Студопедия — Після виконання завдання групи звітують.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Після виконання завдання групи звітують.






Прокурор. Нітратна кислота має сильні військові нахили. Вона сприяє війні, розпалює збройні конфл­ікти протягом усієї історії людства. Пригадайте В'єтнам, Нікарагуа, Югославію, Ірак. Всюди зброя, вибухові речовини, створені з допомогою підсудної. Прошу, шановний суд, викликати свідка обвинува­чення — військового спеціаліста.

Військовий спеціаліст. Ще на початку історії людства солі нітратної кислоти - селітри - в Китаї використовувалися для виготовлення запальних сум­ішей. Пізніше на основі тієї ж селітри навчилися ви­готовляти чорний порох, а з нього — порохові снаря­ди. При дії таких снарядів у радіусі 15 м все навколо вигоряло, а осколки пробивали броню воїна.

Під час вибуху відбувається реакція:

2KNO3 + S + ЗС →K2S + ЗСО2 + N2.

Вибух спричинений тим, що селітра розкладаєть­ся з виділенням кисню, який викликає горіння інших речовин. У результаті утворюються, в основному, гази. Якщо посудину, яка запаяна з одного кінця, за­крити рухливим тілом (ядром), воно під дією газів викидається з величезною силою або посудина роз­ривається.

У наш час як вибухівку часто використовують амоніти — суміші амоній нітрату з алюмінієм та ву­гіллям.

Внаслідок дії нітратної кислоти на гліцерин іта­лійський учений Асконьо Сомбреро добув дуже сильну вибухову речовину — тринітрогліцерин (гримучу олію). Однак ця речовина дуже небезпеч­на в роботі. І все ж люди навчилися долати її гонорис­тий норов. Зробив це шведський інженер А. Нобель. Ознайомившись із дослідами російського вче­ного М. Зініна, він створив динаміт—суміш нітрог­ліцерину з наповнювачами, який використовували як під час Першої та Другої світових воєн, так і в наш час.

Нітруванням целюлози добувають тринітроцелюлозу, або піроксилін, а з нього — білий, або бездим­ний, порох. З нітратної кислоти і фенолу добувають тринітрофенол, або пікринову кислоту (сильну ви­бухівку). І врешті, з толуену і нітратної кислоти ство­рюють основну вибухівку—тротил чи тол (тринітротолуен).

 

Суддя. Ваші свідчення прийняті. Які докази зви­нувачення має прокурор?

Прокурор. Солі нітратної кислоти отруюють лю­дей, беруть участь у військових конфліктах.

Адвокат. Протестую.

Прошу викликати свідка хіміка-технолога, який розповість про властивості нітратів.

Хімік-технолог-2. Нітрати — це білі кристалічні речовини, добре розчинні у воді. їх добувають при взаємодії нітратної кислоти з металами, оксидами і гідроксидами металічних елементів, із солями. До речі, сьогодні юні лаборанти проробили ці реакції і добули нітрати вказаними методами.

Нітратам характерні всі властивості солей. Харак­терною властивістю солей нітратної кислоти є їх роз­кладання під час нагрівання з виділенням кисню.

Існують три варіанти продуктів їхрозкладу залеж­но від активності металічного елемента, що входить до складу солі. Наведемо їх.

1. Солі лужних і лужноземельних металічних еле­ментів розкладаються на нітрати і кисень:

2KNO3=2KNO2 + O2.

2. Нітрати металічних елементів, що стоять у ряді активності від Магнію до Купруму, розкладаються на оксид елемента, нітроген(І V) оксид і кисень:

2Cu(NO3)2 =2CuO + 4NO2 + О2.

3. Солі Аргентуму і Меркурію розкладаються з утворенням металу, нітроген(ІУ) оксиду і кисню:

2 AgNO3 = 2Ag + 2NO2 + O2

Демонструється дослід 2. Розкладання калій нітрату.

Покладемо у пробірку калій нітрат і нагріємо. За температури 300 °С солі плавляться, за температури 600 °С—розкладаються. Щоб переконатися, що виді­ляється кисень, у пробірку вносимо тліючу скіпку. Вона яскраво спалахує.

Коли на розжарений калій нітрат кинути дрібку сірки, відбудеться спалах. Так розпізнають тверді нітрати.

Адвокат. У мене є доповнення.

Яможу пояснити ці «військові» нахили нітратної кислоти та нітросполук.

Нітросполуки дуже багаті на Оксиген і легко його віддають, викликаючи миттєву реакцію окиснення — вибух; крім того, нітратна кислота має широке використання, її виробляють десятками мільйонів тонн на рік, і це виробництво щороку зростає. 80 % усієї кислоти йде на виробництво міндобрив — нітратів Калію, Натрію, Кальцію та амонію. Селітри — це чудові добрива, які легко зас­воюються рослинами. Проблема нестачі Нітрогену в ґрунті є дуже гострою, оскільки разом з урожаєм з полів збирають і його сполуки. Щоб його компенсувати, вносять добрива.

(Демонструє колекцію «Міндобрива». Огляд колекцій).

На основі нітратної кислоти базується виробниц­тво аніліну і всієї гігантської промисловості органіч­них барвників. Нітратну кислоту і гідразін використо­вують як компоненти ракетного палива, а також для виробництва пластмас, волокон. Нітрати Барію, Стронцію і Плюмбуму використовують у піротехніці (кольорові вогні). Нітрати Феруму, Купруму, Алюмі­нію, Хрому — у текстильній промисловості як про­трави під час фарбування тканин. Для медичних цілей використовують солі Меркурію, Аргентуму, Вісмуту та інших металічних елементів.

Деякі нітрати використовують у фото- і кіно-техніці. Та й сам нітрогліцерин необхідний у меди­цині для зняття нападів стенокардії. Отже, очевидно, що виробництво нітратної кислоти І продуктів на її основі відіграє важливу роль у промисловості і сільському господарстві. |^

Секретар. Викликається для надання свідчень свідок обвинувачення Еколог-2.

Еколог-2. Сьогодні вже немає причин боятися майбутнього «нітрогенного голоду». Але виникла зовсім інша загроза — екологічна. Додавання в грунт нітратних добрив, мабуть, найбільш серйозно порушує природний кругообіг. Виявилося, що жит­тєво важливий Нітроген занесений до списку во­рогів навколишнього середовища. Його сполуки, а саме нітрати, мають здатність до накопичення в різних частинах рослин. Окрім того, вони легко ви­миваються з ґрунту і потрапляють у воду. Останнім часом навіть установлені норми вмісту нітратів в рослинах та воді (ГДК).

Самі нітрати не є дуже токсичними, але в організмі людини відбувається їх відновлення до нітритів, що мають значну токсичність. Нітрити, ' взаємодіючи з гемоглобіном крові, утворюють метгемоглобін, не здатний переносити кисень. Як на­слідок виникає кисневе голодування.

Продукти з високим вмістом нітратів уражають шлунково-кишковий тракт, серцево-судинну, дихаль­ну, нервову системи. Знижується тиск, виникає слабкість, блювота, тахікардія, непритомність.

Адвокат. Протестую! Нітрати використовуються для виготовлення ковбас, шинки, окосту, риби. Натрій нітрит знищує бактерії, які викликають бо­тулізм, а одного грама токсину ботулізму досить, щоб знищити все населення Землі. Крім того, король динаміту, Альфред Нобель, чиї заводи приносили колосальний прибуток, мріяв про звільнення люд­ства від воєн. Наприкінці 1895 р. у колі друзів А. Но­бель написав заповіт, згідно з яким майно вченого, майже 700 млн. шведських крон, пішло б на користь людству. Перші Нобелівські премії почали присуджуватись вченим з 1901 року. Ними нагороджують щорічно вчених за видатні досягнення в галузі фізи­ки, хімії, фізіології, медицини, літератури, з 1968 ро­ку — економіки, а також миротворців.

Суддя. Слово надається підзахисній.

Нітратна кислота. Я дуже поважна особа і відома з сивої давнини. Перший опис про мене зробив ле­гендарний алхімік Джабір ібн Хайяна чи, як його на­зивали, Гебера ще у VIII ст. Мене добували під час нагрівання суміші природної селітри, мідного купо­росу і квасців. Інші кислоти отримали пізніше; суль­фатну — в XI ст., а хлоридну — в XVI ст. В ті часи в Росії мене називали «міцною горілкою», добували в аптеках у невеликих кількостях і використовували для виведення бородавок та лікування інших шкіряних хвороб.

У середині XVII ст. (1650) хімік і лікар І. Глаубер запропонував добувати нітратну кислоту нагріван­ням калієвої селітри із сульфатною кислотою. Дуже детально описав цей метод Жюль Верн у «Таємни­чому острові».її Росії перший нітратнокислий завод був збудований у 1720 році братами Томіліними під Москвою. В XX ст. як сировину для виробництва нітратної кислоти стали використовувати повітря, і страшно собі уявити, що було б, коли б до цього не додумались. Я з давніх часів у всьому допомагаю людині: виробляю різні речовини, беруть участь у біосферних процесах, наприклад, кругообігу Нітро­гену. Як саме? Азот грунту мінералізується під дією бактерій до NH3 (амонізація). Далі аміак окиснюється нітрофікуючими бактеріями до HNO3, а потім я перетворюю карбонати на нітрати:

СаСО3 + 2HNO3 → Ca(NO3)2 + СО2 + Н2О.

Отже, без мене рослини не можуть засвоїти Нітроген.

Я дуже важлива! Не менш важливі і мої родичі нітрати, про це розповів наш адвокат.

Прокурор. Прошу суд визнати винною нітратну кислоту та її родичів нітратів у скоєнні злочинів, пе­редбачених ст. 121 ч. 1 Карного кодексу України, тоб­то у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень, які спричинили тривалий розлад здоров'я, а також ст. 113 Кар­ного кодексу України, тобто у вчиненні вибухів, підпалів або інших дій, спрямованих на масове зни­щення людей.

Суддя. Розглянувши матеріали справи, суд оголо­шує вирок:

Виправдати нітратну кислоту та її родичів нітратів, враховуючи їх необхідність людям для подолання «нітрогенного голоду» і виробництва численних продуктів господарського значення. Зобов'язати їх краще служити людям, а людей — бути розбірливи­ми у своїх діях і намірах.

Учитель. Друзі, історія використання зв'язаного Нітрогену — це нагадування про бережливе ставлен­ня до біосфери. Речами потужного впливу на приро­ду, які дає людству наука, люди повинні користуватися надзвичайно розумно, раціонально, а головне, не лише заради сьогодення, а й заради майбутнього Землі. Пам'ятайте, кожна речовина служить життю і поліпшує благополуччя людей, а деякі з них можуть знищити його, спричинити багато неприємностей. Речовини мають позитивні і негативні властивості. І від людини залежить, як ці властивості використати. Тому під час використання речовин перш ніж діяти, треба думати.

Бо, як писав Гете:

Думати і діяти,

Діяти і думати —

Ось мета нашої мудрості.







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 344. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия