Студопедия — Пункт 2. Інструкції:прочитайте пункт 2., та проаналізуйте діяльність шкільного психолога зі статевого виховання учнів.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Пункт 2. Інструкції:прочитайте пункт 2., та проаналізуйте діяльність шкільного психолога зі статевого виховання учнів.






Інструкції: прочитайте пункт 2., та проаналізуйте діяльність шкільного психолога зі статевого виховання учнів.

Важливе місце в статевій соціалізації учнівської молоді займає шкільна психологічна служба. Поряд з іншими напрямками своєї діяльності шкільний психолог покликаний: виявляти рівень сексуальної освіченості учнів, їх готовність до подружнього життя, разом з вчителями і батьками формувати програму статевого виховання, планувати індивідуальну роботу з учнями; розробляти і здійснювати разом з батьками і вчителями програму підготовки молоді до сімейного життя із врахуванням їх розвитку на кожному віковому етапі; вивчати ті психологічні особливості дитини, які можуть у майбутньому обумовити виникнення певних труднощів чи відхилень в її психосексуальному розвитку; попереджувати можливі ускладнення, пов'язані зі статевим дозріванням; сприяти створенню здорового психологічного клімату в школі, в кожному класі, оптимізувати форми міжстатевого спілкування; здійснювати діагностично-корекційну роботу з учнями, що мають відхилення в психосексуальному розвитку, в міжстатевих стосунках, в статевій поведінці; діагностувати особистісні та емоційно-вольові особливості учнів, що перешкоджають нормальному статевому розвитку, і здійснювати їх корекцію; виявляти і усувати психологічні причини порушень міжстатевих стосунків учнів; консультувати адміністрацію школи, учителів, класних керівників, батьків з психологічних проблем статевого виховання дітей; проводити індивідуальні і групові консультування з питань статі, шлюбу, сім'ї, міжстатевих стосунків і т.д. Уся різноманітність прийомів і методів роботи психолога в школі в руслі розглядуваної проблеми покликана peaлізувати чотири функції: інформаційну, комунікативну, експертно-аналітичну і функцію психологічної допомоги і підтримки.

Сьогодні існує два напрямки діяльності шкільного психолога зі статевого виховання учнів: актуальний і перспективний. Актуальний напрямок орієнтований на вирішення злободенних проблем, пов’язаних з тими чи іншими труднощами в статевому вихованні і розвитку учнів, порушеннями в їх статевій поведінці, міжстатевому спілкуванні тощо. Перспективний напрямок спрямований на розвиток індивідуальності кожної дитини, на формування її психосексуальної готовності до сімейного життя. Ці два напрямки нерозривно пов'язані між собою: психолог, вирішуючи перспективні завдання, надає конкретну допомогу учням, їх батькам, вчителям. І все-таки головна мета шкільної психологічної служби пов'язана з перспективним напрямком її діяльності.

Кілька слів з приводу позиції практичного психолога. Передусім, вона в стосунках зі школярами має забезпечувати йому авторитет дорослого, спеціаліста, особистості, але не педагога. Шкільний психолог не мас: сприйматися дітьми як ще один вчитель. У них різні позиції і за завданнями, за стильовими характеристиками, і за тими очікуваннями, які вони формують у школярів.

По-друге, позиція психолога мас забезпечувати його доступність для спілкування зі школярем, формувати у нього впевненість у конфіденційності всього, що відбувається в стінах психологічного кабінету. Було виділено декілька розповсюджених варіантів позицій психолога у стосунках зі школярами: 1) психолог – лікар, психіатр; 2) психолог - адвокат дитини; 3) психолог - довірена особа; 4) психолог - ”масовик-затейник”.

По-третє, школяр мас право відмовитися від взаємодії з психологом у будь-яких формах. Психологічне тестування, консультування, корекція не можуть бути для нього обов'язковими. І діти мають знати про це своє право. Інше питання, як психолог зуміє подолати природне бажання будь-якого школяра якнайшвидше скористатися даним йому правом.

Значне місце в роботі шкільного психолога зі статевого виховання учнів займає психологічна профілактика, коли він на основі своїх знань і досвіду проводить роботу з попередження можливих відхилень у психосексуальному розвитку, в статевій поведінці, в міжстатевих стосунках, по створенню психологічних умов, максимально сприятливих для запобігання цих відхилень. Завдання психопрофілактики тут можна представити таким чином: а) відповідальність за дотримання в школі психолого-педагогічних умов, необхідних для повноцінного психосексуального розвитку; б) своєчасне виявлення відхилень у міжстатевому спілкуванні учнів; в) попередження можливих ускладнень у зв'язку з переходом учнів у пубертатний період; г) розробка і реалізація розвиваючих програм для учнів різного віку із врахуванням завдань статевого виховання кожного вікового етапу; д) створення сприятливого психологічного клімату в школі, в кожному класі, оптимізація форм міжстатевого спілкування.

У руслі психопрофілактичного напрямку психолог проводить наступні заходи:

1. Розробляє і реалізує розвиваючі програми для учнів різного віку із врахуванням завдань статевого виховання кожного вікового етапу. Програми реалізуються в навчальній та позаурочній роботі зі школярами.

2. Попереджує можливі ускладнення у зв'язку з переходом учнів на наступний віковий ступінь, особливо, маючи на увазі статеве дозрівання дітей і їх прагнення до самовизначення в дорослому житті.

3. Запобігає формуванню хибних уявлень про статеву мораль, шлюбно-сімейні стосунки, психологію міжстатевих стосунків.

4. Пропагує психолого-педагогічні знання серед вчителів і учнів.

5. Керує гуртками для учнів з вивчення питань психології та сексуальності.

6. Виявляє джерела негативного впливу на психосексуальний розвиток особистості учнів і розробляє рекомендації педагогам для блокування чи нейтралізації їх впливу на учнів.

7. Консультує класних керівників і проводить іншу необхідну роботу для попередження сексуальних порушень, відхилень, збочень, а також алкоголізму та наркоманії серед учнів.

8. Допомагає працівникам шкільної бібліотеки в комплектації її фондів психолого-педагогічною літературою, орієнтованої на підготовку майбутнього сім'янина.

Психологічна допомога за своєю орієнтованістю може надаватися: самому учневі в зв'язку з проблемами (статевими, психологічними, моральними, інформаційними), які його хвилюють; молодій парі однокласників, які відчувають проблеми в міжстатевому спілкуванні; батькам, у яких виникають труднощі в статевому вихованні дітей; учителям, класним керівникам, які звертаються за кваліфікованою консультацією.

За своїм характером психологічна допомога може полягати: в рекомендації організаційних заходів (щось змінити, порекомендувати кудись звернутися, домовитись про консультацію зі спеціалістом, організувати бесіду, лекцію з якоїсь проблеми, порадити книгу); в рекомендації методів пізнання партнера, шляхів поліпшення статевого виховання в сім'ї тощо; у виявленні причин труднощів психосексуального розвитку; в здійсненні психотерапевтичних і психокоригуючих впливів.

Однією з часто вживаних форм статевої соціалізації учнів є вечори запитань і відповідей, які мають свої переваги перед лекціями і бесідами. По-перше, питання задаються анонімно, по-друге, не встановлюється така офіційна регламентація часу. Тому учні тут бувають активнішими, самостійнішими, нерідко піддають сумніву пояснення своїх педагогів і намагаються відстоювати свої погляди. Залишаючись в сховищі анонімності, підліток слухає відповідь на своє запитання, сприймає виступ авторитетних людей, що спеціально прийшли на вечір, як звернення до нього особисто. В той же час це сторонні люди, вони об'єктивні, їх дійсно можна не соромитися. Вони ні про що не стануть потім нагадувати, докопуватися. Необхідною умовою для проведення вечора запитань і відповідей є вивішування скриньки для записок з питаннями.

Шкільний психолог повинен орієнтуватися в переліку тих питань, які ставляться учнями. А їх можна згрупувати таким чином:

1. Питання, що стосуються зовнішніх форм спілкування юнаків і дівчат (як поводити себе з хлопцями (дівчатами)? як дякувати за танець? чи може дівчина зустрічатись одночасно з кількома хлопцями?).

2. Питання про зв'язок кохання з іншими моральними почуттями (Чи буває дружба без кохання і кохання без дружби? Що краще - скромність чи відвертість у відносинах дівчини з юнаком? Де межа між коханням і ревнощами?).

3. Питання, що стосуються суттєвих проявів кохання (чи можна цілуватися в 15 років? що таке секс? чи повинно кохання бути безмежним?).

4. Питання щодо складних ситуацій в інтимних стосунках учнів (що мені робити, якщо я його кохаю, а він не звертає на мене уваги? що я повинна робити, якщо моїй подрузі сподобався мій хлопець?).

5. Питання про ставлення дорослих до дружби та кохання в шкільному віці (мені 16 років, а мама не дозволяє зустрічатися з хлопчиком. Як довести їй, що вона не права? чому вчителі заважають дружбі хлопчиків і дівчат?).

6. Питання, що стосуються шлюбно-сімейних стосунків (чому шлюб дозволено з 17/18 років? що потрібно для сімейного щастя? чому розпадаються сім'ї? чи може дівчина ініціювати шлюб?).

Один з напрямків консультативної роботи шкільного психолога з проблем статевого виховання є телефон довір'я. Не секрет, що в 14-15 років учень рідко звернеться до психолога з доброї волі (тут і соромливість, і невпевненість і т.п.). Психологічна допомога по телефону - одна з найбільш адекватних для учнівської психології форм соціально-психологічної допомоги, особливо з проблем статевого виховання. По телефону можна розповісти про свої проблеми, залишаючись анонімним, а отже, не боячись бути висміяним, підданим санкціям і викриттям, не ховаючи своїх слабкостей, страхів, помилок. Важливо, що не хтось інший, а ти сам контролюєш ситуацію і в будь-яку хвилину можеш вийти з контакту, повісивши трубку. Ефективним буває й консультування з проблем статевого виховання батьків, які часто теж віддають перевагу телефону довір’я. У результаті опитування шкільних психологів та учнів, що звертались за психологічною консультацією, було виділено такі категорії запитів учнів по телефону довір’я: суб'єктивні переживання - соромливість і тривожність, дисморфофобія. що перешкоджають спілкуванню, в т. ч. і міжстатевому: проблема „хлопчики-дівчатка" поза сексуальною сферою: секс і вагітність; взаємини з батьками і вчителями.

Основним засобом психологічної корекції в експериментальній роботі служив соціально-психологічний тренінг. Завдання цього виду психологічної допомоги - підвищення знань у галузі психології спілкування, культури міжособистісних стосунків, психогігієни статевого життя, покращання взаєморозуміння; розгляд невербальних і вербальних способів комунікації; оволодіння принципами „зворотного зв'язку", вмінням використовувати різні стратегії поведінки, вирішувати проблеми і конфліктні ситуації; підвищення самооцінки школярів, відповідальності за свою поведінку; сприяння адекватній статеворолевій ідентифікації тощо. Наприклад, за рахунок різноманітних ситуацій спілкування, що відтворюються в групі, її учасник починає краще розуміти помилки, які він до цього часу допускав у контактах з людьми, природу цих помилок і конкретні недоліки власного характеру. Він здобуває глибші знання про себе та інших, а головне, завдяки тренінгу відпрацьовує навички спілкування взагалі, міжстатевого спілкування зокрема.







Дата добавления: 2015-08-10; просмотров: 506. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия