Студопедия — Порядок проведення сертифікації іграшок з пластмас в Україні
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Порядок проведення сертифікації іграшок з пластмас в Україні






К У Р С О В А Р О Б О Т А

на тему:

„Особливості сертифікації іграшок з пластмас”

 

 

Виконав: студент ТЗФ

4 курсу 3 групи

Лазаренко І. М.

Перевірив: Галько Світлана Василівна

 

Київ 2005


План

Вступ

1. Порядок проведення сертифікації іграшок з пластмас в Україні

2. Аналіз вимоги безпеки до іграшок з пластмас

3. Характеристика методів дослідження безпеки іграшок з пластмас

4. Дослідження показників безпеки іграшок з пластмас

Висновки та пропозиції

Список використаних джерел

Додатки


Вступ

Іграшки, ігри та ігрові вироби для дитячої творчості є предметами, які сприяють інтелектуальному, фізичному і психофізіологічному розвитку дітей. Іграшки та ігри використовуються в побуті дітей з перших днів їх життя, вони виготовляються як із натуральних, так з полімерних і синтетичних матеріалів різної хімічної природи.

У колишньому Союзі Україна була найкрупнішим виробником іграшок. Близько 450 фабрик і підприємств виготовляли до 70% „союзної іграшки”. Сьогодні число українських „лялькових фабрик” навряд чи досягає 10-ти. Вакуум став заповнюватися імпортом. Нині кількість продавців іграшок Держстандарту невідомо. Проте він вважає, що пройшли перевірку приблизно 25% предметів ігрового ужитку, що „гуляють” по країні. А неперевірених іграшок – 75%. За минулий рік на вітчизняні іграшки видано 99 сертифікатів, на імпортні – 384. Цього року збільшення кількості охочих „сертифікуватися” не спостерігається.

Випробовують не тільки літаки, мости і продукти харчування. Таку, здавалося б, дрібницю, як предмети ігрового вжитку, теж пропускають через жорна лабораторного контролю. Обов’язкова сертифікація (після відповідних випробувань) розважально-розвиваючої продукції для дітей була введена в 1994 році наказом Держстандарту. Сертифікується як серійна продукція „іграшкових” підприємств, так і партії імпортних ігрових товарів (без сертифікату вони просто не пройдуть митницю).

У зв’язку з покращенням економічної ситуації в Україні, грошові доходи населення збільшуються, а це означає, що „рядовий” громадянин схильний заплатити більшу кількість грошей за більш якісну та безпечну для дитини іграшку з пластмаси.

Є така усталена педагогічна думка, що кожна іграшка або гра має чомусь навчати дитину. Можливо. Питання полягає в іншому: чому саме навчити? Гра як явище є чи не найзагадковішою та найменш підвладною аналізові сферою дитячої діяльності – це визнають і найнахабніші вчені. Натомість, не менш нахабні та невчені дорослі без щонайменших сумнівів втручаються у цюзаповідну дитячу зону, вхід до якої їм треба заборонити раз і назавжди.

Ми вважаємо, що дана тема, являється актуальною та доцільною, у зв’язку з тим, що вивчення та перевірка показників безпеки іграшок є важливим безпосередньо для майбутнього покоління та їх батьків.

Метою даної курсової роботи є вивчення особливостей сертифікації іграшок з пластмас.

Завдання курсової роботи:

ü Вивчити порядок проведення сертифікації іграшок з пластмас в Україні;

ü Зробити аналіз вимоги безпеки до іграшок з пластмас;

ü Вивчити методи дослідження безпеки іграшок з пластмас;

ü Провести дослідження показників безпеки іграшок з пластмас.


Порядок проведення сертифікації іграшок з пластмас в Україні

Порядок здійснення сертифікації продукції встановлений ДСТУ 3413-96 „Система сертифікації УкрСЕПРО. Порядок проведеним сертифікації продукції”. Цей стандарт встановлює загальні вимоги щодо порядку здійснення сертифікації продукції, процесів та послуг.

Безпосередню роботу з сертифікації проводять акредитовані органи з сертифікації та випробувальні лабораторії. В Україні діють 142 органи з сертифікації (у тому числі 34 органи з сертифікації систем якості) та 775 випробувальних лабораторій.

Порядок здійснення сертифікації встановлює послідовність дій, що складають процедуру сертифікації.

Розглянемо порядок проведення сертифікації.

Подання та розгляд заявки. Заявник подає заявку (додаток А) до акредитованого органу з сертифікації, а у разі його відсутності – до Держстандарту України. Орган з сертифікації розглядає заявку в установлений порядком сертифікації термін (не пізніше одного місяця і сповіщає заявника про своє рішення, де серед різних відомостей, необхідних заявникові, вказує, які органи з сертифікації та випробувальні лабораторії може вибрати заявник.

Аналіз документації здійснюється з метою перевірки її відповідності встановленим вимогам. За необхідності перевіряється наявність нормативних документів на продукцію та висновок відповідних контролюючих організацій (Міністерства охорони здоров'я, Держнаглядохоронпраці тощо). Перевіряються також наявність деяких документів та достатність вимог щодо маркування та етикетування продукції.

 

Обстеження виробництва. Залежно від вибраної схеми сертифікації здійснюється аналіз стану виробництва. Обстеження виробництва проводиться з метою підтвердження можливості підприємства виготовляти продукцію відповідно до вимог чинних нормативних документів, видачі рекомендацій щодо періодичності та форм проведення технічного нагляду за виробництвом сертифікованої продукції.

 

Атестація виробництва здійснюється з метою оцінки технічних можливостей підприємства-виробника забезпечити стабільний випуск продукції, що відповідає вимогам нормативних документів, та видачі рекомендацій щодо періодичності випробувань, кількості зразків (проб), що випробовуються під час сертифікації, способів та правил їх відбирання. Атестація виробництва здійснюється за ініціативою підприємства, що випускає продукцію, або на вимогу органу з сертифікації продукції.

 

Сертифікація системи якості щодо виробництва продукції, яка сертифікується, проводиться з метою забезпечення впевненості органу з сертифікації продукції в тому, що продукція, яка випускається підприємством, відповідає обов’язковим вимогам нормативних документів, всі технічні, адміністративні та людські чинники, що впливають на якість продукції, перебувають під контролем, продукція незадовільної якості своєчасно виявляється, а підприємство вживає заходів щодо запобігання виготовленню такої продукції на постійній основі.

Звіти з технічного нагляду та інформація щодо виконання коригувальних заходів зберігаються в органі з сертифікації. Цей орган має право за результатами технічного нагляду призупинити дію сертифіката та ліцензійної угоди, а також анулювати сертифікат та скасувати ліцензійну угоду.

Зупинка дії ліцензії або сертифіката можлива в таких ситуаціях, коли виробник продукції, за погодженням з органом з сертифікації продукції, може вжити коригувальні заходи і знову підтвердити відповідність продукції вимогам нормативних документів без проведення повторних випробувань. У протилежному разі ліцензія або сертифікат скасовуються.

Коригувальні заходи визначає орган з сертифікації, який зупиняє дію сертифіката, про що інформує відповідні органи Держспоживзахисту і Державну митну службу та інші зацікавлені організації. Далі орган встановлює термін виконання коригувальних заходів та контролює їх виконання заявником. Заявник за такої ситуації зобов’язаний повідомити споживачів про небезпеку (або небажаність) використання продукції та порядок усунення виявлених невідповідностей. Заявником також вживаються заходи щодо усунення причин невідповідності продукції. Якщо коригувальні заходи зумовили позитивні результати, заявник визначає нове маркування продукції.

 

Інформація про результати сертифікації продукції.

Орган з сертифікації продукції веде облік виданих ним сертифікатів і направляє їх копії до Держстандарту України, який на підставі реєстру системи сертифікації УкрСЕПРО видає довідники, що містять інформацію щодо сертифікованої продукції [2].


2. Аналіз вимоги безпеки до іграшок з пластмас

Якість іграшок з пластичних мас залежить від цілого ряду факторів, які пов’язані як із властивостями використовуваних матеріалів, так і від правильності вибору конструкції виробу та дотримання технологічного режиму формування.

Іграшки з пластмас виготовляються у відповідності з нормативно-технічною документацією на відповідні вироби або групу виробів та зразками-еталонами. При цьому в нормативно-технічній документації на іграшки з пластмаси повинні бути вказані матеріали, які використовуються для виготовлення. Усі матеріали повинні бути допущені до використання Міністерством охорони здоров’я України, а нормативна документація повинна бути узгодженою з органами санітарно-епідемічного нагляду.

Вимоги до конструкції

Доступні кромки пластмасових деталей не повинні бути гострими, або повинні бути заломлені, загорнені або закручені у вигляді спіралі відповідно до рис. 3, або повинні бути захищені полімерним покриттям.

 







Дата добавления: 2015-08-10; просмотров: 539. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия