Студопедия — Засади формування медичного фахівця педіатричного профілю
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Засади формування медичного фахівця педіатричного профілю






На діяльність медичного працівника важливий вплив мають як морально-етич­ні, деонтологічні, так і правові норми. Говорити про пріоритет тих чи тих недоціль­но. Етичні гарантії є важливою складовою фундаменту для реалізації конституцій­ного права людини, у тому числі й дитини, на охорону здоров'я, медичну допомогу і медичне страхування.

Беручи до уваги позитивний міжнародний досвід (міжнародний кодекс медич­ної етики, міжнародну клятву лікарів та ін.), створено Етичний кодекс лікаря Украї­ни, де в його Загальній частині закріплено основні положення медичної етики, кваліфікаційно-ділові та морально-етичні вимоги до окремих категорій працівників лікувально-профілактичних закладів.

Указом Президента України від 15 червня 1992 р. затверджено Клятву лікаря України, яку повинні давати випускники вищих медичних навчальних закладів. Во­на містить усі найважливіші норми медичної етики і деонтологічні принципи, ура­ховані міжнародною практикою. Клятва лікаря України є основою моральної від­повідальності молодого фахівця перед суспільством. Водночас є низка законів, яки­ми передбачено правову відповідальність медичного працівника у разі порушення ним своїх функціональних обов'язків.

З медичною деонтологією тісно пов'язана ятрогенія — хворобливий стан, зумо­влений діяльністю медичного працівника.

До ятрогенії належать захворювання та ушкодження, що виникли внаслідок непра­вильних дій медичного персоналу щодо лікування хворого. Людина з нестійким психіч­ним станом, який нерідко виникає під час хвороби, дуже вразлива і болісно реагує на всі розмови, що стосуються стану її здоров'я; інколи вона починає віднаходити в себе симптоми вигаданого захворювання. Це стосується і хворої дитини, і її матері, яка дуже стурбована станом дитини. Під час кожного спілкування лікар повинен не тільки пере­конувати хворого у відсутності вигаданих хвороб, а й вселяти надію на одужання.

 

Щодо лікарських помилок. Навіть досвідчений лікар може припуститися по­милки під час обстеження або лікування хворої дитини. Це пояснюється і індивіду­альністю організму кожної людини, і недосконалістю медичної техніки, і необхід­ністю термінового прийняття раціональних та ефективних рішень для рятування хворого. Але кожен лікар повинен зробити все для того, щоб не припускатися по­милок, оскільки за ним стоїть здоров'я і життя хворого. Це особливо стосується молодих фахівців, коли причиною лікарської помилки може бути брак досвіду. Ви­сока відповідальність перед хворим, відсутність необгрунтованої гордині і готовність звернутися по допомогу до більш досвідчених колег сприятиме уникненню лі­карських помилок.

Лікарські помилки мають об'єктивні і суб'єктивні причини, зокрема:

1. Надзвичайну складність лікарської (медичної) професії

2. Вузьку спеціалізацію

3. Велику довіру до сучасних медичних технологій

4. Індивідуальні особливості організму людини та негативні наслідки застосування будь-яких методів лікування

5. Дію так званого людського фактору

Про складність медичної професії свідчить термін навчання у ВНЗ та обов’язкове безперервне післядипломне навчання медичних фахівців.

Вимога сучасності у висококваліфікованих «вузьких» фахівцях має свої позитивні та негативні наслідки. Такий фахівець стає досконалим у певній галузі, проте з часом відбувається заміщення професійних знань, які не використовуються. Часу на самовдосконалення у всіх галузях медичної науки у такого фахівця просто немає.

Медичні працівники ЛПЗ устаткованого медичною апаратурою в меншій мірі почали приділяти увагу до інформації, що одержується від самого пацієнта (anamnesis vitae, anamnesis morbi). Склалася парадоксальна ситуація: найдавніший лікарський метод діагностики – опитування хворого та збирання історії хвороби, допомагає правильно припустити характер захворювання в 70% випадків, тоді як більшість лабораторно-апаратних методів виявилися менш точними. Такі результати були отримані американськими кардіологами при аналізі лікарських помилок.

Згідно з даними літератури на частку суб'єктивних причин лікарських помилок припадає 60% від загальної їх кількості.

 

З юридичної точки зору, лікарські помилки ділять на 3 групи:

1-а — діагностичні — нерозпізнання хвороби або помилковий діагноз;

2-а — тактичні — неправильне визначення показань до операції, помилкова тактика лікування та ін.;

3-я — технічні — неправильне використання медичної техніки, застосування необгрунтованих діагностичних засобів тощо.

 

З медичної точки зору помилки поділяються на деонтологічні, діагностичні та лікувальні.

 

В основі деонтологічних помилок лежить порушення принципів належної поведінки лікаря по відношенню до хворого, тобто недотримання лікарем етики лікарської практики.

 

Основними причинами діагностичних помилок є:

· ігнорування або невміле використання анамнезу;

· неповне обстеження пацієнта;

· помилкова трактування клінічних даних;

· помилкова оцінка рентгенологічного та лабораторного дослідження;

· недбалість і поспіх в обстеженні;

· неправильне формулювання діагнозу.

 

Лікувальні помилки пов'язані з неправильними клінічними діагнозами. Як наслідок таких діагнозів хворому призначається лікування, яке не відповідає істинному характеру захворювання, і в той же час не проводиться показана і необхідна терапія.

 

Доведення вини медичних працівників

Залучення до відповідальності кримінальної або цивільно-правової вимагає доведення провини, наявності причинно-наслідкового зв'язку з настанням шкоди.

Для визначення дефектів у наданій медичній допомозі чи послузі, судом беруться до уваги чинні стандарти та протоколи з певної спеціальності та призначається експертиза.

Якісна медична допомога має надаватися в повній відповідності до стандартів діагностики та лікування тієї чи іншої хвороби. У разі лікарської помилки повинні бути встановлені недоліки надання медичної допомоги, невідповідність дій медичного працівника існуючим в сучасній медицині правилам, нормам, стандартам.

Найбільш вагомим доказом наявності чи відсутності дефектів у наданні медичної допомоги є судово-медична експертиза. Експерт чи група експертів надають свій висновок на підставі наданої медичної документації.

Тому, кожен лікар має не тільки пам’ятати про правила ведення медичної документації, але й вести документацію належним чином.

Усі помилки потрібно розбирати в колективі, на лікарських конференціях із визначенням шляхів запобігання їм. Водночас не слід обговорювати помилки з па­цієнтами або їхніми родичами. Грубі помилки медичного персоналу, особливо, якщо вони виникли внаслідок неуважного або байдужого ставлення до своїх обов'язків, розбирають в установленому законом порядку залежно від шкоди, нане­сеної хворому.

Треба пам'ятати, що ніякі зміни і кризи в державі не повинні впливати на якість медичної допомоги і професійність виконання медиками свого найважливішого обов'язку — рятувати життя і лікувати хворих. Люди, які вирішили присвятити себе медицині, служінню народу, повинні пам'ятати про своє покликання, високу місію і відповідальність перед людьми.

 







Дата добавления: 2015-08-10; просмотров: 614. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия