Студопедия — Підліткова сором'язливість
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Підліткова сором'язливість






Будь-яка дрібниця може викликати почуття сором'язливості. Деякі, щоб уникнути критичних зауважень приятелів, стають дуже сором'язливими та закриваються у собі, ховаючись від реального світу. Деякі стають нетовариськими, підозрілими і готові сперечатися та битися з найменшого приводу. Інші поводять себе екстравагантно, намагаючись за напускною бравадою приховати тривогу та невпевненість у собі.

Емоції: Вітчизняний психіатр Лічко А.Є. розглядає підлітковий період як фазу загострення певних індивідуально-психологічних рис, появи акцентуацій, які при дії сильних психогенних факторів можуть спричинити тимчасову дезадаптацію особистості. Юнацький вік у порівнянні з підлітковим характеризується більшою диференційованістю емоційних реакцій і способів вираження емоційних станів, підвищенням самоконтролю і саморегуляції. Але «як загальні особливості цього віку відзначаються мінливість настрою з переходами від невпинних веселощів до сумування та поєднання полярних якостей, що змінюють одна одну. До таких якостей відноситься особлива підліткова сенситивність - чутливість до оцінки іншими своєї зовнішності, здібностей, умінь і, поряд з цим, надмірна самовпевненість і критичність по відношенню до оточуючих. Тонка чутливість часто поєднується з емоційною ригідністю, болюча сором'язливість - з нахабністю, бажання бути визнаним і оціненим іншими - з підкресленою незалежністю, боротьба з авторитетами - з обожнюванням випадкових кумирів, чуттєве фантазування - з сухим мудрствуванням.»

Серед названих емоцій та почуттів у стресовій ситуації можна виділити такі: почуття страху, злості до себе та (або) до інших, фізіологічні відчуття тремтіння, швидкого серцебиття, напруги, розгубленості, суму, печалі, депресії. У старшому підлітковому віці змінюються способи вираження емоцій, збільшується тривалість емоційних реакцій, удосконалюється управління своїми почуттями та настроями.

Емоційні коливання між крайніми протилежностями були б розцінені як стовідсотково патологічні у будь-який інший період життя. У підлітковий період вони означають не більше, ніж дорослу структуру особистості, якій потрібен довгий час для формування, коли особистість не припиняє експериментувати, адже «В житті рідко зустрічаються ситуації, з якими справитися важче, ніж підлітку в період боротьби за звільнення і незалежність «я» (Анна Фройд).

Приклади с тресових ситуації міжособистісних відносин: с варка з батьками чи друзями; коли мене змушують щось робити, а особливо коли я думаю що це непотрібно; конфлікти з оточуючим; неприємності вдома; тимчасове розставання з коханою людиною; зрада друзів.

***

Для того, щоб справитися зі складними задачами розвитку підліткові необхідна психологічна компетентність, яка частково ґрунтується на досвіді та здібностях, набутих ще у дитинстві, а частково тих, які з'являються в період дорослішання. Копінг стратегії (від англ. to cope – владнати) дають можливість справитися ситуацію та подолати труднощі, що допомагає виникненню почуття росту власних можливостей, позитивної самооцінки.

Приклади ефективних копінг-стратегій підлітків:

Розмовляю з близькими друзями – можливість бути вислуханим та почутим, відчуття того, що Тебе розуміють і Тобі довіряють, якнайкраще допомагає підліткові пережити неприємності, зробити важливий вибір у житті. Для підліткового віку характерна переорієнтація спілкування: від спілкування з батьками та іншими дорослими на спілкування з друзями серед однолітків. Для підлітка є дуже важливим прийняття та схвалення серед друзів-ровесників, тому в стресовій ситуації він спершу шукатиме підтримки саме в них.

Розмовляю з батьками – довірливі стосунки з батьками надзвичайно важливі для забезпечення внутрішнього спокою, емоційної безпеки та гармонії в душі підлітка. Знання того, що батьки люблять і приймають Тебе таким, яким Ти є зараз, поважають твій вибір, смаки, одяг, почуття допомагає долати всі перешкоди складного підліткового віку. (Більш детально про “батьківське-дитяче” спілкування див. у розділі “Активне слухання або як порозумітися з дитиною”)

Дивлюсь телевізор, слухаю музику – допомагає зняти напругу, відволіктися від неприємних внутрішніх переживань. Поведінка улюблених героїв фільму часто є прикладом для підлітка, джерелом досвіду вирішення проблем та протистояння неприємностям. (NB: Дорослим варто звернути увагу на підліткових кумирів; обговорити з підлітком, чому йому подобається саме ця людина, які риси характеру героя він сприймає як позитивні, а які, на його думку заважають героєві; в чому він би хотів бути схожим на нього, як би вчинив герой на його місці)

Займаюсь спортом – фізичні навантаження послаблюють психічну напругу, викликають почуття звільнення, полегшення. Навіть невеликі спортивні досягнення здатні підвищити самооцінку підлітка, викликати почуття власної майстерності.

Їм, п”ю -з а даними досліджень дівчата в стресовій ситуації частіше, ніж хлопці, зазирають до холодильника. Це можна пояснити великим обсягом енергообміну під час статевого дозрівання дівчини та бажанням зняти психічну напругу, наповнюючи шлунок. Часте застосування в стресових ситуаціях стратегії “їм, п'ю” у дівчат-підлітків у поєднанні прагненням мати «ідеально худе та струнке тіло», уявлення про яке культивується в сучасній культурі, - може спричинити булімічний синдром /порушення режиму харчування, для якого характерна ненажерливість з наступним штучно викликаним звільненням від з'їденого.

Думаю про це – можливість абстрактно розглянути проблему, порівняти її з існуючими в досвіді уявити різні (можливі та фантастичні) способи реакції, допомагає знайти новий, більш творчий вихід з неї, передбачити можливі наслідки власних дій і поведінки оточуючих. (NB див. у психологічній літературі когнітивні техніки долання стресових ситуацій).

Лишаюсь наодинці – для підлітків (як і для дорослих) дуже важливо мати власний простір, в якому вони можуть побути наодинці з собою та заспокоїтися.

Б'ю, ламаю, кидаю речі – допомагає швидко вивільнити негативну енергію, злість. (можна бити диванну подушку або боксерську грушу, рвати папір). Негативні почуття не накопичуються і не впливають на інші ситуації.

Сплю – під час сну відбувається підсвідома переробка того, що трапилося за день. Послаблюється як напруга м'язів, так і внутрішньо психічна напруга. Сон часто є найкращими ліками від стресу.

Деструктивна поведінка підлітків:

Підлітки часто діють імпульсивно. Коли вони роблять ірраціональні вчинки, вони почувають себе жахливо, самотньо і дуже розгублено. Вони думають, що ніхто і ніколи себе так не поводив і не почував.

Некерованих, агресивних або замкнених підлітків дорослі часто називають “важкими”. Такі діти частіше викликають роздратування і непорозуміння, відчуття, що вони “навмисне злять”, “що їм все байдуже”. Ці діти майже завжди є особливо чутливими та вразливими, вони реагують на життєві негаразди раніше і сильніше, ніж більш емоційно стійкі підлітки. Тому “важкий підліток” потребує лише допомоги – а не критики та покарань.

Причини деструктивної поведінки часто знаходяться в глибинних сферах психіки, є емоційними та не усвідомлюються ні підлітком, ні дорослим. Тому ці причини потрібно знати:

Причини деструктивної поведінки:

Боротьба за увагу: підліток знаходить те, до чого дорослі найбільш чутливі і починаються проблеми саме в цій сфері (навчання, здоров'я і т.п.). За допомогою такої поведінки підліток маніпулює іншими, непрямо примушуючи виконувати свої приховані бажання.

Боротьба за самоствердження проти зайвої влади і опіки: підліток через демонстративне порушення правил починає використовувати всі засоби, щоб показати, що він чи вона – особистість.

Бажання уникнути відповідальності за свої вчинки: страх перед відповідальністю та можливим покаранням буває сильнішим від бажання бути самостійною дорослою особистістю. Підліток може категорично заперечувати свою провину або звинувачувати інших та вдаватися до більш “дитячих” способів реакції.

Бажання помститися за образи, які завдали інші (розлучення батьків, ігнорування в компанії, погані оцінки і т.п.).

Втрата віри у власний успіх: коли підліток не справляється з чимось, наприклад з відносинами з ровесниками, він починає погано вчитися.

Бажання уникнути неприємних почуттів.

Дорослі, розуміючи ці причини, можуть бачити в “проблемній поведінці” сигнал про потребу в допомозі. Необхідно допомогти підлітку усвідомити:

• Що ти зараз НАСПРАВДІ хочеш зробити?

• Що ти зараз відчуваєш?

• Ти справді хочеш, щоб всі втекли звідси?

Якщо у підлітка ще не розвинутий механізм самоспостереження – спитайте у інших членів групи – Ти нічого не помічаєш у ПОВЕДІНЦІ Тані/Сергія?

 







Дата добавления: 2015-08-10; просмотров: 546. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия