Студопедия — Особливості розпитування хворої дитини
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Особливості розпитування хворої дитини






Перед контактом з хворою дитиною педіатр повинен відключитися від особистих турбот і налаштуватися на емпатію, співчуття, співпереживання, співчуття почуттям хворого.

—«Контакт очі в очі» при огляді, коли педіатр дивиться на дитину з перерахованими вище почуттями, полегшує діагностику і покращує ефект лікування.

—Тілесний контакт при огляді обов'язковий. Дотик до руки, погладжування і інші види підбадьорливих дотиків під час розпитування, огляду в поєднанні з ласкавим поглядом зміцнюють в дитині відчуття безпеки і впевненості в собі, зменшують страх.

—Теплі руки і коротко стрижені нігті перед початком огляду також обов'язкові.

—- При розпитуванні про симптоми хвороби необхідно враховувати особливості особистості опитуваної дитини, її вік, стан. Нерідко діти односкладово відповідають на запитання лікаря, використовуючи його формулювання, тобто «яке питання - така відповідь», і лікар отримує відповідь, яку він хоче, перебуває в полоні власної версії хвороби, локалізації болю.

—Діти часто кажуть, повторюючи манеру і обороти дорослих в сім'ї, тому педіатр повинен з'ясувати, що розуміє дитина під тим чи іншим виразом (наприклад, що означає «серце болить», де у дитини серце і т. д.).

—Діти погано орієнтуються в часі, тому питання, пов'язані з часом, слід задавати у зрозумілій для них формі (наприклад, «до або після Нового року захворів животик» і т. д.).

—При скаргах на болі в животі потрібно запитати у дитини, в якому місці болить животик і почати пальпацію з нехворобливих місць. При позитивній відповіді на питання, чи болить, важливо переконатися, що це саме так, повторно проводячи пальпацію цього місця після безболісних місць.

Неприємні для дитини прийоми огляду (наприклад, огляд зіва зі шпателем) доцільно проводити наприкінці огляду.

—Симптом «відсутності усмішки дитини» у відповідь на усмішку з добрим серцем дорослого - важлива ознака «нездоров'я» дитини. Втім, це відноситься і до педіатра: Педіатр, який не посміхається - непорозуміння.

—«Педіатр ніколи не повинен задовольнятися одноразовим оглядом хворої дитини, та оглядати його треба як під час сну, так і в час неспання, але якщо цьому перешкоджає крик дитини, то використовуються наступні заходи:

 

1) прикласти дитину до грудей матері;

2) лікар, вступивши в кімнату, не одразу наближається до дитини;

3) треба увагу дитяти звернути на привабливі для нього предмети, особливо на ясне світло;

4) лікар «... може показувати такий вид як ніби він зовсім не звертається до кричущого дитяти, а займається іншими дітьми» (Хотовицький С. Ф.).

—При домашньому і поліклінічному огляді кожного хворого дитини завжди слід ставити перед собою і вирішувати такі питання:

1) чи немає у дитини хірургічної патології (апендицит, інвагінація і рідше - інші хвороби), що вимагає негайного огляду дитячим хірургом;

2) чи немає у дитини гострозаразних захворювань, що вимагає госпіталізації, ізоляції та карантинних заходів;

3) чи немає у дитини патології, що вимагає невідкладної терапії (наприклад, менінгіт, сепсис та інші);

4) чи є показання для госпіталізації не тільки у зв'язку з характером хвороби, а й домашніми, сімейними умовами.

—Госпіталізувати дитину необхідно лише в тих випадках, коли неможливо досягти позитивного ефекту лікування в домашніх, поліклінічних умовах, денному стаціонарі.

—Оформлення дитячих відділень у лікарні має бути особливим: малюнки звірят, птахів і т. п.

—Розміщувати дітей по палатах слід з урахуванням віку та статі.

—Дитина у лікарні повиненна перебувати в домашньому одязі, мати власні іграшки, ігри, книги. Правда, батьків треба попередити, що з інфекційних відділень краще іграшки, книги додому не забирати.

—Дітей раннього та дошкільного віку доцільно госпіталізувати з матір'ю або іншими близькими родичами (батько, бабуся - як це зручно сім'ї).

—Не слід виключати чи обмежувати відвідування родичів. Обмеження можливі лише при надважкому стані дітей та за епідпоказаннями.

—Необхідні предмети особистої гігієни (зубна щітка, паста, мило та інше). У маленьких дітей важливо дізнатися, як вони просяться при фізіологічних відправленях.

—Дефіцит спілкування - одне з найбільш обтяжливих обмежень для дитини в лікарні. Тому А. Ф. Тур говорив, що педіатр повинен поговорити з дитиною і про книгу, ним прочитану, і про улюблені ігри, фільми, друзів, навчання.

—У кожному дитячому відділенні повинен бути вихователь, який займається організацією дозвілля дітей.

—При розпитуванні дитини шкільного віку дуже бажано виявити, яка внутрішня картина хвороби у дитини. На формування внутрішньої картини хвороби впливає переважно емоційне ставлення до неї, зумовлене психологічними характеристиками особистості дитини, тому у зв'язку з особливостями емоційного ставлення до хвороби у дітей шкільного віку можуть сформуватися три типи внутрішньої картини хвороби:

гіпонозогнотичний — емоційне недооцінювання симптомів, ігнорування хвороби;

гіпернозогнотичний — надмірна емоційна напруженість пов'язаних із хворобою хвилювань, перебільшення проявів захворювання, невіра в успіх лікування;

прагматичний — прагнення до реального оцінювання захворювання і його прогнозу, добрий контакт із лікарем і бажання виконувати всі його призначення.

—До дітей в стаціонарі потрібно звертатися по імені, іноді з ласкавими скороченнями, особливо прийнятими в сім'ї дитини.

—У школярів при хронічних, рецидивуючих больових синдромах (абдомінальному, церебральному і т. д.) дуже важливо виключити в порядку диференціальної діагностики «хронічний стрес» - психогенні перевантаження, зокрема при несприятливих ситуаціях в сім'ї, школі і т. д.

—У дітей раннього віку, які відвідували ясла або молодшу групу дитячого саду, в силу вікового егоцентризму через дефіцит уваги до них і потреби в монопольному спілкуванні з ними персоналу можливий розвиток агресивності або апатії, боязкості, впертості - це так званий «соціоз». При цьому діти часто входять до групи так званих «часто хворіючих дітей». В стаціонарі таким дітям важливо правильно організувати навколишнє середовище, і нерідко їм потрібне неврологічно спрямоване лікування. Батьків при виписці важливо переконати в доцільності домашнього «вирощування» дитини.

—Не можна лаяти дітей за незручність або неохайність в стаціонарі.

—Необхідно готувати дитину до всіх планованих обстежень та процедур, чесно і реалістично розповідати про них, доказуючи, що вони необхідні для його якнайшвидшого, успішного лікування. Не можна обманювати дитину, кажучи, що хворобливе або неприємне обстеження таким не є.

—Не слід (по можливості) в один день проводити кілька болючих або травматичних методів обстеження або лікування.

—Необхідно розпитувати дитину про його побоюваннях, страхах перед запланованими обстеженнями і заспокоїти її.

—Всі хворобливі процедури повинні бути знеболені.

—Треба прагнути до того, щоб будь-яка бесіда, огляд лікаря підтримували у хворого позитивний емоційний тонус, стимулювали його спокій. У довго хворіючих дітей важливо продумати шляхи відволікання дитини від хвороби - малювання, ігри, прогулянки і т. д. Відповіді на запитання дитини завжди повинні носити оптимістичний характер.

—Під час обходів, обговорюючи особливості анамнезу, характеру хвороби і прогнозу, весь час слід пам'ятати про те, що діти розуміють набагато більше, ніж ми уявляємо, і потрібно прагнути нічим не залякати дитину, не образити його або його сім'ю.

—В інститутських та університетських клініках, якщо планується показ хворого на лекції, обов'язково потрібно запитати його дозвіл і розказати, як буде проходити це, попередивши можливі страхи.

—Ніколи в дитини після бесіди з педіатром не повинно бути відчуття, що його хронічна хвороба є покарання за якісь провини.

 

Вплив професійної діяльності медичного персоналу і морального клімату ме­дичного закладу на формування внутрішньої картини хвороби в дитини багатопла­новий, тому психологічний підхід — важлива частина знань і досвіду медичного персоналу в дитячому відділенні. Довіра до медичного персоналу зумовлюється йо­го поводженням, особистим прикладом, людськими якостями.

 







Дата добавления: 2015-08-10; просмотров: 942. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия