Студопедия — Стимулювання збуту
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Стимулювання збуту






Під стимулюванням збуту (продаж) розуміють короткострокові заохочувальні заходи, що сприяють продажу або збуту продукції і послуг.

Характеристики: привабливість заходів стимулювання збуту в очах споживачів; спонукання до здійснення купівлі; імпульсивний характер; короткотривалий ефект – для формування стійкої відданості певній марці товару ці заходи непридатні; ефективне в поєднанні з рекламою і PR.

Якщо реклама призиває: «Купіть наш продукт», то стимулювання збуту засноване на заклику: «Купіть його зараз». Стимулювання продаж містить:

- стимулювання споживачів;

- стимулювання торгівлі;

- стимулювання збутовиків самої організації.

Стимулювання споживачів спрямоване на збільшення обсягу покупок споживачами, воно використовує такі головні методи:

- надання зразків для іспитів;

- використання купонів;

- повернення частини ціни або торговельну знижку;

- пакетний продаж за зниженими цінами;

- премії;

- сувеніри з рекламою;

- заохочення постійної клієнтури;

- конкурси, тоталізатори та ігри, що дають споживачеві шанс що-небудь виграти - гроші, товари, подорожі;

- експозиції і демонстрації вивісок, плакатів, зразків і т.п. у місцях реалізації продуктів.

Стимулювання оптової і роздрібної торгівлі націлене на підтримку посередницької фірми і підвищення зацікавленості посередника. Містить у собі:

- оптові знижки;

- безкоштовні товари;

- спільну рекламу;

- безкоштовне навчання.

Стимулювання власного торговельного персоналу - націлене на посилення зацікавленості торговельних працівників і підвищення ефективності зусиль торговельного персоналу компанії. Містить: премії, комісійні, подарунки, змагання.

 

6.Зв’язки з громадськістю

Зв'язки з громадськістю (public relations) - це плановані тривалі зусилля, спрямовані на створення і підтримку доброзичливих відносин і взаєморозуміння між організацією і її громадськістю.

Основні особливості public relations:

1. В основі формування сприятливої суспільної думки повинна полягати ідея, що фірма-виробник певної продукції випускає і продає її в інтересах громадськості (покупців), а не заради одержання прибутку, хоча останнє є нормальним результатом комерційної діяльності.

2. Public relations ставить своєю задачею не заклики до покупки, а роз'яснення призначення нових товарів, показ їхньої ролі і функцій у різних умовах людської життєдіяльності.

3. Робота з public relations відрізняється систематичністю. Вона проводиться із самого початку виходу фірми та її товару на ринок і продовжується протягом усього часу діяльності на ньому, а в деяких випадках - і після виходу з ринку, з розрахунком знову повернутися на нього.

Основна відмінність public relations від реклами - це відсутність яскраво вираженого комерційного характеру. Зв'язки з громадськістю використовуються для популяризації товарів, особистостей, місць, ідей, видів діяльності, організацій і цілих націй.

PR складається з двох відносно самостійних напрямків: пабліситі і спонсорства.

Пабліситі – це розмаїті неоплачувані, некомерційні форми розповсюдження позитивної інформації про підприємство та його продукцію через ЗМІ чи безпосередньо зі сцени (встановлення і підтримання зв’язків з пресою, участь представників фірми у роботі з’їздів і конференцій професійних чи громадських організацій, організація фірмою різних заходів, що мають характер події, товарна пропаганда, лобіювання).

Спонсорство – система взаємовигідних договірних відносин між спонсором і субсидованою стороною (спонсорство у сфері спорту, культури, соціальній сфері).

Основні методи public relations.

1. Встановлення і підтримка зв'язків із засобами масової інформації. Ціль цієї діяльності - розміщення відомостей пізнавально-подійного характеру в засобах масової інформації для залучення уваги до осіб, товарів і послуг.

Розрізняють три основних способи зв'язку зі ЗМІ:

Прес-реліз - інформаційне повідомлення в пресі.

Прес-конференції - проводяться у випадках, коли необхідно продемонструвати зразки або інші предмети або ж коли обговорюється важлива тема, по якій у присутніх журналістів можуть виникнути питання.

Публічні виступи - керівники компанії відповідають на питання ЗМІ або виступають з промовами на торговельних зборах або зустрічах.

2. Пабліситі товарів - популяризація конкретних товарів. Пабліситі товарів може містити в собі:

- друковані матеріали - публіковані щорічні звіти, брошури, статті, збірники і журнали з новинами про компанії;

- матеріали, що персоніфікують компанію, - логотип, канцелярські приналежності, візитки, уніформа, автомобілі компанії з назвою компанії;

- аудіовізуальні матеріали - фільми, слайди, відео й аудіокасети, фотографії;

- web-сторінку - частина Інтернету, де розміщається інформація про компанію і її товари і послугах.

3. Громадські заходи - формування і підтримка взаємин із громадськістю в місцевому або в загальнонаціональному масштабі. Містить:

- спеціальні заходи - наприклад, свята пива, генеральним спонсором яких виступав Донецький пивоварний завод - виробник популярної торговельної марки «Сармат»;

- суспільно-корисну діяльність компанії по зборам коштів для рішення невідкладних проблем;

- спонсорство.

4. Лобізм - співробітництво з представниками законодавчої і виконавчої влади для впливу на процеси прийняття законів і перетворення їх у життя.

5. Відносини з інвесторами - підтримка відносин з акціонерами, іншими суб'єктами фінансового ринку.

6. Рекомендації та консультації. Рекомендації керівництву у випадку виникнення питань з боку громадськості щодо позиції і репутації компанії. Консультації і пропозиції менеджменту компанії по створенню і розвитку позитивного іміджу торговельної марки.

7. Значення персонального продажу та управління ним

Під індивідуальним (персональним) продажем розуміється усне представлення товару в розмові з одним або декількома потенційними покупцями з метою його збуту.

Характеристики: особистісний характер, безпосереднє, живе спілкування з аудиторією у формі діалогу; спонукання до зворотного реагування, найбільша вартість серед усіх засобів просування (у розрахунку на один контракт).

До індивідуальних продажів звичайно вдаються, якщо покупці є великими, географічно сконцентрованими, замовляють досить дорогі, престижні і потребуючі спеціального виконання товари, а також якщо це передбачене маркетинговою стратегією фірми.

Індивідуальні продажі здійснюються двома основними методами:

1) заздалегідь розробленою збутовою концепцією, єдиною для всієї групи потенційних покупців даного товару і реалізованою найчастіше у формі презентації продукції. До цього методу нерідко вдаються при продажах недорогих стандартних товарів, що активно рекламуються і збут яких заздалегідь визначений, а також у випадку відсутності кваліфікованих продавців-консультантів;

2) за допомогою індивідуалізованого підходу до кожного окремого покупця - з врахуванням його потреб, запитів і купівельної спроможності, чим, наприклад, активно користується мережевий маркетинг.

Індивідуальний продаж відрізняється рядом важливих переваг.

По-перше, індивідуальна робота з кожним покупцем дозволяє продавцеві виявити і гнучко орієнтуватися надалі на потреби, запити й особливості окремих клієнтів, а покупцеві - скласти більш точне уявлення про товар, фірму-виробника і кваліфікацію (та й про чесність) продавця.

По-друге, індивідуальні продажі концентруються в чітко визначених ринкових сегментах, тому розміри витрат, що не приносять результатів, тут набагато менше, ніж при рекламуванні продукції.

По-третє, індивідуальні продажі відбуваються після збору комерційної і рекламної інформації, тобто завершують угоди. Вони дають відповіді на всі питання організації збуту - про найбільш прийнятну ціну, необхідні гарантії, умови доставки і післяпродажного обслуговування, основні претензії до торговельного персоналу та ін.

Людей, що займаються індивідуальним продажем, називають по-різному: продавці, торговці, торговельні агенти, комівояжери, торговельні консультанти, інженери зі збуту, агенти, регіональні менеджери, маркетингові представники, промоутери.

Індивідуальний продаж використовується торговельними агентами і промоутерами.

Існують наступні різновиди торговельних агентів:

1. Агенти з доставки товару.

2. Агенти з приймання замовлень від споживачів.

3. Дорученець-роз'яснювач виробників лікарських засобів.

4. Консультант компаній-замовників.

5. Страхові агенти.

6. Консультант-продавець у спеціалізованому магазині.

Промоутери - агенти, що безпосередньо спілкуються з людьми і спонукають їх придбати конкретні марки товарів або послуг.

Види промоутерів:

1. Розповсюджувачі листівок - найчисельніша і найдешевша група промоутерів. Їх можна побачити на перехрестях, у виходів з метро, великих магазинів, театрів.

2. Зазивали - інформують тут і зараз, працюють по написаному сценарію з деякими імпровізаціями; закликають заглянути, відвідати, купити і т.п. Можна побачити безпосередньо біля закладу, який «просувається».

3. Інформатори - спеціально підготовлені для роботи зі споживачами промоутери, що добре розбираються в продукті. Мета роботи - ознайомити споживачів з унікальною торговельною пропозицією продукту.

4. Ексклюзивники - їх залучають для роботи в унікальних акціях, проведенні розіграшів, вечірок, корпоративних свят і т.д.

5. Штатними - постійно діюча команда певної компанії. Це універсальні і високопрофесійні фахівці. Вони одержують постійну зарплату плюс премії і бонуси.

Персональний продавець виконує наступні функції:

1) визначає і укладає контракт із новими потенційними покупцями;

2) інформує покупця про товар, його ціни, особливі властивості, доступність та ін.;

3) переконує покупця зробити свій вибір;

4) відповідає на питання, що стосуються товару;

5) демонструє товар;

6) веде переговори по укладанню договору купівлі-продажу;

7) установлює стосунки між покупцем і торговельною фірмою;

8) забезпечує свою фірму необхідною інформацією про свій район діяльності покупцях.

 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 636. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия