Студопедия — Документальна перевірка ПДВ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Документальна перевірка ПДВ






 

При проведенні документальної перевірки ПДВ важливим є перевірка повноти та своєчасності віднесення сум ПДВ до складу податкових зобов'язань.

Сума податкових зобов'язань по операціях, які підлягають оподаткуванню повинна відповідати даним розділу І реєстру отриманих та виданих податкових накладних.

Перевіряючи повноту включення в декларацію по ПДВ обо­ротів від реалізації, необхідно звірити обороти по реєстру от­риманих та виданих податкових накладних з виписками бан­ку та звітами касира в частині надходжень коштів від покупців за продукцію (роботи, послуги, товари).

З метою виявлення заниження сум податкових зобов'язань необхідно зіставити суми дебіторської заборгованості за відван­тажені товари (виконані роботи, надані послуги) в розрізі кож­ного покупця (замовника), відображені у відомості 3.1 аналітич­ного обліку розрахунків з покупцями та замовниками (до рахунку 36) на останню дату перевірки з сумами кредиторсь­кої заборгованості по рахунку 371 «Розрахунки по виданим авансам», 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями», 362 «Розрахунки з іноземними покупцями», 377 «Розрахунки з іншими дебіторами», 631 «Розрахунки з вітчизняними поста­чальниками», 632 «Розрахунки з іноземними постачальника­ми» в розрізі кожного кредитора.

В разі виявлення за одним і тим же суб'єктом підприєм­ницької діяльності дебіторської заборгованості та сум одержа­них від нього у вигляді авансів чи попередньої оплати (на ви­конання умов інших договорів, контрактів), суми податку на додану вартість з таких сум повинні бути зараховані в рахунок податкових зобов'язань з ПДВ (крім валютних авансів).

При перевірці необхідно звернути увагу на правильність визначення бази оподаткування.

Враховуючи те, що відповідно до п. 4.1 ст.4 Закону Украї­ни «Про податок на додану вартість» база оподаткування опе­рацій з продажу товарів (робіт, послуг) визначається з їх дого­вірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними або регу­льованими цінами (тарифами) з урахуванням акцизного збо­ру, ввізного мита, інших податків та зборів (обов'язкових платежів), за винятком податку на додану вартість, що включа­ються в ціну товарів (робіт, послуг) згідно з законами України з питань оподаткування. Зокрема, при перевірці слід звернути увагу на включення до бази оподаткування таких сум: кошти, отримані на виробничий і соціальний розвиток підприємства; дотації і субсидії з держбюджету по видах продукції, на яку встановлені регульовані ціни; кошти, отримані на розвиток виробничої бази; кошти на відшкодування витрат по відряд­женнях та на виплату премій.

В зв'язку з ухиленням від оподаткування підприємство може невірно, використовуючи бухгалтерські проводки, відоб­ражати реалізацію продукції (обороти по відвантаженню про­дукції, товарів, послуг) і не враховувати по цим операціям по­даткові зобов'язання. Прикладом таких проводок, що повинні були відображені по К-т 70 «Доходи від реалізації», 71 «Іншій операційний доход», 74 «Інші доходи» рахунках є:

Дебет рахунків: 66 «Розрахунки по оплаті праці», 68 «Роз­рахунки по іншим операціям», 61 «Поточна заборгованість по довгостроковим зобов'язанням», 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді», 745 «Доход від безкоштовно отриманих активів», 425 «Інший додатковий капітал», 48 «Цільове фінан­сування і цільове надходження»

Кредит рахунків: 20 «Виробничі запаси», 26 «Готова продук­ція», 28 «Товари».

Постає питання проведення повноти включення в деклара­цію з ПДВ оборотів від іншої реалізації, а саме: відпуск товарів на сторону (матеріалів, відходів), операції з реалізації основних фондів, надання орендних та інших послуг.

Заниження суми податкових зобов'язань внаслідок непра­вильного визначення бази оподаткування можливо також у випадках продажу товару (робіт, послуг) без оплати або з час­тковою оплатою їхньої вартості в межах бартерних (товарооб­мінних) операцій, натуральних виплат в рахунок оплати праці фізичним особам, які перебувають в трудових відносинах з плат­ником податку, передачі товарів (робіт, послуг) в межах балансу платника для невиробничого використання, витрати на які не відносяться до валових витрат і не підлягають амортизації, а та­кож пов'язаній з продавцем особі. В таких випадках - база опо­даткування визначається виходячи з фактичної ціни реалізації, але не нижче звичайної ціни.

Крім того, слід врахувати, що база оподаткування визна­чається виходячи із фактичної ціни продажу, але не нижче зви­чайних цін також по операціях з продажу товарів (робіт, по­слуг) суб'єктам підприємницької діяльності, не зареєстрованим як платники податку на додану вартість. База оподаткування по операціях з безкоштовної передачі товарів (робіт, послуг) також визначається виходячи із фактичної ціни операції, але не нижче звичайних цін як при реалізації таких товарів пов'яза­ним з продавцем особам, так і суб'єктам підприємницької діяль­ності, незареєстрованим як платники податку.

При перевірці необхідно зробити також аналіз сум, відне­сених на кредит рахунку 79 «Фінансовий результат», щоб з'я­сувати чи не віднесені сюди суми обороту за надані послуги, що підлягають оподаткуванню ПДВ, та чи включені ці суми в декларацію з ПДВ.

З метою ухилення від оподаткування підприємства часто відносять на збитки нереальну дебіторську заборгованість, яка згодом була сплачена покупцем, а при надходженні цих коштів сума була віднесена в К-т рахунка 79 «Фінансовий результат» і не включена в декларацію по ПДВ.

При перевірках також слід звернути увагу на особливості визначення податкових зобов'язань по окремих операціях.

Відповідно до пп.3.2.2 п.3.2 ст.3 Закону України «Про пода­ток на додану вартість» операції зі сплати орендних (лізинго­вих) платежів за умовами договору фінансової оренди (лізин­гу) не є об'єктом оподаткування. При цьому слід зазначити, що виходячи з визначення терміну «фінансовий лізинг» в Законі України «Про оподаткування прибутку підприємств», лізинго­давець має право не оподатковувати орендні (лізингові) платежі за договором фінансової оренди (лізингу) лише в разі дотри­мання таких умов:

об'єкт лізингу (основні фонди) повинен бути придбаний лізингодавцем за замовленням лізингоодержувача;

ці основні фонди повинні бути передані в платне корис­тування лізингоодержувачу на строк, не менший строку, за який амортизується 60 відсотків вартості об'єкта лізингу, визначеної в день укладення договору, водночас цей строк не може перевищувати строку їх повної амортизації;

після закінчення вищезазначеного строку право власності на такі основні фонди обов'язково повинне бути переда­не лізингоодержувачу.

У разі недотримання будь-якої з цих умов, а також у разі невідповідності договору вимогам, установленим до договорів лізингу Законом України «Про лізинг», у лізингодавця вини­кають податкові зобов'язання з податку на додану вартість.

До податкових зобов'язань повинні включатися суми ПДВ, нараховані по операціях з продажу на митній території Украї­ни готової продукції, виробленої з давальницької сировини нерезидента, або такої сировини. При цьому, відповідно до п.4.4 ст. 4 Закону України «Про податок на додану вартість» базою оподаткування такої готової продукції є договірна (контрактна) вартість такої продукції з урахуванням акцизного збору, ввізно­го мита, а також інших податків, зборів (обов'язкових платежів), за винятком податку на додану вартість, що включаються у ціну такої готової продукції згідно із законами України з питань оподаткування. Визначена вартість перераховується в ук­раїнські гривні за валютним (обмінним) курсом Національно­го банку України, що діяв на момент виникнення податкових зобов'язань. При цьому податок сплачується до бюджету покуп­цем у порядку, передбаченому для оподаткування товарів, що імпортуються, а відповідальність за сплату податку покупцем такої продукції несе вітчизняний її переробник. Тому, при пе­ревірках підприємств - переробників давальницької сировини, необхідно звернути увагу на повноту вивезення (повернення) готової продукції, виготовленої з такої сировини, з метою ви­явлення випадків продажу такої продукції на території Украї­ни та перевірки правильності визначення податкових зобов'я­зань продавцем.

 

 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 362. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия