Студопедия — Особливості зйомки при штучному освітленні
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Особливості зйомки при штучному освітленні






Зйомці в умовах штучного освітлення притаманні свої особливості. Велике значення має відстань між об'єктом зйомки і джерелом світла, яке найчастіше обмежена кількома метрами. Зміна цієї відстані неминуче призводить до змін в освітленості. Зміна освітленості пропорційно квадрату зміни відстані: так, якщо відстань між освітлювачем і фотографованим об'єктом збільшити вдвічі, то освітленість об'єкта зменшиться вчетверо. Ця обставина завжди необхідно враховувати при зйомці.

Важлива властивість світла - спрямованість світлового потоку, безпосередньо пов'язане як з лінійними розмірами джерела світла, так і з відстанню від нього до об'єкту зйомки. Орієнтовно цю залежність можна представити наступним чином: якщо лінійні розміри випромінює світло тіла близькі або дорівнюють відстані від джерела до об'єкту зйомки, то освітлення об'єкта носить м'який, светотональной характер; якщо ж лінійні розміри джерела світла в десятки разів менше відстані від нього до об'єкту зйомки, таке освітлення можна вважати спрямованим. Характеристики освітлення при різних співвідношеннях цих розмірів наведені нижче:

Характер освітлення Співвідношення розмірів джерела світла і відстані від джерела до об'єкту зйомки
М'яке светотональное освітлення без чітко виражених тіней 1: 1
М'яке освітлення з ледь вираженими розмитими тінями Від 1: 1 до 1: 3
М'яке освітлення з плавними переходами від світла до тіней Від 1: 3 до 1: 6
Досить контрастне освітлення з нечіткими контурами тіней Від 1: 6 до 1: 10
Контрастне освітлення з чіткими кордонами тіні 1: 10

Яке ж практичне значення такої залежності? Перш за все, виходячи з наведених даних, легко визначити розміри рефлекторів освітлювальних ламп, необхідні для створення того чи іншого за характером освітлення. Так, якщо необхідно висвітлити обличчя людини м'яким розсіяним світлом без чітких, різких тіней, розміри рефлектора освітлювального приладу повинні бути близькі до величини відстані між приладом і об'єктом зйомки.

Саме з цієї причини в спеціальних студіях і знімальних павільйонах для створення м'якого розсіяного освітлення встановлюють освітлювачі з розмірами випромінюючої поверхні, що перевищують 1 - 2 м. Звичайні софіти забезпечують розсіяне освітлення лише на відстанях 30 - 70 см; при більшому видаленні їх від об'єкта зйомки світло стає все більш спрямованим, все більш жорстким. Особливо добре помітна спрямованість світлового потоку ламп-спалахів, розміри рефлекторів у яких не перевищують 5 - 10 см.

У великій мірі спрямованість світлового потоку залежить від структури поверхні, що відбиває рефлектора. Чим вона ближче до дзеркальної, тим менше розсіює світло, тим більше спрямованим стає світловий потік. Тісно пов'язана спрямованість світлового потоку з формою рефлектора: чим рефлектор глибше, тим більше вузький пучок світла він дозволяє отримати. Цей взаємозв'язок при використанні звичайних освітлювачів і ламп розжарювання здебільшого малопомітна. Однак при зйомці апаратами з короткофокусним об'єктивами і висвітленні об'єкта лампою-спалахом безпосередньо від фотоапарата вузький світловий пучок може стати причиною нерівномірного експонування фотоплівки по поверхні кадру: центральна частина буде мати нормальну експозицію, а краї кадру - недоекспонованим.

Часто для пом'якшення світлового потоку від будь-якого освітлювального приладу на його шляху безпосередньо біля освітлювача встановлюють светорассеіватель, що представляє собою металеве кільце, на яке натягнута марля або тюль.

Цей спосіб малоефективний, і тому для отримання м'якого розсіяного освітлення слід використовувати в якості вторинного випромінювача з великими лінійними розмірами білі екрани, що застосовуються при перегляді діапозитивів або аматорських кінофільмів. У цьому випадку потужне джерело світла (галогеннулампу великої потужності або лампу-спалах) встановлюють на відстані 60 - 90 см від підвішеного на штативі або на стіні екрану, навпроти його центру, і направляють світловий потік лампи на екран. Відбився від поверхні екрану світло створює м'яке розсіяне освітлення, особливо необхідне при портретній зйомці.

Замість екрану можна використовувати досить великий за розмірами (не менше 60 Х 60 см) шматок білої тканини або навіть світлу стіну. Іноді для отримання м'якого розсіяного освітлення в кімнаті чи іншому приміщенні світло потужної лампи направляють в стелю, який при цьому також є вторинним випромінювачем з великою поверхнею випромінювання.

Наведені способи створення м'якого розсіяного освітлення володіють одним недоліком: освітленість об'єкту зйомки в порівнянні з освітленістю прямим світлом падає в кілька разів, що пояснюється як втратами світла в процесі відображення (до 50%), так і збільшенням відстані від джерела світла до об'єкта зйомки.Саме тому ці способи вимагають застосування потужних джерел сві-тла.

Замість екрану, стіни або стелі в якості відбивача можна використовувати парасольку, обтягнутий білою тканиною. Для цього найбільш придатний щільний атласний шовк або будь-яка інша досить щільна тканина. Такий парасольку в розкритому стані зміцнюють за допомогою струбцини на штативі. У безпосередній близькості від ручки розташовують і джерело світла. У складеному стані вони займають мало місця, а в процесі зйомки їх легко встановлюють у потрібному місці приміщення.

Отримати пучок спрямованого світла значно легше. Для цього досить на звичайний фото освітлювач надіти склеєний з щільного паперу або тонкого картону довгий циліндровий тубус, діаметр якого дорівнює діаметру рефлектора освітлювача. Довжина тубуса визначається бажаної ступенем спрямованості світлових променів. Для більшості зустрічаються в практиці випадків буває досить довжини 50 - 60 см. Внутрішня поверхня тубуса для запобігання світлорозсіювання повинна бути обклеєна чорним папером. Можна використовувати як джерело направленого світла і освітлювальну частина фотозбільшувача.







Дата добавления: 2015-08-10; просмотров: 849. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия