Студопедия — СОМАТОНЕВРОЛОГІЧНІ СИНДРОМИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

СОМАТОНЕВРОЛОГІЧНІ СИНДРОМИ






163) Батьки дівчинки 12 років звернулися до невропатолога зі скаргами на те, що дитина стала дуже роздратованою, капризною, під час уроків неуважна, кривляється, вивертає шию, у руках примхливі жестикуляції. При хвилюванні ці явища зростають. В анамнезі часті ангіни. Біля року скаржиться на біль у серці. У клінічному аналізі крові відмічається підвищена ШЗЕ, лейкоцитоз.

Який найбіль ймовірний діагноз?

 

Мала ревматична хорея

Хорея Гентінгтона

Міоклонус-епілепсія

Моторна Джексонівська епілепсія

 

164) У 35-річної жінки хворої на аутоімунний гастрит та В12-дефіцитну анемію поступово з’явились скарги на постійне оніміння та поколювання у руках та ногах на протязі останнього року. Об’єктивно: відсутність м’язово-суглобової і вібраційної чутливості у нижніх кінцівках, зниження колінного і ахілового рефлексів, двобічний симптом Бабінського і атаксія, що значно посилюється під час заплющування очей, «штампувальна» хода.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Фунікулерний мієлоз

Сифілітичний менінгомієліт

Пухлина спинного мозку

Туберкульозний спондиліт

Дисметаболічна полі невропатія

 

165) Молода жінка з гіперфункцією щитовидної залози скаржиться на м’язову стомлюваність при фізичному навантаженні, не може ходити на далекі відстані, при прийманні їжі настає погіршення ковтання. Після прийому прозерину стан поліпшується

Яке неврологічне ускладнення гіпертиреозу є найбільш ймовірним у цьому випадку?

 

Міастенічний синдром

Синдром пароксизмальної міоплегії

Міопатичний синдром

Енцефалопатія

Полінейропатичний синдром

 

166) Хворий 62 років з ішемічною хворобою серця і серцевою аритмією скаржиться на напади непритомності, які виникають раптово і тривають до 1 хв. Під час нападу спостерігаються блідість шкіри, м’язова гіпотонія, поверхневе дихання, падіння АТ та зниження ЧСС до 20 за 1 хв., іноді кілька клонічних судом.

На ЕГГ відсутня епілептична активність. Назвіть найбільш ймовірний діагноз:

 

Синдром Моргані-Адамса-Стокса

Пароксизмальна міоплегія

Синдром Меньєра

Епілептичний напад

 

167) 56-річний хворий на бронхіальну астму скаржиться на короткочасні (кілька секунд) напади непритомності, які виникають на висоті кашльових приступів. Під час нападу спостерігаються акроціаноз, м’язова гіпотонія, зниження реакції зіниць на світло. Артеріальний тиск і ЧСС суттєво не знижуються. На ЕГГ відсутня епілептична активність.

Як називається такий вид нападу?

 

Беталепсія

Синдром Морганьї-Адамса-Стокса

Епілептичний напад

Вегетативно-судинна криза

Синдром Меньєра

 

168) Хворий 66 років, у якого встановлено діагноз бронхогенний рак легенів, скаржиться на опущення повік, двоїння предметів, виразну м’язову стомлюваність при фізичному навантаженні, погіршення ковтання при прийманні їжі. Після прийому прозерину стан поліпшується ненадовго.

Який синдром маємо передбачати?

 

Синдром Ламберта-Ітона

Полінейропатичний синдром

Міотонічний синдром

Корінцевий синдром

Синдром пароксизмальної міоплегії

 

169) Хворий скаржиться на заніміння і слабкість у руках та ногах, що виникли на фоні хронічної ниркової недостатності. Об’єктивно: сила згиначів та розгиначів стоп і кистей ослаблена, знижені сухожилкові рефлекси, гіпестезія та м’язові гіпотрофії в дистальних відділах кінцівок.

Назвіть неврологічне ускладнення хронічної ниркової недостатності:

 

Полінейропатія

Ішемічна мієлопатія

Пароксизмальна міоплегія

Токсична енцефалопатія

Міопатичний синдром

 

170) 62-річна хвора, яка протягом 15 років хворіє на цукровий діабет, скаржиться на слабкість та оніміння в дистальних відділах кінцівок. Об’єктивно: зниження м’язової сили, гіпотрофії у кистях та стопах, торпідні рефлекси. Гепестезія усіх видів чутливості у вигляді «рукавичок» та «шкарпеток»

Назвіть найбільш ймовірний діагноз:

 

Діабетична полінейропатія

Поліоміозіт

Діабетична енцефалопатія

Прогресуюча міодіострофія

Невральна аміотрофія Шарко-Марі-Тута

 

171) У хворого 49 років після струмектомії (під час котрої відбулося випадкове видалення паращитовидної залози), з’явилися тетанічні судоми у згиначах кінцівок, яким передували парестезії, похолодіння кінцівок. Об’єктивно: високі сухожилкові рефлекси, позитивні симптоми Хвостека-Труссо. У крові – гіпокальцемія.

Який неврологічний синдром у даному випадку?

 

Синдром тетанії

Міопатичний синдром

Епілептиформний сиднром

Міастенічний синдром

Міотонічний синдром

 

172) Чоловік 46 років, що тривало зловживав алкоголем, скаржиться на слабкість у руках та стопах, оніміння й похолодання кистей, незручність у пальцях рук при виконанні тонких маніпуляцій. Об’єктивно: гіперестезія больової й температурної чутливості по типу рукавичок та шкарпеток, м’язова сила у кистях й стопах знижена до 3 балів. Сухожилкові рефлекси кінцівок жваві. Глюкоза крові – 5,3 ммоль/л.

Який неврологічний синдром описаний у даному випадку?

 

Токсична полінейропатія

Діабетична полінейропатія

Синдром Рейно

Токсична полірадикулонейропатія

Токсична енцефалопатія

 

173) Чоловік 48 років, що страждає на цироз печінки, був оглянутий неврологом. При огляді - сонливість, мнестичні та когнітивні порушення, неадекватність поведінки. Був встановлений діагноз: дисметаболічна печінкова енцефалопатія. Який механізм патогенезу має провідне значення у розвитку даного неврологічного ускладнення?

 

Токсичний вплив аміака на ЦНС

Надмірне надходження ГАМК з кишечнику

Підвищена концентрація коротко-ланцюжкових жирних кислот

Токсичний вплив білірубіну

 

174) Хвора, 23 роки, їхала в потязі біля відкритого вікна, вранці виявилось, що праве око погано закривається, рот перекосило в лівий бік, їжа застряє між правою щокою і яснами. Огляд: асиметрія обличчя, справа носо-губні складка згладжена, праве око ширше ніж ліве, сльозиться, правий кут рота опущений, права брова вгору не піднімається. Які препарати слід призначити в першу чергу?

 

кортикостероїди

антибіотики

антиепілептичні

знеболюючі

антихолінестеразні

 

175) Хвора, 23 роки, звернулася до невропатолога зі скаргами на асиметрію обличчя, періодичні посмикування та відчуття стягування в правій половині обличчя. 2 місяці тому лікувалася стаціонарно з приводу нейропатії лівого лицьового нерва. Яке ускладнення виникло у хворої?

 

контрактура мімічних м’язів

блерофароспазм

прозопарез

параліч Белла

 

176) Хвора, 23 роки, звернулася до невропатолога зі скаргами на асиметрію обличчя, періодичні посмикування та відчуття стягування в правій половині обличчя. 2 місяці тому лікувалася стаціонарно з приводу нейропатії лівого лицьового нерва. З першого дня захворювання було призначено дексаметазон місцево в завушну ділянку, нейромідин в/м, мільгаму в/м, нікотинову кислоту в/м. Раннє призначення якого препарату могло спричинити описане ускладнення?

 

нейромідин в/м

дексаметазон місцево

мільгама в/м

нікотинова кислота в/м

 

177) Хвора, 23 роки, при огляді: асиметрія обличчя, справа носо-губні складка згладжена, праве око ширше, ніж ліве, сльозиться, правий кут рота опущений, права брова вгору не піднімається. Яка найчастіша причина ураження лицьового нерва?

 

анатомічна вузькість кісткового каналу лицьового нерва

аутоімунні захворювання

інфекційні захворювання

черепно-мозкова травма

 

 

178) Хвора 39 років скаржиться на короткотривалі приступи болю в лівій половині обличчя, які не знімаються спазмолітиками та нестероїдними протизапальними препаратами. Дотик до щоки та приносової ділянки викликає появу нового приступу. Огляд: рухи і чутливість на обличчі не порушені.

Який найбільш ймовірний діагноз?

 

Невралгія трійчастого нерва

Гангліоніт Слудера

Параліч Белла

Міозит обличчя

Лицевий геміспазм

 

179) Жінка 45 років скаржиться на інтенсивний біль у лівій половині обличчя нападоподібного характеру, який хвора описує як простріли електричного току. Біль дуже нетривалий, виникає раптово і так само раптово зникає. Під час «світлого проміжку» болю немає. Об’єктивно: болючість при пальпації надочноямкової і під очноямкової крапок, зниження кон’юктивального та кореального рефлексів. Поставлено д-з – невралгія трійчастого нерва. Призначте лікування для зняття больового синдрому.

 

Габапентин

Амантадин

Моваліс

Нейромідин

 

180) Жінка 45 років скаржиться на інтенсивний біль у лівій половині обличчя нападоподібного характеру, який хвора описує як простріли електричного току. Біль дуже нетривалий, виникає раптово і так само раптово зникає. Під час «світлого проміжку» болю немає. Поставлено д-з – невралгія трійчастого нерва. Впродовж 6 місяців адекватного консервативного лікування інтенсивність та тривалість болю не змінилася. Призначте оперативне лікування.

 

мікроваскулярна декомпресія нерва

декомпресійна трепанація черепа

невроліз

ендартеректомія

 

181) Хвора 39 років скаржиться на короткотривалі приступи болю в лівій половині обличчя, які не знімаються спазмолітиками та нестероїдними протизапальними препаратами. Дотик до щоки та приносової ділянки викликає появу нового приступу. Які порушення чутливості на обличчі можна виявити при даному захворюванні?

 

порушень нема

гіпестезія

анестезія

аутотопагнозія

астереогнозія

 

182) Хвора 39 років скаржиться на короткотривалі приступи болю в лівій половині обличчя, які не знімаються спазмолітиками та нестероїдними протизапальними препаратами. Дотик до щоки та приносової ділянки викликає появу нового приступу. Огляд: рухи і чутливість на обличчі не порушені. Що може спровокувати появу больового пароксизму?

 

вмивання

червоне вино

кава

підвищення артеріального тиску

 

 

183) У чоловіка 34 років після фізичного навантаження раптово розвинувся різкий біль у голові, нудота, кількаразове блювання, рухове збудження. Під час огляду - менінгеальні симптоми, Т -38, 5 С. При спинномозковій пункції-ліквор кров'янистий.

Яка патологія може спричинити подібну клінічну картину?

 

аневризма

пухлина

менінгоенцефаліт

вазоспазм

 

184) У чоловіка 55 років раптово на роботі з'явились сильний головний біль з переважною локалізацією у потилиці, нудота, блювота. Об'єктивно: легкі менінгеальні симптоми. Ліквор кров'янистий. На 3-ий день вранці у хворого розвинувся лівобічний центральний геміпарез.

Яка причина появи геміпарезу?

 

вазоспазм

розрив аневризми

пухлина

вторинний менінгоенцефаліт

 

185) У хворого 50 років, який хворіє гіпертонічною хворобою, зранку виникла слабість в правих кінцівках. Оглянутий неврологом через 45 хвилин від появи симптомів. У неврологічному статусі: легкий правобічний геміпарез (4 бали), сухожилкові рефлекси D>S, правобічна гемігіпестезія.

Чи можна поставити діагноз транзиторної ішемічної атаки?

 

лише через 24 год від початку захворювання, якщо неврологічна симптоматика буде відсутня

діагноз транзиторної ішемічної атаки можна заперечити при огляді

лише через 1 год від початку захворювання, якщо неврологічна симптоматика буде відсутня

діагноз транзиторної ішемічної атаки можна поставити при огляді

 

186) У хворого 50 років, який хворіє гіпертонічною хворобою, зранку виникла слабість в правих кінцівках, порушення мови. Доставлений у неврологічне відділення через 2 год від появи симптомів. У неврологічному статусі: часткова моторна афазія, центральний парез мімічних м'язів справа, помірний правобічний геміпарез, сухожилкові рефлекс D>S, с-м Бабінського справа, правобічна гемігіпестезія.

Який метод лікування може бути найбільше ефективним?

 

тромболізис

ендатеректомія

антикоагулянтна терапія

коагулянтна терапія

нейропротекторна терапія

 

187) У хворого 50 років, який хворіє гіпертонічною хворобою, зранку виникла слабість в правих кінцівках, порушення мови. Доставлений у неврологічне відділення через 2 год від появи симптомів. Поставлено діагноз гострого порушення мозкового кровообігу. Для того, щоб провести тромболітичну терапію, хворому необхідно повести КТ головного мозку.

Яка основна мета проведення КТ перед початком тромболітичної терапії?

 

виключити геморагічний інсульт

виявити вогнище ішемії

виключити пухлину

виявити набряк мозку

 

188) У хворого 50 років, який хворіє гіпертонічною хворобою, зранку виникла слабість в правих кінцівках, порушення мови. Доставлений у неврологічне відділення через 10 год від появи симптомів. У неврологічному статусі: часткова моторна афазія, центральний парез мімічних м'язів справа, помірний правобічний геміпарез, сухожилкові рефлекс D>S, с-м Бабінського справа, правобічна гемігіпестезія.

Який метод лікування може бути найбільше ефективним?

 

антиагрегантна терапія

тромболізис

ендатеректомія

коагулянтна терапія

нейропротекторна терапія

 

189) У хворого 50 років, який хворіє гіпертонічною хворобою, зранку виникла слабість в правих кінцівках, порушення мови. Доставлений у неврологічне відділення через 2 год від появи симптомів. У неврологічному статусі: часткова моторна афазія, центральний парез мімічних м'язів справа, помірний правобічний геміпарез, сухожилкові рефлекс D>S, с-м Бабінського справа, правобічна гемігіпестезія.

Який препарат буде найефективнішим в даному випадку?

 

актилізе

гепарин

клексан

стрептокіназа

церебролізин

 

190) У хворого 50 років, який хворіє гіпертонічною хворобою, зранку виникла слабість в правих кінцівках, порушення мови. У неврологічному статусі: часткова моторна афазія, центральний парез мімічних м'язів справа, помірний правобічний геміпарез, сухожилкові рефлекс D>S, с-м Бабінського справа, правобічна гемігіпестезія. В який проміжок від початку захворювання може бути проведена тромболітична терапія?

 

до 4 год

до 2 год

до 8 год

до 24 год

 

 

191) У хворої 65 років, що перенесла місяць тому гострий інфаркт міокарда та почала активний період реабілітації, раптово під час ходи виникла втрата свідомості на 10 хв. Об'єктивно: моторна афазія, помірний правобічний центральний геміпарез. АТ 115/65 мм.рт.ст, Рs 70 в хв, аритмічний.

Який патогенез даного ускладнення?

 

Кардіогенна тромбоемболія мозкових судин

Субарахноїдальний крововилив

Повторний інфаркт міокарда

Тромбоз внутрішньої сонної артерії

Напад Морганьї-Адамса -Стокса

 

192) Хворий 65 років скаржиться на періодичну слабість в лівих кінцівках, яка триває від 30-40 хв до 2-х годин, протягом 6 місяців. На момент огляду органічної патології не виявлено. АТ -140/95 мм.рт.ст. В анамнезі хворий страждає на гіпертонічну хворобу.

Який діагноз найбільш ймовірний?

 

Транзиторна ішемічна атака

Ішемічний інсульт

Геморагічний інсульт

Гіпертонічний криз

Асоційована мігрень

 

193) У хворого 50 років, який хворіє гіпертонічною хворобою, виникла слабість в правих кінцівках, порушення мови. У неврологічному статусі: моторна афазія, центральний парез мімічних м'язів справа, помірний правобічний геміпарез, сухожилкові рефлекс D>S, с-м Бабінського справа, правобічна гемігіпестезія. Для лікування гострого порушення мозкового кровообігу призначено тромболітичну терапію. Яка мета такого призначення?

 

руйнування тромбу, що перекрив судину

попередження збільшення тромбу, що перекрив судину

попередження тромбоемболій в екстрацеребральних судинах

підвищення згортання крові

 

194) У хворого 50 років, який хворіє гіпертонічною хворобою, виникла слабість в правих кінцівках, порушення мови. У неврологічному статусі: моторна афазія, центральний парез мімічних м'язів справа, правобічна геміплегія, сухожилкові рефлекс D>S, с-м Бабінського справа, правобічна гемігіпестезія. Для лікування призначено антикоагулянтну терапію. Яка основна мета такого призначення?

 

попередження тромбоемболій в екстрацеребральних судинах

руйнування тромбу, що перекрив судину

підвищення згортання крові

 

195) Хвора виписана з неврологічного відділення після загострення розсіяного склерозу. На даний час перебуває в періоді ремісії. Призначте превентивне лікування.

 

b - інтерферон

a - інтерферон

метилпреднізолон

плазмаферез

 

196) Хворого, 65 років доставлено в приймальне відділення, відомо, що біля 40 хвилин тому він прокинувся після нічного сну, пішов до туалету, де впав, втратив свідомість, за декілька хвилин прийшов до тями, але "перекосило" обличчя, з'явилась слабість в правих кінцівках, порушилась мова. З анамнезу життя відомо, що хворий страждає на гіпертонічну хворобу, миготливу аритмію. При огляді: АТ 160/90 мм.рт.ст, пульс 98, аритмічний. У неврологічному стані: глибокий правобічний геміпарез. Який метод діагностики найбільш доцільний?

 

Магнітно-резонансна томографія

Інтракраніальна доплерографія

Ехоенцефалоскопія

Електроенцефалографія

 

197) У хворого 48 років, на другу добу після операції з приводу перфорації виразки шлунка вночі розвинувся правобічний геміпарез, гемігяпестезія, розлади мови.

За допомогою яких методів параклінічного дослідження можна верифікувати діагноз?

 

Комп'ютерна томографія

Коагулограма

Контрастна ангіографія

Ультразвукова доплерографія

Ехоенцефалоскопія

 

198) У хворого 50 років після фізичного напруження виник різкий сильний головний біль у потилиці з нудотою, блюванням. Потім виник епілептичний напад з втратою свідомості. У неврологічному статусі не виявлено вогнищевої симптоматики. Мали місце ригідність потиличних м'язів, с-м Керніга, Брудзинського. Т - 38С, АТ 180/90 мм.рт.ст, рухове збудження. При люмбальній пункції смр-кров'яниста.

Які з перерахованих препаратів Не слід призначити у першу добу захворювання?

 

Антикоагулянти

Гіпотензивні

Кортикостероїди

Блокатори Ca каналів

 

 

199) Хворий 67 років, який рік тому переніс інфаркт міокарду, вранці прокинувся з вираженою слабкістю у правих кінцівках, розладами мови. У неврологічному статусі: центральний парез VII і XII ЧМН, центральний правобічний геміпарез, елементи моторної афазії.

Який препарат вибору у перші дні диференційованої терапії ішемічного інсульту?

 

Аспірин

Дипіридамол

Німотоп

Серміон

 

200) До приймального відділення лікарні госпіталізовано 20-річного хворого, у якого на протязі кількох годин виникли інтенсивні головні болі, блювання, підвищення температури тіла до 40С, геморагічний висип на шкірі, періодичні судоми, виражена ригідність потиличних м'язів, симптом Керніга та Брудзинського. Ліквор -мутний, молочно-білого кольору, цитоз-1000 в 1 мкл, переважають нейтрофіли.

Найбільш імовірний діагноз?

 

Менінгококовий менінгоенцефаліт

Ревматичний менінгоенцефаліт

Грипозний (вірусний) менінгоенцефаліт

Стафілококовий (бактеріальний) менінгоенцефаліт

Туберкульозний менінгіт

 

 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 2746. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия