Студопедия — Вступ до спеціальності
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вступ до спеціальності

Курс І, ІІ семестр

«___» ______20 група ______ заняття №

Тема: ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ПРОВЕДЕННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ

Мета: Познайомити студентів з особливостями організації та проведення педагогічної практики в педагогічних коледжах. Довести доцільність педагогічної практики студентів через організаційні передумови.

Вид заняття: семінар

Міжпредметні зв’язки: Педагогіка, практика в школі

Методичне забезпечення та візуальний супровід: виставка книжок з теми, опорний конспект, доповіді студентів.

Література:

1. Козій М.К. Психолого-педагогічні умови удосконалення педагогічної практики студентів. Методичний посібник. – Видавництво Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова – 2001 – 140с.

2. Бадер В.І., Вікторенко І.Л. та ін. Педагогічна практика в початкових класах. Посібник для студентів та методистів факультету підготовки вчителів початкових класів. – Слов’янськ – 2001 – 102с.

3. Цибулько Г.Я., Малюта М.Т. Педагогічна практика студентів. – Слов’янськ; „Печатный двор” – 2001 -78с.

Ключові поняття:

Педагогічна практика як процес сприяє утвердженню організаційних умінь. У студента формуються організаторські почуття, практикант навчається задавати робочий ритм, настрій на діяльність учнів.

Доцільність практики обумовлюється тим, що в ході діяльності з дітьми студент має можливість здійснювати контроль за дітьми, їх діями, власними діями, виробляти вміння щодо самоконтролю.

Особистість практиканта – це складна система якостей студента, котрий сформувався під впливом соціально-педагогічних умов та досвіду, що набувався протягом організованого і довільного впливу суспільства, природного середовища та обставин, які виникли внаслідок дії суб’єкта і результатів діяльності відповідного індивіда у власному просторі буття.

Педагогічна практика - важлива складова частина навчально-виховного процесу. Вона є ефективною формою оволодіння студентами уміннями і навичками професійної діяльності.

Виробнича педагогічна практика є однією з головних частин в усій системі підготовки майбутнього вчителя.

Одним із принципів організації виробничої педагогічної практики є її комплексний характер, тобто студент реалізує функції вчителя: виконує навчальну, виховну, суспільно-педагогічну, організаційно-керівну діяльність у школі. Важливим принципом організації педпрактики є її систематичність та і безперервність у взаємозв'язку з теоретичним навчанням.

 


ЗМІСТ ЗАНЯТТЯ

І. Організація початку заняття:

§ перевірка присутності студентів на занятті;

§ перевірка готовності до заняття студентів, аудиторії, обладнання;

§ перевірка виконання самостійної роботи студентів.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

1. Як ви вважаєте, що є аналогом професійної діяльності вчителя?

(Діяльність студентів під час педагогічної практики є аналогом професійної діяльності вчителя, адекватна змісту і структурі педагогічної діяльності, організовується в реальних умовах школи).

2. Якими уміннями мають оволодіти студенти під час педагогічної практики?

(визначати конкретні навчально-виховні завдання, вікові та індивідуальні особливості учнів, вивчати особливість школяра і колективу учнів з метою діагностування, здійснювати поточне і перспективне планування педагогічної діяльності, використовувати різноманітні форми і методи організації навчально-виховної діяльності, співпрацювати з учнями та вчителями, спостерігати й аналізувати навчально-виховну роботу.

ІІІ. План семінару.

1. Педагогічна практика-важлива складова частина навчально-виховного процесу.

2. Комплексний характер – один із принципів організації педагогічної практики.

3. Організаційні передумови доцільності педагогічної практики студентів.

 

ІV. Підведення підсумків заняття.

V. Завдання для самостійної роботи

 


ХІД ЗАНЯТТЯ

 

І. Сучасна школа потребує грамотного, творчого і соціально-активного педагога, якому повинні бути притаманні високі загальнолюдські і особистісні якості гуманіста, котрий володіє достатньою сумою знань, глибоко розуміє доцільність педагогічної праці і внеску кожного освітянина у розвиток надбань суспільства. На етапі оновлення соціальних і змістових підходів в освіті громадянина України виникають різні можливості удосконалення особистісного розвитку конкретної людини. Сам же педагог знаходиться у центрі суспільних змін. Його знання, сила розуму, конкретна праця з молодим поповненням суспільства виводить учителя, вихователя на передові рубежі суспільного розвитку.

В педагогічних аспектах власна система освіти тримається на основі діяльності педагога. Від дій вчителя складається педагогічна думка суспільства, в його праці реалізується зміст освіти, через гнучкість і силу його мовленєвого слова, як наставника у молоді формується мислення і світорозуміння громадянина, виникає бажання наслідувати професію і кваліфікацію освітянина. Учитель продовжує розвиток дитини, забезпечує удосконалення здібностей і задатків її розуму. Педагог формує емоційну систему конкретного школяра, дошкільника, молодої юні суспільства.

Через відносини з молоддю суспільства учитель вирішує цілу низку державних завдань, суть яких полягає у підготовці професійних кадрів, творчих і знаючих дітей, формує особистісні риси громадянина країни, розв’язує ряд проблем, що пов’язані з матеріальним виробництвом.

Часто говорять, що вчитель вирішує долю багатьох дітей, його образ згадують поряд з батьківськими образами. Учитель працює, щоб зворушити дитячу душу, посіяти все добре і гуманне, надбане і набуте в життєвих кроках минувшини, дарувати сонце і радість щоденно.

Теоретична підготовка учителя, як говориться, півділа, щоб бути дійсним педагогом необхідно мати уміння і навички перенести знання в дитяче розуміння, наповнити їх новим змістом соціального буття. Саме тому у професійних навчальних закладах особливу увагу зосереджують на готовності до практичної діяльності.

Педагогічно-професійна практика має складну систему реалізації.

Доцільність педагогічної практики зумовлює можливість студентові формулювати цілі і завдання навчально-виховного процесу, планувати роботу, відбирати оптимальний зміст, складати конкретні плани. В ході педагогічної практики у конкретного практиканта народжується стимулюючі елементи діяльності. Студент-практикант постійно налагоджує відносини з дітьми.

Педагогічна практика як процес сприяє утвердженню організаційних умінь. У студента формуються організаторські почуття, практикант навчається задавати робочий ритм, настрій на діяльність учнів.

Доцільність практики обумовлюється тим, що в ході діяльності з дітьми студент має можливість здійснювати контроль за дітьми, їх діями, власними діями, виробляти вміння щодо самоконтролю.

Особистість практиканта – це складна система якостей студента, котрий сформувався під впливом соціально-педагогічних умов та досвіду, що набувався протягом організованого і довільного впливу суспільства, природного середовища та обставин, які виникли внаслідок дії суб’єкта і результатів діяльності відповідного індивіда у власному просторі буття.

Особистісна система практиканта має ряд підсистем, що обумовлюються відносинами, потребами, мотивами. Поглядами, ідеалами. Які стали орієнтиром для конкретного індивіда. Підсистемою особистості студента-практиканта є його власний досвід, сумарна система знань, умінь, актуальних здібностей, загальна розвиненість та культура. Структурну підсистему особистості практиканта складають пізнавальні, емоційні, вольові процеси, як платформа загальних здібностей індивіда.

ІІ. Педагогічна практика - важлива складова частина навчально-виховного процесу. Вона є ефективною формою оволодіння студентами уміннями і навичками професійної діяльності.

Виробнича педагогічна практика є однією з головних частин в усій системі підготовки майбутнього вчителя. Виконуючи різні функції, вона доповнює і поглиблює теоретичну підготовку, допомагає студентам закріпити і поширити одержані знання з психолого-педагогічних, спеціальних і методичних дисциплін.

У процесі проходження різних етапів виробничої педагогічної практики, спираючись на знання психології, педагогіки, часткових методик та інших дисциплін, студент вчиться організовувати різні види педагогічної діяльності: навчальну, виховну, роботу з батьками, роботу в педагогічному колективі, оздоровчу роботу. При цьому поширюються науково-педагогічний та загально - культурний рівень практиканта, усвідомлюється вибраний професійний шлях, підвищується інтерес до обраної професії.

- спеціальність "Учитель початкових класів" - 14 тижнів: 3 курс - п'ять тижнів, 4 курс - дев'ять тижнів;

ІІІ. Одним із принципів організації виробничої педагогічної практики є її комплексний характер, тобто студент реалізує функції вчителя: виконує навчальну, виховну, суспільно-педагогічну, організаційно-керівну діяльність у школі. Важливим принципом організації педпрактики є її систематичність та і безперервність у взаємозв'язку з теоретичним навчанням. Систематичність та безперервність передбачає і те, що виробнича педпрактика організується і проводиться цілеспрямовано, з поступовим ускладненням її змісту, послідовним здійсненням зв'язку з методами і засобами її організації.

Підготовча робота до виробничої педагогічної практики проводиться протягом п'яти - семи семестрів. Вона здійснюється як на лабораторних і практичних заняттях, так і в процесі навчальної практики. На лабораторних і практичних заняттях з педагогіки, психології та часткових методик, які повинні проводитись у школі, студенти вчаться відпрацьовувати методи, прийоми і засоби навчальної та виховної роботи, давати оцінку окремим елементам дидактичної системи, вчаться спостерігати і аналізувати навчально-виховний процес. Підсумком такої роботи є завдання, виконання яких є допуском до виробничої практики. Ці завдання студенти виконують на практичних заняттях.

Практика починається з установчої конференції, на якій повинні бути присутні: керівник педпрактики, групові методисти, викладачі психології, педагогіки, часткових методик, шкільної гігієни та студенти-практиканти.

На установчій конференції студенти знайомляться з цілями, завданнями, змістом роботи та вимогами виробничої педагогічної практики, питаннями підготовки звітної документації.

Студенти одержують завдання з психології для написання психолого-педагогічної характеристики на учня або психолого-педагогічного аналізу колективу класу з обов'язковим з'ясуванням міжособистісних відносин і виконанням соціометрії. Студенти знайомляться з інструктивною і звітною документацією, з обов'язками студентів-практикантів, а також з вимогами щодо оцінювання та захисту результатів педагогічної практики, розв'язують деякі організаційні питання, знайомляться з керівниками практики.

У перший день виробничої педагогічної практики у школі груповий керівник разом із адміністрацію школи проводять педагогічну раду. На ній директор або його заступник знайомить студентів зі школою, структурою управління, системою навчально-виховної роботи, режимом роботи, з кращими спеціалістами початкової ланки, розподіляє студентів по класах.

 

Питання для самоперевірки:

1. Охарактеризуйте зміст роботи студента під час педагогічної практики у школі.

2. Яке місце у підготовці майбутнього вчителя займає педагогічна практика?

3. Назвіть принципи організації педагогічної практики.

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Женя получает заказ | ГЕОПОЛИТИКА КАК САМОСТОЯТЕЛЬНАЯ НАУЧНАЯ ДИСЦИПЛИНА

Дата добавления: 2015-08-10; просмотров: 304. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия