Студопедия — Поширення реформаційних течій в українських землях Речі Посполитої в ХVI - ХVII ст.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Поширення реформаційних течій в українських землях Речі Посполитої в ХVI - ХVII ст.






Однією з головних подій європейської історії XVI ст. була Реформація - суспільно-релігійний рух, який став важливим фактором розвитку в Європі філософської думки та освіти. Реформатори виступали проти надмірного втручання церкви в усі сфери життя, за зменшення впливу церкви і духовенства. Унаслідок Реформації виник протестантизм - третій напрямок у християнській релігії (після католицизму і православ'я). В Україні найбільше поширилися такі протестантські напрями, як кальвінізм та соцініанство.

У другій половині XVI - першій половині XVII ст. Реформація набула значного поширення й на території Речі Посполитої, до складу якої входили українські землі. Реформація настільки сильно захопила Річ Посполиту, що в ній стала ширитись навіть ідея створення народної церкви, незалежної від Риму. В XVI ст. це було важливе питання, яке захоплювало не тільки церковних діячів, але й політиків. Навіть двірські кола за короля Сігізмунда-Авґуста носилися з планами зміцнення королівської влади через заведення євангельської віри, сконфіскування церковних маєтків, усунення впливів папської курії і єпископів. Наприклад, «Ян Тарнавський, великий гетьман коронний, також обстоював цю ідею» [26, 99].

Однією з головних причин швидкого поширення реформаційних ідей в Україні, було переслідування реформаторів в інших державах, яке виклика­ло їхню еміграцію до Речі Посполитої, «де був відносно висо­кий рівень віротерпимості, що давало їм змогу без перешкод проповідувати свої ідеї» [14, 340]. Про глибоке поширення реформаційного руху серед українського народу писали І. Малишевський, О. Левицький, М. Драгоманов та ін., які доводили значне поширення цього руху. [25, 109]

Активно поширювали реформаційні погляди в Речі По­сполитій місцеві жителі, які, навчаючись у західноєвропей­ських університетах, проживаючи в середовищі протестантів, захопилися ідеями Реформації. Наприклад, С.Оріховський, Мартин з Журавиці, П.Русин, Ю.Дрогобич, С. Кльонович та ін. [4, 71] Пока­зовою постаттю в цьому плані є видатний письменник XVI ст. Стефан Оріховський, польський шлях­тич українського походження, який в молоді роки здобув ґрун­товну освіту в головному осередку лютеранської Реформації - у Віттенберзькому університеті. Ним опікувалися Лютер та Меланхтон. Це не могло не вплинути на формування по­глядів Оріховського. Проте він своєрідно сприйняв Рефор­мацію: вона в нього вийшла "полонізованою" та "українізо­ваною". І в творчості, і в діяльності Оріховського досить хи­мерно поєднувалися протестантські, католицькі й православні елементи. [14, 341] Оріховського можна розглядати, як дзеркало реформаційного руху в Україні. Притаманне цьому філософу - публіцисту хитання між протестантами, католиками та православними і водночас намагання якось поєднати ці на­прями, так чи інакше притаманні й більшості українських реформаторів.

В тогочасних письменників, не тільки католицьких та уніятських, але й православних, є багато відгуків про великі успіхи протестантизму. Про це маємо досить виразні свідоцтва таких осіб, як А. Курбський та І.Вишенський, що скаржаться на поширення протестантизму, та реальні наслідки цих впливів - переклади Св. Письма на народні мови. В одному із листів князь Курбський «оповідає про волинського українського пана Чаплича, що він прийняв до себе московських еміґрантів- «єретиків», що в 70-х роках XVI ст. жили на Волині, як от Феодосій Косий, Васіан, Гнат, Хома та інші, та які значно допомагали поширенню реформаційних ідей [26, 109]. «Чаплич перейнявсь їх ідеями й не упускав нагоди завести в шляхетській компанії розмову на тему догматів і моралі» [9, 54] та пропагувати протестантські вчення.

Вишенський на початку XVII ст. скаржився: «Поеретичели вси обитальници Малой Росии... Ов бо зоветься папежник, ов зась ныне з Евангелия вылез - евангелиста, ов зась нововыкрещеный (цебто соцініанин), ов зась суботник» [1, 109]. Як людина консервативних поглядів Вишенський, звичайно, трохи згустив фарби, але загальний настрій передав вірно. Тим більше, що в Україні крім традиційних загальноєвропейських течій, реформаційні тенденції спостерігаємо в діяльності православних братств та багатьох видатних церковних і культурних діячів. Знаємо, наприклад, що навіть митрополита Онисифора Дівочку голосно обвинувачували в схильності до протестантизму [19, 56].

Про велике поширення реформації в Україні свідчить Драгоманов у своїх історичних працях, висовуючи цей факт як важливий прояв зв’язків українського життя з західним. «...наші люди здавна мусіли знатись з людьми усякої віри... лютерами, кальвинами, соцініанами і т. и., котрими кишіло русько-польське королівство в XVI - XVII ст., до котрих приставали й пани й міщане, - тільки ще в XVI - XVII ст. наша Україна була найближче, ніж коли-небудь, до тих думок, які помогли в Європі перемінити папські церковні порядки на громадські». Як одну з причин, «через що реформа православної церкви не була завершена, як західна реформація», він вважає унію, - вона привела до того, що «братчики пристали до тих архиєреїв, котрі зістались з грецьким «благочестієм». Інших причин не викриває, тільки констатує, що «діло не дійшло до того, щоб у нас залишились цілком громадські церкви, як там, де подібний же рух серед громад міщанських довів до кальвінства, індепендентства і т. д.» [1]

Найбільшого поширення в українських землях підконтрольних Речі Посполитій набули такі протестантські течії: кальвіністи, унітаріани та соцініани, чеські брати, анабаптисти та лютерани. Найпоширенішим серед них був кальвінізм. Хоча потрібно відмітити, що деякі моменти кальвіністської церковної організації та догматики в умовах Речі Посполитої відрізнялись від класичного кальвінізму.

Важливою причиною швидкого поширення кальвінізму був устрій каль­віністської організації, який надавав ве­ликі права релігійній громаді, котра обирала (до того ж на обмежений термін) свого пастора та його помічників-пресвітерів. На відміну від лютеранства, яке ставило церкву в сильну залежність від державного керів­ництва, кальвінізм зберігав стосовно держави відносну не­залежність. Тому у Речі Посполитій «кальвінізм давав змогу шляхтичам зайняти пануюче місце в релігій­них громадах і тим самим зміцнити своє становище» [14, 342]. Кальвіністська ідеологія, зазнавши певної трансформації, дістала широку підтримку в шляхетському середовищі, набувши серед неї найбільшого поширення- до нього пристали всі видатні роди литовські, білоруські та українські.

Найвпливовішими кальвіністами були князі Радзівіли, які міцно підтримували кальвінізм в Речі Посполитій. В 1553 р. стає кальвіністом князь Микола Радзівілл Чорний (1515 - 1565), двоюрідний брат жінки короля Сигізмунда. Він був найбагатшим литовським магнатом, воєводою Віленським та канцлером Князівства Литовського. Іншим відомим кальвіністом був його двоюрідний брат- князь Микола Радзівілл Рудий, коронний гетьман Великого Князівства. Також кальвіністами та покрови­телями цього віровизнання були «шляхетські родини магнатів: Ходкевичі, Вишневецькі, Фірлеї, Сапіги, Ласоцькі, Морштини, Воловичі, Гойські, а також Абрамовичі, Войни, Глебовичі, Горські, Потоцькі, Пронські, Стадницькі, Ходкевичі, Язловецькі та інші» [27, 385]. Навіть представники ка­толицького духовенства, що діяли в Україні, виявили інтерес до кальвінізму. Наприклад, «кальвіністом став київський католицький єпископ Микола Пац» [21, 110].

Маґнати Речі Посполитої стаючи протестантами, брали їхні громади під свою опіку, за їх прикладом йшла шляхта, а шляхтичі переходячи в протестантизм, заохочували до цього своїх підданих, і часто надавали церкви в своїх маєтках для проведення протестантських богослужінь. І скоро українські землі Галичини, Волині, Поділля та Київщини, вкрились доволі значною сіткою євангельських громад різних конфесій. [9, 50; 10, 209]. Наприклад є відомості ніби в «Новгородськім воєводстві з 600 шляхетських родин, крім 16, усі інші перейшли в кальвінізм» [26, 108]. Дійшло до того, що «за королювання Сигізмунда Августа дійсно панівною вірою став кальвінізм» [26, 91].

В історичних джере­лах діяльність кальвіністів в Україні має часто фрагментарний характер, тому важко встановити точну кількість кальвіністських громад. Так, М. Грушевський налічує в різні часи більше сотні протестантських осередків, значна частина яких була кальві­ністською [10, 625]. Особливо сильні позиції кальвіністи мали в Белзькому воєводстві, на Холмщині, а також у Перемишлянській землі.. Тут частка шляхтичів, що прийняли кальвіністське віровизнання, сягала 25-50 відсотків. Фактично це були найбільш кальвінізовані регіони Речі Посполитої [20, 98].

Відчутним був вплив кальвіністських реформаторів на Поділлі. Тут вони знайшли підтримку з боку таких маг­натських родин, як Сенявські та Язловецькі. Кальвінізм знайшов також по­ширення на Волині, де помітним кальвіністським осередком було Берестечко. Тут їхня громада виник­ла у кінці XVI ст. завдяки допомозі князя Олександра Пронського. Поширеним був також на Підляшші та Київщині. Але на Київщині та Волині, серед протестантів переважали не кальвіністи, а унітарії, які самі себе називали братами, або просто християнами [14, 345].

Діяльність унітаріїв (антитринітаріїв, социніан), є яскравою сторінкою в реформаційному русі на українських землях, оскільки ця течія сформувалася та розвинулася саме в Речі Посполитій. До середини XVII ст. українські й білоруські землі залишалися основною базою руху унітаріїв. Можна твердити, що уніта­ризм став продуктом релігійно-культурного розвитку не стільки західноєвропейських народів, скільки продуктом духовних шукань на­родів Центрально- Східної Європи. Це змушує нас уважніше по­ставитися до релігійного вчення унітаріїв, оскільки воно в значній мірі мало українське коріння.

В релігієзнавчій літературі існує плутанина в ідентифікації цього руху. Часто одні й ті ж громади або діячі в одних джерелах названі унітаріанами, а в інших соцініанами. Це відбулося із-за змішання понять – унітарії, антитрінітарії та соцініани. Терміни «унітарії» та «антитрінітарії» є ідентичними поняттями, а соцініани є окремим, найбільш організованим напрямком в цьому різноманітному русі.

Антитринітаризм виступав однією з най­більш прийнятних форм протестантизму для українського населення, яке в другій пол. XVI - першій пол. XVII ст. було все ще тісно пов'язане з правосла­в'ям. Це пояснюється особливостями унітаризму, який у зазначений період ще не пере­творився на конфесію з канонізованою догматикою і культом, а наприкінці XVI ст. серед представників цього руху навіть утвердилася думка, що не так важливо, які догмати і ритуали християн будь-хто визнає істинними, головне, щоб він дотримувався біблійної моралі. Тому серед прихильників унітаризму могли бути люди, котрі дотримувалися поглядів згаданих реформаторів, але ще не порвали з като­лицизмом, православ'ям чи якоюсь іншою конфесією. До таких належав князь К.Острозький [14, 351]. - покровитель православ'я в Речі Посполитій. А відкрито сповідували унітаріанство- «маґнат Ян Кішка, староста Жмудський, Чапличі, Гойські, Немиричі, Холоневські, Чеховичі, Любенецькі та ін., втікачі з Москви- Косой, Васіян»[27, 385].

Антитрінітарії або «брати», як вони самі себе називали, не були централізованою конфесією з чіткою структурою та канонізованою догматикою і культом. До цього руху відносили всіх, хто так чи інакше, відрізнявся від церков з чітко вираженою організацією та догматами. А з метою дискредитації цього руху, йому часто приписували погляди, яких притримувалась лише частина із них. Противники нази­вали їх аріанами, тим самим вказуючи, ніби вони є продов­жувачі єресі Арія -, котрий жив у IV ст. н.е. й заперечував догмат Трійці. Їх також звинувачували в тому, що вони навчали, що існує тільки один Бог, а Христос по своїй природі був звичайною людиною, а також в інших відступництвах: відкидання першорідного гріха й спокутної жертви Христа[14, 346].

Про різноманіття поглядів унітаріїв, свідчив історик Реформації Андрій Любенецький (1550-1623): «Були ж деякі, в Литві, Білій Русі, Підляшшю, Волині та Україні, котрі в Ісуса Христа не вірили. Більше того, одні з них закон з Євангелієм перемішали, інші закон над Євангелієм поста­вили...» [14, 346]. Отже, частина з них визнавала незмінність Божого Закону Десяти Заповідей.

Наприклад, соцініани відрізнялись від інших унітаріїв тим, що «науки кальвінської про попереднє призначення вони не визнавали; відкидали священне передання, пошану святих та образів, а також і всі таїнства; хрещення робили тільки над дорослими; визнавали суботу, виступали проти війни й смертної кари, не вірили в силу молитви за померлих, та ін.» [26, 92].

Значна частина унітаріїв були прихильниками хрещення шляхом повного занурення в воду, яке символізу­вало розрив з минулим і початок нового життя. При цьо­му хрещення розглядалося як свідомий акт, а здійснення його вважалося можливим лише після досягнення повноліття, коли сама людина могла визначити своє ставлення до релігії. Зазначена особливість частини антитринітаріїв дала привід против­никам цієї течії називати її послідовників новохрещенцями, перехрещенцями, та ін [14, 345].

Соцініанський напрямок в унітаріанському русі був пов’язаний з Фаусто Соціном (1539-1604), - італійським емігрантом, котрий прибув у Річ Посполиту в 1579 р. і став тут активним діячем руху унітаріїв, створивши з їх частини окрему організацію, яку й назвали соцініанством, яке кількісно переважало інші течії унітаріанства на Волині, Поліссі, Галичині, Поділлі та Київщині [26, 108].

На відміну від інших унітаріїв Ф.Социн не висував на перший план соціально-політичні проблеми, бо не вважав їх важливими для "спа­сіння". На перше місце у своєму вченні він висунув релігій­но-філософські та етичні погляди, які виклав у "Теологічних лекціях" (1592) [14, 348]. У 80-90-х роках погля­ди Ф.Социна значно поширилися в середовищі уні­таріїв, оскільки позитивне ви­рішення ним питання про участь у війні імпонувало українським шляхтичам- унітаріям, котрі змушені бу­ли часто воювати. «Аріанська шляхта Київського і Волинського воєводств,- писав Я.Тазбір,- з радістю прийняла заяву Социна, що боротьба на за­хист вітчизни не належить до самих тяжких гріхів» [14, 348].

«Соцініанство міцно підтримували українські шляхетські роди- Чапличі, Гойські, Сенюти, Холоневські, Чеховичі, Любенецькі, й багато ін. А оборонці православ'я, наприклад К. Острозький, досить дружньо ставились до них і підтримували з ними тісні зв'язки» [26, 108]. Деякі впливові кальвіністи пізніше перейшли до соцініанства, як, наприклад, Будний, Чехович, Кришковський та ін. Є відомості, ніби князь Микола Радзівілл Чорний (1515 - 1565) в останніх літах життя свого схилявся до соцініанства [26, 92-94].

Соцініани вели активну пропаганду своїх ідей. Наприклад, одного із покро­вителів социніанства на Волині Ю.Чаплича звинувачували в тому, що він деяких священників православної церкви та своїх підданих «на тую блюзнерскую секту арианскую приводил и привел» [2, 795]. Соцініанство дуже зростало в українських землях з пол. XVI ст., а повний розквіт соцініанства наступив в першій половині XVII ст.- вони мали свої школи й друкарні.

Головним осередком соцініанства була Волинь – де «освітніми центрами соцініанства були: м. Киселин Володимирського повіту, м. Гоща і Ляхівці Острозького повіту та Берестечко Лубенського повіту» [26, 108]. Збереглися також свідчення про існування на Волині социніанських громад «у Бабині, Дожві, Галичанах, Іваничах, Камені-Каширському, Кременці, Милоставі, Одередах, Острозі, Острополі, Сокулі, Рафалівці, Собіщині, Старокостянтинові, Тихомлі, Шпанові, Щенятові» [14, 351].

У 40-х роках XVII ст. чимало прихильників социніанства мешкало в Київському воєводстві, тут серед місцевої шляхти було так багато послідовників цього віровчення, що вони ча­сто складали домінуючу партію на місцевих сеймиках. Є дані про існування социніанських громад у Шершнях, Ушомирі та Черняхові[14, 351]. У деяких районах на Волині й Київщині шляхтичів- унітаріїв було так багато, що вони мали помітний вплив і не боялися репресій державної влади [14, 349].

Отже, з другої чверті XVI ст. Україна стала ареною Реформації — соціально-політичного та релігійного руху, під гаслами якого розгорталися Селянська війна у Німеччині, національно-визвольна боротьба у Нідерландах, Чехії, Угорщині, відбувалися глибокі політичні зміни у Франції, Швейцарії, Швеції, революції в Англії та Нідерландах. Внаслідок Реформації з римо-католицизму вийшла низка церков - лютеранська, кальвіністська, англіканська, анабаптизм, антитринітаризм, що отримали назву протестантських. В наступному підрозділі ми розглянемо філософські концепції та ідеї реформаційних течій Речі Посполитої і особливості вчення протестантських конфесій.

 







Дата добавления: 2015-08-10; просмотров: 934. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (2.568 сек.) русская версия | украинская версия