Студопедия — Оцінка пожежної обстановки
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Оцінка пожежної обстановки






Під пожежною обстановкою розуміють сукупність наслідків стихійних лих, аварій, катастроф, вражаючих факторів ядерної зброї і інших засобів ураження, в першу чергу, запалюючі засоби, в результаті дії яких виникають пожежі, що впливають на стійкість роботи об’єктів н/г, життєдіяльності населення.

Прилади радіаційної та хімічної розвідки і дозиметричного контролю

При взаємодії р/а випромінювань із середовищем виникає іонізація і збудження її нейтральних атомів і молекул. Ці процеси приводять до суттєвих змін фізико – хімічних властивостей опромінюваного середовища, які можна реєструвати.

В залежності від того, яке фізико – хімічне явище реєструється, розрізняють іонізаційний, хімічний, сцинтиляційний та інші методи випромінювань.

Іонізаційний (основний) метод полягає в тому, що під впливом радіоактивних випромінювань в ізольованому об’ємі відбувається іонізація газу і електрично нейтральних атомів (молекул) газу розділяють на позитивні і негативні іони.

Якщо в цьому полі помістити 2 електроди і створити електричне поле, то між електродами проходитиме струм і можна зробити висновок про інтенсивність іонізаційних випромінювань.

Хімічний метод - оснований на властивості деяких хімічних речовин під впливом р/а випромінювань внаслідок окислювальних або відновних реакцій змінювати свою структуру або колір.

Так, хлороформ у воді при опроміненні розкладається з утворенням соляної кислоти, яка вступає в кольорову реакцію з барвником, добавленим до хлороформу.

Сцинтиляційний метод полягає у тому, що під впливом р/а випромінювань деякі речовини (йодистий Na, сірчастий цинк) світяться. Спалахи світла, які виникають, фотоелектронним посилювачем перетворюються на електричний струм.

 

 

Дозиметричні прилади поділяються на 4 основних типи:

Індикатори застосовують для виявлення радіоактивного забруднення місцевості та різних предметів.

Датчиком є газорозрядні лічильники. До цієї групи належать ДП63, ДП63А, ДП64.

Рентгенометри призначені для вимірювання рівнів радіації на місцевості. Датчиком є іонізаційні камери або газорозрядні лічильники.

Це загальновійськовий рентгенометр ДП-2, рентгенометр – «Кактус», ДП-3, ДП-3Б, ДП-5А,Б,В.

Радіометри використовують для вимірювання ступеня забруднення поверхонь різних предметів р/а речовинами. Датчиком є газорозрядні і сцинтиляційні лічильники.

Дозиметри призначені для вимірювання сумарних доз опромінення, одержаних особовим складом формувань ЦО та населенням.

Набір, який складається із комплекту камер і зарядно – вимірювального пристрою, називається комплектом індивідуального дозиметричного контролю. ДК-02, ДП-22В, ДП-24, ИД-1.

 

Прилад ДП – 5В - рентгенометр

Призначений для виміру потужності радіації та ступеня радіації об’єктів. Діапазон виміру від 0.05 мр/г до 200 р/г. Живлення здійснюється від трьох сухих елементів КБ – 1 або А – 336, що забезпечують роботу (без підсвічення) 40 годин.

Сприймаючими пристроями є газорозрядні лічильники (2 шт.) у блоці детектування. Поворотний екран фіксується в трьох положеннях «Г», «Б», «К». У положенні «Г» вікно закривається екраном і в лічильник можуть попадати тільки γ промені. У положенні «Б» вікно відкривається і попадають бета – частинки. Положення «К» призначене для контрольної перевірки, для чого існує контрольне джерело β – випромінювання.

Прилади хімічної розвідки і контролю зараження

Для визначення ступеня зараження отруйними і сильнодіючими отруйними речовинами застосовують прилади хімічної розвідки і газоаналізатори або відбирають проби і аналізують їх у хімічній лабораторії.

Виявлення і визначення отруйних і сильнодіючих речовин ґрунтується на зміні індикаторів при взаємодії з цими хімічними речовинами.

На оснащенні формувань і установ ЦО знаходяться такі прилади і комплекти: військовий прилад хімічної розвідки ВПХР, прилад хімічної розвідки ПХР, прилад хімічної розвідки медичної і ветеринарної служб ПХР – МВ, медична польова хімічна лабораторія МПХЛ.

Вони мало відрізняються один від одного.

ВПХР – призначений для виявлення і оцінки ступеня небезпеки зараження отруйними речовинами повітря, місцевості, техніки, транспорту, за допомогою ІТ (інд. трубок.). За допомогою ВПХР можна визначити зарин, зоман, Ві – ікс, іприт, фосген, хлор ціан при t(4-40º) і – (4-40º)С та відносній вологості повітря до 100%.

Ручний насос – поршневий, призначений для прососування повітря крізь індикаторні трубки.

Насадка, призначена для роботи насоса у диму, ґрунті, сипких матеріалах.








Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 309. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.034 сек.) русская версия | украинская версия