Студопедия — ТРЕНЕРСЬКИЙ ПОРТФЕЛЬ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТРЕНЕРСЬКИЙ ПОРТФЕЛЬ






Міні-лекції

Метою міні лекції є надання груш необхідної інформації з тих чи інших питань в обмежений час. Під час міні-лекції (як уже згадувалося, короткого повідомлення тривалістю 10-15, частіше-5-10 хвилин) розглядається певна проблема, надається інструкція, алгоритм діяльності, окреслюється коло питань, запропонованих до розгляду, тощо.

Тренер викладає матеріал, частіше за все користуючись наочними посібниками (плакатами, малюнками, діаграмами, схемами тощо), на яких наведені дані, що допомагають запам'ятовувати навчальний матеріал. Використання цих посібників не обмежується строком міні-лекції, вони перебувають в аудиторії протягом усього заняття, дня тренінгу, нагадуючи учасникам пройдене.

Зміст міні-лекції має бути закріплений у подальших вправах, дискусіях тощо. Ефективнішою є лекція з використанням засобів візуалізації, це сприяє концентрації уваги. Для візуального супроводження міні-лекції використовують технічні засоби (проектор, відеокамера, дошка тощо). Доречним є також демонстрація відео - чи кінофільмів, їхніх фрагментів. Програми тренінгів, які вимагають засвоєння великого обсягу фактичного матеріалу, передбачають виготовлення заздалегідь допоміжних листівок, табличок, карток для роздавання учасникам, що дозволяє уникнути читання значної частини інформації в лекційній формі, Якщо групу ведуть два тренери - вони можуть читати міні-лекції по черзі, це допомагає привернути більшу увагу групи.

Історії та розповіді

Вони мають бути цікавими для слухачів, містити елементи гумору, несподіваного розвитку подій тощо. Використання історій та розповідей у проведенні тренінгів забезпечує створення умов для підсвідомого засвоєння певних ідей (наприклад, переконань щодо цінності здорового способу життя).

Історії та розповіді найчастіше бувають трьох типів: коли розповідь ведеться від першої особи („Я сам...”); коли повідомляються випадки з іншими людьми („Мій знайомий одного разу..”); коли історія базується на вигаданих подіях („У казковій країні...”).

Історії можуть бути побудовані за принципом «плетіння», коли розповідається водночас про дві якісь події - спершу початки історій, потім - їхні закінчення.

Можливо також користуватися методом «потрійної спіралі».

Використання таких конструкцій дозволяє привернути й утримати напружену увагу слухачів до змісту історій протягом певного часу. і «вбудовувати» у розповідь приховані інформаційні повідомлення. Вони підсвідоме запам'ятовуються, і в потрібний момент пригадуються, спонукають слухачів до схожого варіанту поведінки.

Короткі, незвичайні історії запам'ятовуються надовго, і слухачі (особливо діти, молодь) охоче переказують їх один одному. Але слід бути обережним стосовно часових меж - довгі, складні історії гірше запам'ятовуються, розмаїття подій відволікає слухачів від головної ідеї розповіді. Натомість короткі яскраві розповіді сприяють виникненню стану внутрішньої візуалізаціі, фантазування, співчуття героям, і більшою мірою впливають на підсвідомість.

Отже є сенс, готуючись до тренінгу, передбачити кілька історій та розповідей, які несуть приклади позитивної поведінки в складних ситуаціях у ненав'язливій. прихованій формі.

Групова дискусія

Це обговорення питань, що виникають у тренера або учасників групи.

Існують різні варіанти проведення дискусії в залежності від стану групової динаміки. Якщо група активна, розкута - зручно, розбивши її на підгрупи, організувати змагання між підгрупами на швидкість відповідей, найскладніше запитання, найгрунтовнішу відповідь тощо. Якщо група пасивна або тема заняття спочатку викликає почуття незручності обговорення, можна створити «банк запитань» з анонімних записок учасників та послідовно виносити поставлені запитання на обговорення в групі.

Під час дискусії тренер має допомагати учасникам групи максимально відкрито висловлювати свої думки щодо обговорюваних проблем. Не треба лякатися, коли думки видаються хибними або шкідливими, краще зачекати і дати можливість іншим учасникам групи заперечити та довести свої погляди. Результати групової дискусії та найважливіші висновки доцільно записувати на великих аркушах паперу і залишати в полі зору учасників групи.

Тренер має стежити, щоб учасники користувалися «Я-висловлюваннями» (не представляли власну думку як колективну, загальновідому, єдино правильну тощо); при незгоді з позицією інших учасників не переходили до особистих образ; аргументували справедливість своєї думки (гарний спосіб переконатися самому у своїй правоті - довести це іншим людям).

Мозковий штурм

Використовується переважно для пошуку нових ідей та генералізації отриманої інформації. Це добрий метод використання досвіду учасників для розв'язання проблем та розробки ідей. Мозковий штурм - це досить продуктивна технологія для роботи в групах чисельністю 5-10 осіб, коли ведучий називає тему, а учасники «атакують свій мозок», щоб згадати все, що їм відомо з даної теми. Мета мозкової атаки - викликати щонайбільше думок із заданої теми.

Специфічні правила, яких потрібно дотримуватись при проведенні мозкового штурму:

Придумайте багато ідей - зараз важлива кількість, а не якість.

Жодної критики – утримуйтеся від суджень та обговорень ідей.

Запозичення інших ідей не є поганим.

Записуйте всі думки, навіть ті, що здаються божевільними Пізніше їх можна

відкинути, об’єднати, модернізувати, раціонально змінити. Легше „приручити”

божевільну ідею, ніж неіснуючу.

Бажано переганяти один одного.

Не зупиняйтеся, не відкидайте ідеї, не починайте обговорення, поки не матимете щонайменше 15 ідей.

Корисні порали для застосування мозкового штурму:

Чітко визначте проблему, тему.

Виберіть головуючого, який веде обговорення і заохочує появу нових ідей.

Головуючий повинен вихваляти кількість ідей. а не їх якість.

Виберіть секретаря для ведення протоколу обговорення.

Дайте учасникам час, щоб вони могли промовити або написати свої ідеї незалежно один від одного.

Записувати кожну думку можна на великих аркушах або на окремих папірцях для нотаток, що клеяться на дошку. Останнє полегшує подальший розподіл ідей за категоріями.

Остаточний перелік ідей, розподілених за категоріями, розташуйте на видному місці на великих аркушах.

Працюйте в колі.

Обмінюйтесь ідеями по черзі, щоб усі окремі учасники або представники малих груп могли виступати, але без повторів.

Перечитуючи або повторюючи надані ідеї, ведучий, разом з учасниками прагне додавати щось нове, розширюючи вихідні категорії та перевіряючи відповідність записаного думці автора ідеї.

Якщо працюєте у двох підгрупах, об'єднавшись наприкінці в одну групу, кожна група має можливість поширити свій список ідей за рахунок іншої групи.

Після першої хвилі мозкового штурму, щоб збільшити появу нових ідей можна:

витримати паузу мовчки і після перерви на кілька хвилин розпочати штурм з новими силами; змінити оточення шляхом переміни місць учасників, території, складу групи

тощо; запропонувати учасникам продовжувати штурм не з власного погляду, а з позиції якоїсь ролі.

Коли ідеї стають серйознішими та вагомішими, запропонуйте якусь абсурдну ідею для розваги, релаксації учасників, стимулювання нової хвилі нестандартних ідей.

Пам'ятайте найкращий спосіб отримати добру ідею - це продукувати багато різних ідей, які пізніше будуть оцінені і з яких обереться найкраща.

Далі наводяться кілька практичних порад для проведення чотирьох найбільш поширених варіантів мозкового штурму.

Варіанті 1

Учасники розбиваються на підгрупи, в кожній призначається секретар,

який веде протокол за визначеною формою (див. табл. 12).

Таблиця 12 Форма протоколу мозкового штурму

Проблема:
 
 
Що можна зробити? Як це зробити? Що поганого може статися? Що найкращого може статися? Вибір
         
         

Далі учасникам повідомляється проблема, тема, що буде обговорюватися. Потім учасники висувають будь-які, навіть найфантастичніші припущення щодо методів вирішення обговорюваної проблеми, а секретар ретельно записує їх у протокол. Тренер контролює ситуацію, щоб запобігти критиці ідей. Якщо запас ідей вичерпався (їх має бути не менше 10-15), гру па переходить до наступного етапу розвитку, коли кожна ідея обговорюється, вишукуються засоби її практичної реалізації. Результати обговорення також записуються секретарем. Далі учасники визначають наслідки від реалізації кожної ідеї, надаючи конструктивну критику. Так ідеї трансформуються в проекти діяльності. Нарешті учасники обирають найбільш вдалі та реалістичні варіанти проектів (не менше 3-5) та обговорюють можливості їх практичного втілення у своєму оточенні.

Коли ідей/проектів небагато або є вдосталь часу, буває корисно поділити групу на кілька підгруп, члени яких вестимуть обговорення з погляду різних ролей (наприклад, „Фантазери”, „Практики”, „Дослідники”, „Критики” тощо), які змінюватимуться по черзі, після завершення кожного циклу обговорення. За цього прийому мозкового штурму завдання тренера - стежити, щоб ролі не змішувалися, а обговорення не відхилялося від теми.

Важливо також активізувати мовчазних учасників, спонукати їх до висловлювань.

Варіант 2

Учасники здійснюють мозковий штурм за музичного супроводу Для цього зручно мати групу не більше 8-10 учасників або слід поділити аудиторію на підгрупи, що працюватимуть окремо. Доцільний час - 20 хвилин; необхідні матеріали - аркуші фліпчартного паперу, маркери, музичні записи, регульоване джерело музичного су проводу; приміщення для групової роботи - оптимально обмежене у просторі.

Обирається тема мозкового штурму, зазначаються на окремих аркушах 3-5 відповідних запитань (якщо учасники поділені на окремі підгрупи, кожній з них потрібні власні аркуші із запитаннями). Учасники поодинці або парами виходять до фліпчартної дошки і обмірковують відповіді на запитання.

Доки лунає музика, вони мають швидко записати якомога більше ідей, що спали Їм на думку з першого запитання. Коли музика припиняється, люди швидко переходять до наступного запитання і процес повторюється. Учасники намагаються уникнути відповідей, записаних раніше.

Якщо маркери учасників різного кольору, можна згодом підрахувати кількість відповідей кожного, тобто запровадити елемент змагання. Це сприяє підвищенню спонтанності думок, кількості ідей порівняно з традиційним режимом мозкового штурму.

Варіант З

Зворотний мозковий штурм, коли учасники „атакують” проблему у відповідь на опис П розв'язання, наданий тренером. Цей варіант можна використовувати для діагностики того, що учасники в даний момент знають про тему і для представлення кращого практичного досвіду вирішення обговорюваної проблеми.

Тренер розробляє формулювання, які детально описують проблему та шляхи її вирішення, генерує ідеї, які могли б забезпечити позитивні зміни обговорюваної ситуації, описує групі два варіанти розвитку подій щодо цієї ситуації - бажаний та небажаний, ставить перед групою запитання: „Які події і обставини повинні відбутися, щоб досягти бажаної зміни?”

Кожний учасник протягом чотирьох хвилин має занотувати якомога більше можливих ідей у відповідь тренеру, фокусуючись на загальних та специфічних рисах ситуації, теоретичних припущеннях та практичних порадах. Потім, як звичайно за методом мозкового штурму, ідеї узагальнюються, об'єднуються за категоріями та обговорюються.

Зворотний мозковий штурм можна доповнити циклічним (див. 4-й варіант). Тоді отримані ідеї, зафіксовані на великих аркушах паперу, піддаються новій хвилі штурму. Так реалізується стратегія пошуку найуспішнішого рішення обговорюваної проблеми.

Варіант 4

Мозкова атака-карусель (циклічний мозковий штурм). Це зручно застосовувати тоді, коли задану тему можна легко поділити на підтеми. Великі аркуші паперу, на кожному з яких записано різні підтеми чи питання, потрібно розташувати на стінах аудиторії так, щоб учасники малими групами рухалися від попереднього аркуша до наступного по замкненому колу.

Учасники на кілька хвилин зупиняються біля кожного аркуша для „атаки” на підтему (питання), записують (кожна мала група - своїм кольором) свої думки. Групи закінчують свою подорож біля аркуша, з якого почали рухатися, і зрештою мають змогу побачити, що було дописано іншими групами.

Технологічна послідовність кроків цього варіанту штурму така:

1. Напишіть кожне питання або підтему на окремому аркуші.

2. Розділіть учасників на малі групи.

3. Роздайте кожній групі протокол.

4. Запропонуйте групам обрати секретарів.

5. Роздайте секретарям маркери.

6. Запропонуйте учасникам почати мозковий штурм за сигналом тренера, генеруючи максимальне число відповідей на кожну підтему.

7. Подайте сигнал до початку штурму.

8. Через деякий час подайте сигнал для припинення штурму першої підтеми і переходу до наступної справа по колу. (Якщо на стінах аудиторії бракує місця для аркушів, можна розкласти їх на підлозі; передавати їх від однієї групи до іншої; передавати менші аркуші, затиснуті на папках тощо.)

9. Продовжуйте вправу доти. поки кожна група не дасть відповіді на всі питання.

10. Коли кожна група закінчила свій рух біля аркушу, з якого почала, протягом кількох хвилин учасники:

• вивчають усі записані ідеї, звертаючи увагу на те, що було додано іншими:

• згруповують ідеї за категоріями.

Закінчується мозковий штурм традиційно - ідеї узагальнюються, об'єднуються за категоріями, обговорюються та визначаються найкращі.

Кути”

Це техніка колективного навчання, яка вимагає від учасників робити вибір, шукати його обгрунтування та практикуватися в уважному вислухуванні інших точок зору. Може застосовуватися як розминка для зосередження учасників на темі. стимулювання докладання власних зусиль до навчання. Може також застосовуватися з метою діагностики тренером початкового рівня знань учасників з обговорюваної теми. виявлення правильних та помилкових поглядів і шляхів обмірковування теми тренінгу.

Методика проведення „кутів” полягає в тому. що тренер оголошує різні точки зору на певну тему, серед яких учасники повинні зробити власний вибір. Зазначені точки зору (питання) зафіксовані на папері, аркуші якого розташовані у різних кутах аудиторії. Учасники, які поділяють певну позицію, прямують у відповідний кут приміщення. В своїх кутах однодумці обирають собі пару і пояснюють один одному причини вибору саме цього кута.

Далі пари послідовно об'єднуються у четвірки (трійки, п'ятірки тощо, залежно від кількості однодумців), і продовжують обговорення, поки не об'єднаються усі, хто є у куті. Після обговорення кожний „кут” презентусвій вибір усій групі. Наприкінці вправи всі учасники почують причини вибору точок зору інших, і це може слугувати початком переходу до застосування іншої техніки навчання (вправи методу тощо), наприклад, дискусії.

Ситуаційно-рольові, рольові та ділові ігри

Вони дають можливість кожному учаснику отримати новий досвід і почуття, засвоїти нові навички поведінки. В іграх беруть участь усі учасники групи (для цього вони поділяються на пари, трійки тощо, залежно від правил конкретної гри). Тренер чітко інструктує, що саме робитиме кожний учасник гри, спостерігає за грою. контролює виконання інструкції, надає допомогу учасникам. Коли гра закінчена, можна обговорити її здобутки.

Успішність ігор найбільше залежить від чіткості виконання інструкції тренера; активної роботи кожного учасника; дотримання обмежень часу гри (зазвичай 3-10 хвилин для простих ігор). Ігри роблять атмосферу тренінгу більш цікавою та невимушеною, сприяють засвоєнню нової інформації в ситуаціях взаємодії з іншими людьми. Інколи весь тренінг побудований лише на виконанні ігрових вправ та їх обговоренні, інколи - вони займають відносно небагата часи, і перевага віддається іншим технікам та методам роботи.

Ситуаційно-рольові ігри

Учасники виконують певні ролі, моделюючи реальну життєву ситуацію.

Відрізняються від інших ігор: а) наявністю ситуації з життя: б) створенням варіанту її розв'язання; в) розподілом між учасниками ролей, які реально існують у житті; Г) зіткненням різних інтересів та позицій, зумовлених існуючими в ситуації ролями; г) взаємодією учасників, які репрезентують певні ролі у ході гри.

У рольових іграх учасники групи взаємодіють згідно з розподіленими ролями та обставинами, але вони не обов'язково відображають реальну життєву ситуацію. Ролі й обставини можуть бути як відносно простими, розрахованими на парну взаємодію, так і такими, що охоплюють усю групу.

Тренер на початку рольової гри чітко описує специфіку кожної ролі та вихідні обставини, зумовлює правила гри, допомагає учасникам обрати „рольове ім'я”.

Підчас гри - спостерігає за виконанням правил, інколи „підкидає” нові обставини та перешкоди, спостерігає за груповою динамікою. Після закінчення гри - чітко наголошує на цьому; ініціює відмову учасників від ролі (наприклад. „Я вже не капітан, а Петро!”. „Я вже не сувора вчителька, а Надійка!” тощо); організує обговорення результатів гри у формі групової дискусії.

Ділова гра відрізняється тим, що спрямована на вирішення реальних виробничих питань в ігровій формі. При проведенні ділової гри учасники не приймають чужі ролі, а зберігають власні професійні обов'язки та знання, спрямовують свої зусилля на вирішення реальних, а не уявних проблем.







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 796. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.016 сек.) русская версия | украинская версия