Студопедия — Рівняння Лагранжа. Функція Лагранжа.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Рівняння Лагранжа. Функція Лагранжа.






У цьому параграфі ми викладемо такий спосіб розв’язку основної динамічної задачі для механічних систем з в’язями, який не містить недоліків способу викладеного в § 12. Основна ідея полягає в тому, щоб загальну динамічну задачу про відшукання закону руху системи і сил реакції в'язів розбити (розчленувати) на дві задачі: 1) знайти спочатку закон руху системи (цю задачу надалі ми й будемо називати основною); для цього необхідно одержати замкнуту систему рівнянь для S =3n-k незалежних координат системи (за допомогою яких можна задати стан системи з в’язями в будь-який момент часу); 2) потім за допомогою рівнянь (12,11) визначити й невідомі , якщо в цьому є необхідність (ця задача тривіальна в порівнянні з першою, тому що її розв’язок зводиться до взяття других похідних за часом від координат, що завжди здійсненно). Надалі ми будемо вирішувати тільки основну задачу знаходження закону руху механічної системи з в’язями, що складається з n- матеріальних точок, на які накладене k - ідеальних, утримуючих голономних в'язів. Необхідні для розв’язку цієї задачі рівняння руху можна одержати послідовним виключенням із системи рівнянь Ньютона (12,11) спочатку невідомих сил реакцій в'язів , а потім і залежних координат системи з в’язями.

Для виключення сил реакцій в'язів, помножимо скалярно кожне з рівнянь руху (12,11) на віртуальне переміщення відповідної точки й складемо почленно результати множення. Одержуємо рівняння:

 

(13,1)

 

В силу умови ідеальності в'язів (12,10) остання сума в (13,1) обертається в нуль, тому перепишемо (13,1) у вигляді:

 

(13,2)

 

Рівняння (13,2) являє собою математичне формулювання одного з найважливіших диференціальних варіаційних принципів механікипринципу Д’Аламбера – Лагранжа, що стверджує: якщо на механічну систему накладені утримуючі, голономні й ідеальні в'язі, то в кожен момент часу сума віртуальних робіт всіх активних сил і так званих “ сил інерції ” Д’Аламбера дорівнює нулю для будь-якого віртуального переміщення системи. Рівняння (13,2) називають також загальним рівнянням динаміки голономних систем, тому що його можна прийняти в якості основної і єдиної аксіоми для побудови теорії руху таких систем (з нього можна одержати будь-які інші рівняння руху, тобто такі, як рівняння Ньютона, так і рівняння Лагранжа).

Рівняння (13,2) містять варіації як незалежних, так і залежних координат системи з в’язями, тому що на неї накладена k -в'язів виду (12,2). Тому для одержання з (13,2) диференціальних рівнянь руху необхідно виключити із цього рівняння варіації залежних координат, тобто перейти до незалежних (або, як говорять, узагальнених) координат механічної системи.

Узагальненими (або незалежними) координатами механічної системи називають будь-які 3n-k величин (число яких збігається із числом ступенів свободи системи s=3n-k), що однозначно визначають положення системи в просторі в будь-який момент часу. Із цього визначення випливає, що узагальнені координати повинні задовольняти наступним двом вимогам:

1) Декартові координати точок повинні бути однозначними функціями узагальнених координат вигляду:

 

, (13,3)

 

якщо на систему накладені нестаціонарні в'язі, або в'язі вигляду:

 

, (13,4)

 

якщо на систему накладені стаціонарні в'язі.

2) Узагальнені координати необхідно вибирати в повній відповідності з накладеними на систему в'язями. Це означає, що рівняння в'язів (12,2) повинні обертатися в тотожність при підстановці в них функцій (13,3) або (13,4).

Пояснимо сказане на прикладі сферичного маятника, розглянутого в § 12. Для цієї системи n=1, k=1, тому s=3n–k=2, тобто положення маятника можна задати за допомогою двох узагальнених координат, у якості яких можна вибрати сферичні координати θ і φ. При цьому декартові координати однозначно виражаються через θ і φ:

 

, (13,5)

 

а рівняння в'язів (12,17) обертається в тотожність при підстановці в нього функції (13,5), що легко перевірити.

Зауваження. В §6 ми бачили, що станвільної системи в будь-який момент часу визначається одночасним заданням її декартових координат і декартових компонент швидкостей точок . Аналогічно, стан системи з в’язями в будь-який момент часу повністю визначається одночасним завданням її узагальнених координат й узагальнених швидкостей . Ясно, що фізично таке визначення стану системи засновано на допущенні про можливості одночасного точного виміру в макроскопічних тілах будь-яких фізичних величин (див. §6).

Випишемо тут ряд формул, якими ми надалі скористаємося, описуючи перехід від декартових координат до узагальнених. Для віртуальних переміщень із (13,3) маємо:

 

, (13,5)

 

де - варіації узагальнених (незалежних) координат. Зв'язок між швидкостями точок й їхніми узагальненими швидкостями одержуємо, диференціюючи (13,3) за часом:

 

. (13,6)

 

Так як згідно (13,6) швидкості є лінійні функції узагальнених швидкостей , то беручи часткові похідні по від співвідношень (13,6), одержуємо тотожності:

 

. (13.7)

 

Далі, з огляду на те, що є функції узагальнених координат і часу t, та використовуючи (13,6) одержуємо:

 

таким чином остаточно маємо тотожності:

 

. (13,8)

 

Перейдемо тепер у рівнянні (13,2) до узагальнених координат. Підставляючи в (13,2) вираження (13,5) і змінюючи порядок виконання операцій підсумовуванням по індексах i та α;, одержуємо:

 

(13,9)

 

Уведемо позначення:

 

(13,10)

 

 

і назвемо скалярну величину узагальненою силою, що відповідає незалежній координаті . Так як віртуальні переміщення незалежні, то всі коефіцієнти при всіх переміщеннях у лівій частині рівності (13,9) повинні обертатися в нуль, тобто з врахуванням (13,10) маємо рівняння:

 

(13,11)

 

Це і є, по суті справи, шукані рівняння руху в узагальнених координатах, де й згідно (13,3) і (13,6) варто розглядати як функції узагальнених координат і швидкостей: , . Тут і надалі ми скористаємося скороченими позначеннями: і . Для кращого розуміння фізичного змісту величини, що є в лівій частині (13,11), проробимо з нею ряд тотожних перетворень. Насамперед помітимо, що:

 

 

звідки з урахуванням тотожностей (13,7) - (13,8) одержуємо:

 

 

і, отже,

 

(13.12)

 

де - кінетична енергія системи, представлена як функція узагальнених координат , узагальнених швидкостей і часу .

З врахуванням (13.12) перепишемо рівняння (13.11) в остаточному вигляді:

 

. (13.13)

 

Ці рівняння називаються рівняннями Лагранжа другого роду або просто рівняннями Лагранжа. Вони справедливі для будь-якої механічної системи з ідеальними голономними й утримуючими в'язями.

Невідомими в цих рівняннях є функції , які однозначно визначають положення системи в просторі (причому число невідомих дорівнює числу рівнянь). Велика перевага рівнянь Лагранжа полягає в тому, що їхнє число дорівнює числу ступенів свободи системи й не залежить від кількості вхідних у систему точок і тіл. Наприклад, машини й механізми складаються з багатьох тіл (деталей), а мають звичайно одну-дві ступені свободи; отже, вивчення їхнього руху потребує складання лише одного-двох рівнянь Лагранжа (тому вони широко використовуються в динаміці машин і механізмів, у теорії коливань, теорії гіроскопа і т.д.).

Методика застосування рівнянь Лагранжа до розв’язку конкретних задач складається з наступних кроків:

1) вибираються узагальнені координати системи (для складних систем – це нетривіальна задача);

2) знаходиться явний вираз для й за допомогою (13.10) по заданим силам визначаються узагальнені сили ;

3) складаються рівняння (13.13) у явному вигляді (після підстановки в лівій частині рівняння (13.13) будуть містити , т. ч. будуть звичайними диференціальними рівняннями другого порядку відносно невідомих );

4) інтегруючи ці рівняння й визначаючи сталі інтегрування по початковим або крайовим умовам, знаходять залежності , тобто закон руху системи в узагальнених координатах (при необхідності за допомогою (13.13) знаходять потім координатну форму закону руху системи ).

Зауваження 1. Рівняння Лагранжа (13.13) мають велике значення також і для динаміки вільних механічних систем, стосовно яких вони збігаються з рівняннями руху Ньютона, записаними в довільній (залежної від вибору узагальнених координат) системі криволінійних координат (доведення цього твердження ми опускаємо).

Зауваження 2. Варто мати на увазі, що вибір узагальнених координат системи неоднозначний: якщо q й - два набори узагальнених координат однієї й тієї ж системи, то ці набори є однозначні функції один одного вигляду:

 

(13.14)

 

Перетворення (13.14) від одного набору узагальнених координат q до іншого набору називають точковими перетвореннями. Підставляючи (13.14) в (13.13), одержуємо новий однозначний вираз через :

 

(13.15)

 

Ясно, що якщо тепер переходити в рівнянні (13.12) до узагальнених координат за допомогою (13.15), то одержимо рівняння Лагранжа тієї ж форми, що й (13.13), але тільки в штрихованих координатах. Таким чином, рівняння Лагранжа інваріантні відносно точкових перетворень (13.14).

Дослідимо тепер більш докладно структуру рівнянь Лагранжа (13.13) для різних класів (див. § 7) механічних систем. Ця структура визначається конкретним виглядом узагальнених сил і кінетичною енергією Т. Розглянемо спочатку залежність форми (13.13) від вигляду функцій .

Нехай всі активні сили (як внутрішні так і зовнішні) є потенціальними, тобто =- , де - повна потенціальна енергія системи (див. § 7). Підставляючи сюди (13.3), тобто розглядаючи U як неявну функцію узагальненої сили (13.10), маємо:

 

, (13.16)

 

де , а залежність від є результатом не стаціонарності в'язів. Очевидно, що не залежить від узагальнених швидкостей , тобто

. (13.17)

 

З урахуванням (13.16) і (13.17) рівняння Лагранжа (13.13) можна представити у вигляді:

 

,

 

або

, (13.18)

 

де функція узагальнених координат , узагальнених швидкостей і часу вигляду:

 

(13.19)

 

називається функцією Лагранжа механічної системи. Хоча тут функцію Лагранжа (13.19) ми ввели формальним чином з метою запису рівнянь Лагранжа (13.13) для механічних систем з потенціальними активними силами у формі (13.18), однак в § 14 ми покажемо, що є найважливішою функцією стану механічної системи.

 

Зауваження 1. Легко переконатися, що до вигляду (13.18) рівняння Лагранжа (13.13) приводяться також і для класу механічних систем з узагальнено-потенціальними силами, тобто для таких систем, узагальнені сили яких можна представити у вигляді:

 

, (13.20)

 

де - так званий узагальнений потенціал, або потенціал, що залежить від швидкості. Функція Лагранжа для зазначених систем визначається як різниця кінетичної енергії системи і її узагальненого потенціалу, тобто:

 

. (13.21)

 

Найважливішим прикладом системи з узагальнено-потенційними силами є система заряджених часток, що рухаються в зовнішньому електромагнітному полі. Наприклад, у вигляді (13.20) можна представити силу Лоренца (див. частина II цього курсу).

Зауваження 2. Якщо на механічну систему поряд з потенційними (або узагальнено-потенційними) активними силами діють і дисипативні сили (тобто сили системи, що приводять до розсіювання механічної енергії,), то при записі рівнянь Лагранжа (13.13) діють таким чином. Кожну узагальнену силу розбивають на дві частини:

 

, (13.22)

 

де (або )

- узагальнені сили, обумовлені дією на систему тільки потенціальних (або узагальнено-потенціальних) сил, і:

 

, (13.23)

 

- узагальнені сили, що виникають у результаті дії на систему не потенціальних дисипативних сил в’язкого тертя. Легко бачити, що рівняння Лагранжа (13.13) у цьому випадку можна представити у вигляді:

 

, (13.24)

 

де (або ).

 

Розглянемо тепер структуру кінетичної енергії невільної системи і її вплив на вигляд . По визначенню (див. § 3 й § 9) кінетична енергія будь-якої системи є однорідною й позитивно визначеною квадратичною формою швидкостей матеріальних точок системи. Однак кінетична енергія невільної системи в загальному випадку виявляється неоднорідною квадратичною формою відносно узагальнених швидкостей системи.

Дійсно, підставляючи (13.6) у визначення кінетичної енергії, одержуємо:

 

, (13.25)

 

де

, , (13.26)

 

, , (13.27)

 

. (13.28)

 

Таким чином, з (13.25) – (13.28) видно, що не стаціонарність в'язів, що накладаються на механічну систему, приводить до двох ефектів: 1) виявляється неоднорідною квадратичною формою ; 2) як так і системи стають явно залежними від часу.

У випадку, коли на систему накладені тільки стаціонарні в'язі, а всі активні сили, що діють на неї, є потенційними, то , і функцію Лагранжа системи можна представити у вигляді (див. (13.19) і (13.26)):

 

. (13.29)

 

Так як розглянутої системи є однорідна квадратична форма від , то корисно наступне:

математичне зауваження. Якщо - однорідна функція порядку n, то має місце рівність (теорема Ейлера)

 

. (13.30)

 

Дійсно, функція називається однорідною порядку n, якщо

 

= . (13.31)

 

Диференціюючи (13.31) по , маємо:

 

.

 

Полягаючи тут, що =1, ми приходимо до (13.30).

На підставі теореми Ейлера (13.30) для кінетичної енергії маємо наступну рівність:

 

, (13.32)

 

якою ми надалі скористаємося.

Зауваження. Найважливіше значення рівнянь Лагранжа у формі (13.18) полягає в тому, що при відповідному узагальненні понять їх можна використовувати не тільки в механіці, але й в інших розділах фізики, наприклад для вивчення руху класичних фізичних полів, тобто систем з нескінченним числом ступенів свободи.

 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 1964. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия