Студопедия — Контроль
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Контроль

Бюджет маркетингу

Відображає проектовані величини прибутків та витрат. Величина прибутку обґрунтовується з огляду на прогнозні значення обсягу продаж і цін; витрати визначаються як сума витрат виробництва, руху товарі і маркетингу; останні в кожному бюджеті описуються детально.

Контроль

Характеризує процедури і методи контролю, які необхідно здійснити для оцінки рівня успішності виконання плану. Для цього встановлюються стандарти(критерії), за якими вимірюється прогрес у реалізації планів маркетингу.

 

5. Процес маркетингового планування.

 

Процес планування в компанії починається з визначення початкових цілей її розвитку та діяльності.

Початкові цілі пропускаються через потрійний фільтр:

- достатні ресурси в країні та за її межами,

-стан навколишнього середовища (зовнішня ревізія)

-внутрішні можливості та резерви діяльності компанії (внутрішня ревізія).

На основі цих припущень і оцінок у подальших розділах плану маркетингу встановлюються цілі маркетингової діяльності, обираються стратегії та розробляється програма маркетингу. Потім аналізується та обирається стратегія досягнення цілей

Розробка стратегії плану в підрозділах компанії

Цілі необхідні для досягнення - альтернативні стратегії – оцінка стратегії – вибір альтернативної стратегії.

Після завершення цих етапів МП необхідно ще раз переконатися в можливості досягнення поставлених цілей і прийнятих стратегій, використовуючи такі критерії:

- частка на ринку

- обсяг продаж

- рівень витрат

- величина прибутку

та інші оцінки очікуваних результатів та вірогідності їх досягнень.

Сукупність маркетингових цілей, стратегій і заходів щодо їх досягнення становить стратегічний план маркетингу, який повинен на наступному етапі планування бути доведений до робочих планових документів, тобто має бути здійснено оперативно-календарне планування.

На стадії оперативно-календарного планування необхідно конкретизувати маркетингові стратегії у детальні плани і програми в розрізі кожного з елементів комплексу маркетингу. Потім розробляється бюджет маркетингу, складання якого допомагає правильно встановити пріоритети між цілями і стратегіями МД, прийняти рішення у сфері розподілу ресурсів, здійснити ефективний контроль.

За звичай при розробці бюджету маркетингу використовують підхід, який має назву «Планування на основі цільового прибутку».

У такому випадку бюджет маркетингу розробляється у такій послідовності:

- визначаються прогнозні оцінки місткості ринку, ринкової частки, ціни, доходи від продажу, змінних та постійних витрат.

- розраховується валовий прибуток, що покриває всі витрати, включаючи витрати на маркетинг, який забезпечує отримання заданого значення цільового прибутку. Потім від валового прибутку віднімаються змінні та постійні витрати, а також значення цільового прибутку. Таки способом визначаються витати на маркетинг, які деталізують в розрізі окремих елементів комплексу маркетингу.

 

6. Контроль маркетингової діяльності.

Контроль - це процес своєчасного визначення, оцінки та інформування зацікавлених осіб про ідентичні або про відхилення реальних параметрів маркетингової діяльності від запланованих.

Об’єкти контролю:

- обсяги продажу

- прибутки

- збитки

- реакція покупців на нові товари та послуги

- відповідність запланованих та реальних результатів маркетингової діяльності.

Завдання контролю:

- визначення дійсних значень параметрів МД та їх порівняння з плановими показниками

- виявлення причин відхилень від запланованих значень

- формування висновків по результатам контролю та складання відповідних звітів

- розробка заходів щодо приведення до вимог маркетингової системи.

Для виконання поставлених завдань на підприємстві створюється контрольна аналітична система, яка включає:

- ситуаційний аналіз (допомагає визначитися зі становищем підприємства на ринку)

- контроль маркетингу (дозволяє виявити відповідність та результативність обраної стратегії та тактики згідно реальних ринкових процесів.)

Види контрою:

- стратегічний (представляє оцінку виконання стратегічних рішень маркетингу з точки зору їх відповідності зовнішнім умовам діяльності підприємства)

- оперативний (спрямований на оцінку досягнення поставлених маркетингових завдань, виявлення параметрів відхилень, їх аналіз та коригування)

- контроль за прибутковістю (передбачає перевірку фактично отриманих прибутків по різних товарах, ринках, групах споживачів, каналах розподілу та іншим результатам реалізації плану маркетингових заходів.

Крім того контроль маркетингу включає:

- ревізію маркетингу (це процедура перегляду або здійснення коригування стратегій та тактики маркетингового менеджменту у відповідності до змін внутрішнього та зовнішнього середовища з наступним проведенням розрахунків та оцінок.)

- аудит маркетингу (проведення системи зовнішньої перевірки всіх елементів системи маркетингового менеджменту.)

Процес контролю включає визначення:

- концепції контролю

- мети контролю

- об’єкту контролю

- нормативів що контролюються

- контролерів (зовнішні чи внутрішні)

- види контролю (безпосередній чи опосередкований)

- обсяг контролю (повний чи вибірковий)

- дії з контрою (систематичні чи епізодичні)

- точки контролю (початок чи кінець дій, або послідовно по стадіях протікання процесів)

- ділянки контролю

- допуски та похибки

- способи повідомлення про рішення (усні чи письмові)

- способи оцінки відхилень

- кількість результатів (фактичних даних)

- порівняння планових показників з фактичними

- формування пропозицій нових планових дій.

Результати контролю МД полягають у визначенні еквівалентності маркетингових процесів і відхилень в усунені недоліків або їх мінімізації шляхом прийняття оптимальних рішень для досягнення позитивного ефекту.

Система контролю включає:

- мету

- входи (джерела даних внутрішньої звітності та інформації щодо макросередовища)

- виходи (джерела інформації, які відображають обрані цілі, стратегії, програми розподілу ресурсів)

- алгоритм (послідовність здійснення контролю)

- ресурси

- підсистема зворотнього зв’язку (замкнений ланцюг інформаційної організаційної структури, завдяки якому коригується план)

- стандарти

- зовнішнє оточення (допоміжна організаційна структура (аудит, консалтинг), яка дозволяє здійснювати критичну оцінку застосовуваних маркетингових стратегій і систем маркетингового планування).

Організація ефективної системи контролю вимагає використання підприємством певних критеріїв:

- ефективність контролю

- ефективність впливу на людей в процесі покращення психологічного клімату в колективі

- виконання завдань контролю (недопущення некоректних і заборонених методі, реалізація прав суб’єктів контролю, дотримання відповідних положень, контроль заходів.).

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Зразок оформлення списку використаних літературних джерел | Основні етапи процесу маркетингового менеджменту.

Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 288. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия