Студопедия — Перетворення. Мета - надати можливість членам групи виразити себе через різні асоціації, підкреслюючи елементи подібності.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Перетворення. Мета - надати можливість членам групи виразити себе через різні асоціації, підкреслюючи елементи подібності.






Мета - надати можливість членам групи виразити себе через різні асоціації, підкреслюючи елементи подібності.

Час 5 хвилин.

Кількість учасників - без обмежень.

Матеріали не потрібні.

Особливі вимоги до приміщення - немає.

Процедура: учасники сидять на стільцях за колом. Тренер пропонує учасникам завершити кілька речень па кшталт того: „Як6и я був книгою, то був би...”. Усі відповідають по черзі. (Відповіді, природно, зводяться до небагатьох варіантів. наприклад, словник, книга поезій, енциклопедія тощо.) Так само тренер пропонує ще кілька речень, замінюючи ключове слово, яким є узагальнююча категорія (книга, їжа. пісня, музика, явище природи, вид транспорту тощо).

Знов відповіді різні (їжа - каша, пиріжок, картопля тощо; явище природи - дощ. вітер, сніг тощо), але всі вони стосуються однієї категорії. Наприкінці вправи тренер підкреслює, що при всій індивідуальній різниці асоціативного ряду всі відповіді належать до спільних категорій, тобто всі учасники - особистості, але вони подібні один до одного, тому являють собою гурт.

Амеба

Мета - довести учасникам, що для ефективної роботи в команді не обов'язково потрібен лідер у традиційному розумінні.

Час - 10 хвилин,

Кількість учасників в межах 10 - 20 осіб.

Матеріали - не потрібні.

Особливі вимоги до приміщення - достатність простору для руху всією групою.

Процедура: тренер пропонує учасникам зібратися разом в одному з кутів кімнати та покласти одну руку на плече Іншого члена групи; пояснює, то в такий спосіб утворена „амеба”, яка може рухатися лише всіма своїми частинами разом; якщо учасник у русі відпускає плече сусіда, він має негайно перехопитися за плече іншої людини. Тобто рухатися „амеба” може лише всіма частинами одночасно; у неї немає голови і хвоста (тобто лідерів та відстаючих); у будь-який момент будь-хто може стати „ведучою частиною амеби”, переклавши руку на плече іншого члена групи, якщо так буде зручніше долати перешкоду руху. Далі тренер споруджує короткий вузький прохід (наприклад, із зіставлених поряд стільців) до іншої частини кімнати, і пропонує „аме6і” потрапити через цей прохід до іншого кутка кімнати, не „загинувши”, тобто не розриваючи цілісність частин. Коли група перебралася через прохід, тренер ініціює обговорення проблеми лідерства та скоординованої командної роботи, фокусуючи увагу на тому, що в залежності від ситуації, будь який член групи може в будь-який момент узяти на себе ініціативу, якщо це сприятиме вирішенню завдань тренінгу

ВПРАВИ ДЛЯ СПРИЯННЯ МІЖОСОБИСТІСНОМУ СПІЛКУВАННЮ

Спитай - відповім

Мета - сприяти умінню учасників ставити запитання, долати почуття ніяковості, незручності, якщо вони не звикли вільно й чітко це робити.

Час - з розрахунку приблизно 2 хвилини на кожного учасника.

Кількість учасників - без обмежень.

Матеріали картки з запитаннями за темою заняття, заздалегідь підготовленими тренером

Особливі вимоги до приміщення наявність столів для письма.

Процедура: тренер роздає кожному учаснику одну пронумеровану картку з одним запитанням, яке стосується теми, котра вивчається на занятті; попереджає, що по ходу заняття запропонує відповісти на це запитання, і відповідь є невід'ємною частиною навчання. По ходу обговорювання відповідної теми у доречних місцях тренер запитує: <У кого знаходиться картка номер...». Учасник, який отримав картку з відповідним номером, зачитує запитання вголос дає відповідь. Ця вправа сприяє концентрації уваги до обговорюваного матеріалу, а також призвичаює учасників до постановки запитань. Крім того, по ходу заняття тренер заохочує учасників до постановки запитань, які вони формулюють самостійно.

Розрізані квадрати

Мета підвищити чутливість членів групи до потреб один одного.

Час 20-30 хвилин.

Кількість учасників - дві-три малих групи по п'ять учасників, один-два спостерігачі до кожної малої групи (якщо кількість учасників не відповідає цим вимогам, можна зменшити/збільшити чисельність малих груп або кількість учасників у кожній, відповідно змінюючи конфігурацію роздаткових матеріалів).

Матеріали для кожної малої групи з п'яти осіб, підготовлений заздалегідь набір з 5 паперових квадратів, кожен з яких у випадковий спосіб розрізаний на З неоднакові частини. Всього 15 фрагментів для кожної малої групи, пронумерованих у випадковий спосіб. Контрольний лист для тренера, де зображені усі квадрати кожної малої групи, пронумеровані усі їх фрагменти. Особливі вимоги до приміщення - столи для розкладки квадратів.

Процедура: тренер розподіляє учасників на малі групи з 5 осіб. Решта учасників призначуються спостерігачами. Тренер роздає членам кожної малої групи набір з 5 розрізаних квадратів, які складаються з 15 фрагментів, так, щоб кожен з членів команди отримав у випадковий спосіб по 3 фрагменти. Тренер ставить завдання кожній команді - скласти 5 квадратів однакового розміру;

попереджає, шо всі фрагменти пронумеровані абсолютно випадково, і ці номери не можна брати до уваги. Інструктує, що учасники малої групи можуть обмінюватися будь-якою кількістю фрагментів необмежене число разів, але забороняється розмовляти та вказувати мовчки в будь-який спосіб, який фрагмент учаснику потрібен. Під час вправи, на виконання якої відведено 15 хвилин, спостерігачі уважно стежать за виконанням правил. Після вичерпання відведеного часу тренер ініціює обмірковування перебігу подій під час вправи та їх обговорення за схемок.):

• Що сталося після того, як люди закінчили складати свої квадрати? Чи вийшли вони з гри, чи продовжували зацікавлено стежити за іншими членами малої групи?

• Чи були у когось спроби накопичувати фрагменти, не віддаючи їх іншим?

• Який настрій переважав під час роботи, чи виявляв хтось невдоволення?

• Чи намагався хтось порушити правила, розмовляючи або вказуючи в інший

спосіб, який фрагмент йому потрібен?

• Чи можна виокремити певну критичну точку у взаєминах усередині мало?

групи, після проходження якої члени групи почали налагоджувати співробітництво?

• Які висновки можна зробити за результатами цієї вправи?

Телепатія

Мета - дати можливість учасникам групи розім'яти м'язи та відпочити.

Час - 5 хвилин.

Кількість учасників - без обмежень,

Матеріали - не потрібні.

Особливі вимоги до приміщення - столи, стільці.

Процедура: учасники сидять на стільцях за колом; тренер пропонує кожному обрати собі пару Один з пари переставляє стілець так, щоб сидіти спиною до другого. За сигналом тренера пари починають ^телепатію», яка полягає в тому, щоб, зосередившись якомога уважніше один на одному, не подаючи один одному жодних сигналів, учасники пари тричі спробували одночасно обернутися та подивитися один на одного.

Коло довіри

Мета - дати можливість учасникам потренуватися у відвертому спілкуванні.

Час 5 хвилин.

Кількість учасників - без обмежень.

Матеріали не потрібні.

Особливі вимоги до приміщення - наявність столів, стільців.

Процедура: учасники сидять на стільцях за колом: тренер пропонує задавати запитання сусіду ліворуч: попереджає, що характер кожного наступного запитання тренер повідомить після відповіді на попереднє. Тренер також попереджує, що в тому разі, коли поставлене сусідом запитання викликатиме негативну емоційну реакцію, небажання відповідати, - мовчати чи відмовлятися від відповіді не забороняється. Далі тренер інструктує щодо першого запитання:

„Запитайте сусіда зліва про якусь зовнішню річ, яка не стосується його особистості, наприклад, котра година”. Після того, як всі учасники групи відповіли на поставлені їм сусідами запитання, тренер інструктує щодо другого запитання: „Запитайте сусіда зліва про особливості його зовнішнього вигляду, наприклад, з якого матеріалу зроблені його прикраси, одяг, взуття тощо”. Після відповідей у такому ж порядку тренер повідомляє характер наступних запитань: про уподобання, наприклад, чи подобаються сусідові пісні співака/співачки про риси характеру, наприклад, „Мені здається, що ти весела людина. Чи це так?”; якщо відповісти сусіду одному не можна - потрібно, щоб до відповіді долучилися й інші учасники, наприклад: „Чи ти збираєшся ввечері дивитися відеофільм у компанії друзів?”.

Після закінчення вправи, тренер ініціює обговорення наявних рівнів довіри між учасниками, шляхів подолання міжособистісної дистанції в ході групова взаємодії.

Моє послання у свім

Мета - дати можливість учасникам потренуватися у чіткому викладенні своїх думок, доброзичливому сприйнятті думок інших, навіть якщо вони не завжди зрозумілі.

Час - 5 хвилин на кожного учасника.

Кількість учасників - без обмежень.

Матеріали - приладдя для письма та малювання

Особливі вимоги до приміщення - наявність столів, стільців.

Процедура: учасники сидять за колом: тренер повідомляє інструкцію:

1. Сформулюйте та запишіть коротке повідомлення, гасло, з яким ви хотіли б звернутися до людей (ваше послання в світ).

2. Визначіть, хто з відомих персонажів (літературних, кінематографічних, казкових, політичних, спортивних, мистецьких тощо) найбільшою мірою відповідає вашим вимогам щодо оприлюднення цього послання перед світом.

3. Складіть 5-хвилинне повідомлення від імені нього персонажу, щоб якомога повніше відобразити у ньому сутність вашого послання у світ.

4. Продемонструйте по черзі своє послання протягом не більше 5 хвилин.

Під час виконання вправи тренер стежить за регламентом; через 5 хвилин перериває учасника незалежно від того, закінчив він промову чи ні. Корисно вести відеозапис, щоб учасники могли згодом побачити й почути себе самі; на власні очі оцінити доступність їхнього послання для розуміння іншими людьми. Можна також, за індивідуальною згодою кожного учасника, надати іншим можливість висловити своє розуміння почутого, оцінити ступінь його зрозумілості та легкості сприйняття. Тренер ініціює обговорення виступів, звертає увагу учасників на ті елементи, завдяки яким промова була зрозумілою та прийнятою, або навпаки, викликала сумніви та недовіру (особливо зручно при цьому користуватися відеозаписом).

Непотріб

Мета - дати можливість учасникам потренуватися у рекламуванні не дуже потрібного «товару», дотримуючись умов толерантного спілкування.

Час - 10 хвилин.

Кількість учасників - без обмежень.

Матеріали не потрібні

Особливі вимоги до приміщення - відсутні.

Процедура: учасники сидять за колом; тренер пропонує кожному називати одну річ, яка йому не потрібна, але не викликає відрази (наприклад, «чоботи 47-го розміру». „яскраво-зелена краватка”, «каструля з діркою» тощо). Тренер записує ці речі; коли всі висловилися, пропонує учасникам розрекламувати чужі непотрібні речі так, щоб той. хто назвав відповідну річ. забажав її «придбати».

Якщо в ході «рекламування» хтось припустить висловлювання, яке викличе погіршання емоційного стану, огиду іншого учасника, винний продовжує працювати стоячи; при повторній помилці - поза загальним колом і мовчки. Після закінчення вправи тренер ініціює обговорення результатів, фокусуючи увагу на ефективності емоційних, адресованих конкретній особистості висловлювань; неефективності дублювання або пародій відомих рекламних споганів, недоцільності непереконливих, незакінчених формулювань. Ця вправа буває особливо корисною, коли тренінг спрямований на навчання учасників методам заохочення людей до участі в профілактичних програмах.

Має уявлення про час

Мета - дати можливість учасникам відпочити, одночасно тренуючись у фантазуванні, нестандартному мисленні стосовно уявлення категорії часу.

Час - 5 хвилин.

Кількість учасників - без обмежень.

Матеріали - приладдя для малювання.

Особливі вимоги до приміщення наявність столів для малювання.

Процедура: учасники сидять за столами; тренер повідомляє, що кожна людина уявляє час по-своєму; наприклад, тренер уявляє час як пісочний годинник, де Психологічний інструментарій пісок у нижній частині годинника - минуле, у верхній - майбутнє, пісок, котрий падає в даний момент - сьогодення. Тренер пропонує кожному учасникові намалювати власне символічне зображення своєї уяви про час, позначивши минуле, сьогодення й майбутнє.

Моє відчуття часу

Мета - дати можливість учасникам відпочити, одночасно визначивши їхнє відчуття часу.

Час - 5 хвилин.

Кількість учасників - без обмежень.

Матеріали - не потрібні.

Особливі вимоги до приміщення - немає.

Процедура: тренер пропонує учасникам заплющити очі; за сигналом зосередьтися на внутрішньому відчутті часу і відкрити очі тоді, коли, на їхню думку мине 1 хвилина. Про те, що, на його думку, 1 хвилина минула, кожний учасник повідомляє тренера мовчки, підняттям руки, і розплющенням очей. Тиша повинна тривати, доки всі не розплющать очі. Після закінчення вправи тренер звертає увагу учасників на те, що вони розділилися на три групи: ті, хто підняв руку раніше строку, пізніше строку та вчасно. Тренер фокусує увагу учасників на тому, що сприйняття часу може бути пов'язане з настроєм, емоційним станом людини, і все це значною мірою залежить від особливостей спілкування в групі.

Розподіл часу

Мета - надати можливість учасникам зрозуміти, що вони схожі в тому, я витрачають свій час. що це не завжди відбувається раціонально у всіх людей, тому не слід соромитися відверто зізнаватися в цьому іншим, спілкуватися з ними - вони так само не є ідеальними.

Час - 5 хвилин.

Кількість учасників - без обмежень.

Матеріали - приладдя для письма й малювання.

Особливі вимоги до приміщення - наявність столів для письма й малювання.

Процедура: тренер пропонує визначити, на що кожний учасник щоденно витрачаєте свій час. Для цього кожний малює коло та розподіляє його на сектори, де зазначає свої заняття за такими ознаками:

а) заняття, що не любить, але зобов’язаний робити;

б) справи, якими займаєтеся, тому що вони подобаються;

в) час дозвілля;

г) щоденні обов'язкові ритуали (туалет, їжа, сон тощо);

д) зустрічі з іншими людьми;

е) інше.

Поряд з першим колом кожний малює друге, де розподіляє час так, як бажав би в ідеалі (див. рис. 6).

Тренер пропонує учасникам порівняти малюнки, визначити й обговорити спільне та відмінне у розподілі їхнього часу та бажаннях щодо цього.

 

 

Звичайний день на минулому тижні Ідеальний день, як мені б хотілося

Рис. 6 Орієнтовний варіант форми графічно/о представлення реального і

бажаного розподілу часу протягом дня

Спілкування - це просто

Мета - виробити усвідомлення структури і складності процесу спілкування.

Час - 10-15 хвилин

Кількість учасників - без обмежень.

Матеріали приладдя для письма й малювання

Особливі вимоги до приміщення -- наявність столів для письма й малювання.

Процедура: тренер ставить завдання кожному учасникові - протягом 2 хвилин зробити нескладний малюнок так, щоб «художник» міг згодом легко описати його іншому словами (наприклад* намалювати кілька симетричних геометричних фігур). Для економії часу можна скористатися заздалегідь підготовленими малюнками, які тренер роздає учасникам перед початком вправи. Тренер пропонує розділитися на пари, члени яких не показують один одному свої малюнки. Пара сідає спинами один до одного, перший учасник описує другому свій малюнок словами. Другий учасник намагається відтворити малюнок, виконуючи вказівки першого, але не ставлячи йому додаткових запитань. Учасники міняються ролями, але цього разу учасник, який відтворює малюнок за описом партнера, уже може ставити додаткові запитання. Потім члени пари обмінюються результатами.

Коли всі учасники завершили роботу, тренер проводить обговорення результатів, фокусуючи увагу на тому, що процес спілкування складається з певних структурних компонентів, кожен з яких має певне значення. Доцільно обговорити роль кожного компонента для забезпечення ефективного спілкування, зокрема підкреслити, чому малюнки другого учасника пари, який мав можливість ставити додаткові запитання (мав зворотний зв'язок з відправником повідомлення) зазвичай були точнішими, ніж малюнки першого учасника.

Відправник--Повідомлення --- Канал зв'язку---- Одержувач----Ефект --- Зворотний зв'язок з відправником

ВПРАВИ ДЛЯ СТИМУЛЮВАННЯ ВЗАЄМОДІЇ ТА ФОРМУВАННЯ КОМАНДИ







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 586. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия