Студопедия — Масаж при ожирінні.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Масаж при ожирінні.






Масаж краще всього проводити вранці після того, як хворий поснідає, або перед обідом, якщо хворий дуже ослаблений. Оскільки при ожирінні у хворого ослаблені м'язи черевного преса, застосовувати ударні прийоми не рекомендується. Інтенсивність масажу повинна зростати поступово, як і тривалість кожної процедури (з 15 хвилин до 1 години).

Загальний масаж повинен проводитися не частіше 1-2 рази на тиждень.

Хворі потребують пасивному відпочинку перед процедурою (10-15 хвилин) і після її закінчення (15-30 хвилин). Хороший ефект дає проведення масажу в лазні або парної. Дія масажу посилюється, якщо він проводиться після тривалої дієти.

Порядок виконання масажу при ожирінні залежить від стану хворого і стадії його захворювання. При запущеній формі захворювання, коли хворий, володіючи значним вагою "не може лягти на живіт і страждає задишкою, він лягає на спину, і йому під голову і коліна підкладається валик. У такому випадку масаж починається з впливу на нижні кінцівки, причому передня і задня частини стегна, гомілки і стопи масажуються одночасно.

У процесі масажу використовуються:

· погладжування;

· розтирання;

· розминання;

· вібрація, що чергується з разминанием;

· обхвачує погладжування всієї поверхні нижніх кінцівок у напрямку від стопи до тазу.

При початковій стадії захворювання сегментарний масаж проводиться в наступному порядку:

Массируемий лягає на живіт, і масажист по черзі виконує:

· загальний масаж спини;

· масаж задньої поверхні шиї;

· масаж спини з акцентуванням уваги на найширших м'язах;

· масаж області тазу;

· масаж задньої поверхні нижніх кінцівок.

При цьому він використовує всі прийоми, приділяючи особливу увагу розминці.

Потім хворий лягає на спину, і масажист приступає до впливу:

· на передню поверхню лівої ноги;

· на ліву руку (рухи виробляються від плеча до пальців рук);

· на передню поверхню правої ноги;

· на праву руку (руху також виробляються від плеча до пальців);

· на область грудей і живота (масажист стоїть праворуч від хворого).

Примітка: кожен сеанс повинен включати в себе загальний масаж, місцевий масаж живота і стегон або живота і грудей, точковий масаж (мал. 2.1) та інші види масажу.

Малюнок 2.1.

Курс сегментарного масажу при ожирінні складається з 15-20 сеансів, що проводяться щодня. Хворого укладають на спину, а масаж починають з лівого боку грудей. Виконують поздовжнє поперемінне погладжування (2 - 4 рази), вижимання (6 - 8 разів), розминання подвійне кільцеве (4 - 7 разів), вижимання (3 - 5 разів), комбіноване погладжування (4 - 6 разів), вижимання (3 - 5 рази), подвійне кільцеве розминання (4 - 6 разів), потряхивание (3 - 4 рази), «подвійний гриф» (4 - 7 разів), потряхивание і погладжування (по 2 - 4 разів). Те ж саме роблять на правій стороні, знову возвращаютсяна ліву сторону, а промассировав її, знову переходять на праву. На руках застосовують поздовжнє погладжування, вичавлювання, розминка: ординарне, фалангами пальців, зігнутих в кулак, підставою долоні (по 3 - 5 разів). Те ж саме повторюють - на іншій руці. На животі застосовують поздовжнє погладжування, погладжування по ходу товстої кишки (по 3 - 5 разів), розминання подвійне кільцеве, в напрямку від мечоподібного відростка до лобкової кістки, за трьома - п'яти лініях (5 - 7 разів), погладжування і потряхивание (по 4 - 6 разів).

На косих м'язах живота - від тазу до пахвою - застосовують розминання подвійне кільцеве, «подвійний гриф» (по 3 - 5 разів), потряхивание, погладжування (3 - 4 рази). Кількість повторень таких прийомів, як розминання, залежить від станушкіри. Якщо виникають подразнення і біль, розминка треба поєднувати з погладжуванням. При проведенні процедури на стегні нога пацієнта піднята на стегно масажиста. Це положення дозволяє впливати на передню і задню поверхні. Починають з поздовжнього погладжування (3 - 5 разів), поздовжнього вичавлювання (4 - 6 разів). Якщо використовується масло або масажний крем, то краще провести обхвачує вижимання. Далі йде розминка поздовжнє, подвійне ординарне (по 4 - 7 разів), погладжування (2 - 4 рази), знову обхвачує вижимання (3 - 5 разів), подвійне ординарне розминання (5 - 7 разів), валяння (4 - 6 разів), вижимання і погладжування (по 2 - 4 рази). Нога опускається, і проводиться розтирання гребенем кулака на бічній частині стегна (5 - 8 разів) і розминання подвійне кільцеве і «подвійний гриф» (по 4 - 7 разів). Переходять на інше стегно і проводять масаж за тією ж методикою. При масажі гомілки нога пацієнта зігнута в колінному суглобі. Масажист сидить в ногах, однією рукою утримуючи ногу в колінному суглобі, а інший масажує литковий і переднеберцових м'язи. Те ж саме роблять на іншій нозі. Після цього масаж повторюється на грудях, стегнах, гомілки і животі.

На животі головним чином застосовуються такі види розминання, як подвійне кільцеве, «подвійний гриф», кулаками (по 3 - 5 разів), що виконуються в різних напрямках. Кожний прийом розминання чергується з погладжуванням. Живіт можна масажувати і в положенні пацієнта лежачи на боці. Якщо пацієнт може лягти на живіт, то масаж проходить у такій послідовності: спина, шия, тазова область (головним чином звертають увагу на м'які тканини, а отже, до 80% часу відводять на розминка), стегна і гомілку. У положенні пацієнта лежачи на спині порядок наступний: груди, руки, живіт, стегна, гомілку і знову груди, живіт. Перші сеанси проводяться щодня протягом 25 - 30 хв.

Після того як пацієнт адаптується до процедури, яка є досить серйозним навантаженням, час збільшується до 40 - 60 хв, а кількість сеансів - до двох на день: сеанс загального масажу і сеанс приватного масажу, коли масажуються груди, спина.

Масаж повинен поєднуватися з фізичними вправами: спочатку гімнастика, а потім масаж. Один з ефективних видів масажу - самомасаж. Його можна проводити самостійно через 1,5-2 години після їжі протягом 5-12 хвилин.

Тіло або окремі його частини можна масажувати руками, спеціальним апаратом, а також водою. Необхідною умовою є прийняття перед масажем такого положення, при якому б досягалося максимальне розслаблення м'язів даній області.

Стопу масажують сидячи, обхоплюючи її двома руками і кілька разів енергійно погладжуючи від кінчиків пальців до гомілки. Потім у тому ж напрямку розтирають пальці ніг, тильну поверхню стопи, підошву і гомілковостопний суглоб. Розтирають колоподібно, пальцями обох рук одночасно. Підошву розтирають кулаком. Масаж закінчується загальним погладжуванням стопи. Потім кожен палець окремо згинають, розгинають і відводять убік.

Гомілку масажують також сидячи, зігнувши ногу в коліні. Однією рукою охоплюють передню поверхню, інший - задню і одночасно погладжують всю гомілку знизу вгору до колінного суглоба. При розтиранні великі пальці рук розташовують на передній поверхні, а решта - на задній. Гомілку розтирають колоподібними рухами від гомілковостопного суглоба вгору. Передню поверхню гомілки розтирають великими пальцями так само і поздовжньо. Розтирання виробляють вгору і вниз на кожному відрізку гомілки. На закінчення погладжують передню поверхню гомілки, а потім литковий м'яз.

Колінний суглоб масажують сидячи, з напівзігнутими колінами. Спочатку область суглоба погладжують, а потім розтирають круговими рухами. Підколінну ямку масажувати не слід.

Стегно масажують при злегка зігнутою нозі, спочатку погладжують зовнішню, а потім внутрішню його поверхню від колінного суглоба вгору, не доходячи до пахової області. Стегно розтирають колоподібними рухами, більш енергійними по зовнішній поверхні. Застосовують і розминання стегна. Для цього то однієї, то іншою рукою захоплюють його в поздовжні складки і стискають. Масаж закінчують погладжуванням знизу вгору, не зачіпаючи області паху. Масажувати ноги при розширених венах не рекомендується.

Сідничний область масажують стоячи, відставляючи убік на носок і розслабляючи праву ногу і сідницю. Правою рукою погладжують і розминають праву сідницю, потім масажують ліву. Поперекову область масажують стоячи, злегка відкинувшись назад, погладжують і розтирають її обома руками одночасно. Масажні рухи колоподібні, поперечні і поздовжні. Кисть однієї руки масажують пальцями і долонею інший. Погладжують по тильній, а потім долонній поверхні від кінчиків пальців до передпліччя. Погладжування змінюють розтиранням. "Подушечкою" великого пальця розтирають долоню, кожен палець окремо, тильну сторону кисті і лучезап'ястний суглоб. Масаж закінчують погладжуванням руки, як при натягуванні тісних рукавичок.

Передпліччя масажують, злегка зігнувши руку в лікті і повернувши її долонею спочатку вниз, а потім нагору. Всі рухи роблять поздовжньо, колоподібно від лучезапястного суглоба у напрямку до ліктя.

Лікоть погладжують і розтирають при зігнутою руці колоподібними рухами.

Плече масажують, опустивши руку вниз. Зовнішню поверхню плеча погладжують і розтирають знизу вгору від ліктя, захоплюючи ліктьовий суглоб. При доторканні і розтиранні внутрішній поверхні плеча не слід доходити до пахвової западини.

Груди масажують сидячи. Руку массіруемой половини тіла опускають. Пальцями іншої руки погладжують половину грудної клітини по міжреберних проміжків спереду назад. Те ж роблять і на іншій половині. Грудну залозу масажувати не можна.

Живіт можна масажувати тільки натщесерце або через дві години після їжі. Живіт масажують лежачи на спині, зігнувши ноги в колінах. При такому положенні розслабляється черевна стінка. Спочатку проводять погладжування, описуючи ряд кіл справа наліво по напрямку годинникової стрілки. Силу тиску, спочатку незначну, поступово збільшують, особливо у огрядних. За погладжуванням слід розминання. Виробляють дрібні обертальні рухи від нижньої частини живота справа. Сантиметр за сантиметром пальці пересувають вгору до ребер, потім поперек живота і далі вниз. Закінчують розминання зліва внизу живота. Слідом "а разминанием знову роблять кругові погладжування. Можна погладжувати живіт одночасно двома руками з боків до пупка, як би піднімаючи живіт.

Масаж живота потрібно закінчувати активними гімнастичними вправами, що зміцнюють черевний прес. Під час менструації, при вагітності і захворюваннях жовчного міхура масажувати живіт не можна.







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 2805. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия