Студопедия — Форми організації оптової торгівлі
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Форми організації оптової торгівлі






До основних форм поширення продукції відносяться:

1. Оптова торгівля.

2. Роздрібна торгівля.

Оптова торгівля містить усі види діяльності з продажу товарів і послуг тим, хто їх купує для перепродажу або використання в бізнесі.

Оптовий торговець - це організація або окрема особа, головною діяльністю якої є оптова торгівля.

Вони підрозділяються на чотири основні групи:

1) підрозділи оптової торгівлі виробників, що беруть на себе функції оптового збуту;

2) незалежні оптові фірми - купують продукцію від свого імені і за свої власні кошти, одержуючи при цьому право власності на товар і можливість його подальшого перепродажу:

- оптовики з повним циклом обслуговування - комерційні оптові організації, що можуть надавати повний набір послуг зі збереження і постачання товарів, з надання кредиту, з просування і збуту товарів;

- оптовики з обмеженим циклом обслуговування;

3) брокери й агенти;

4) організатори оптового товарообігу.

Оптова діяльність виробників може вестися через їхні збутові контори, збутові відділення і філії, власні оптові торгові центри.

Збутові контори виробників знаходяться або в спеціальних приміщеннях на території підприємств, або поблизу ринків збуту і не займаються збереженням товарних запасів.

Збутові відділення, філії та торгові центри виробників, навпаки, мають умови і займаються як продажем товарних запасів, так і їх збереженням.

2. Оптовики з повним циклом обслуговування іноді називаються дистриб'юторами і виконують такі функції:

- формування замовлень споживачів;

- планування закупівель (товарообігу);

- транспортування продукції;

- перетворення виробничого асортименту в торговельний;

- формування товарних запасів;

- згладжування цін;

- збереження;

- доробка, доведення товарів до необхідної якості;

- фасування, упакування;

- кредитування;

- маркетингові дослідження ринку її організація рекламних кампаній.

Оптовики з обмеженим циклом обслуговування містять наступні типи торговців: підприємства Cash & Сапу, оптовик-комівояжер, оптовик-організатор, дилерські компанії, комісіонерів, консигнаторів.

Підприємства Cash & Сапу працюють за методом самообслуговування. Покупцям пропонується самостійно відбирати потрібну їм продукцію, оплачувати її, відвантажувати і перевозити в пункти призначення. Привабливі підприємства Cash & Сапу тим, що за рахунок економії витрат (на робочу силу, вантажно-розвантажувальні і транспортні операції) товари продаються за більш низькими цінами.

Продаж товарів з особистим відбиранням практикується, як правило, по виробах складного асортименту (тканини, швейні вироби, трикотаж, галантерея тощо), коли вибір фасонів, малюнків потребує участі (ознайомлення) представника кооперативу або магазину.

Оптовик-комівояжер - реалізує товари за готівку з доставкою покупцям. Реалізує обмежений асортимент продовольчих товарів, не підлеглих тривалому збереженню.

Оптовик-організатор - організує реалізацію товарів (транзит) за участю в розрахунках (із вкладенням власних коштів) і без участі в розрахунках (неоплачений товарообіг). При транзиті з участю в розрахунках оптовик-організатор оплачує постачальникові вартість відвантаженого товару, яку потім одержує зі своїх покупців. При транзиті без участі в розрахунках постачальник пред'являє до оплати рахунки не оптовику-організатору, а безпосередньо одержувачеві.

Дилер - юридична або фізична особа, що здійснює посередницькі торговельні операції від свого імені і за свій рахунок. У системах збуту товарів дилер максимально наближений до кінцевих споживачів. Дилер, що є єдиним представником фірми в даному регіоні і наділений виключними правами по реалізації її продукції, називається ексклюзивним. Дилер, що реалізує продукцію фірми на умовах франшизи (право користування торговельною маркою тощо.) називається авторизованим.

Комісіонер виступає в ролі посередника і надає послуги комітентові, який доручає комісіонерові продати, обміняти або закупити товар на ринку в межах угоди за комісійну винагороду. Право влас­ності на товар комісіонерові він не передає, а лише сплачує йому комісійний відсоток (бонус) за зроблені послуги.

Консигнатор реалізує продукцію на умовах договору консигнації, за яким продавець поставляє товар на склад консигнатора, а він, у свою чергу, зобов'язаний продавати товар зі складу від свого імені, але за рахунок продавця до певного терміну. По суті, тут продавець кредитує посередника на термін реалізації товару.

Агент - юридична або фізична особа, що виступає в ролі посередника за рахунок і в інтересах іншої особи (принципала), а також здійснює дії в підготовці угод, але без права підпису. За свої послуги агент одержує винагороду як по тарифах, так і за домовленістю з принципалом. Існує кілька видів агентів: агенти виробників, повноважні агенти зі збуту, агенти з закупівлі.

Агенти виробників (їх називають також представниками виробників) перевершують за своєю чисельністю оптовиків-агентів всіх інших видів. Такий агент представляє двох або декількох виробників доповнюючих один одного товарів. Він укладає угоди з кожним виробником відносно політики цін, територіальних меж діяльності, процедури проходження замовлень, послуг по доставці товарів.

Повноважні агенти зі збуту укладають з виробниками договори, одержуючи права на збут усієї продукції, яка випускається тим чи іншим виробником. Повноважний агент зі збуту служить ніби відділом збуту виробника і значно впливає на ціни, терміни й умови продажу. Його діяльність не обмежується ніякими територіальними межами.

Агенти з закупівлі звичайно оформляють довгострокові відносини зі своїми покупцями і закуповують для них необхідні товари, одержуючи ці товари, перевіряючи їхню якість, організовуючи складування і наступну доставку до місця призначення.

Торговельний брокер - посередник, що не виступає самостійною стороною при укладанні торговельних угод купівлі-продажу, а тільки забезпечує встановлення контакту між можливими продавцем і покупцем. Брокер діє за разовими дорученнями і строго в межах інструкцій своїх клієнтів. Брокер одержує винагороду у формі брокерської комісії у розмірі 1-5 % від суми укладених угод. 128

Організаторами оптового товарообігу є: торгові дома, товарні біржі, лізингові компанії, оптові виставки і ярмарки, аукціони, торги, оптові ринки.

Торговий дім - це велика оптово-роздрібна фірма, найважливішими особливостями якої є активне проникнення у сферу виробництва товарів, організації кооперації виробництва й участь у кредитно-фінансових операціях. Торговий дім діє на правах асоціації і поєднує торговельні, виробничі, транспортні, будівельні підприємства, банки, страхові компанії з метою максимального і якісного задоволення запитів клієнтів.

Товарна біржа - це постійно діючий ринок, на якому здійснюється торгівля великими партіями якісно рівноцінних товарів. Біржу відрізняє регулярність торгівлі, її приуроченість до суворо визначеного місця, уніфікація вимог до якості товару, умов і термінів постачання, ведення торгівлі на основі зустрічних пропозицій покупців і продавців, укладання угод з постачанням на майбутнє.

Лізингова компанія купує машини, будинки, устаткування і надає їх в оренду орендареві, що поступово погашає заборгованість у міру використання майна. По закінченні терміну лізингового контракту можлива: покупка орендарем предмета лізингу по залишковій вартості, пролонгація терміну - укладання нової угоди, повернення майна лізингової компанії.

Метою оптової виставки є демонстрація і представлення з наступною реалізацією нових видів продукції, підготовка інформації і створення ділових умов для встановлення контактів з потенційними покупцями.

Ярмаркова торгівля являє собою короткочасну і періодично повторювану реалізацію товарів з наступним здійсненням актів купівлі-продажу на основі огляду і підбору зразків продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання.

Товарні аукціони - спеціально організовані, що періодично діють у певних системах рийки, на яких шляхом публічних торгів у заздалегідь обумовлений час і в спеціально призначеному місці продаються попередньо оглянуті покупцем товари, що переходять у власність покупця, який запропонував найбільш високу ціну (товари повинні мати індивідуальні властивості).

Оптовий ринок - це господарська комерційна структура, що організовує купівлю-продаж сільськогосподарської сировини, продовольчих і непродовольчих товарів у певних місцях і за встановленими правилами. Мета створення оптових ринків - стимулювання виробництва на основі взаємної зацікавленості виробника, оптового продавця і споживача шляхом установлення прямих господарських зв'язків.

Торги - спосіб закупівлі товарів, розміщення замовлень і видачі підрядів, який припускає залучення до визначеного, заздалегідь установленого терміну пропозицій від декількох постачальників і укладання контракту з тим із них, пропозиція якого найвигідніша організаторам торгів.

Види торгів:

- відкриті (у торгах беруть участь усі бажаючі фірми);

- закриті (до участі в торгах запрошуються лише визначені фірми).







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 1509. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия