Студопедия — Всі перші відповіді – правильні!
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Всі перші відповіді – правильні!






 

1) У хворого, що переніс 3 тижні тому гострий інфаркт міокарду і почав активний період реабілітації, раптово виник судомний напад із непритомністю на 10 хв, мимовільним сечопуском. Після опритомнення з'ясувалося, що хворий не може говорити, хоча розуміє, що йому говорять, і виконує деякі прості інструкції. Обличчя асиметричне, язик відхиляється вправо, відзначається помірна слабість у правих кінцівках і невпевненість рухів. АТ 115/70 мм.рт.ст.

пульс -68/хв.

Який найбільш ймовірний патогенез описаного ускладнення?

 

Кардіогенна тромбоемболія мозкових судин

Повна поперечна блокада, напад Морганьї-Адамса-Стокса

Тромбоз внутрішньої сонної артерії

Субарахноїдальний крововилив

Повторний інфаркт міокарда з розвитком шоку

 

2) У жінки 28 років після підняття вантажу раптово розвинувся різкий біль у голові, нудота, кількаразове блювання, яке не принесло полегшення, виникло рухове збудження. Під час огляду виявлено менінгеальний симптомокомплекс, Т-38,5 С. При спинномозковій пункції-ліквор кров'янистий, витікав частими краплями.

Який процес у судинах головного мозку спричинив подібну клінічну картину?

 

Розрив

Емболія

Тромбоз

Спазм

Запалення

 

3) У хворого 47 років на 3-й день після розвитку субарахноїдального крововиливу вранці розвинулась слабкість у правих кінцівках, порушення мови. АТ 140/75 мм.рт.ст, у неврологічному статусі-помірний менінгеальний симптомокомплекс, правобічний центральний геміпарез, парез VII та XII пар ЧМН справа, елементи сенсорно-моторної афазії.

Який механізм розвитку ускладнення основного захворювання?

 

Ангіоспазм мозкових судин

Пердіапедезний крововилив

Розрив мозкових судин

Емболія мозкових судин

Тромбоз мозкових судин

 

4) Хвора 48 років скаржиться на запаморочення, яке з'явилось зненацька, нудоту, блювоту, хиткість при ходьбі. Об'єктивно: ністагм. Через 1 годину стан нормалізувався, симптоми регресували, хвора змогла ходити. Об'єктивно: ністагм відсутній. АТ 115/75 мм.рт.ст.

Який діагноз найбільш імовірний?

 

Транзиторна ішемічна атака

Ішемічний інсульт

Геморагічний інсульт

Гіпертонічний криз

Асоційована мігрень

 

5) Чоловік, 34 роки, захворів гостро після вживання спиртного. Спостерігається психомоторне збудження, судомний напад. Об'єктивно: збуджений, ригідність потиличних м'язів, непостійна диплопія. Парезів нема. Сухожилкові рефлекси жваві. Спинномозкова рідина: тиск-300 мм.вод.ст. Колір кров'янистий.

Який з перелічених діагнозів найбільш ймовірний?

 

Субарахноїдальний крововилив

Субарахноїдально-паренхіматозний крововилив

Геморагічний менінгоенцефаліт

Гостра алкогольна енцефалопатія

Менінгоенцефаліт

 

6) Хвору 58 років доставлено в приймальне відділення. Зі слів доньки відомо, що біля години тому вона встала зранку, але на кухні впала, втратила свдомість, за декілька хвилин прийшла до тями, але "перекосило" обличчя, з'явилась слабкість в правих кінцівках, порушилась мова. З анамнезу відомо, що хвора страждає на цукровий діабет, ГХ. При огляді АТ 160/90 мм.рт.ст, пульс 78, аритмічний. Мова нечітка, на питання відповідає "так" або "ні", інструкції виконує, але швидко втомлюється, засинає. У неврологічному статусі: глибокий центральний парез м'язів обличчя, язик відхилений вліво.

Який попередній діагноз?

 

ГРМК по ішемічному типу

ГРМК по геморагічному типу

Субарахноїдальний крововилив

Діабетична енцефалопатія

Церебральний гіпертонічний криз

 

 

7) Хворий 63 років, який страждає на цукровий діабет, вранці помітив, що не може закрити ліве око, у нього опустився лівий кут рота, перекосило ніс вліво, з'явилась слабкість в правих кінцівках. В неврологічносу статусі: периферичний парез мімічних м'язів зліва, правобічний центральний геміпарез.

Як оцінити даний синдром у хворого?

 

Синдром Мійяр-Гублера зліва

Синдром Мійяр-Гублера справа

Синдром Фовіля справа

Синдром Фовіля зліва

Синдром Вебера

 

8) Хворого 65 років доставлено в приймальне відділення. Зі слів сина відомо, що біля 40 хвилин тому він встав зранку, але в туалеті впав, втратив свідомість, за декілька хвилин прийшов до тями, але "перекосило" обличчя, з'явилась слабість в правих кінцівках, порушилась мова. З анамнезу життя відомо, що хворий страждає на ІХС, ГХ, напади миготливої армтмії. При огляді: АТ 160/90 мм.рт.ст, пульс 98, аритмічний. Мова нечітка, на питання відповідає "так" або "ні", інструкції виконує, але швидко втомлюється, засинає. У неврологічному стані: глибокий правобічний геміпарез, правобічний центральний парез м'язів обличчя, язик відхилений вліво.

Який судинний басейн уражено?

 

Ліва середня мозкова артерія

Права передня мозкова артерія

Ліва задня мозкова артерія

Вертебро-базилярний басейн

Ліва передня мозкова артерія

 

9) Жінка 45 років з фібриляцією передсердь перестала вживати антиаритмічні препарати і раптово втратила здатність розуміти мову. Вона може вимовити кілька зрозумілих слів, але не може виконати прості інструкції і повторити прості речення.

Яка найбільш імовірна форма розладу мовлення?

 

Сенсорна кіркова афазія Верніке

Дизартрія

Мотрна афазія Брока

Амнестична афазія

Тотальна афазія

 

10) У хворого 50 років відмічались помірний головний біль, легка слабість в правій кисті та передпліччі. На наступний день хворий не міг розмовляти та рухати правими кінцівками. У неврологічному статусі: моторна афазія, центральний парез мімічних м'язів справа, сухожилкові рефлекс D>S, с-м Бабінського справа, правобічна гемігіпестезія.

Які допоміжні методи слід застосувати у діагностиці захворювання?

 

Ядерно-магнітно-резонансна томографія

Електроенцефалографія

Люмбальна пункція

Рентгенографія черепу

Ехоенцефалоскопія

 

11) У хворого 37 років після фізичного перенапруження виник різкий головний біль, нудота, блювання. Відмічався епілептичний напад, рухове збудження. У неврологічному статусі: ригідність потиличних м'язів, с-ми Керніга, Брудзинського. Яке дослідження буде найбільш інформативним для підтвердження діагнозу при неможличості виконати компютерну томографію?

 

Люмбальну пункцію

Рентгенографія черепу

Коагулограму

Транскраніальну доплерографію

Ліпідний спектр крові

 

12) У чоловіка 55 років раптово на роботі з'явились сильний головний біль з переважною локалізацією у потилиці, нудота, блювання. Об'єктивно: легкі менінгеальні симптоми. Ліквор кров'янистий. На 3-ій день вранці у хворого розвинувся лівобічний центральний геміпарез.

Який препарат застосувати для профілактики вторинних ішемічних ускладнень?

 

Німотоп

Аспірин

Пірацетам

Курантил

Сибазон

 

13) У хворої 45 років через 3 дні після появи ригідності м'язів потилиці, психомоторного збудження, світлобоязні, різкого головного болю розпираючого характеру з нудотою, блюванням, розвинувся лівобічний геміпарез. У неврологічному статусі: ригідність потиличних м'язів, сухожилкові рефлекси S> D, с-м Бабінського ""+""зліва.

Які препарати слід додати до лікування?

 

Антагоністи кальцію

Антикоагулянти

Антиагреганти

Діуретики

Кортикостероїди

 

14) Хворого 65 років доставлено в приймальне відділення, зі слів сина відомо, що біля 40 хвилин тому він прокинувся після нічного сну, пішов до туалету, де впав, втратив свідомість, за декілька хвилин прийшов до тями, але "перекосило" обличчя, з'явилась слабість в правих кінцівках, порушилась мова. З анамнезу життя відомо, що хворий страждає на ІХС, ГХ, напади миготливої армтмії. При огляді: АТ 160/90 мм.рт.ст, пульс 98, аритмічний. Мова нечітка, на питання відповідає "так" або "ні", інструкції виконує, але швидко втомлюється, засинає. У неврологічному стані: глибокий правобічний геміпарез, правобічний центральний парез м'язів обличчя, язик відхилений вліво. При МРТ у судинному режимі -симптом "ампутації" лівої СМА.

Які препарати найбільш доцільно вводити у даному випадку?

 

Тромболітики

Антикоагулянти прямої дії

Антикоагулянтом непрямої дії

Коагулянти

Пентилін, ноотропи

 

15) Хворий 62 років з інфарктом міокарду в анамнезі вранці прокинувся і не зміг рухати правими кінцівками. Об'єктивно: очні яблука повернуті вліво, сухожилкові рефлекси D>S. "+" патологічні розгинальні рефлекси справа, не може говорити, не розуміє звернену мову.

З яких препаратів необхідно розпочати лікування?

 

Антикоагулянти

Діуретики

Антагоністи кальцію

Гемостатики

Кортикостероїди

 

 

16) Хворий 68 років вранці після сну відчув слабкість у лівих кінцівках, порушення чутливості у лівій половині тіла. При огляді: в свідомості, АТ 110/65 мм.рт.ст, лівобічний центральний геміпарез та гемігіпестезія. На КТ – вогнище гіподенсії.

Які препарати не слід призначати при лікуванні?

 

Гемостатики

Антикоагулянти

Антиагреганти

Ноотропи

Антиоксиданти

 

17) Хворий 17 років, захворів раптово: підвищилась температура тіла до 40С, кричить від різкого головного болю, рухового збудження, часте блювання. З'явилась геморагічна висипка неправильної форми, різних розмірів, частіше у вигляді зірок, переважно на сідницях, стегнах, гомілках, тулубі. Менінгеальні знаки позитивні.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Менінгококова інфекція

Енцефаліт

Грип з геморагічним синдромом

Кір

Лептоспіроз

 

18) У хворої 36 років через тиждень після початку грипу знову підвищилась температура тіла до 37,6 С, посилився головний біль, з'явились запаморочення, нудота, світлобоязнь. Об'єктивно: свідомість збережена, загальна гіперестезія, помірне психомоторне збудження та менінгеальні симптоми. Ністагм, сухожилкові рефлекси зліва вищі, знижена сила м'язів в лівих кінцівках, зліва рефлекс Бабінського. Ліквор прозорий, тиск - 210 мм.рт.ст, цитоз - 46 у1 мкл, переважно лімфоцити.

Назвіть найбільш ймовірніший діагноз?

 

Грипозний менінгоенцефаліт

Паренхіматозно-субарахноїдальний крововилив

Бактеріальний менінгоенцефаліт

Підгострий некротичний мієліт

Субарахноїдальний крововилив

 

19) У юнака без явних причин підвищилась температура до 39 С, з'явилась загальна слабість, головний біль, пригнічення свідомості, яке змінилось психомоторним збудженням, світлофобією. В неврологічному статусі - менінгеальний синдром. У лікворі: клітинно-білкова дисоціація з нейтрофільним плеоцитозом.

Ваш діагноз?

 

Бактеріальний менінгіт

Абсцес головного мозку

Туберкульозний менінгіт

Субарахноїдальний крововилив

Паренхіматозний крововилив

 

20) 16-річного юнака госпіталізовано у лікарню з гостро розвинутими загальноінфекційним та менінгеальним синдромами, геморагічним висипом на шкірі, нейтрофільним плеоцитозом в лікворі.

Призначте етіотропну терапію менінгокового менінгіту.

 

Бензилпеніцилін+Левоміцетин

Ацикловір +Кортикостероїди

Гентаміцин +Кортикостероїди

Гентаміцин+ Ацикловір

Стрептоміцин+Кортикостероїди

 

21) У хворго 36 років, який на протязі тижня лікувався з приводу двобічного гнійного синуситу з'явився головний біль, запаморочення, нудота, блювання, Т - 38,8 С, марення. Об'єктивно: сопор, ригідність потиличних м'язів, позитивний симптом Керніга та Брудзинського.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Вторинний гнійний менінгіт

Первинний гнійний менінгіт

Туберкульозний менінгіт

Субарахноїдальний крововилив

Гострий демієлінізуючий енцефаломієліт

 

22) 16-річний юнак захворів раптово: підвищилась температура до 40 С, з'явився нестерпний головний біль, запаморочення, збудження, двоїння в очах, багаторазова блювота. Об'єктивно: ригідність м'язів потилиці, двобічний симптом Керніга, геморагічна висипка неправильної форми, переважно на тулубі, стегнах, сідницях.

Яке обстеження найбільш доцільно провести для уточнення діагнозу?

 

Люмбальну пункцію

Офтальмоскопію

Рентгенографію черепа

Електроенцефалографію

Ехоенцефалоскопію

 

23) Хворий 32 років скаржиться на уповільнення рухів, скованість у мязах, тремтіння рук. Кілька місяців тому хворів на грипоподібне захрювання, яке супроводжувалось головним болем, лихоманкою, сонливістю, а потім - безсоням, двоїнням перед очима. Об'єктивно: гіпокінезія, пластична ригідність мязів, тремор кінцівок по типу "рахування монет", зворотний симптом Аргайля-Робертсона.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Епідемічний енцефаліт Економо

Гострий герпетичний енцефаліт

Ревматичний енцефаліт

Грипозний енцефаліт

 

24) До лікарні звернувся 28 річний геолог, у якого через 3 тижні, після відрядження до Закарпаття, де він провів усе літо, раптово з'явився різкий головний біль, блювота, Т – 40 С, менінгеальні симптоми, порушення дихання, серцевої діяльності. На 3-й день захворювання розвинулись мляві паралічі обличчя, шиї, верхніх кінцівок з досить швидким формуванням атрофій паралізованих м'язів. У крові Л-15×10*9/л, ШОЕ -30 ММ/ГОД.

Який діагноз найбільш імовірний?

 

Кліщовий енцефаліт

Епідемічний цереброспінальний менінгіт

Епідемічний енцефаліт Економо

Ревматичний енцефаліт

Хвороба Лайма

 

25) 12 річна дитина почала скаржитись на вимушені рухи м'язів обличчя та кінцівок. Крім того, у школі отримує багато зауважень з приводу непосидючості і поганої дисципліни. В анамнезі часті ангіни. Об'єктивно: надмірна жестикуляція, швидкі неритмічні м'язові посмикування, які збільшуються при хвилюванні, гіпотонія мязів верхніх та нижніх кінцівок. Т-37,2 С. Печінка не збільшена.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Мала ревматична хорея

Гепатолентикулярна дисоціація

Функціональні гіперкінези

Хорея Гентінгтона

Епідемічний енцефаліт

 

26). Дитина 2 роки захворіла гостро - підвищилась темперптура до 38,5 С, виник головний біль та виражена загальна слабкість. На 5 день хвороби температура знизилась, але зявився біль у м'язах правої ноги та різке обмеження активних рухів в ній. Об'єктивно: арефлексія у правій нозі, чутливість збережена.

Який попередній діагноз?

 

Поліомієліт

Полінейропатія

Остеомієліт

Артрит кульшового суглобу

Вірусний енцефаліт

 

27) У хворого 32 років гостро підвищилася температура до 37,5 С, з’явився оперізуючий біль у спині, оніміння на рівні лопаток, слабкість нижніх кінцівок, тазові розлади. Об'єктивно: тонус та м'язова сила в ногах різко знижені, колінні та ахілові рефлекси практично відсутні, слабо позитивний симптом Бабінського з обох боків. Чутливість порушена по провідниковому типу з рівня Th 9. Спондилограма без патології. У лікворі цитоз -250 в 1 мм3, білок 2, 3 %.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Гострий мієліт

Екстрамедулярна пухлина

Гематомієлія

Розсіяний склероз

Інтрамедулярна пухлина

 

28) У хворого Л., 27 років на тлі високої лихоманки виникли обмеження рухів та слабкість у нижніх кінцівках. М'язовий тонус підвищений в розгиначах ніг по спастичному типу з обох боків. Посилені колінні та ахіллові рефлекси, викликаються клонуси стоп, позитивні симптоми Бабінського. Розлади усіх видів чутливості з рівня Th 6 та нижче, сфінктерні порушення.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Інфекційний мієліт

Поліомієліт

Розсіяний склероз

Поперековий радикуліт

Грудний радикуліт

 

29) У чоловіка 41 року раптово з'явилась слабкість у ногах, через дві доби зявилась слабкість у руках і міжреберних м'язах, ще через добу - порушення ковтання. Об'єктивно: дихання поверхневе, часте. Тони серця приглушені. Глотковий рефлекс знижений. М'яке піднебіння фонує слабо. Периферичний тетрапарез. Усі види чутливості знижені у вигляді "високих рукавичок" і "панчох". Сенситивна атаксія.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Гостра демієлінізуюча полінейропатія

Розсіяний склероз

Сирингомієлія

Цервікальна мієлопатія

Міастенія

 

30) У юнака 18р., після ГРЗ з'явилась слабкість в проксимальних відділах нижніх кінцівок, яка протягом кількох днів поширилася на верхні кінцівки, біль у спині та кінцівках, порушення ковтання та дихання, виникла необхідність в ШВЛ. Функція тазових органів не порушена. У лікворі - підвищення вмісту білка - 10г/л. Поставте діагноз.

 

Запальна демієлінізуюча полінейропатія Гієна-Барре

Поліомієліт

Підгострий ВІЛ-енцефаліт

Гострий розсіяний енцефаломієліт

Підгострий склерозуючий паненцефаліт

 

31) У хворого 32 роки на тлі загального нездужання та Т-38С, з'явився біль у ділянці правого слухового ходу, а наступного дня перекос обличчя у лівий бік. Об'єктивно: згладжена права лобна та носо-губна шкірні складки, права окова щілина ширше ніж ліва, рот перетягнутий вліво, права брова вгору не піднімається, а щока "парусить". Ксерофтальмія справа, ксеростомія та порушення смакосприйняття на передніх 2/3 правої половини язика. Герпетичні висипання у правому зовнішньому слуховому ході і у вушній раковині.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Герпетична гангліонейропатія правого лицьового нерва

Постгерпетична невралгія 1 та 2 гілок правого трійчастого нерва

Постгерпетична невралгія усіх гілок правого трійчастого нерва

Синдром Слудера справа

Синдром Россолімо-Мелькерсона-Розенталя справа

 

32) У хворї М. 35р., після герпетичного висипу на шкірі грудної клітки, в цьому місці з'явились оперізуючі болі. Об'єктивно: болючість паравертебральних точок грудного відділу. Порушення всіх видів чутливості у вигляді кільцеподібної смуги на тулубі, рухових порушень немає.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Зостерний радикулогангліоліт

Туберкульозний мієліт

Пухлина спинного мозку

Вертеброгенний торакальний радикуліт

Сирингомієлія

 

33) У приймальне відділення доставлено хворого С. 35 років, зі скаргами на сильний головний біль, повторне блювання, підвищену чутливість до світових, звукових і тактильних подразників. Захворів 2 дня тому, коли після катаральних явищ і субфебрилітету з’явився головний біль. При огляді: хворий лежить на боці, голова його закинута, ноги зігнуті та притиснуті до живота. Виявляється ригідність потиличних м’язіву, позитивні симптоми Брудзинського та Керніга. Який найбільш інформативний метод дослідження необхідно провести хворому?

 

Люмбальну пункцію

Електроенцевалографію

Компютерну томографію головного мозку

Ядерно-магніто-резонансну томографію головного мозку

Рентгенографію черепа

 

34) Хвора 34 років, госпіталізована у непритомному стані. За кілька годин до того - нудота, блювання, головний біль, підвищення температури тіла до 400 С, марення. Обєктивно: виражений менінгеальний синдром. Спинномозкова рідина - мутна, нейтрофільний плеоцитоз. У клінічному аналізі крові - ШОЕ-36мм/год. Яке лікування найбільш доцільне?

 

Антибіотикотерапія

Діуретики

Кортикостероїди

Антихолінестеразні препарати

Нестероїдні протизапальні засоби

 

35) Жінка 33 роки, скаржиться на головний біль, нудоту, блювання, судоми. Захворіла вчора після переохолодження. Об’єктивно: температура тіла - 40 С. Ригідність м’язів потилиці, с-м Керніга з обох сторін, загальна гіперестезія. В крові: лейкоцитоз, збільшення ШОЕ. Спинномозкова рідина мутна, жовтувата. Які зміни спинномозкової рідини найбільш ймовірні?

 

Нейтрофільний плеоцитоз

Лімфоцитарний плеоцитоз

Білково-клітинна дисоціація

Кров’яниста спинномозкова рідина

Ксантохромна спинномозкова рідина

 

36) У хворого при обстеженні виявлено порушення мязово-суглобової чутливості та тактильної чутливості у ногах. При ходьбі хворий ніби «штампує» п’ятками, хитається при закритих очах. Хода покращується, коли дивиться собі під ноги. Зіниці не реагують на світло, реакція на акомодацію і конвергенцію збереженна.

Який найбільш імовірний діагноз?

 

Нейросифіліс

Порушення спинномозкового кровообігу

Пухлина спинального мозку

Розсіяний склероз

Хвороба Фрідрейха

 

37) У хворого Д., 28 років, який був госпіталізований з приводу струсу головного мозку і якому було зроблено спинно мозкову пункцію, у лікворі було діагностовано позитивна реація Васермана. Ніяких скарг хворий не подавав, у неврологічному огляді симптомів вогнищевої патології нервової системи не було.

Який найбільш імовірний діагноз?

 

Асимптомний нейросифіліс

Енцифаломієліт

Сифілітичний менінгіт

Наслідки струсу головного мозку

Післятравматична енцефалопатія

 

38) Хворий 20 років скаржиться на сильний головний біль, двоїння в очах, загальну слабість, підвищення температури тіла, дратівливість. Обєктивно: хворий у контакт вступає неохоче, болісно реагує на подразники. Температура тіла - 38,10С. Птоз лівого ока, розбіжна косоокість, анізокорія S>D. Виражений менінгеальний синдром. Під час люмбальної пункції спинномозкова рідина витікала під тиском 300 мм.вод.ст., прозора з легкою опалесценцію, через добу випала фібринозна плівка. Білок - 1,4 г/л, лімф. - 600 в 1мм3, цукор - 0,3 ммоль/л.

Який попередній діагноз слід встановити хворому?

 

Туберкульозний менінгіт

Менінгококовиц менінгіт

Лімфоцитарний менінгіт Армстронга

Сифілітичний менінгіт

Паротитний менінгіт

 

 

Епілепсія та епілептичні пароксизмальні стани

 

 

39) У дитини 6 міс. на тлі неускладненої гострої респіраторної інфекції розвинувся генералізований судомний напад тривалістю до 3-ох хвилин, що купірувався самостійно. Обєктивно: t 38,50 С, гіперемія обличчя, вогнищевої неврологічної симптоматики не відмічається, симптом Лесажа негативний. ЕЕГ-варіант норми. У крові: Нb-135г/л, Са-5 ммоль/л, глюкоза-6,1 ммоль /л.

Який діагноз найбільш ймовірний?

 

Фебрильні судоми

Спазмофілія

Епілепсія

Менінгіт

Гіпоглікемія

 

 

40) Хвора 25 р., після важкої психотравми почала скаржитися на напади без втрати свідомості, які починаються з відчуття тривоги, поблідніння обличчя і кінцівок, головного болю, відчуття голоду або спраги. Потім приєднюється ознобоподібний тремор, серцебиття, підвищення АТ до 160/100мм.рт.ст. Напад триває біля години і закінчується різкою слабістю.

Назвіть найбільш достовірний діагноз:

 

Вегетативно-судинний пароксизм симпатико-адреналового типу

Синкопальний стан

Вегетативно-судинний пароксизм вагоінсулярного типу

Епілептичний напад

Мігрень

 

41) У хворої жінки 24 років, емоційно лабільної, у задушному приміщенні виникла різка слабість, запаморочення, потемніння в очах, нудота і втрата свідомості без судом. Обєктивно: непритомна, шкірні покриви бліді, спітнілі, кінцівки холодні. АТ 90/60 мм.рт.ст., пульс 96 уд/хв., зниженого наповнення, дихання поверхневе. Зіничні та сухожильні рефлекси збережені. Патологічних ознак немає.

Який діагноз?

 

Синкопальний стан

Епілептичний напад

Істеричний невроз

 

42) У чоловіка 47 р., спостерігаються напади головного болю, тривалістю біля 6-ти годин, що локалізуються в ділянці орбіти та розповсюджується на лоб, скроню. Напади супроводжуються закладеністю носа, підвищенням температури тіла, нудотою, блюванням. Подібні напади спостерігаються у матері.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Проста мігрень

Асоційована мігрень

Епілепсія

Нейропатія лицьового нерва

Глаукома

 

43) Хвора 17 років скаржиться на напади інтенсивного головного болю, що іррадіюють у ділянку лівої скроні, орбітальну ділянку, провокуються переохолодженням, фізичним навантаженням. Нападу передують минучі порушення зору, оніміння половини обличчя.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Асоційована мігрень

Транзиторний ішемічний напад

Синусит

Хвороба Меньєра

Скроневий артеріїт

 

44) Жінка 30 років скаржиться на напади пульсуючого болю у лівій половині голови. Як правило, біль супроводжується нудотою, блюванням. Після нападу розвивається поліурія. Подібне захворювання є у сестри та матері хворої.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Мігрень

Невралгія трійчастого нерву

Неврит лицьового нерву

Вегето-судинний пароксизм

Епілепсія

 

45) Хвора 19 років скаржиться на напади інтенсивного пульсуючого головного болю у лівій половині голови, які супроводжуються слабістю правих кінцівок, нудотою, блюванням. Усі симптоми зникають після прийому ерготаміну та суматріптану. Спостерігалося три таких напади. Подібні напади є у матері хворої. В неврологічному статусі в міжнападний період патологічних змін невиявлено.

Який діагноз?

 

Геміплегічна мігрень

Транзиторна ішемічна атака

Невралгія лівого трійчастого нерву

Вегнтативний криз

Ішемічний інсульт

 

 

46) У дівчинки, 15 років, останні 3 роки періодично виникають судомні напади з непритомністю. У близького родича хворої спостерігається подібне захворювання. Спостерігався напад, який продовжувався 3 хв., обличчя стає багровим з ціанотичним відтінком, з рота виділялася кров’яниста піна, зіниці широкі, на світло не реагують, спостерігються тонічні, а потім клонічні судоми в кінцівках. АТ-120/80 мм.рт.ст., після нападу настає глибокий сон. У крові: л.-6*109/л. ШОЕ-8 мм/год, Са2+-2,4ммоль/л, на ЕЕГ: одиничні гострі хвилі в обох півкулях. Спинномозкова рідина без особливостей.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Епілепсія

Спазмофілія

Ревматична хорея

Розсіяний енцефаломієліт

Еклампсія

 

 

47) Дівчинка 16 років почала скаржитися на погіршення пам’яті та уваги. Рідні відмічають, що впродовж останнього місяця вона декілька разів відключалася, вирачала тему розмови, не реагувала на звертання до неї. Такий стан продовжувався 5-10 сек. На ЕЕГ в звичайних умовах будь-яких змін не виявлено.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Епілептичний напад

Вегетативно судинний пароксизм

Синкопальний стан

Неврозоподібний стан

Минуче порушення мозкового кровообігу

 

48) Семирічний школяр під час уроків став неуважним, почав прицмокувати губами. Під час короткої ’’відсутності’’ він не відгукувався на своє ім’я. Падіння та судом у цей час не спостерігалося. Мати помічала такі явища і раніше, але не надавала їм значення, вважаючи що дитина замислилася.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Абсанс

Генералізований міоклонічний напад

Адверсивний напад

Складний парціальний напад

Джексонівський парціальний напад

 

49) Хворий 45 років, звернувся до лікаря зі скаргами на періодичні неритмічні м’язові посмикування у руках, біля 1 с, які подібні до удару током.

Попередній діагноз:

 

Міоклонічний абсанс

Синкопальний стан

Вегетосудинний напад

Неврозоподібний стан

Простий абсанс

 

50) Жінка 45 років звернулася до лікарязі скаргами на напади парестезій у правій половині тіла, які частіше виникають у денний час, поширюються повільно на усю половину тіла, знизу до верху. У неврологічному статусі без вогнищевого неврологічного дефіциту.

Попередній діагноз:

 

Сенсорна Джексонівська епілепсія

Симпато-адреналовий напад

Істеричний напад

Синкопальний стан

Ваго-інсулярний напад

 

51) Хвориq 35 років скаржиться на напади, які починаються з парестезій в лівих кінцівках. Потім він втрачає свідомість, спостерігається прикус язика, тоніко-клонічні судоми, випускання сечі, потім - сон. На тлі самовільного припинення прийому антиконвульсантів у хворого розвинувся непритомний стан з тоніко-клонічними судомами, які слідували один за одним багато разів протягом короткого часу.

Яке лікування застосувати найперше?

 

Протиепілептичні препарати

Наркоз

Протинабрякові препарати

Гормональні препарати

Люмбальна пункція

 

52) Хворий 36 років, скаржиться на напади, які починаються з відчуття неприємного запаху. Потім він втрачає свідомість, спостерігаються прикус язика, випускання сечі, потім - сон. На тлі самовільного припинення прийому антиконвульсантів у хворого розвинувся непритомний стан з тоніко-клонічними судомами, які слідували один за одним багато разів протягом короткого часу.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Епілептичний статус

Мігренозний статус

Синкопальний стан

Вегетативно-судинний пароксизм

Істеричний невроз

 

Захворювання периферичної нервової системи

 

 

53) Жінка 56 років скаржиться на біль у попереку, неможливість зайняти зручне положення в ліжку. Учора при спробі підняти онука відчула різкий біль у попереку, через який не могла розігнутися протягом години. Об’єктивно: при ходьбі спостерігається вимушений нахил тулуба вперед, м’язи попереку та сідниць різко напружені, виражена болючість при пальпації паравертебральних точок у поперековому відділі хребта з обох боків, сідає спираючись на руки. Позитивні симптоми Ласега з обох боків.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Гостра дискогенна люмбалгія

Дискогенна люмбоішалгія

Ниркова коліка

Невропатія сідничного нерва

Кокцигодія

 

54) Хворий скаржиться на болі в ділянці крижів, зліва в ділянці сідниці та задній поверхні лівого стегна, порушення рухів лівої ноги через біль. Об’єктивно: болючість паравертибральних точок крижової ділянки, по ходу сідничного нерва зліва (точки Валє). Симптом Лесага позитивний зліва. Зниження ахілового рефлекса зліва. Гіпестезія по задньо-зовнішній поверхні лівої гомілки. При рентгенографії: остеохондроз L2-S1.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Вертеброгенна поперекоао-крижова радикулоішалгія

Пухлина спинного мозку

Сирингомієлія

Розсіяний склероз

Спастична параплегія Штрюмпеля

 

55) Жінка, 42 років, після підйому важкого предмету відчула різкий біль в попереково-крижовій області з іррадіацією у сідницю та по передній поверхні стегна і внутрішній поверхні гомілки справа. Об’єктивно: напружені м’язи поперекової ділянки, сколіоз, випрямлення поперекового лордозу, обмеження рухомості хребта. Симптом Ласега справа. Визначається болючість під час пальпації паравертебральних точок в поперековому відділі справа. Ахілів рефлекс справа різко знижений. Гіпестезія по зовнішньому краю правої стопи і гомілки.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Ураження корінців L5-S1

Люмбаго

Люмбалгія

Ураження корінців L1-2

Люмбоішалгія

 

56) Чоловік 45 років, скаржиться на біль з правого боку в поперековій та сідничній ділянці, по задній поверхні стегна та задньо-зовнішній поверхні гомілки, в стопі. Біль посилюється під час рухів, кашлю, натужування. Об’єктивно: згладжений поперековий лордоз хребта, довгі м’язи спини в поперековій ділянці напружені, симптом Ласега справа. Рухових та чутливих порушень нема. На рентгенограмі попереково-крижового відділу хребта прояви остеохондрозу.

Який синдром у хворого?

 

Люмбоішалгія

Ураження корінців S1

Люмбаго

Люмбалгія

Ураження корінців L5

 

57) У хворого М., 56 років, який страждає цукровим діабетом, поступово впродовж 3-ох років з’явилися скарги на затерплість, слабкість та обмеження активних рухів у дистальних відділах кінцівок. При обстеженні: атрофія м’язів, переважно дистальних відділів верхніх і нижніх кінцівок, атонія м’язів, відсутність карпо-радіальних та ахілових рефлексів, обмеження активних рухів та зниження м’язевої сили в кистях та стопах, зниження усіх видів чутливості по типу ‘’рукавичок і шкарпеток’’.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Діабетична полінейропатія

Токсична полінейропатія

Алкогольна полінейропатія

Невральна аміотрофія Шарко-Марі

Інфекційна полінейропатія

 

58) Чоловік 54 років, який зловживає алкоголем, скаржиться на біль у стопах і литках, відчуття оніміння у стопах і кистях. Об;єктивно: зниження сухожильних рефлексів, зменшення чутливості за дистальним типом у вигляді ’’шкарпеток і рукавичок’’, розлади глибокої чутливості, елементи сенситивної атаксії.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Алкогольна полінейропатія

Сирингомієлія

Сифілітичний менінгоенцефаліт

Боковий аміотрофічний склероз

Розсіяний склероз

 

59) Хвора, 23 роки, їхала в потязі біля відкритого вікна, вранці виявилося, що праве око погано закривається, рот перекосило в лівий бік, їжа застрягає між правою щокою і яснами. Огляд: асиметрія обличчя, справа носо-губна складка згладжена, праве око ширше, ніж ліве, сльозотиеса справа, правий кут рота опущений, права брова вгору не піднімається.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Параліч Белла

Пухлина мостомозочкового кута

Базальний арахноїдит

Міозит обличчя

Лицевий геміспазм

 

60) У хворого С., 33 років після падіння на ліве плече, з’явилися скарги на біль у підключичній області зліва, в лівій руці, більше у дистальному відділі, слабкість і обмеження рухів кисті. Обєктивно: атрофія дрібних м’язів лівої кисті, порушення чутливості у вигляді смуги по внутрішньо-зовнішній поверхні кисті та передпліччя.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Травматичний шийно-плечовий плексит С7-D1

Вертеброгенний грудний радикуліт

Сирингомієлія

Травматичний шийно-плечовий плексит С5-С6

Гематомієлія

 

61) У хворої Д, 64 роки, після падіння на верхню праву кінцівку з’явилися скарги на біль у надключичній області справа, в правій верхній кінцівці, більше у проксимальному відділі, слабкість у руці та неможливість підняти руку. При обстеженні виявляється: атрофія м’язів проксимального відділу правої верхньої кінцівки, зниження м’язевої сили, зниження рефлексів з біцепса та карпо-радіального, гіпоестезія зовнішньої поверхні плеча та передпліччя у вигляді ‘’стрічки’’.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Травматичний шийно-плечовий плексит С5-С6

Шийно-грудний радикуліт

Гематомієлія

Сирингомієлія

Травматичний шийно-плечовий плексит С7-D1

 

62) Хворий 22 років, після вживання алкоголю заснув у незручній позі, підклавши під себе ліву руку. Вранці відчув оніміння кисті лівої руки, не міг розігнути кисть і пальці. Об’єктивно: кисть лівої руки пасивно звисає. Параліч розгиначів кисті, основних фаланг II, III, IV, V та кінцевої фалаги великого пальця. Знижений лівий карпо-радіальний рефлекс. Больова гіпестезія тильної поверхні I пальця та проміжку між I і II п’ясними кістками.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Компресійно-ішемічна нейропатія лівого променевого нерва

Травматична лівобічна плечова плексопатія Дежеріна-Клюмпке

Травматична лівобічна плечова плексопатія Дюшена-Ерба

Компресійно-ішемічна нейропатія лівого ліктьового нерва

Компресійно-ішемічна нейропатія лівого серединного нерва

 

63) На прийом з’явився хворий 24 років, у якого через кілька годин після травми правої ключиці та плечового суглобу виник різкий біль в надключичній ділянці з ірадіацією на всю праву руку. Пари огляді було виявлено зниження м’язевого тонусу та м’язевої сили, випадіння рефлексів, поруш







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 4759. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия