Студопедия — Фіксований сільськогосподарський податок. Заповнення розрахунку
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Фіксований сільськогосподарський податок. Заповнення розрахунку






Фиксированный сельскохозяйственный налог. Заполнение расчета.

Понедельник, 11 мая 2009 г.
Просмотров: 5911
Рубрика: Статья | ФСН Тема: налоги и сборы, налоговый учет
Подписаться на комментарии по RSS

Фіксований сільськогосподарський податок. Заповнення розрахунку

Одним із найважливіших елементів державної підтримки сільгосппідприємств є можливість сплати фіксованого сільськогосподарського податку (далі – ФСП).

Правові засади функціонування ФСП регулюються Законом України «Про фіксований сільськогосподарський податок» від 17.12.98 р. № 320-XIV (далі – Закон про ФСП) та Положенням про порядок справляння та обліку фіксованого сільськогосподарського податку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.99 р. № 658 (далі – Положення № 658).

ФСП сплачується (ст. 1 Закону про ФСП) в рахунок таких податків і зборів (обов'язкових платежів):

  • податку на прибуток підприємств;
  • плати (податку) за землю;
  • комунального податку;
  • збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету;
  • плати за придбання торгового патенту на здійснення торговельної діяльності;
  • збору за спеціальне водокористування.

Платниками ФСП можуть бути сільськогосподарські підприємства «…різних організаційно-правових форм, передбачених законами України, селянські та інші господарства, які займаються виробництвом (вирощуванням), переробкою та збутом сільськогосподарської продукції, а також рибницькі, рибальські та риболовецькі господарства, які займаються розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах)».

Однак застосувати це положення Закону мають право лише сільськогосподарські підприємства, у яких сума, одержана від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки за попередній звітний (податковий) рік, перевищує 75 % загальної суми валового доходу.1

(1 Порядок розрахунку цього показника буде розглянуто нижче.)

Відповідно до ст. 3 Закону про ФСП об'єктом оподаткування для платників ФСП є площа сільськогосподарських угідь, переданих сільськогосподарському товаровиробнику у власність або наданих йому у користування, в тому числі на умовах оренди, а також земель водного фонду, які використовуються рибницькими, рибальськими та риболовецькими господарствами для розведення, вирощування та вилову риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах).

Ставка фіксованого сільськогосподарського податку з одного гектара сільськогосподарських угідь встановлюється у відсотках до їх грошової оцінки, проведеної станом на 1 липня 1995 року, відповідно до Методики, затвердженої Кабінетом Міністрів України, в таких розмірах:

  • для ріллі, сіножатей та пасовищ – 0,15;
  • для багаторічних насаджень – 0,09;
  • для земель водного фонду, які використовуються рибницькими, рибальськими та риболовецькими господарствами для розведення, вирощування та вилову риби у внутрішніх водоймах, – 0,45 відсотка грошової оцінки одиниці площі ріллі по областях та Автономній Республіці Крим.

Статтею 4 Закону про ФСП для платників податку, які здійснюють діяльність у гірських зонах та на поліських територіях, ставки ФСП встановлено в таких розмірах:

  • для ріллі, сіножатей та пасовищ – 0,09;
  • для багаторічних насаджень – 0,03.

Порядок нарахування та строки сплати ФСП регулюються нормами ст. 5 Закону про ФСП, згідно з якою платники податку визначають суму ФСП на поточний рік і подають розрахунок органу державної податкової служби (ДПС) до 1 лютого поточного року.

Сплата податку проводиться щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем базового звітного (податкового) місяця, у розмірі третини суми податку, визначеної на кожний квартал від річної суми податку, у таких розмірах:

у I кварталі – 10 відсотків;

у II кварталі – 10 відсотків;

у III кварталі – 50 відсотків;

у IV кварталі – 30 відсотків.

Форма звітності та порядок її складання і подання затверджені наказом ДПАУ від 27.04.99 р. № 230 (далі – Порядок № 230).

Так, згідно з п. 5 Порядку № 230 загальний розрахунок ФСП (далі – розрахунок) на поточний рік на всю площу земельних ділянок, які підлягають оподаткуванню, подається щорічно до 1 лютого поточного року платником податку до органу державної податкової служби за місцем своєї реєстрації.

Рядок 1 розрахунку заповнюється таким чином:

У цей самий термін платник податку подає звітний розрахунок фіксованого сільськогосподарського податку окремо за кожною земельною ділянкою до органу державної податкової служби за місцем розташування такої земельної ділянки. У рядку 1 у полі «Звітний розрахунок» проставляється позначка «Х».

Якщо у платника податку у власності або/та користуванні є тільки земельні ділянки в межах території одного органу місцевого самоврядування, до бюджету якого зараховується відповідна частина фіксованого сільськогосподарського податку, то у рядку 1 одночасно в полях «Загальний розрахунок» та «Звітний розрахунок» проставляється позначка «Х». При цьому окремий загальний розрахунок не подається.

«Основна» частина декларації заповнюється так:

№ з/п Категорія земельних ділянок Площа (га) Грошова оцінка 1 га с/угідь та одиниці площі ріллі по областях та АР Крим (грн.) Ставка податку (% до грошової оцінки) Сума фіксованого сільськогосподарського податку (к. 3 х к. 4 х к. 5 / 100) (грн.)
           
1* Рілля, усього У відповідні клітинки рядків 1.1 – 1.3 і т. д., 2.1 – 2.3 і т. д., 3.1 – 3.3 і т. д., 4.1 – 4.3 і т. д., 5.1 – 5.3 і т. д. записуються площі земельних ділянок у гектарах Увідповідні клітинки рядків 1.1 – 1.3 і т. д., 2.1 – 2.3 і т. д., 3.1 – 3.3 і т. д., 4.1 – 4.3 і т. д., 5.1 – 5.3 і т. д. розрахунку записується розмір грошової оцінки земельної ділянки, встановлений на відповідній території У відповідні клітинки рядків 1.1 – 1.3 і т. д., 2.1 – 2.3 і т. д., 3.1 – 3.3 і т. д., 4.1 – 4.3 і т. д., 5.1 – 5.3 і т. д. розрахунку записуються ставки у % до грошової оцінки 1 га сільськогосподарських угідь (для ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень) або/та площі ріллі по областях та Автономній Республіці Крим (для земель водного фонду, які використовуються рибницькими, рибальськими та риболовецькими господарствами) У відповідні клітинки записується результат добутку значень відповідних клітинок к. 3, к. 4, к. 5, поділений на сто
2* Сіножаті, усього
3* Пасовища, усього
4* Багаторічні насадження, усього
5* Землі водного фонду, усього
  У відповідні клітинки даної колонки записуються категорії земельних ділянок на підставі даних витягу з державного реєстру земель

Усі наступні рядки розрахунку заповнюються згідно з формулами, відображеними у відповідному рядку розрахунку.

Заповнимо розрахунок ФСП, використовуючи дані умовно-числового прикладу.

ТОВ «Агрофірма “Широкі лани Харківщини”» станом на 01.01.2008 р. має такі земельні ділянки:

№ з/п розрахунку Категорія земельних ділянок Площа (га) Грошова оцінка 1 га (грн.) Орган самоврядування
1* Рілля, усього   10000,00 Барвенковський район Харківської області
2* Сіножаті, усього   11000,00 Золочевський район Харківської області
3* Пасовища, усього   10000,00 Барвенковський район Харківської області
4* Багаторічні насадження, усього   11000,00 Золочевський район Харківської області

Заповнимо загальний розрахунок, який подається до органу ДПС в Барвенковському районі Харківської області (місце реєстрації підприємства).

...

Одиниця виміру: га з чотирма десятковими знаками і грн. з двома десятковими знаками

№ з/п Категорія земельних ділянок Площа (га) Грошова оцінка 1 га с/угідь та одиниці площі ріллі по областях та АР Крим (грн.) Ставка податку (% до грошової оцінки) Сума фіксованого сільськогосподарського податку (к. 3 х к. 4 х к. 5 / 100) (грн.)
           
1* Рілля, усього                          
1.1 * 50,0000 10000,00 0,15                    
2* Сіножаті, усього                          
2.1 * 50,0000 11000,00 0,15                    
3* Пасовища, усього                          
3.1 * 50,0000 10000,00 0,15                    
4* Багаторічні насадження, усього                          
4.1 * 50,0000 11000,00 0,09                    

* категорії земельних ділянок на підставі даних витягу з державного реєстру земель.

...

  Загальна сума нарахованого фіксованого сільськогосподарського податку на звітний рік, усього (р. 1 к. 6 + р. 2 к. 6 + р. 3 к. 6 + р. 4 к. 6 + р. 5 к. 6), у тому числі                    

 

6.1 На перший квартал (р. 6 х 10 %)                    
у тому числі за базові податкові (звітні) місяці  
6.1.1 січень (р. 6.1/3)                    
6.1.2 лютий (р. 6.1/3)                    
6.1.3 березень (р. 6.1/3)                    
6.2 На другий квартал (р. 6 х 10 %)                    
у тому числі за базові податкові (звітні) місяці  
6.2.1 квітень (р. 6.2/3)                    
6.2.2 травень (р. 6.2/3)                    
6.2.3 червень (р. 6.2/3)                    
6.3 На третій квартал (р. 6 х 50 %)                    
у тому числі за базові податкові (звітні) місяці  
6.3.1 липень (р. 6.3/3)                    
6.3.2 серпень (р. 6.3/3)                    
6.3.3 вересень (р. 6.3/3)                    
6.4 На четвертий квартал (р. 6 х 30 %)                    
у тому числі за базові податкові (звітні) місяці  
6.4.1 жовтень (р. 6.4/3)                    
6.4.2 листопад (р. 6.4/3)                    
6.4.3 грудень (р. 6.4/3)                    

Заповнимо звітний розрахунок, який подається до органу ДПС у Барвенковському районі Харківської області (місце розташування деяких земельних ділянок).

...

Одиниця виміру: га з чотирма десятковими знаками і грн. з двома десятковими знаками

№ з/п Категорія земельних ділянок Площа (га) Грошова оцінка 1 га с/угідь та одиниці площі ріллі по областях та АР Крим (грн.) Ставка податку (% до грошової оцінки) Сума фіксованого сільськогосподарського податку (к. 3 х к. 4 х к. 5 / 100) (грн.)
           
1* Рілля, усього                          
1.1 * 50,0000 10000,00 0,15                    

...

3* Пасовища, усього                          
3.1 * 50,0000 10000,00 0,15                    

* категорії земельних ділянок на підставі даних витягу з державного реєстру земель.

...

  Загальна сума нарахованого фіксованого сільськогосподарського податку на звітний рік, усього (р. 1 к. 6 + р. 2 к. 6 + р. 3 к. 6 + р. 4 к. 6 + р. 5 к. 6), у тому числі                    

 

6.1 На перший квартал (р. 6 х 10 %)                    
у тому числі за базові податкові (звітні) місяці  
6.1.1 січень (р. 6.1/3)                    
6.1.2 лютий (р. 6.1/3)                    
6.1.3 березень (р. 6.1/3)                    
6.2 На другий квартал (р. 6 х 10 %)                    
у тому числі за базові податкові (звітні) місяці  
6.2.1 квітень (р. 6.2/3)                    
6.2.2 травень (р. 6.2/3)                    
6.2.3 червень (р. 6.2/3)                    
6.3 На третій квартал (р. 6 х 50 %)                    
у тому числі за базові податкові (звітні) місяці  
6.3.1 липень (р. 6.3/3)                    
6.3.2 серпень (р. 6.3/3)                    
6.3.3 вересень (р. 6.3/3)                    
6.4 На четвертий квартал (р. 6 х 30 %)                    
у тому числі за базові податкові (звітні) місяці  
6.4.1 жовтень (р. 6.4/3)                    
6.4.2 листопад (р. 6.4/3)                    
6.4.3 грудень (р. 6.4/3)                    

Заповнимо звітний розрахунок, який подається до органу ДПС у Золочевському районі Харківської області (місце розташування деяких земельних ділянок).

...

Одиниця виміру: га з чотирма десятковими знаками і грн. з двома десятковими знаками

№ з/п Категорія земельних ділянок Площа (га) Грошова оцінка 1 га с/угідь та одиниці площі ріллі по областях та АР Крим (грн.) Ставка податку (% до грошової оцінки) Сума фіксованого сільськогосподарського податку (к. 3 х к. 4 х к. 5 / 100) (грн.)
           

...

2* Сіножаті, усього                          
2.1 * 50,0000 11000,00 0,15                    

...

4* Багаторічні насадження, усього                          
4.1 * 50,0000 11000,00 0,09                    

* категорії земельних ділянок на підставі даних витягу з державного реєстру земель.

...

  Загальна сума нарахованого фіксованого сільськогосподарського податку на звітний рік, усього (р. 1 к. 6 + р. 2 к. 6 + р. 3 к. 6 + р. 4 к. 6 + р. 5 к. 6), у тому числі                    

 

6.1 На перший квартал (р. 6 х 10 %)                    
у тому числі за базові податкові (звітні) місяці  
6.1.1 січень (р. 6.1/3)                    
6.1.2 лютий (р. 6.1/3)                    
6.1.3 березень (р. 6.1/3)                    
6.2 На другий квартал (р. 6 х 10 %)                    
у тому числі за базові податкові (звітні) місяці  
6.2.1 квітень (р. 6.2/3)                    
6.2.2 травень (р. 6.2/3)                    
6.2.3 червень (р. 6.2/3)                    
6.3 На третій квартал (р. 6 х 50 %)                    
у тому числі за базові податкові (звітні) місяці  
6.3.1 липень (р. 6.3/3)                    
6.3.2 серпень (р. 6.3/3)                    
6.3.3 вересень (р. 6.3/3)                    
6.4 На четвертий квартал (р. 6 х 30 %)                    
у тому числі за базові податкові (звітні) місяці  
6.4.1 жовтень (р. 6.4/3)                    
6.4.2 листопад (р. 6.4/3)                    
6.4.3 грудень (р. 6.4/3)                    

Згідно з п. 5 Положення № 658 одночасно з поданням Податкового розрахунку фіксованого сільськогосподарського податку також необхідно подати Розрахунок питомої ваги доходу від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки в загальній сумі валового доходу підприємства за попередній звітний (податковий) рік.

Заповнимо цей розрахунок.

ЗАТВЕРДЖЕНО наказом Мінагрополітики України від 22 листопада 2007 р. № 818

ТОВ «Агрофірма “Широкі лани Харківщини”»

(назва сільськогосподарського підприємства)

Великі Лани, Барвенковський район Харківської області

(адреса сільськогосподарською підприємства)







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 325. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.026 сек.) русская версия | украинская версия