Студопедия — Технічні засоби оперативної діагностики документів і цілісності атрибутів митного забезпечення.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Технічні засоби оперативної діагностики документів і цілісності атрибутів митного забезпечення.






Вони призначені для оперативної діагностики документів і цілісності атрибутів митного забезпечення поданих для оформлення що переміщаються через митний кордон об'єктів, із метою виявлення в них ознак повної або часткової матеріальної підробки - підчищання, хімічного травлення, дописки, допечатки текстів, заміни листів багатоаркушних документів і фотографій, вклейки елементів і фрагментів інших документів, підробки відтисків печаток, штампів, реквізитів, підписів і ін.
На відміну від комплексу науково-технічних методів дослідження, що застосовуються при проведенні криміналістичної експертизи документів, оперативна діагностика митних документів не ставить перед собою експертних цілей через відсутність необхідної кількості часу на дану процедуру, складності застосовуваних методів і технічних засобів, що вимагає високої професійної підготовки співробітників. У її задачу входить лише виявлення істинності і стану ознаків підробки, на підставі чого приймається рішення про більш ретельний митний контроль підозрілого об'єкта і пов'язаних із ним товарів, транспортних засобів і осіб.
До таких пристроїв відносяться:
- мікроскопи, лупи,
- пристрої для перегляду "на просвіт" і в "косих" променях
- джерела ультрафіолетового й інфрачервоного випромінювання,
- електронні прибори ("детектор валюти", магнітний візуалізатор, і т.д.)
- хімічні набори
ДЕТЕКТОР ВАЛЮТИ
Детектор валюти "SUPERSCAN" (мал.1)
Призначення.
Детектор валюти призначений для визначення справжності іноземної валюти. Детектор визначає справжність, вартість та рахує тільки долари США. На даний час росповсюджені фальшиві банкноти двох типів:
1. фальшиві банкноти виготовлені за допомогою кольорового ксероксу;
2. фальшиві банкноти виготовлені за допомогою друкарського обладнання. В деяких випадках ці два способи комбінуються.
Справжні купюри мають магнітний захист. Принцип дії базується на наведенні струму в магнітній головці приладу при проходженні по її поверхні банкноти. Купюра протягується приладом автоматично, при цьому є два режими роботи детектора:
1. купюра протягується та викидається з протилежної сторони детектора.
2. купюра протягується та викидається з тої ж самої сторони детектора. При перевірці детектором валюти, активною частиною купюри вважаються ті місця, які мають магнітний захист.
Активна частина доларів США є лицева сторона банкноти, всі написи та малюнки виконані чорною фарбою. При проходженні банкноти, що досліджується, лицевою стороною доверху, та при її справжності загоряється зелена лампочка "Yes". Якщо банкнота фальшива - загоряється червона лампочка "No". Одночасно на табло висвічується вартість купюри, а при проходженні декількох купюр висвічується загальна сума та кількість перевірених купюр.
Детектор валюти MD-23
Призначення.
Детектор валют MD-23 призначений для визначення справжності іноземної валюти.
Справжні купюри мають магнітний захист. Принцип дії базується на наведенні струму в магнітній головці приладу при проходженні по її поверхні банкноти. Купюру необхідно вручну потерти по поверхні магнітної головки приладу. На даний час росповсюджені фальшиві банкноти двох типів:
1. фальшиві банкноти, виготовлені за допомогою кольорового ксероксу;
2. фальшиві банкноти, виготовлені за допомогою друкарського обладнання.
В деяких випадках ці два способи комбінуються. При перевірці детектором валюти, активною частиною банкнот вважаються ті місця, які мають магнітний захист та повинні викликати мигання червоного світлодіода. Необхідно перевіряти обидві сторони банкнот.
Ксерофальшивка викликає блимання червоного світлодіода і на активній і на неактивній частинах, а друкарська - мигання не викликає взагалі. Кобміновану можна виявити за знаком банку і літерою - світлодіод на нього не повинен реагувати. Активні частини банкнот іноземної валюти:
1. долари США: всі написи та малюнки виконані чорною фарбою крім знака банку, якій випустив банкноту, всередині з літерою алфавіту та номера цієї літери в алфавіті;
2. італійські ліри: смуга, яку видно при просвічуванні;
3. австралійські долари: аналогічно доларам США;
4. німецькі марки: на лицевій частіші портрет, на зворотній стороні - захист на цифрі, яка вказує на вартість банкноти;
5. канадські долари: площина між чорною смугою в нижній частині лицевої частини банкноти, (слабо ефективно для 5 $. неефективно для 2 $);
6. фунти стерлінгів: тільки банківський номер банкноти (для банкнот старого випуску).

 

SOPHISTICATED, ACCURATE. AFFORDABLE
Мал. 4. Детектор валюти

4. Технічні засоби дистанційної оперативно-технічної інспекції

Вони призначені для митного контролю різноманітного типу об'єктів, у процесі якої здійснюється їхній інтроскопія (у тому числі великогабаритних) за допомогою інспекціоно-доглядових комплексів, дистанційний контроль обсягів (кількостей) окремих категорій стратегічно важливих товарів і дистанційне виявлення серед них предметів, що переміщаються через митний кордон без відповідного оформлення
Для дистанційної оперативно-технічної інспекції застосовується доглядова рентгенівська техніка. Вона дозволяє одержати візуальну інформацію про внутрішній устрій і вміст контрольованого об'єкта митного контролю без його скресання. Цілями митної інтроскопії об'єктів являються:
- установлення приналежності предметів, що знаходяться в них, до визначених груп, категорій, класів, типів;
- виявлення в контрольованих об'єктах характерних конструктивних ознак схованок або прихованих вкладень.
У процесі даної митної дії оперативний працівник, аналізуючи на екрані апаратури інтроскопії візуальне зображення внутрішньої структури контрольованого об'єкта, по сукупності характерних індивідуальних ознак і збереженим у його пам'яті уявним образам дізнається призначення і приналежність предметів. Найважливішим і складним у даній дії є знання сукупності характерних ознак і засобів устрою схованок і зовнішнього вигляду предметів митних правопорушень і уміння виявляти їх на фоні значної кількості інших елементів, що маскують, (нелогічних пустот, перепон, ущільнень і ін.) Варто розрізняти:
1 Рентгенівські апарати, які показують прямо, тобто апарати, у яких тіньове зображення формується на екрані розташованому безпосередньо (прямо) у промені рентгенівського випромінювання.
2 Рентгенотелевізійні апарати, тобто апарати, у яких результат рентгенівського опромінення об'єкта контролю сприймається спеціальним пристроєм (детектором), перетвориться в електричний сигнал і відображається на моніторі, розташованому на значній відстані від джерела випромінювання.
РЕНТГЕНАПАРАТИ
Рентгенапарати перетворюють електричну енергію в рентгенівське випромінювання. Пропускаючи рентгенівський промінь через предмет, на екрані з'являється тіньове зображення внутрішньої будови цього предмета. Тому рентгенівські апарати доцільно використовувати для оперативного виявлення заборонених вкладень в товарах та вантажах, які перетинають кордон, оскільки рентгенівські апарати можуть дати найбільш достовірну інформацію про наявність прихованих вкладень за короткий час.
Рентгенівський апарат ВХ-150-1
Призначений для детальної перевірки предметів розмірами не більше 450´450´400 мм та вагою до 30 кг.
Апарат дозволяє просвічувати предмети (упаковки), які мають значну товщину та щільність матеріалу. Особливістю апарата є те, що просвічування предмета, який контролюється, здійснюється у вертикальній площині з поворотом його в секторі 360 град., тим самим забезпечується його переогляд з усіх сторін та отримання про нього чіткої уяви.
Рентгенівський апарат ВХ-150-1 (малюнок 1) складається із основних частин:

 

Малюнок 1
- моноблок;
- блок біологічного захисту;
- світлозахисний тубус;
- установочний стіл;
- стілець для оператора.
Конструктивно апарат виконаний у вигляді блоку, з джерелом випромінювання всередині. Блок призначений для біологічного захисту обслуговуючого персоналу та пасажирів від дії розсіяного рентгенівського випромінювання. Блок встановлений на установчий стіл, у верхній частині якого розташований блок керування та контролем за апаратом.
Моноблок представляє собою герметичне закритий металічний блок, заповнений трансформаторним маслом, в якому розміщені:
- рентгенівська трубка GE 150/5/20А;
- високовольтний трансформатор;
- трансформатор розрядження;
- насос, який забезпечує циркуляцію масла для охолодження рентгенівської трубки: - термореле для захисту моноблоку від перегрівання.
Блок біологічного захисту має форму прямокутника виготовлений із сталевих листів, внутрішня поверхня яких вистлана свинцем для забезпечення необхідного радіаційного захисту.
Передня частина блоку закрита свинцевим склом, на внутрішній стороні якого кріпиться флюоресцентний екран.
Пульт керування служить для заміни струму та напруги в рентгенівській трубці в залежності від щільності підконтрольного об'єкта. Крім того, на пульті зосереджені всі основні пристрої, які забезпечують контроль за роботою рентгенівського генератора, його захист від випадкових перевантажень по струму та напрузі, а також системи, які відключають рентгенівське випромінювання при порушенні блокувань, передбачених для виключення випадкового опромінювання персоналу.
Рентгенівський апарат ВХ-150-31
Рентгенівський апарат ВХ-150-31 (малюнок 2) складається з основних частин:

 

Малюнок 2
- блок біологічного захисту;
- моноблок МХР-150;
- світлозахисна кабіна;
- пульт управління МХР-21;
- розподільчий стіл:
- переговорний пристрій;
- шафа для зберігання документів.
Конструктивно апарат складається з двох блоків: блоку біологічного захисту та світлозахисної кабіни.
Біологічний захист обслуговуючого персоналу та пасажирів від впливу розсіяного випромінювання забезпечується тим, що рентгенівський генератор знаходиться в спеціальному кожуху із свинцю, та, крім того, між сталевими листами стінок кабіни вкладений свинець.
Від прямих променів генератора, які потрапляють на флюоресцентний екран, генератор захищений товстим освинцьованим склом.
Предмет, який підлягає контролю, через двері доглядової камери встановлюється на поворотний предметний стіл. Привід для відкривання (закривання) дверей доглядової камери електричний.
Світлозахисна кабіна служить для забезпечення найменшого навантаження на зір оператора, зображення об'єкта на рентгенівскому екрані. У світлозахисній кабіні розміщені:
- пульт управління генератором рентгенівського випромінювання;
- розподільчий стіл;
- шафа для зберігання документації;
- блок живлення та підсилювач гучномовного зв'язку;
- система вентиляції та освітлення.
В апаратах типу ВХ-150-1 (31) використовуються однакові моноблоки та пульти управління.
Для контролю вмісту середньогабаритних вантажів використовують апарати типу:
- Rapiscan-17 з розміром вікна тунелю 80´120 см;
- Bis-C 1515 з розміром вікна тунелю 150´150 см;
-Linescan System seven з розміром вікна тунелю 101´101 см;
- Scan- 100170 -TS з роміром вікна тунелю 100´170 см;
- Linescan-226 з розміром вікна 243´228 см і довжиною 6 м. Для огляду великогабаритних вантажних контейнерів, легкових машин, мікроавтобусів і великовантажних автомобілів використовують техніку, яку випускають фірми "Брітіш ейрспейс" Англія, "Хайманн" ФРН і "Шлюмберже" Франція.
За допомогою цієї техніки можна оглядати об'єкти завширшки 2,5 м, висотою 4 м, довжиною 18 м.
В практиці контролю ручної поклажі та багажу пасажирів і транспортних службовців дуже зручні конвеєрні рентгенотелевізійні апарати, побудовані за принципом "лінійного сканування", суть якого полягає в слідуючому (рис. 1). Рентгенівські промені, які випромінюються нерухомим генератором коливань, за допомогою щільового коліматора формуються у вертикальній площині в тонкий пучок променів веєрного характеру. Ці промені пересікають контрольований об'єкт, який рухається по конвеєрній стрічці, пронизують його і попадають на "Г-образну" детекторну лінійку, де перетворюються в електричні сигнали. Ці сигнали після відповідної електронної обробки перетворюються в імпульсні сигнали, які записуються в пристрої пам'яті і надходять в блок відеоконтрольного пристрою, на екрані якого з'являється тіньове зображення об'єкта для спостереження оператора.
Наявні в наш час конвеєрні рентгенотелевізійні апарати дозволяють забезпечити такі оперативно-технічні та експлуатаційно-технічні показники:
- контроль ручної поклажі та багажу розміром до 1х1,7 м без обмежень довжини;
достатню з точки зору часу оформлення і контролю швидкість руху конвейєра, яка становить 0,2 м/с;
- розпізнавання предметів за сталевою, металевою перепоною завтовшки до 15 мм;
- можливість візуального виявлення на телемоніторі контрольного мідного дроту діаметром 0,15 мм;
- повну радіаційну безпеку операторів, пасажирів і оточення за рахунок невеликої потужності експозиційної дози рентгенівського випромінювання на поверхні апарата (менше 0,5 мР/год);
- повну безпеку розміщених в ручній поклажі чи багажі неекспонованих фотокіноматеріалів, продуктів харчування, ліків за рахунок малої (менше 0,15 мР/цикл) дози рентгенівського опромінювання, яку одержують контрольовані об'єкти за один цикл контролю.
Ці апарати забезпечують такі важливі функції, як пряма та реверсна робота, незалежне управління рухом конвейєра з пульта оператора, включення рентгенівського випромінювання тільки на час проходження контрольованого об'єкту через контрольний тунель, можливість вибору на екрані монітора будь-якого з дев'яти фрагментів зображення і його збільшення в 2 рази, а також автоматичний самоконтроль роботи блоків апарату, всі види радіаційної та електробезпеки при відмові його небезпечних вузлів.
Закордонні рентгенапарати конвеєрного типу, які розроблені фірмами "Хайманн" (Німеччина), "Хітачі" (Японія), "Корріган" (Канада), "Шлюмберже" (Франція), "Астрофізікс" (США) і широко використовуються в митних установах багатьох держав, подібні за своїми показниками і можливостями, хоча відрізняються конструктивним оформленням і розмірами контрольного тунелю.
На мал. 3. зображена конструкція конвеєрного апарата НІ-SKAN 5170-20 TS фірми "Хайманн" (ФРН), який має розмір вікна тунелю 51х70 см.


Малюнок 3
Для візуального контролю вмісту окремих видів вантажів в польових умовах застосовують рентгенавтомобіль "Сканмобіль" (малюнок 4).

 

Малюнок 4
Апарат має розміри контрольного тунелю 90´80 см.
Живлення апарату здійснюються від автомобільного дизельгенератора, встановленого всередині кузова мaшини, і забезпечує режим роботи всіх електромеханічних і електроних пристроїв. "Сканмобіль" має сигнально-переговорний пристрій зв'язку оператора із співробітниками. В апараті гарантується повна радіаційна і електробезпека операторів та оточуючих.
Часто виникає необхідність застосовувати оглядові засоби, змонтовані на базі спеціальних автомобілів та причепів. На малюнку зображено зовнішній вигляд такого апарата Linescan AutoVan фірми "Астрофізікс"; та його конструктивні розміри.

 

 

ASTROPHYSICS
Мобільний рентгенівський апарат (а) фірми Астрофізікс (США) та його розміри в трьох проекціях (б)
Для контролю вмісту міжнародних поштових відправлень використовують спеціальні радіоскопи камерного типу POSTX, апарати серії НІ-SСАN 6040 (малюнок 3).
Вони дозволяють контролювати вміст невеликих посилок, бандеролей, листів розмірами не більше 40´50 см.

 


 

Апарат камерного типу для догляду поштових відправлень французької Фірми Шлюмбергер Індустрі

3 Інспекційно-доглядові комплекси (ІДК) які призначені для інтроскопії великогабаритних об'єктів митного контролю, що відрізняються значними розмірами, вагою, складом конструкційних матеріалів, підвищеною компактністю завантаження різноманітними видами перевезених у них товарів
Відповідно до функціонального призначення ІДК діляться на два види - ІДК для інтроскопії легкових автотранспортних засобів (легкових автомашин, мікроавтобусів, причепів, пересувних дач, окремих вантажних упаковувань, що не перевищують ваги порядку 3-х тонн і розмірів легкових автомашин),
- ІДК для інтроскопії великогабаритних об'єктів, призначених для перевезення вантажів (контейнерів, трейлерів, рефрижераторів, залізничних вагонів)
Тактико-технічні характеристики ІДК забезпечують можливість візуалізації вмісту зазначених видів об'єктів, розпізнавання різноманітних пристроїв, що знаходяться в них, предметів і речовин, визначення завантаженості обсягу контейнера товарами й огляд просторового розташування вмісту, координатну прив'язку виявлених предметів до місць розташування, можливість розпізнавання виробів із різноманітних матеріалів (метали, органічні речовини), можливість перегляду конструктивних порожнин і просторів між стінками, стельовими перекриттями і підлогою контейнерів, вузлів автомашин і залізничних вагонів.
Апаратура дозволяє здійснити детальний, фрагментарний перегляд окремих зон об'єкта що інспектується і його вмісту і збільшення зображення в декілька разів. Час інтроскопії одного великогабаритного об'єкта складає 15-20 хв.

 

Догляд вантажних машин за допомогою апаратури фірми Хайманн (ФРН)

Технічні засоби дистанційного контролю обсягів (кількостей) покликані забезпечувати можливість контролю обсягів (кількостей) товарів.
Вони різноманітні по своїй природі і фізико-хімічних властивостях, але мають загальні декларовані параметри, підлягає дистанційному контролю вантаж або обсяг. Засіб переміщення цих об'єктів через митний кордон також розрізнений. Так, наприклад, нафта, нафтопродукти, газ можуть транспортуватися як по міжнародних магістральних трубопроводах, так і в наливних ємностях - цистернах, танкерах. Дистанційне одержання інформації про обсяги цього виду товарів що переміщається також потребує різноманітного технічного рішення. Основну частину контрольованого цими ТЗМК експорту складає нафта і нафтопродукти, що переміщаються трубопровідним транспортом.
Пункти контролю експорту (імпорту) нафти і нафтопродуктів здійснюють технічні виміри їх кількісних і якісних параметрів для технологічних цілей, що і закладаються у відповідні митні документи.
Визначати фактичний об'єм рідини і зрідженого газу що переміщається в залізничних (автомобільних) цистернах, а також виявлення недозволених вкладень (невідповідність умісту цистерни заявленому в супровідних документах або наявність сторонніх предметів) дозволяє прилад ультразвуковий, луна локації (наприклад, аУП-4М)
Іншим видом стратегічно важливого товару є електроенергія, експорт якої здійснюється по міжнародних лініях електропередачі. Природа і засіб переміщення цього виду товару і технічні можливості достатньо точних вимірювальних приладів забезпечують надійний контроль обсягів електроенергії що переміщається шляхом регулярного зчитування і перевірки показників.
Для митного контролю обсягів і кількостей інших видів важливих товарів використовують транспортні або вантажні прилади зважування, тому що параметр - вага є найважливішим інформативним параметром для оцінки й ухвалення рішення про можливість пропускання через митний кордон конкретних видів вмісту об'єктів митного контролю.

 


3. Технічні засоби пошуку й огляду
Технічні засоби пошуку й огляду як оперативно-технічної дії, що припускає обстеження важкодоступних місць транспортних засобів і товарних (вантажних) упаковок, локацію схованок, застосування спеціальних контрольних міток, а також застосування технічних засобів і пристосувань для відбору проб вмісту об'єктів митного контролю
У якості місць митного обстеження в даному випадку виступають кабіна, салони, функціональні і конструкційні відітни легкових і вантажних автомашин, автобусів, службові, пасажирські помешкання залізничних вагонів, морських і річкових судів, літаків і ін., а також конструктивні елементи різноманітних видів контейнерів, рефрижераторів, вантажних відсіків автотранспортних засобів, окремі види вантажів, розміщення яких на транспортному засобі створює внутрішні закриті важкодоступні місця.
Технічні засоби дозволяють для огляду цих об'єктів використовувати природні технологічні або конструкційні порожнини й отвори в контрольованих об'єктах, одержувати візуальну інформацію про можливе перебування там сторонніх вкладень. Такі важкодоступні місця, як правило, бувають практично не освітлені, мають невеличкі розміри прорізів і отворів, розташовані в незручних для їхнього огляду місцях (розташовуються в стельових зонах або в області підлоги і стін транспортного засобу або контейнера, знаходяться в безпосередній близькості від комунікаційних мереж що переглядаються важко і т.п.), що звичайно не дозволяє одержати швидкий доступ до них.
Комплекс технічних засобів пошуку, виходячи з функціональної спрямованості розв'язуваних із їхньою допомогою оперативних задач, видів об'єктів митного контролю, умов його проведення, конкретних видів предметів митних правопорушень, можна розділити на два види:
а) технічні засоби пошуку схованок і прихованих вкладень,
Технічні засоби пошуку схованок і прихованих вкладень включають три основні групи:
- технічні засоби обстеження важкодоступних місць об'єктів митного контролю (доглядові щупи і дзеркала, ендоскопи, телевізійні комплекси віддаленого доступу ("Сова"), освітлювачі),
- технічні засоби локації схованок і прихованих вкладень (К910В, "Рось-4"(у стадії НИОКР) металошукачі, вимірювачі довжини),
- спеціальні позначкові засоби (флуоресцентний фломастер у комплекті з ультрафіолетовим ліхтарем)

Металошукачі
Металошукачі призначені для виявлення металевих предметів в неметалічному середовищі. Вони є одним із основних видів технічних засобів контролю (ТЗК). Робота цих приладів базується на зміні частоти автогенераторів при наявності металевих предметів з електромагнітному полі пошукових елементів. Металошукачі розподіляються на стаціонарні типу "КС-7" і "Метекс".

Малюнок 5
Переносні типів: "МКХ-900" і ''МКД-9903", "КС-1". "Денсок", "Гамма".
Живлення переносних шукачів здійcнюєтьcя від мережі через вбудоване в металошукач джерело стабілізованого навантаження (КС-7), через акумуляторні батареї або гальванічні елементи постійного струму. Переносні шукачі живляться від батарей, які розмішуються в корпусі приладу або в пеналі при роботі приладу в зоні від'ємних температур (Гамма).
Технічні характеристики металошукачів "МКХ-900" і ''МКД-9903'' однакові:
- номінальна напруга живлення 9В постійного струму;
- тривалість безперервної роботи з одним джерелом живлення -елементом типу ''крона" не менше 80 годин:
- максимальна відстань виявлення 5-копійчатої монети не більше 5 см:
- інтервал робочих температур від - 20 град. С до +50 град. С;
- вага приладу з батареєю - 500 г;
- габаритні розміри - 400´70´30 мм.

Настройка металошукача "МКХ-900"

 

Малюнок 6
Перед початком роботи прилад необхідно настроїти і перевірити його робочий стан (ввімкнути живлення, поворотом рукоятки потенціометра добитися відсутності звукового сигналу в динаміку). Якщо сигнал не зникає або дуже слабкий, то необхідно перевірити напругу живлення. Для цього відклеїти липку стрічку з назвою фірми-виготовлювача приладу, де знаходиться кнопка включення. Через круглий отвір, що відкривається, є доступ до підстроєчної індуктивності. Прилад включається за допомогою дерев'яної палички, обмотка катушки зсувається або розсувається таким чином, щоб звукова частота сигналу змінилась в сторону зниження по можливості до нуля. Після того потенціометром плавної підстройки можна легко знайти положення нульового биття, тобто положення зникнення сигналу. Портативний металошукач "Гамма"

Малюнок 7
Для живлення металошукача "Гамма" використовують комплект батарейок типу "крона" з напругою 9В. Максимальна відстань виявлення металевих предметів при швидкості руху від 2 до 50 см/сек для предметів розмірами 100´100´1 мм із сталі не менше 12 см. Для предметів діаметром 22 мм і товщиною 1 мм. виготовлених із металу не менше 7 см. При скануванні із швидкістю 3 см/сек прилад виявляє два предмети діаметром 22 мм на відстані не менше 7 см. Ймовірність виявлення предмета розміром 100´100´1 мм менше 0,9. Ймовірність виявлення предмета діаметром 53 мм не менше 0,8. Струм, який споживає прилад в режимі мовчання звукової сигналізації - 10 мА. В режимі звукової сигналізації - 45 мА. Ймовірність безвідмовної роботи за 1000 годин не менше 0,9. Термін служби приладу 6 років. Габаритні розміри 200´70´55 мм. Маса приладу не більше 0,55 кг.
При настрої приладу не повинно бути металевих предметів в радіусі не менше 50 см. На корпусі розміщенні блок керування: вимикач і ручка настройки. Перед включенням приладу, ручка настройки повертається за годинниковою стрілкою. Після включення живлення приладу, з'являється звуковий сигнал. Через 5-10 сек звук зникає. Ручку настройки повернути до упору проти годинникової стрілки до появи безперервного звукового сигналу. Потім плавним обертанням в зворотньому напрямку добитися приривистового звукового сигналу.
При правильній настройці приладу поворотом ручки настройки на малий кут проти годинникової стрілки, з'являється звуковий сигнал. Чим менший кут повороту ручки настройки, тим вища його чутливість, тобто прилад буде виявляти ті ж предмети на більшій відстані.
Слід враховувати, що даний прилад також необхідно перевіряти, підносячи його пошукову головку до тіла - людини в тому місці, де немає металевих предметів. Якщо прилад спрацьовує, потрібно зменшити його чутливість.
Після включення приладу, слід почекати 5-10 сек. Сигнал зникає і прилад готовий до роботи.
В митницях користуються переносними металошукачами типу: "Гамма", "Шахта". "1М-1", "Hermann", "Carrett" (малюнок 8).

 

Малюнок 8
Технічні характеристики цих металошукачів приблизно однакові.

 

 


Схема огляду пасажирів за допомогою металодетектора

Для огляду людей широко використовуються стаціонарні рамочні металодетектори "ворітного" типу (малюнок 9).


 

Малюнок 9
Розміри рамки, через яку проходять пасажири для контролю, становлять: висота 2 м, ширина 0,7 м, довжина рамки в напрямку переходу не більше 0,5 м.
Спрацювання пристрою залежить від розміру металевого предмету. Випромінюване електромагнітне поле діє на відстані 1,5 м з обох сторін рамки по всій її висоті в напрямку руху пасажира і на відстані 0,5 м від рамки з обох сторін.

Електрощуп "OF/800"
Електрощуп "OF/800" (малюнок 13) складається із футляра для батарей та гнучкого шнура із лампочкою.

 

Малюнок 13
Кришка футляра обладнана вимикачем та втулкою із різьбою для пiд'єднaння гнучкoгo шнура з лампочкою. Габаритні розміри футляра для батарей - діаметр 37 мм, довжина 175 мм. Довжина гнучкого шнура -800 мм. Діаметр шнура - 3 мм. Діаметр лампочки - 5 мм, довжина - 13 мм. Напруга живлення лампочки - 3 В.
Завдяки маленькому діаметру лампочки електрощупом можна з успіхом користуватись при підсвітленні вузьких щілин за меблями, ящиками, простору за решітками вентиляції, всередині механізмів, труб малого діаметру та в багатьох інших місцях.
Вага щупа з сумкою складає 600 г. В деяких випадках щуп може з успіхом використовуватися як ліхтар.
Ендоскопи
Трубка доглядова гнучка ТСГ 10.1000.0-60-07-И (малюнок 14).


 

Малюнок 14
Призначена для передачі зображення важкодоступних ділянок об'єкта, контролю елементів конструкції, що досліджуються при догляді.
Довжина робочої частини доглядової трубки не менше 200 мм від торця.
Трубка герметична та стійка до впливу бензину (гасу, палива або автомасел).
Трубка доглядова може експлуатуватися при температурі від -10 до +50 град. С та відносній вологості 98% при температурі 25 град. С.
Технічні характеристики:
- діаметр робочої частини - (10+0,2 мм);
- довжина робочої частини - (1020 +10 мм);
- кут поля зору на відстані 45 мм від першої оптичної поверхні до об'єкту нагляду - (60 +5 град);
- кут нахилу дистального кінця +90 град. (вверх, вниз, вліво, вправо);
- діапазон робочих відстаней від 25 до 150 мм;
- діоптрійна настройка від -50 до +5 дптр.;
- освітленність на відстані 50 мм від першої оптичної поверхні до об'єкта нагляду не менше 2300 лк.; збільшення 0,55 +0,08 крат.
Експлуатація трубки доглядової:
- Витягти ТСГ із упаковки та провести зовнішній огляд, зняти захисні ковпачки, протерти торець світлопроводу та доступні оптичні поверхні;
- Приєднати штуцер трубки доглядової до джерела живлення;
- Настроїти окуляр трубки для оку наглядачу;
- Ввести робочу частину трубки доглядової в об'єкт, який досліджується;
- Використовуючи ручку поворота дистального кінця отримати оптимальне зображення об'єкта, який досліджується.
Увага. Ручки повороту дистального кінця обертати повільно та плавно. Провести візуальний огляд об'єкта, що досліджується. Обережно витягнути робочу частину трубки доглядової із об'єкта. Від'єднати світлопровід доглядової трубки від джерела живлення.

Трубка доглядова ТСС540.80-70-12-Р

 

Малюнок 15
Призначена для візуальної перевірки прихованих порожнин транспортних засобів та вантажів при їх догляді. Трубка може екплуатуватись при температурі зовнішнього середовища від -50 град до +50 град С та відносній вологості 98% при температурі 25 град С. Робоча частина трубки доглядової ґерметична та стійка до впливу бензину (гасу, дизпалива або автомастил.
Технічні характеристики:
- діаметр робочої частини -10.0+0.2 мм:
- довжина робочої частини -540-10мм:
- діоптрійна настройка не менше від -5 до -5 дптр.:
- збільшення - 1.2+0,18 крат.:
- кут поля зору -70-5 град.:
- освітленість - 5000 лк:
- маса - 1.2 кг:
- габаритні розміри, не більше 210´70´255 мм.
Експлуатація трубки доглядової:
- Витягнути трубку доглядову із упаковки та провести її зовнішній огляд.
- Зняти захисні ковпачки 2.10.
- Протерти торець світлопроводу та доступні оптичні поверхні.
- Приєднати штуцер 11 до джерела живлення.
- Настроїти окуляр 8 для оку наглядача.
- Ввести робочу частину 15 в об'єкт, який досліджується.
- Отримати різке зображення об'єкта що досліджується. Після обстеження об'єкта, обережно витягнути робочу частину трубки доглядової із нього.

Галогеновші ліхтар - "RANGERSUN-500"

 

Малюнок 16
Призначений для використання у вибухонебезпечних, задимлених та вологих середовищах, при догляді великих ємностей, цистерн на транспортних засобах. Найбільш доцільно використовувати його при догляді великих трюмів на суднах, залізничних вагонів та автодорожних засобів.
В ліхтар вставлено 6 акумуляторів по 1,2 В. Лампочка ліхтаря розрахована на 6 В. Струм заряду акумуляторів - 400 мА, час повної зарядки - 15 год. Тривалість безперервної роботи ліхтаря - 1,5 год. Середній термін служби акумуляторів - 5 років.
Найбільша напруга живлення зарядного пристрою акумуляторів -220 В+10%. Інтервал робочих температур: -5 град С до+50 град С. Габаритні розміри ліхтаря -160´310 мм, зарядного пристрою - 90´80 мм. Вага ліхтаря - 1,8 кг. Для живлення ліхтаря можна використовувати 5 батарей по 1,5 В.
Акумулятори передбачено заряджати в ліхтарі. Слід враховувати, що при неправильному положенні акумуляторів у відсіках, вони не будуть заряджатися. Ліхтар переносять в сумці або на ремні.

Галогенновий ліхтар "MAG-LITE"

 

Призначений для використання у вибухонебезпечних, задимлених та вологих середовищах при догляді великих ємностей, цистерн та трюмів на транспортних засобах.
Технічні дані
вага -з батареєю - 1035 г.;
вага без батареї - 595г;
лампочка - 6 В;
ресурс лампочки - 50 год;
o ємність батареї - 2200 мА/год;
o час зарядки - 12-14 год.

ДЗЕРКАЛА

Комплект дзеркал з підсвіткою
Комплект дзеркал з підсвіткою призначений для догляду важкодоступних неосвітлених місць в транспортних засобах (мал. 1).
Комплект розміщений в дерев'яному ящику, розміри якого 435´250´70. Листи поролону, приклеєні до чемодану, запобігають механічному псуванню дзеркал. В комплект входять чотири дзеркала різної форми і розмірів. Прямокутне дзеркало розмірами 115´65 мм. Еліпсоподібне з розмірами осей 35´55 мм. Два круглих з діаметрами 60 і 20 мм. До металічної оправи дзеркал приварені дротяні тримачі довжиною 40 (20 мм. в маленького круглого дзеркала) мм., на яких -закріплені пристрої для кріплення до штанг. Всього в комплекті чотири таких штанги. Довжина трьох прямих штанг по 380 мм. Зігнута штанга має довжину 210 мм. Ця та одна пряма штанга служать як подовжувальні. З'єднуються вони за допомогою різьби, яка є в нижній частині, та втулки з внутрішньою різьбою в верхній частині. Дві прямі штанги мають в нижній частині різьбу, а в верхній - патрони для електричних лампочок. На зовнішню частину цих патронів одягаються дзеркала. Одна з штанг має в верхній частині перед патроном електролампочки так звану "гусячу шийку". Цей пристрій дозволяє на довжині 125 мм. зігнути штангу без зусиль піл різними кутами. Дві штанги з лампочками є основними. Вони можуть безпосередньо з'єднуватись з рукояткою, в якій розміщені дві круглі батарейки по 1,5 В. На цій же рукоятці є вимикач. Порядок зборки наступний:
1. Штанга з лампочкою вкручується у втулку ручки.
2. За допомогою гайки, яка є в нижній частині кожної штанги, з'єднання штанги та ручки законтрюється для запобігання саморозкручення.
3. Вибирається дзеркало потрібного розміру та форми.
4. Береться дзеркало (за вузол шарніра пристрою кріплення), підноситься до патрона лампочки штанги.
5. Натисненням на вузол шарніра дзеркало кріпиться до патрона лампочки.
6. Включається лампочка.
7. Світло направляється на дзеркало за допомого







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 6012. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия