пов'язана з процесом сек'юритизації.

Сек'юритизація обумовлює перехід грошових коштів зі своїх традиційних форм (заощадження, готівка, депозити і т.п.) у форму цінних паперів, сприяє перетворенню все більшої маси капіталу у форму цінних паперів, трансформацію одних форм цінних паперів в інші, більш доступні для широких кіл інвесторів.

Причини сек'юритизації пов'язані, з одного боку, із зростанням концентрації та централізації виробництва і капіталу і збільшенням ролі великих компаній у фінансовому і реальному секторах економіки, а з іншого - з об'єктивною потребою підвищення ліквідності фінансових інструментів в умовах лібералізації та інтернаціоналізації фінансових ринків та вирішення завдань управління фінансовими потоками, з якими банківський кредит не завжди в змозі впоратися.

У результаті сек'юритизації в промислово розвинених країнах в умовах рівноважної економіки значна частина вільного капіталу вкладається безпосередньо в купівлю цінних паперів. В останні десятиліття минулого століття, навіть в умовах нестійкої економічної кон'юнктури, простежувалася тенденція до модифікації форм грошових заощаджень.

У 1990-і рр.. велика частина запозичень на міжнародному ринку (від 50 до 80%) припадала на емісію цінних паперів, причому більше половини - на середньо-і довгострокові облігації. Така структура міжнародних запозичень почала складатися з 1980-х рр.., Раніше головною формою міжнародного фінансування виступали позики. Таким чином, тенденція сек'юритизації виявляється як на рівні ринків окремих країн, так і на міжнародному рівні.

Значущою тенденцією є зростання ролі і значення індивідуальних інвесторів на ринку цінних паперів.

В останні роки все більш широке коло приватних осіб бачить в операціях на ринку цінних паперів можливість вигідного і досить надійного розміщення своїх заощаджень, незважаючи на певні фактори ризику.

Однак мова йде не тільки про пряме (безпосередньому) вкладенні коштів інвесторами в цінні папери різних компаній, але також щодо непрямого інвестування з використанням різноманітних форм колективного інвестування, що діють в промислово розвинених.

Зростають надійність ринку цінних паперів і ступінь довіри до нього.

Ринок цінних паперів, як і вся економіка, не застрахований від спадів, криз і інших потрясінь. Більше того, саме крах на ринку цінних паперів може служити ознакою загальної фінансової катастрофи в державі. Тому закономірно, що ринки цінних паперів у багатьох країнах стали об'єктом державного регулювання.

Надійність ринку цінних паперів і ступінь довіри до нього з боку масового інвестора прямо пов'язані з підвищенням рівня організованості ринку, дією механізму саморегуляції та посилення державного контролю над ним. Масштаби і значення ринку цінних паперів на сьогоднішній день такі, що його руйнування прямо веде до деформації економічного розвитку, процесу відтворення взагалі. Держава в сучасну епоху не може допустити, щоб віра в цей ринок була б похитнулася, і маси людей, що вклали свої заощадження в цінні папери своєї країни або будь-який інший, раптом втратили б їх у результаті яких-небудь катаклізмів чи шахрайства. Тому всі учасники ринку цінних паперів прямо зацікавлені в тому, щоб він був правильно організований і жорстко контролювався самим головним його учасником - державою.

Втім, є ще одна значуща причина цього процесу - фіскальна. Посилення ступеня організованості ринку і контролю над ним дозволяє кожній державі збільшувати свою базу оподаткування і розмір податкових надходжень від учасників ринку. Одночасно все більш і більш перекриваються можливості для «відмивання» грошей, отриманих від незаконних видів бізнесу і крадіжок.

Найважливіша тенденція розвитку ринку цінних паперів - його інтернаціоналізація та глобалізація.

Інтернаціоналізація ринку цінних паперів означає, що національний капітал переходить кордони країн, що призводить до формування світового ринку цінних паперів, по відношенню до якого національні ринки стають другорядними. Інвестор з будь-якої країни може вкладати свої вільні кошти в цінні папери, які обертаються в інших країнах.

Більш того, завдяки комп'ютеризації, розвитку сучасних засобів комунікацій та застосуванню Інтернет-технологій ринок цінних паперів приймає глобальний характер, коли національні ринки розглядаються як складові частини єдиного всесвітнього ринку цінних паперів.

Глобалізація ринків цінних паперів як процес стирання кордонів між національними ринками; формування глобальної торговельної площадки, що складається з фінансових ринків різних країн, які працюють в різних часових поясах; інтеграція фінансових інструментів, учасників ринку, органів регулювання, механізмів проведення операцій з цінними паперами - все це ключові тенденції розвитку ринків цінних паперів в останні десятиліття ХХ ст.

Відбувається поступальне зростання масштабів світового ринку цінних паперів, збільшується його капіталізація, хоча ступінь участі в цьому процесі розвинених і країн, що розвиваються різна і визначається специфікою факторів попиту та пропозиції.







Дата добавления: 2015-08-10; просмотров: 464. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия