Студопедия — ЗАХВОРЮВАННЯ ЕКСТРАПІРАМІДНОЇ СИСТЕМИ ТА МОЗОЧКА
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЗАХВОРЮВАННЯ ЕКСТРАПІРАМІДНОЇ СИСТЕМИ ТА МОЗОЧКА






 

103) Чоловік 28 років з акінетико-ригидною формою екстрапірамідних розладів в анамнезі має ревматизм (у дитинстві), кір, герпес-вірусну інфекцію, наркоманію (наркотики для внутрішнього застосування виготовлялися власноручно із використанням марганцю). Аналіз крові на RW та ВІЛ негативний.

З чим на Ваш погляд скоріше за все пов’язане захворювання у даного пацієнта?

 

інтоксикація марганцем

Мала хорея

Порушення обміну пуринів

ВІЛ-інфекція (серонегативна форма)

Герпетичний енцефаліт

 

104) У хворого 62 роки відмічається гіпомімія, рідке мигання повіками, тулуб згорблений наперед, скутість рухів, відсутність співдружніх рухів руками під час ходьби, пластична гіпертонія м’язів у всіх кінцівках, тремтіння кистей у спокої. Хвороба розвинулась поступово.

Який найбільш імовірний діагноз?

 

Хвороба Паркінсона

Гепатоцеребральна дистрофія

Боковий аміотрофічний склероз

Сирингомієлія

Поліомієліт

 

105) Жінка 54 років скаржиться на скутість рухів, тремтіння пальців рук, більше правої, порушення ходи, зміну почерку. У неврологічному статусі - тремор спокою, підвищення тонусу по пластичному типу, більше у правих кінцівках.

Лікування пацієнтки буде спрямоване на:

 

Відновлення балансу нейротрансмітерів

Корекцію метаболічних розладів

Нормалізацію електролітного складу організму

Поліпшення нервово-м’язової передачі

Соціальну адаптацію хворого

 

106) Виклик на планову консультацію у травматологічне відділення, діагноз «паркінсонізм». Хворий 62 роки знаходиться на лікуванні з приводу перелому передпліччя. На протязі останнього року відмічає порушення ходи, часто падає, здебільшого назад. Також скаржиться на зниження пам’яті, нечіткість зору. При спілкуванні з хворим Ви помітили незвичне положення голови (злегка відкинута назад) та фіксацію погляду на кут стола. При проведенні подальшого неврологічного обстеження хворого диференційний діагноз з яким захворюванням насамперед Ви будете проводити?

 

Прогресуючий над’ядерний параліч

Хвороба Галлервордена-Шпатца

М’язова дистонія

Епілептична хвороба з частими абсансами

Хвороба Бінсвангера

 

107) Чоловік 78 років скаржиться на скутість рухів. Пацієнт вказує, що декілька років тому він переніс ішемічний інсульт, але докладніша інформація невідома. При неврологічному дослідженні - зростання тонусу м’язів кінцівок, з акцентом на правий бік, по пластичному типу, постуральна нестійкість, брадикінезія. Хворий має при собі дані МРТ головного мозку, що свідчать про наявність декількох ішемічних ділянок у районі базальних ядер з двох боків. Який діагноз найбільш імовірний у цьому випадку?

 

Судинний паркінсонізм

Ятрогенний паркінсонізм

Ідіопатичний паркінсонізм

Депресивний розлад

Токсичний паркінсонізм

 

108) Відомий боксер Мохаммед Алі страждає на синдром паркінсонізму.

На Ваш погляд, чим може бути обумовлений розвиток цього захворювання у боксера?

 

Травматичним ураженням головного мозку

Зловживання наркотиками

Судинними мальформаціями

Об’ємним новоутворенням в порожнині черепа

Хворобою Крейцфельда-Якоба

 

109) Хворий 48 років скаржиться на зміну почерку, неможливість виконання тонких рухів правою рукою у зв’язку із вираженим тремтінням пальців, деяку загальну скутість, зниження настрою, періодичний головний біль.

Що з перерахованого може бути критерієм виключення для хвороби Паркінсона?

 

Строго однобічний перебіг на протязі більше 5 років

Початок хвороби з однієї сторони

Обтяжена спадковість по хворобі Паркінсона

Підвищення тонусу по пластичному типу

Наявність депресивного синдрому

 

110) При деменціях здебільшого знаходять зниження концентрації ацетилхоліну у центральній нервовій системі. Відомо, що розвиток паркінсонізму обумовлений дисфункцією дофамінергічної системи з надмірною активацією ацетілхолінової передачі. Однак, когнітивні порушення при хворобі Паркінсона зустрічаються достатньо часто.

Як це можна пояснити?

 

Когнітивні порушення обумовлені зниженням ацетилхоліну у лобних долях, вміст цього медіатора у базальних ядрах не має принципового значення для розвитку деменції

Деменція є проявом побічної дії протипаркінсонічних препаратів

При паркінсонізмі принципово інший біохімічний механізм деменції

Когнітивні порушення, що супроводжують паркінсонізм не є деменціями, тому нема суперечності

Деменції практично ніколи не розвиваються на тлі хвороби Паркінсона.

 

111) Жінка 58 років хворіє на хворобу Паркінсона протягом 8 років, приймає препарати, що містять L-DOPA. Останнім часом скаржиться на підвищення артеріального тиску, що вимірює вдома самостійно. Що повинен пам’ятати сімейний лікар, призначаючи гіпотензивну терапію цій пацієнтці?

 

Похідні раувольфії негативно впливають на концентрацію дофаміну

Інгібітори АПФ протипоказані при хворобі Паркінсона

Антагоністи кальцію підвищують рівень дофаміну в ЦНС

Хвороба Паркінсона патогенетично не може супроводжуватися артеріальною гіпертонією

Будь-яка гіпотензивна терапія протипоказана при хворобі Паркінсона

 

112) Молодий чоловік 28 років скаржиться на тремтіння пальців рук, особливо при цілеспрямованих рухах. Відмічає, що після прийому алкогольних напоїв тремтіння значно зменшується. При неврологічному дослідженні - кінетичний та інтенційний тремор рук. Тонус м’язів без особливостей. При ЕНМГ-дослідженні частота тремору біля 10 за секунду.

Як треба кваліфікувати тремор у цьому випадку?

 

Есенційний тремор

Прояв хвороби Паркінсона

Симптом спадкової форми м’язової дистонії

Алкогольний тремор

Сенільний тремор

 

113) Чоловік 29 років, вчитель, відмічає прогресуючі труднощі при письмі на папері (пише дуже повільно, букви виходять великими, з нерівностями), щоб полегшити письмо став тримати ручку між другим та третім пальцями. На класній дошці пише добре. Відомо, що батько пацієнта страждав на паркінсонізм.

Яке захворювання найбільше імовірне?

 

Писальний спазм

Паркінсонізм

Алкоголізм

Невроз

Тортіколіс

 

114) Батьки хлопчика 11-ти років скаржаться на погіршення його поведінки. Хлопчик дуже часто кривляється, мигає, зморщує лоб, що супроводжується викиданням рук та схоплюючими рухами, почав дуже голосно лаятися із застосуванням нецензурних висловів.

Про яке захворювання Ви будете думати перше за все?

 

Синдром Туретта

Епілепсія

Шизофренія

Дитячий аутизм

Синдром гіперактивності

 

115) Юнак 22 року став помічати, що після сильного психоемоційного навантаження виникли часті змикання повік, які на протязі 6 місяців підсилюються.

Неврологічний статус: очні щілини, зіниці D=S, горизонтальний ністагм. Обличчя симетричне, язик по середній лінії, сухожилкові рефлекси D=S, координаторні проби виконує задовільно, в позі Ромберга похитування.

Який діагноз найбільш ймовірний?

 

Блефароспазм

Оромандибулярна дистонія

Офтальмоплегія

Параспазм обличчя

Геміспазм обличчя

 

116) У хворого 35 років виникло порушення довільних рухів у м’язах шиї та змушене положення голови (з поворотом вправо). На Rtg шийного відділу хребта травматичних змін не виявлено.

Неврологічний статус: очні щілини, зіниці D=S, гіпертонус м’язів комірцевої зони, сухожилкові рефлекси з кінцівок D=S середньої жвавості, м’язовий тонус підвищений у грудинно-ключинно-сосцевидному м’язі.

Який діагноз найбільш імовірний?

 

Спастична кривошия

Міозит

Ураження ХІ пари ЧМН

Підвивих атланта

Синдром Сандифера

 

117) Хворий 47 років звернувся до лікаря зі скаргами на посмикування м’язів навколо рота, що підсилюється після психоемоційної перенапруги, іноді може супроводжуватися насильницьким відкриванням рота. АТ 120/75 мм рт. ст., пульс – 75 уд/хв. На ЕЕГ – без патології. Попередній діагноз:

 

Оромандибулярна дистонія

Вегето-судинний пароксизм по симпато-адреналовому типу

Моторна Джексонівська епілепсія

Вегето-судинний пароксизм по вагоінсулярному типу

Тризм жувальних м’язів

 

118) Чоловік 59 років протягом 30 років працює піаністом, в останні 3 місяці став помічати відчуття утруднення при письмі та грі на піаніно в правій руці, порушення почерку, у вигляді нерівності й збільшення літер, стан прогресує.

Неврологічний статус: обличчя симетричне, сухожилкові рефлекси D=S, середньої жвавості, патологічних рефлексів нема, м’язова сила в руках – 5 б. Який попередній діагноз?

 

Писальний спазм

Розсіяний склероз

Плечовий плексит

Невропатія променевого нерва

Тунельна невропатія

 

119) Чоловік 53 року став помічати, що при ходьбі наступає на зовнішній край стопи. Цей стан супроводжується стягненням м’язів стопи. Поступово виникла кульгавість. В неврологічному статусі – сухожилкові рефлекси середньої жвавості, без різниці, чутливих порушень немає. Стан за останні 3 роки різко погіршився. Попередній діагноз:

 

Дистонія стопи

Судинна кульгавість

Ураження малогомілкового нерва

Ураження великогомілкового нерва

Невропатія загальних підошовних пальцевих нервів (невропатія Мортона)

 

120) Дитина 4-ох років протягом 2-х років спостерігається у лікаря з приводу насильницького підошвенного згинання стопи, як «стопа балерини».

Неврологічний статус: очні щілини, зіниці D=S, сухожилкові рефлекси D=S, м’язевий тонус підвищений у згиначах нижніх кінцівок.

Ревматологічні проби – негативні.

Який діагноз найбільш ймовірний?

 

Дистонія стопи

Хорея

Цервікальна дистонія

Хвороба Томсона

Тик

 

121) У чоловіка 46 років без явних причин на тлі прогресуючого зниження пам’яті та інтелекту поступово розвинулись і почали наростати вимушені рухи м’язів обличчя, кінцівок та тулуба. Об’єктивно: поширені швидкі неритмічні м’язові посіпування, які збільшуються при хвилюванні і зникають уві сні, надмірна жестикуляція, «танцююча хода», дифузна м’язова гіпотонія і легка сухожилкова гіперфлексія. Подібні ознаки захворювання відмічалися у старшого брата та матері хворого.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Хорея Гентінгтона

Гепато-церебральна дистрофія (хвороба Вільсона-Коновалова)

Інфекційна (ревматична) хорея

Сімейна атаксія Фрідрейха

Оливо-понто-церебелярна дегенерація

 

122) Хворий 14 років скаржиться на невправність рухів лівої руки, отримує багато зауважень з приводу непосидючості і поганої дисципліни, грубощів, що раніше йому не було властиво. У дитинстві часто хворів на ангіни. Об’єктивно: загальне рухове збудження, кривляється, часто сміється, артикуляція нечітка, спостерігаються різкі швидкі та насильні рухи в різних групах м’язів верхніх кінцівок, виражена гіпотензія м’язів верхніх і нижніх кінцівок. Печінка не збільшена.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Мала хорея ревматична

Хорея Гентінгтона

Функціональні гіперкінези

Гепатолентикулярна дегенерація

Енцефаліт з гіперкінетичним синдромом

 

123) Хворий 20 років скаржиться на постійне тремтіння та мимовільні рухи у верхніх та нижніх кінцівках, тулубі, порушення ходи, утруднення ковтання та мови. Об’єктивно: у хворого гепато-спленомегалія, великоамплітудний тремор кінцівок, підвищення тонусу м’язів по пластичному типу, дизартрія. При офтальмологічному дослідженні виявлено кільце брунатно-зеленого кольору у ділянці лімба рогівки.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Гепато-церебральна дистрофія

Розсіяний склероз

Хорея Гентінгтона

Хвороба Паркінсона

Дитячий церебральний параліч

 

124) У жінки 28 років виявлено постійний тремор кінцівок, що збільшується при усвідомлених рухах, періодично спостерігаються повільні асинхронні флексорні та гіперекстензорні рухи, значне підвищення тонусу м’язів по пластичному типу, порушення ковтання та фонації. Інтелект знижений, емоційно лабільна. При офтальмологічному дослідженні за допомогою щілинної лампи виявлено рогівкове кільце Кайзера-Флейшера.

Яке з досліджень необхідно провести для встановлення остаточного діагнозу?

 

Дослідження концентрації міді у крові та сечі

Дослідження концентрації білка у лікворі

Магнітно-резонансну томографію

Рентгенографію черепа

Електроміографію

 

125) У чоловіка 22 роки на тлі ознак хронічної печінкової недостатності стали спостерігатися психічні розлади у вигляді афективних реакцій, з’явилися тремор пальців рук, порушення мови, вимушені рухи тулуба та кінцівок. Був встановлений попередній діагноз: гепатоцеребральна дистрофія.

Який із препаратів доцільно застосувати у даному випадку?

 

D-пеніциламін

Діфенін

Індометацин

Пірацетам

Есенциале

 

126) Хлопчик 12 років скаржиться на порушення ходи, хитання, порушення почерку. При дослідженні - деформація хребта, деформація стоп у вигляді високого склепіння з екстензією основних фаланг та флексією кінцевих. У неврологічному статусі: ністагм, атаксія у верхніх та нижніх кінцівках, сухожилкові, періостальні рефлекси та м’язовий тонус знижено. Порушена вібраційна чутливість та м’язово-суглобове відчуття у ногах.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Хвороба Фрідрейха

Сірінгомієлія

Розсіяний склероз

Хорея Гентінгтона

Дитячий церебральний параліч

 

127) Юнак 18 років скаржиться на хиткість ходи, невправність у руках та уповільнення мовлення на протязі останнього року. Його дядько з 26-річного віку прикований до інвалідного крісла

Об’єктивно: горизонтальний ністагм, дизартрична монотонна мова, адіадохокінез, порушення вібраційної та м’язово-суглобової чутливості у нижніх кінцівках, зниження сухожилкових рефлексів, двобічний симптом Бабінського, атактична хода, високий підйом стоп. КТ, спинномозкова рідина – без патологічних змін.

Назвіть найбільш імовірний діагноз?

 

Атаксія Фрідрейха

Перніціозна анемія

Сифілітичний менінгомієліт

Пухлина спинного мозку

Розсіяний склероз

 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 2472. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия