Студопедия — Світлові прилади
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Світлові прилади






Розглянемо найбільш поширені освітлювальні прилади і характер створюваного ними освітлення. Сучасна світлотехніка й електроніка надали в розпорядження фотографа безліч різноманітних по конструкції і світловим параметрами джерел світла, починаючи від звичайних електричних та закінчуючи імпульсними газорозрядними лампами.

Електричні лампи, використовувані для висвітлення приміщень, різняться між собою за потужністю, а значить, і по силі створюваного ними світлового потоку і мають прозорий, матований або молочний скляний балон. Таке забарвлення скла балона дозволяє одержувати більше м'яке, розсіяне освітлення.

Промисловість випускає також спеціальні фотолампи, яскравість яких відчутно більше яскравості звичайних електроламп, що досягається горінням лампи в режимі перекала. Термін їх служби коливається в межах 2 - 8 год, у зв'язку з чим їх слід включати тільки на короткий час самої зйомки. Як звичайні, так і перекальние електролампи можуть мати внутрішній дзеркальний відбивач, що дозволяє концентрувати в одному напрямку йдуть від розпеченої нитки промені світла.

Надзвичайно малими розмірами й високою яскравістю характеризуються кварцові галогенні лампи. Внутрішній обсяг балона у них заповнений парами йоду, значно поліпшують світлотехнічні параметри ламп.

Зовсім самостійну групу являють собою імпульсні газорозрядні лампи, що випромінюють світло у вигляді дуже короткого (1 \ 500 - 1 \ 10000С) і потужного світлового імпульсу. Внутрішній обсяг балона таких ламп заповнений інертним газом-ксеноном, через який у звичайних умовах електричний струм не проходить. Коли ж за допомогою високовольтного імпульсу напруги газ у балоні лампи іонізується й стає провідником електричного струму, через нього відбувається розряд спеціального конденсатора, накопичив великий електричний заряд, і газ, перетворившись на тисячну частку секунди в плазму, випромінює потужний світловий імпульс. Переваги таких ламп - малі розміри, велика яскравість, висока економічність і сталість світлового потоку, вада - неможливість візуально контролюватисвітлотіньової малюнок, створюваний таким джерелом на об'єкті зйомки.

Освітлювальні лампи без спеціальних рефлекторів використовують вкрай рідко, оскільки вони висвітлюють рівною мірою не тільки об'єкт зйомки, але і всі навколишні предмети. При цьому утворюється велика кількість випадкового розсіяного світла, з'являються паразитні відблиски і рефлекси, що заважають зйомці. Тому для більш повного використання світла лампи і можливості направляти її світловий потік в потрібну сторону застосовують спеціальні рефлектори, від форми і розмірів яких значною мірою залежить характер йде від лампи світлового потоку. У більшості випадків рефлектори постачені арматурами (затискачі, струбцини), що дозволяє закріплювати їх у потрібному положенні і в певному місці. Рефлектор з лампою можна кріпити до спинок стільців і до іншої меблів або до спеціальних штативам.

Природно, що для освітлення можна використовувати і звичайні побутові освітлювальні прилади - настільні лампи, бра, люстри, торшери і т.д., однак вони менш зручні і в більшості випадків не дозволяють створити необхідне висвітлення об'єкта зйомки.

Імпульсні електронні прилади, іменовані лампами-спалахами, вельми різноманітні. Це і мініатюрні лампи невеликої потужності, призначені для фотолюбителів, і більш потужні освітлювачі, розраховані в основному на професійних фотографів. У всіх випадках живлення таких ламп-спалахів здійснюється відмережі змінного струму, батарей або убудованих акумуляторів. Синхронізація світлового спалаху лампи з роботою затвора фотоапарата відбувається за допомогою спеціального дроту синхронізації, або шляхом безпосереднього електричного з'єднання ланцюгів синхронізації лампи з убудованими у фотоапарат контактами, або світловим променем.

Оскільки тривалість світлового імпульсу надзвичайно мала, необхідно, щоб у момент спалаху кадрове вікно фотоапарата було повністю відкрито. В іншому випадку проекспоніруется тільки частину кадру і знімок буде зіпсований. Ця умова виконується для всіх витягів у фотоапаратах з центральними затворами й лише для порівняно тривалих витримок у фотоапаратах з шторними затворами. В описі фотоапарата завжди зазначена найбільш коротка витримка для зйомки з лампою-спалахом. Безумовно, можна скористатися й більш тривалими витримками, однак необхідності в цьому немає.

У практиці фотографічної зйомки велике застосування знаходять джерела електричного світла. Основними з них є: електричні лампи розжарювання, люмінесцентні лампи, імпульсні газорозрядні лампи.

Джерела електричного світла розрізняються за світловим та електричним характеристикам.

До світлових характеристик відносяться: світловий потік, світловіддача, спектральний склад, характер розподілу світла, термін служби лампи; до електричних - напруга, сила і вид струму, потужність, схема включення лампи в електромережу.

До групи електричних ламп розжарювання, що використовуються у фотографії, входять нормальні освітлювальні, фотографічні, прожекторні і кінопрожекторние лампи. Всі вони відносяться до газонаповненим і відрізняються один від одного формою, розмірами колби, конструкцією цоколя, формою світиться тіла.

Останнім часом в нашій країні і за кордоном усе більше застосування знаходять нові джерела світла - кварцові галогенні лампи. Як галогену зазвичай використовується йод. Галогенні лампи мають вольфрамову нитка розжарення, в принципі не відрізняється від нитки інших ламп розжарювання, укладену в кварцовою колбі невеликих розмірів. У колбі, крім інертного газу, міститься невелика кількість йоду.

У порівнянні зі звичайними лампами лампи з йодним циклом мають наступні переваги: ​​менший розмір, більший термін служби, більш високу світловувіддачу, не змінюються протягом усього терміну служби світловий потік і спектральний склад випромінювання.

Крім перерахованих ламп розжарювання, велике застосування знаходять так звані дзеркальні лампи типу ДТ, представляють собою закінчений освітлювальний прилад з поверхнею, що відбиває. Передня стінка дзеркальних ламп матувати.

У практиці фотозйомки іноді знаходять застосування люмінесцентні лампи, які відрізняються один від одного по потужності, спектрального складу випромінювання, розмірами колби. До люмінесцентним джерел світла відносяться лампи типу ЛД (люмінесцентна денного світла), ЛБ (люмінесцентні білого світла), ЛХБ (люмінесцентні холодного білого світла), ЛТБ (люмінесцентні теплого білого світла).

Останнім часом ряд фірм випускає спеціальні освітлювальні прилади для фотопавільйон та інших приміщень, в яких як джерела світла застосовані імпульсні газорозрядні лампи. У нашій країні ці джерела світла набули поширення серед фотокореспондентів, деякої частини фотографів і фотолюбителів. Джерелаелектричного світла використовуються в спеціальних освітлювальних приладах, різних по конструкції, експлуатаційними й іншими даними. Нижче наводяться короткі відомості про ці прилади. Освітлювальні прилади, призначені для освітлення об'єктів зйомки, прийнято ділити на дві самостійні групи: світильники та прожектори. До перших належать освітлювальні прилади, розраховані на освітлення предметів, що знаходяться на близькій відстані, до других - на освітлення віддалених предметів. Перерозподіл світла, що випускається лампою в світильнику, відбувається завдяки відображенню його від білого пофарбованого, емальованого або дзеркального ковпака (контрвідображувачем).

Прилади цього типу мають кут розсіювання світла до 180 ° і можуть бути виконані у вигляді світлових майданчиків (рамп) або багатолампових софітів. До світильників відносяться також і дзеркальні лампи, що мають кут розсіювання близько 50 °. По конструкції розрізняють прожектори з відбивної (з контрвідображувачем), що переломлює (з лінзою) та змішаної оптикою (з контрвідображувачем і лінзою). Завдяки можливості фокусувати лампу шляхом переміщення її відносно лінзи кут розсіювання світла, що дається прожектором, може змінюватися.

На малюнку наведені основні види освітлювальних приладів, застосовуваних для освітлення об'єктів при зйомці фотографічної: а - світильник для загального освітлення об'єктів світлом, випромінюваним безпосередньо лампою і відбиваним контрвідображувачем; б-світильник для освітлення об'єктів відбитим світлом (лампа закрита екрануючим ковпаком); в - світильник для освітлення об'єктів спрямованим світлом; г - світильник з відбивачем "парасольку" з білою матовою або дзеркальною алюмінований поверхнею; д - прожектор зі східчастою лінзою; е - прожектор, що дає вузький концентрований, світловий пучок.

Характер світла, що випускається освітлювальними приладами, виражається кривою світлорозподілу, що показує величину сили світла, що розподіляється у просторі перед приладом.

До основних характеристик освітлювальних приладів відносяться також: максимальна сила світла (звичайно для сфокусованого променя); корисний світловий потік; кут розсіювання (для прожектора мінімальний і максимальний); коефіцієнт корисної дії; спектральна характеристика випромінювання (зазвичай збігається з характеристикою джерела світла); якість (рівномірність) світлового плями, що дається приладом. Освітлювальні прилади мають також електричні, механічні та експлуатаційні характеристики, що включають в. себе рід струму, споживану потужність або силу струму, напруга, габарит, масу, максимальну тривалість безперервної роботи, ступінь захищеності джерела світла від навколишнього середовища, температуру зовнішньої поверхні і т.п.

Розрізняють три основні способи кріплення освітлювальних приладів: підлоговий (Штативний), настінний (консольний), стельовий (підвісний). Крім того, існують освітлювальні прилади з системою кріплення, пов'язаної з фотоапаратом (наприклад, електронно-імпульсні прилади).

Вибір освітлювальних приладів стосовно до того чи іншого виду зйомки визначається функціональним призначенням приладу у схемі освітлення об'єкта, тобто видом світла, який повинен створюватися даними приладом; характером освітлення, обраним фотографом (переважно світлотіньове, тональний, змішане); величиною світлочутливості плівки, світлосилою оптики; спектральною характеристикою застосовуваного фотоматеріалу.

До складу приладу імпульсного світла входить відбивач з газорозрядної лампою і блок живлення. Блок живлення складається з джерела струму, електролітичних конденсаторів, трансформатор опорів, перемикача і неонової лампи, що сигналізує про повноту зарядки конденсатора і готовності до використання.







Дата добавления: 2015-08-10; просмотров: 491. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.036 сек.) русская версия | украинская версия